Historisk arkiv

- Regional tilnærming nødvendig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Grete Faremo besøker Pakistan for å få en bedre regional forståelse for konflikten i Afghanistan og for å lære mer om Pakistans rolle.

Forsvarsministeren hilser på general Khalid Shameem Wynne på vei inn i møtet med ham i Chaklala. - Foto: Forsvarsdepartementet
Forsvarsministeren hilser på general Khalid Shameem Wynne på vei inn i møtet med ham i Chaklala. Foto: Forsvarsdepartementet.

Søndag 12. desember ankom forsvarsminister Grete Faremo Islamabad. -Det er viktig for meg å få en bedre forståelse for Pakistans rolle og interesser i Afghanistan. Etter en dag med analyser og samtaler på flere hold, blant annet med Pakistans forsvarssjef, general Khalid Shameem Wynne, konkluderer forsvarsministeren med at en regional tilnærming er nødvendig i forhold til den komplekse og utfordrende situasjonen i Afghanistan. -Besøket har gitt meg flere brikker i det sammensatte regionale samspillet og dynamikken i landene rundt Afghanistan. Det har vært nyttig og lærerikt å høre fra ulike hold hvordan Pakistan ser på situasjonen, sier forsvarsministeren.

- Forsoningsprosessen må videre, og general Wynne og jeg diskuterte en del rundt dette – og ikke minst hvor krevende det er å finne løsninger i dette sammensatte bildet. Norge har gjentatte ganger sagt at det ikke finnes noen militær løsning i Afghanistan. Det er vi enige om. Løsningen ligger i den regionale tilnærmingen, samt at afghanerne selv overtar ansvaret for egen institusjonsbygging. Afghanisering vil si at utvikling, både med hensyn til sikkerhet, utvikling og styresett, skjer mest mulig i henhold til afghanske verdier, sier Faremo.

På NATOs toppmøte i Lisboa ble konseptet for overføring av sikkerhetsansvaret fra ISAF til Afghanske sikkerhetsstyrker vedtatt. Det er en ambisjon at ansvarsoverføringen vil starte i løpet av første halvår 2011 og at Afghanske sikkerhetsstyrker har overtatt ansvaret for hele Afghanistan innen utgangen av 2014. -Dette er en prosess mot et selvstendig Afghanistan som skal være irreversibel og varig. Vi har ikke råd til å mislykkes i denne prosessen og derfor vil 2011 være et meget viktig år, sier Faremo.

Forsvarssjef Harald Sunde overrekker sitt crest til sin pakistanske kollega general Wynne. I bakgrunnen, generalmajor Rune Jacobsen. - Foto: Forsvarsdepartementet
Forsvarssjef Harald Sunde overrekker sitt crest til sin pakistanske kollega general Wynne. I bakgrunnen, generalmajor Rune Jacobsen. - Foto: Forsvarsdepartementet.

Det er første gang en norsk forsvarsminister besøker Pakistan. Med i delegasjonen er også forsvarssjef Harald Sunde og generalmajor Rune Jacobsen og søndag var det, i tillegg til besøket hos general Wynne, flere møter med sentrale analytikere og forskere.