Historisk arkiv

Salt - smaken vi liker litt for godt?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Smakens uke logo

Det er så godt at vi kan få vondt av det. Men uten salt ville vi bli triste og lei oss, skal vi tro forskere ved Universitetet i Iowa. Saltinntak ser ut til å ha en positiv effekt på humøret vårt.

Å ha til salt i grøten, er ikke lenger en problemstilling. Både grøt og andre retter uten salt er helt utenkelig i vårt kosthold. Salt er både et livsviktig næringsemne og, én av de fem grunnsmakene. I likhet med sukker er det uunnværlig som smaksforsterker eller smakshjelper. Spørsmålet er om kroppen vår er like begeistret for de saltmengdene vi tar inn som smaksløkene.

Den kjemiske formelen for salt, NaCl, natriumklorid, er én av de få de fleste husker fra skolen. Siden har diskusjonen oppstått om jod-tilsetting, havsalt, blomstersalt eller fargerike salter fra ulike fjelltyper som høyeste mote og samlerobjekt.
Ulempene og helseplagene som følger av for stort inntak, er kartlagt. Salt og høyt blodtrykk er en ulykksalig kombinasjon. For matvarer tilsatt salt gjelder at ”for mye er for gale”.

    

 

 

Salt
Salt. Foto: iStockphoto.com

Salt og krydder var tidligere tiders betalingsmidler. Viktige funksjoner og institusjoner ble ”Livets salt”. For mennesket kan ikke leve uten. Maten smaker bedre med salt. Men de fleste av oss vil få nok salt gjennom vanlig kosthold, uten å måtte tilføre rent salt.
De vanligste salte matvarene er spekemat, bacon, saltet fisk og snacks. Også en del mineralvann, som farris, inneholder salt. Grunnsmakene opptrer ofte sammen i maten vi spiser, i ulike styrkeforhold. Grunnsmakene søtt, surt og salt er mer vanlige sammen enn vi skulle tro, tenk bare på en hjemmelaget pizzasaus, basert på tomater med syre. Vi tilsetter bittelitt sukker for å få fram tomatens sødme og så smaker vi til med salt.

Bevissthet om smak
Bevissthet rundt matglede og smak er formålet med Smakens uke. I løpet av uken introduseres de fem grunnsmakene. Hver dag har fått sin smak.

Det begynte med fire, så ble de fem. Vil det snart bli seks? Når hele folket skal inn i en ny Smakens uke, er grunnsmakene: Søtt, surt, bittert, salt og umami. Noen av grunnsmakene er så grunnleggende at de har fått lov å karakterisere personligheten. I den sammenheng er nok søtt å foretrekke!

Vi har tidligere lært at tunga var bygd opp til å kjenne smaker på forskjellige steder. Man nå viser nyere forskning at det er mulig å gjenkjenne alle grunnskakene på hele tunga!

Miniknekkebrød ble tilberedt av fra venstre Abdulkadir Osman, Jacob Ivansson, smakskonsulent Yngvild Føyn Odden, Lara Ghader og Ambar Mobeen på åpningen av Smakens uke
SALT: Miniknekkebrød ble tilberedt av fra venstre Abdulkadir Osman, Jacob Ivansson, smakskonsulent Yngvild Føyn Odden, Lara Ghader og Ambar Mobeen på åpningen av Smakens uke. Foto: Johnny Syversen.