Historisk arkiv

Prøvekjørte Dingo 2 i Mazar-e Sharif

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarssjefen kjørte selv da han og forsvarsministeren fikk prøvekjøre Forsvarets nye Dingo 2 i Masar-e Sharif i Afghanistan i dag. Både Sunde og Faremo var godt fornøyde med kjøreturen - og at kjøretøyene allerede er på plass i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif.

 
Forsvarssjef Harald Sunde kjørte selv da han og forsvarsminister Grete Faremo fikk prøvekjøre Forsvarets nye Dingo 2 i Masar-e Sharif i Afghanistan i dag. Både han og forsvarsministeren var godt fornøyde med kjøreturen - og at kjøretøyene allerede er på plass i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif.
 
Hurtiganskaffelsen av Dingo 2 ble gjort for snarest å bedre sikkerheten for styrkene i Afghanistan. Materiellet er derfor sendt direkte fra produsent til operasjonsområdet. Onsdag besøkte forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde de norske soldatene i Masar-e Sharif. Da de skulle besøke sjefen for RC Nord, fikk de prøve Forsvarets nye Dingo 2. Forsvarssjefen ville selv prøve kjøreegenskapene, og satte seg i førersetet.
-Dette er jo det kjøretøyet som veldig mange nasjoner er ute etter å få, sier Sunde.
-De er i produksjon og vi var veldig heldige som fikk tak i et antall midt i produksjonen. Jeg var overbevist om at dette var et meget godt kjøretøy før jeg reiste hit. Nå får jeg det inntrykket bekreftet, sier forsvarssjef Harald Sunde.

Faremo fikk også prøve Dingo
Vognføreren fortalte forsvarsministeren at han var godt fornøyd med kjøretøyet.
 
Også forsvarsminister Grete Faremo er fornøyd. -Sikkerheten til våre soldater er bedret gjennom denne anskaffelsen. Det visste jeg før jeg reiste. Men det som var veldig spesielt for meg å høre, var når vognføreren jeg hilste på sa hvor bra kjøretøyene er. For meg er sikkerheten til soldatene alltid i førersetet og Dingo 2 var det eneste og beste alternativet som det var mulig å få på plass nå. Det gleder meg derfor at de første tilbakemeldingene som kommer av tester her nede, er så positive, sier Faremo.
-Vi ser i tillegg på Forsvarets behov i et nytt prosjekt, som vi vil komme tilbake til. I tilfelle vi i den langsiktige anskaffelsesprosjektet kommer frem til at vi vil kjøpe en annen vogn, har vi en tilbakekjøpsklausul i kontrakten, sier hun.

Forsvarssjefen kjøtre Dingo
Forsvarssjef Harald Sunde kjørte selv de nye Dingo-kjøretøyene.
 
- Det er kommet ned 10 kjøretøy, og de klargjøres nå. Vi skal overta dem på julaften, så det blir en flott julegave, sier sjefen for den norske kontigenten (NCC), kommandør Knut Riiber. Jeg er veldig glad for at forsvarsledelsen har gjennomført en slik hurtiganskaffelse patruljekjøretøy som gir økt sikkerhet og fleksibilitet til de norske soldatene nå, sier Riiber. Han tror også på et godt samarbeid med tyskerne når det gjelder bruk og vedlikehold. Det er det tyske selskapet Krauss-Maffei Wegmann som har produsert kjøretøyene, og tyskerne bruker også Dingo 2. Derfor er et samarbeid konstruktivt og viktig, understreker Riiber.