Historisk arkiv

Institusjonsbygging og overføring av ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Grete Faremos Pakistan-besøk fortsatte mandag med samtaler hos blant annet statsministeren og øverste militære ledelse.

- Inntrykket etter dagen i dag er mangfoldig og forsterker mitt hovedresonnement fra i går om at en regional tilnærming er nødvendig i forhold til den komplekse og utfordrende situasjonen i Afghanistan, sier forsvarsministeren etter en dag som inkluderte et besøk til Pakistans statsminister, Yousuf Raza Gilani, Pakistans hærsjef general Ashfaq Pervez Kayani, samtaler med kvinnelige parlamentarikere, samt et besøk til general Pasha, sjefen for Pakistans etterretningstjeneste, ISI. Dessuten rakk forsvarsministeren å besøke den berømte Faisal moskeen i Islamabad.

Forsvarsminister Faremo møtte Pakistans statsminister, Yousuf Raza Gilani. - Foto: Forsvarsdepartementet
Forsvarsminister Grete Faremo i møte med Pakistans statsminister, Yousuf Raza Gilani. Foto: Forsvaret, Pakistan.

- Det bildet alle tegner av Afghanistan, er sammensatt. Ingen løsning gir seg selv, er signalene jeg fikk forsterket i dag. Men vi er alle enige om at institusjonsbygging og overføring av ansvaret til afghanerne på sikt, er veien å gå. Dette har Norge vært tydelige på lenge, og vi var tidlig ute med å vektlegge opplæring av afghanske sikkerhetsstyrker. En løsning krever dessuten en grundig forståelse for Afghanistans komplekse historie og sammensatte kultur. Afghanistan må gjøres bærekraftig over tid, og den sivile utviklingen er en forutsetning for en langsiktig og varig løsning, understreker Faremo.

Forsvarsministeren i møte med sin Pakistanske kollega, forsvarsminister Ahmad Mukhtar. Til høyre Norges ambassadør i Pakistan, Robert Kvile. - Foto: Forsvarsdepartementet
Forsvarsministeren i møte med sin Pakistanske kollega, forsvarsminister Ahmad Mukhtar. Til høyre Norges ambassadør i Pakistan, Robert Kvile. - Foto: Forsvarsdepartementet.

Faremo møtte også kvinnelige parlamentarikere i løpet av dagen. - Kvinnene her samarbeider på tvers av partier om å bedre kvinners rettigheter. De har nylig fått gjennomslag for en lov mot seksuell trakassering og overgrep på arbeidsplassen. Det var interessant å høre hvordan de jobber, og at de nå ønsker tettere kontakt med Norge på parlamentarisk nivå. Denne type erfaringsutveksling som vi kan videreutvikle er nyttig og lærerikt. Det vil gi oss en mulighet til å snakke om hvordan vi gjør ting. Dette vil bli fulgt opp, sier forsvarsministeren. Disse kvinnene er viktige rollemodeller i det pakistanske samfunnet, og har alle et sterkt sosialt engasjement, og et ønske om bedre, fremtidige løsninger, sier forsvarsministeren. - Et viktig poeng de tok opp med meg når det gjelder Afghanistan spesielt, er at kvinner ikke må bli en salderingspost i løsningen der.

Statsrådens følge møtte kvinnelige parlamentarikere i Pakistans parlament – der de lovet å følge opp den gode dialogen og høste erfaringer fra hverandre. - Foto: Forsvarsdepartementet
Statsrådens følge møtte kvinnelige parlamentarikere i Pakistans parlament – der de lovet å følge opp den gode dialogen og høste erfaringer fra hverandre. - Foto: Forsvarsdepartementet.

Statsråden og hennes følge besøkte Faisal Mosque i Islamabad mandag. - Foto: Forsvarsdepartementet.
Statsråden og hennes følge besøkte Faisal Mosque i Islamabad mandag. - Foto: Forsvarsdepartementet.

- Dette har vært et godt og viktig besøk som bekrefter at Pakistan legger stor vekt på Norge og vårt samarbeid. Vi snakket derfor naturlig nok også om den sivile siden av dette, flomkatastrofen som fremdeles setter sine spor og ikke minst at Norge har 35.000 personer med pakistansk herkomst i Norge, som utgjør en viktig gruppe. avslutter forsvarsminister Grete Faremo.