Historisk arkiv

- Regional tilnærming viktig – også i Faryab

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Grete Faremo avsluttet fredag sitt besøk til Pakistan og Afghanistan med en samtale med ISAFs øverstkommanderende, general David Petraeus.

Petraeus skrøt av den norske innsatsen da han møtte forsvarsministeren og forsvarssjefen i ISAFs hovedkvarter i dag. -Et hyggelig kvalitetsstempel, siert Faremo. - Foto: Forsvarsdepartementet
Petraeus skrøt av den norske innsatsen da han møtte forsvarsministeren og forsvarssjefen i ISAFs hovedkvarter i dag. -Et hyggelig kvalitetsstempel, siert Faremo. - Foto: Forsvarsdepartementet.

-General Petraeus ga meg en oppdatering på situasjonen på bakken i Afghanistan, fra hans ståsted som sjef for ISAF-styrkene i landet. Det var nyttig. Han var også innom sitt besøk i går til Faryab, der vårt norske bidrag er konsentrert. Vi var i tillegg innom veien videre, hvor situasjonen i sør har fokus, men hvor vi begge var enige om at situasjonen i nord har viktig strategisk betydning og at en regional tilnærming er viktig – også i Faryab, sier Faremo.

General Petraeus og Defence Minister Faremo. - Foto: COMISAF, Lorie Jewell
General Petraeus og Defence Minister Faremo. - Foto: COMISAF, Lorie Jewell

- Det er klart at vår deltakelse i Afghanistan er den viktigste saken på mitt bord som forsvarsminister, og det viktigste utenlandsbidraget som Norge er involvert i. Derfor skulle det bare mangle at jeg bruker mye tid på å oppdatere meg og forstå både Afghanistan og områdene rundt enda bedre. Afghanistan er for de fleste veldig langt unna. Det er ikke åpenbart for alle hjemme hvorfor vi engasjerer oss der så sterkt, men jeg tror at Norge med sin bistandstradisjon har forståelse for den viktige innsatsen vi gjør. Et tegn på dette er at det fremdeles er et flertall for å fortsette vår innsats blant den norske befolkningen, sier forsvarsministeren.

- Det er viktig med en bred tilnærming til en løsning i Afghanistan, og da må også Pakistan involveres, oppsummerer Faremo etter reisen. Jeg vil tro at vi i tiden fremover vil se et stadig sterkere fokus på nødvendigheten for en bred politisk prosess – mens vi samtidig ikke må miste momentum i det militære bidraget som skal bidra til økt trygghet og sikkerhet for afghanerne. Forsoningsprosessen vil jeg også følge nøye fremover, det er en svært viktig prosess, sier Faremo.

- Det er ganske nøyaktig et år siden jeg besøkte Afghanistan for første gang. Dette er nå min fjerde reise. Og jeg må faktisk si at denne reisen har vært en av de mest engasjerende og spennende turene jeg har hatt som minister – og det inkluderer alle mine tre statsrådsposter. Det er et ganske sterkt kvalitetsstempel til våre norske styrker og den norske ambassaden i Pakistan og Afghanistan, som gjøre en viktig og flott jobb i begge land, avslutter forsvarsministeren.