NOU 1997: 17

Finansiering og brukerbetaling for pleie- og omsorgstjenester

Til innholdsfortegnelse

9 Skjermingsprinsipper

9.1 Ulike brukerbetalings- og skjermingsordninger

9.1.1 Generelt om utforming av brukerbetalingssystem

Utvalget er i mandatets pkt. 3 bedt om å vurdere behovet for og eventuelt foreslå nødvendige skjermingsordninger for eldre og funksjonshemmede med lave inntekter og/eller formue eller som er storforbrukere.

I NOU 1997:8 – Om finansiering av kommunesektoren – drøftes behovet for skjermingsordninger:

«Det er en hovedregel at ansvaret for å realisere fordelingspolitiske målsettinger bør legges på generelle skatter (f.eks. progressiv inntektsskatt) og direkte overføringer (trygd o.l.). Når generelle skatter og direkte overføringer betraktes som mer treffsikre fordelingspolitiske virkemidler enn subsidiering av kommunale og fylkeskommunale tjenester, bygger dette på en forutsetning om at inntekt er et tilfredsstillende mål på levestandard. I praksis er ikke inntekt alltid et godt mål på levestandard, bl.a. fordi kostnadene ved å dekke grunnleggende velferdsbehov varierer. Det er f.eks. betydelig variasjon i behovet for legetjenester og av fordelingshensyn kan det være ønskelig å skjerme personer med et stort behov. I slike tilfeller vil generelle skatter og direkte overføringer basert på upåvirkelige kriterier være lite treffsikre.»

Andre eksempler på uheldige fordelingsvirkninger ved brukerbetaling kan være når tjenesten i hovedsak er rettet mot personer med lav inntekt. Skjermingsordninger er altså aktuelle hvis brukerbetalingen kan få uønskede fordelingsvirkninger. I det følgende drøftes generelt alternativ utforming av brukerbetalingssystem og behovet for særlige skjermingsordninger.

I prinsippet er det to hovedmåter å betale for en offentlig tjeneste på – betaling etter inntekt eller betaling etter forbruk. Tjenestenes forskjellige karakter, tilsier at det kan være behov for flere forskjellige brukerbetalings- og skjermingsordninger. Som grunnlag for arbeidet med konkret utforming av samlet brukerbetalingssystem, drøftes her økonomiske, fordelingsmessige og administrative implikasjoner av inntekts- og forbruksgradert eller kombinerte betalings- og skjermingsordninger. Videre vurderes behovet for eventuelt andre særskilte tiltak for eldre og funksjonshemmede med lave inntekter og/eller formue eller stort forbruk av tjenester.

9.1.2 Inntektsgraderte brukerbetalings- og skjermingsordninger

Inntektsgraderte brukerbetalingsordninger benyttes dersom det ikke er ønskelig å legge det fulle ansvaret for fordelingspolitikken til det nasjonale skatte- og overføringssystemet. En slik betalingsordning kan også være ønskelig innenfor et system hvor tjenester ikke tildeles etter betalingsvillighet, men etter sosiale og helsefaglige kriterier. Inntektsgradert brukerbetalingssystem betyr individuell fastsetting av betalingsnivå etter betalingsevne. Når brukerbetalingen fastsettes etter betalingsevne, kan en hindre at brukere avstår fra nødvendig tjenestetilbud grunnet dårlig økonomi.

Det vil være enkelte problemer forbundet med en slik betalingsordning. Inntektsgraderte betalingssatser kan innebære at den effektive marginalskatten blir svært høy for enkelte brukere, ved at brukerbetalingen legger beslag på en vesentlig del av inntektsøkningen. Videre kan det være vanskelige å definere et inntektsbegrep som gjenspeiler den enkeltes betalingsevne.

Hvis man ikke kommer fram til et inntektsbegrep som faktisk gjenspeiler forskjeller i betalingsevne, vil den omfordeling som skjer kunne bli både tilfeldig og urimelig. I avsn. 9.2 drøftes nærmere alternative inntektsbegrep og muligheten for å komme fram til et inntektsbegrep som er praktiserbart i denne sammenheng. Videre vil en inntektsgradert brukerbetalingsordning kunne være tung å administrere sammenlignet med et system med flate betalingssatser. Grunnen til dette er at inntektsforhold må dokumenteres, kontrolleres og ajourføres i hvert enkelt tilfelle. Med dagens moderne teknologi og utvikling av system for informasjonsflyt, vil merbelastningen ved en inntektsgradert brukerbetalingsordning reduseres.

9.1.3 Brukerbetaling og skjerming etter forbruk av tjenester

Brukerbetaling basert utelukkende på forbruk kan være ønskelig dersom formålet med brukerbetalingen er motivert ut fra effektivitetshensyn. For at brukerbetaling skal kunne bidra til effektiv ressursutnyttelse innen pleie- og omsorgstjenesten, vil flere sentrale forutsetninger rundt prismekanismen måtte være oppfylt. For eksempel må det være frivillig å benytte seg av tjenesten, tjenesten må ikke være rasjonert mv. Brukerbetaling fastsatt utelukkende på bakgrunn av forbruk vil kunne bety at den økonomiske belastningen på storforbrukere blir urimelig stor. For å unngå dette vil det ofte være nødvendig med skjermingsordninger for storforbrukere innenfor et forbruksbasert brukerbetalingssystem.

