Historisk arkiv

Startskudd for Skatt for utvikling i Mosambik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Ingrid Fiskaa er i Mosambik og Zambia for å se hvordan Norge kan hjelpe fattige land med å få mer inntekter fra skatt.

Ingrid Fiskaa er i Mosambik og Zambia for å se hvordan Norge kan hjelpe fattige land med å få mer inntekter fra skatt. 

- Mosambik er et stjerneeksempel på hvorfor det er så viktig å fokusere på andre penger enn bistand for å få til utvikling, sier statssekretæren i Utenriksdepartementet.  

Statssekretær Ingrid Fiskaa og ansatt ved grensestasjonen mellom Mosambik og Sør-Afrika. Foto: UDFiskaa lanserte nylig programmet Skatt for utvikling. Skatt for utvikling skal bidra til bedre skattesystemer og økte skatteinntekter i utviklingsland. Mosambik, Tanzania og Zambia er de tre første landene Norge samarbeider med. Derfor besøker nå Fiskaa Mosambik og Zambia. 

-Det er mye bedre å samle inn skatt selv, enn å få bistand utenfra. Mosambik er en av de raskest voksende økonomiene i verden og det bør også merkes i skattekista, fortsetter hun. 

Samtidig sier Fiskaa at skatteinnkrevere i land med store naturressurser kan føle seg maktesløse i møte med flernasjonale selskaper og deres mange jurister ved forhandling av kontrakter og skatt. Ofte blir myndighetene lurt, og selskapene kommer unna med å betale minimal skatt. 

- Men opplæring av skattemyndighetene er ikke nok, fortsetter hun. Vi trenger regler som setter krav til åpenhet i pengestrømmene både for selskaper og skatteparadiser. Flernasjonale selskaper gjemmer unna enorme pengesummer.  Pengene skulle blitt brukt til fattigdomsbekjempelse, skole og helsevesen. 

Mosambik har også store utfordringer med menneskehandel og narkotikasmugling. Derfor har Fiskaa også besøkt grenseovergangen mellom Mosambik og Sør-Afrika. Mosambikiske og sør-afrikanske myndigheter har samarbeidet for at grensestasjonen er blitt mer effektiv og bedre til å kontrollere menneskehandel og hvitvasking. På grensen ligger også Redd Barnas hjelpesenter for barn som er ofre for menneskehandel. Redd Barna har gjennom norsk støtte hjulpet 90.000 barn fra å bli offer for menneskehandel. 

- Gjennom økte skatteinntekter og mer åpenhet får myndighetene i Mosambik, Tanzania og Zambia inntekter de kan bruke på å styrke offentlige tjenester, som skole og helse, og til å forhindre menneskehandel, avslutter Fiskaa.