Historisk arkiv

Så surt at det er godt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Smakens uke logo

Det kiler i kjakene og sitrer på tunga. Da vet du at du har fått noe surt i munnen. Men likevel kan det smake godt.

Du tenker kanskje sitron? For når du smaker noe virkelig surt, som en sitronskive, er det naturlig å stramme halsmusklene og å skjære grimaser. I konsentrert form er ikke grunnsmaken surt behagelig.

Et velsmakende kosthold uten syre er derimot utenkelig. Greia er bare å tilsette surt sammen med andre grunnsmaker som søtt, da den syrlige smaken blir lettere å like. Slik vi mikser en frisk smoothie på yoghurt og friske bær. Du tenker at sursøtt er en asiatisk oppfinnelse. Men du finner den også i tradisjonell norsk mat, som løksausen til kjøtt og suppe, majonesen til rekene eller agurksalaten til laksen.

     smoothie
Surt. Smoothie. Foto: Johnny Syversen

Husker du enda mer fra kjemitimen på skolen, pH-verdien for å måle surheten i væsker? I elevforsøk målte vi eddik, cola og sitron. I samfunnsdebatten dreier det seg mer om sure vassdrag.

Har du også grøsset når du har sugd på ”sure padder”?. Det er grunnsmaken surt du her gjenkjenner.

For tannemaljen er grunnsmakene søtt og syrlig ikke noen heldig kombinasjon i større mengder. Derfor er mye av de sur-søte godteriene verstinger for tannhelsen, som syrlig brus med sukker!

Bevissthet om smak.
Bevissthet rundt matglede og smak er formålet med Smakens uke. I løpet av uken introduseres de fem grunnsmakene. Hver dag har fått sin smak.

Det begynte med fire, så ble de fem. Vil det snart bli seks? Når hele folket skal inn i en ny Smakens uke, er grunnsmakene: Søtt, surt, bittert, salt og umami. Noen av grunnsmakene er så grunnleggende at de har fått lov å karakterisere personligheten. I den sammenheng er nok søtt å foretrekke!

Vi har tidligere lært at tunga var bygd opp til å kjenne smaker på forskjellige steder. Man nå viser nyere forskning at det er mulig å gjenkjenne alle grunnskakene på hele tunga!

    Lars Peder Brekk fikk servert smoothie av Melek Kilik og Hina Safdar på åpningen av Smakens uke.
SURT: Lars Peder Brekk fikk servert smoothie av Melek Kilik og Hina Safdar på åpningen av Smakens uke.
Foto: Johnny Syversen.