Utgiftstak

Personer med stort forbruk av tjenester, og derfor store utgifter til brukerbetaling innenfor et forbruksbasert system, kan skjermes ved innføring av utgiftstak. I en slik modell betaler alle brukere for forbruk av tjenester opp til et visst nivå. Når dette utgiftstaket er nådd, fritas den enkelte for brukerbetaling. En slik ordning vil gi sikring mot store utgifter og være administrativ enkel fordi det ikke forutsettes noen individuell vurdering av betalingsevne. Ordningen vil imidlertid ikke gi den enkelte bruker noe motiv for å begrense sin etterspørsel av eventuelt unødvendige tjenester når takgrensen passeres. Dette kan unngås ved innføring av en ordning hvor brukere som passerer taket, bare får delvis kostnadsfrihet. Dette betyr at brukere som har tjenestebehov utover utgiftstaket, får redusert pris. Dette vil ikke bety noen administrativ merbelastning av betydning samtidig som brukere vil ha en oppford­ring til å vurdere sitt behov for tjenester. Et system med utgiftstak og redusert betaling utover utgiftstaket vil imidlertid ikke gi like god skjerming. Innenfor et slikt system vil den samlede brukerbetalingen til tross for reduserte satser kunne bli svært stor. Et system med ulike utgiftstak, der man oppnår delvis kostnadsfrihet når man passerer et tak, ytterligere redusert betaling når man når det neste taket, og eventuelt full kostnadsfrihet når man når det høyeste taket, vil imidlertid kunne sikre skjerming av storforbrukere bedre. Det finnes en øvre grense for belastningen på brukeren, samtidig som brukeren opp til et høyere utgifts­nivå har motiv for å vurdere sin etterspørsel av tjenester. En slik skjermingsordning vil imidlertid være mer arbeidskrevende enn en ordning med flatt tak, idet utgiftsforhold må dokumenteres løpende.

Forutsatt at det er sammenheng mellom visse brukergrupper (f.eks. alder, pensjoniststatus, diagnose) og forbruket av tjenester, ville det vært mulig å skjerme storforbrukere ved å frita visse brukergrupper for betalingsplikten. Problemet med en slik skjermingsordning vil imidlertid være at den vil kunne omfatte også andre enn målgruppen.

En annen mulighet for å spesielt skjerme personer med stort forbruk av tjenester, er å gi kontantstønad til hel eller delvis dekning av høye utgifter forbundet med forbruk av tjenester. Denne typen kompensasjonsordninger vil være administrativt arbeidskrevende, idet det må foretas en individuell vurdering av hver enkelt bruker. Ordningen vil imidlertid kunne være svært treffsikker i forhold til brukere med dokumentert størst behov for tjenester.

9.1.4 Valg av brukerbetalings- og skjermingsordning

I utgangspunktet vil inntektsgraderte brukerbetalingssystem kunne ivareta fordelingshensyn, mens brukerbetalingssystem knyttet til forbruk kan ivareta effektivitetshensyn, jf. kap. 3 og diskusjonen over.

Som beskrevet i kap. 3 fordeles pleie- og omsorgstjeneste, herunder hjemmesykepleie, gjennom administrativ tildeling basert på søknad fra brukeren. Brukeren har videre liten valgmulighet. Tjenester tildeles etter helse- og sosialfaglige kriterier og ikke etter betalingsevne- og villighet. For denne typen tjenester vil det derfor være lite hensiktsmessig med brukerbetalingsordninger kun basert på forbruk. For pleie- og omsorg bør det derfor som utgangspunkt utformes inntektsgraderte brukerbetalingsordninger. Dette er likevel ikke til hinder for at det utvikles ordninger som tar hensyn til både inntekt og forbruk. En kombinasjonsløsning kan være ønskelig fordi det kan oppfattes som urimelig at brukere med samme betalingsevne, men med svært ulikt forbruk av tjenester, skal betale det samme. Slike kombinasjonsløsninger vil imidlertid være forholdsvis administrativt tunge, idet det forutsettes oversikt både over den enkeltes forbruk og inntekt.

Når det gjelder helsetjenester faller det utenfor utvalgets mandat å vurdere gjeldende politikk mht. prioritering av ulike helsetjenester. Utvalget vil kun vurdere hvilket forvaltningsnivå som skal finansiere tilbudet, og hvordan det skal betales for tjenester som allerede er belagt med betaling, jf. kap. 11.

