Historisk arkiv

Norge og Spania lærer likestilling av hverandre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- En av målsettingene med EØS-midlene er å styrke forholdet mellom Norge og mottakerlandene, og det har dette prosjektet bidratt til, sier EU-delegasjonens likestillingsråd Petter Sørlien. Nylig var han i Madrid på avslutningsseminaret for et spansk-norsk prosjekt med fokus på kombinansjonen mellom arbeid og familieliv støttet av EØS-midlene.

Seminaret ble avholdt i Madrid 10. og 11. februar, og markerte avslutningen på det spansk-norske prosjektet ” Equilibirio Balance” som har fokusert på å bedre mulighetene for kvinner til å balansere familie- og arbeidsliv. Det tar utgangspunkt i spanske og norske kommuners konkrete erfaringer, og har hatt likestilling og sosial og økonomisk utvikling som overordnede målsetninger. 

- En av målsettingene med EØS-midlene er å styrke forholdet mellom Norge og mottakerlandene, og det har dette prosjektet bidratt til, sier EU-delegasjonens likestillingsråd Petter Sørlien. Han understreker også viktigheten av å bygge kontakter med de store landene i Europa, som naturlig nok har sterk innflytelse på utformingen av EUs politikk.

Likestilling lønner seg
Sørlien holdt et av hovedinnleggene på seminaret. Han fokuserte blant annet på de økonomiske fordelene med likestilling mellom kjønnene.

- Kjønnslikestilling handler om demokrati og like muligheter – for menn og for kvinner. Men det handler også om smart økonomi, vekst og en bærekraftig utvikling. Kjønnslikestilling lønner seg ganske enkelt! sa Sørlien i sitt innlegg.

Prosjektet ble påbegynt i 2009 og har blitt delfinansiert gjennom EØS-midlene. Fra norsk side ble prosjektet koordinert av KS. Den spanske deltagelsen ble koordinert av Instituto de la Mujer, et offentlig institutt for utgreing og informasjon om likestilling, samt KS’ spanske søsterorganisasjon Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP). 

Lærer av hverandre
Både Norge og Spania har markert seg som foregangsland i Europa innen kjønnslikestilling. Begge landene har stor grad av kjønnsbalanse i regjeringene, og begge landene benytter seg av kvotering for å øke andelen kvinner i lederstillinger. Spania innførte kjønnsnøytral ekteskapslov før Norge, og deres erfaringer ble nøye vurdert før en tilsvarende lov ble innført hos oss i 2009. Spania fokuserte dessuten sterkt på likestilling da landet hadde EU-formannskapet i første halvdel av 2010.

- Det har de siste årene vært en gjensidig nysgjerrighet mellom Norge og Spania innen likestilling. Norge lærer av Spania og Spania lærer av Norge. Dette er et spennende og fruktbart samarbeid mellom Nord- og Sør-Europa, sier Sørlien.