Når det gjelder mat og dagliglivets utgifter og bolig for eldre og funksjonshemmede som ikke er i stand til å klare seg selv, forutsettes det å være et personlig ansvar, selv om det offentlige bistår med omsorg for en person. Begrunnelsen er at dette er utgiftsposter alle har og at de til en viss grad har mulighet for å selv velge hvilket forbruk eller standard de ønsker å ha. Hvis det offentlige må bistå den enkelte med å tilby mat eller botilbud på grunn av den enkeltes pleie og omsorgsbehov, vil den enkelte dessuten kunne få en ugiftsreduksjon i eget hushold. Det er derfor ikke urimelig at vedkommende betaler utgifter til mat og bolig som står i forhold til den private utgiftsreduksjonen. Kost og losji er imidlertid velferdsgoder som alle har rettskrav på å sikres. Skjermingsordninger er derfor nødvendig for å sikre at alle har tilstrekkelig økonomi til å dekke slike utgifter. Aktuell skjermingsordning i denne sammenheng vil være kontantstønadsordninger, betalingsfritak eller redusert betaling for brukere med inntekter under et visst nivå.

9.1.5 Skjerming av brukergrupper og tjenester

9.1.5.1 Generelt

Inntekts- og forbruksbaserte skjermingsordninger skal som nevnt i utgangspunktet sikre at tjenester gjøres tilgjengelig for alle ut fra den enkeltes behov, uten at belastningen for den enkeltes økonomi skal bli for stor. Skjermingsordningene er således gitt for å sikre at den enkelte brukers behov tilfredsstilles. I dette avsn. vil utvalget drøfte hvorvidt det er nødvendig og hensiktsmessig med også andre skjermingsordninger.

9.1.5.2 Skjerming av funksjonshemmede

Ved en eventuell omlegging av brukerbetalingssystemet i pleie- og omsorgstjenesten, er det i hovedsak to grupper som blir berørt, de eldre og de funksjonshemmede 1 . De eldre utgjør den klart største gruppen. Det kan tenkes forhold som taler for at disse gruppene ikke nødvendigvis bør behandles likt i en brukerbetalingssammenheng. Utvalget vil derfor drøfte om funksjonshemmede bør skjermes sterkere enn andre grupper ved utforming av brukerbetalingssystem, og eventuelt hvordan dette kan tenkes utformet. Utvalget drøfter kun særregler i forhold til pleie og omsorgsutgifter og ikke andre tjenester, fordi det legges til grunn at de generelle skjermingsordninger i forhold til helse-, bolig- og livsoppholdsutgifter også vil omfatte funksjonshemmede.

Det vil særlig være to forhold som kan begrunne særskilt skjerming av funksjonshemmede i forhold til betaling for pleie og omsorg. Det ene er det totale behovet for pleie og omsorg gjennom livet uavhengig av inntektsnivå for øvrig. Det andre er den spesielle livssituasjonen gruppen funksjonshemmede kan befinne seg i sammenlignet med andre grupper av befolkningen.

Uavhengig av økonomisk situasjon kan det argumenteres for at det forhold at enkelte er født med en funksjonshemming, er forhold som samfunnet bør dekke merkostnadene ved. Likhets- og rettferdighetsbetraktninger kan etter en slik tankegang tale for særskilte skjermingsordninger for denne gruppen.

Som beskrevet i kap. 6 har funksjonshemmede noe lavere inntekter på individnivå enn andre grupper av befolkningen. Utgiftsbelastningen for denne gruppen vil også kunne påvirke levekårene. NOU 1993:17, Levekår i Norge, konkluderte blant annet med følgende når det gjelder funksjonshemmedes levekår:

  • Funksjonshemmede har lavere utdanning enn befolkningen for øvrig, dette gjelder særlig menn

  • Inntektsnivået er lavere for husholdninger med funksjonshemmede enn for andre husholdninger

  • Funksjonshemmede har oftere økonomiske problemer (om lag en fjerdedel av funksjonshemmede i levekårsundersøkelsen oppgir at de ikke vil klare en uforutsett regning på 2 000 kroner. Dette er omtrent dobbelt så mange som blant andre 16–66 åringer).

Levekårsundersøkelsen og beskrivelsen av funksjonshemmedes inntektsforhold i kap. 6 kan tale for at det først og fremst er funksjonshemmedes behovssituasjon og derigjennom utgiftsbelastning som medfører at den økonomiske belastningen for denne gruppen blir relativt stor. Ovennevnte forhold kan innebære at inntektsgraderte brukerbetalingsordninger ikke vil skjerme gruppen funksjonshemmede tilstrekkelig. Dette kan tale for særskilte skjermingsordninger i forhold til funksjonshemmede.

Alternative skjermingsordninger for gruppen funksjonshemmede

Spørsmålet er om det er mulig å finne treffsikre og praktikable skjermingsordninger i forhold til målgruppen funksjonshemmede. Som påpekt innledningsvis i kap. 3 kan begrepet funksjonshemmet defineres på ulike måter. Å definere gruppen med behov for skjerming ut fra hvilke stønader eller pensjoner de mottar, vil trolig ikke favne alle de som trenger skjerming på grunn av funksjonshemming. Det vil være stønadsmottakere som ikke har behov for pleie og omsorg og det vil være mennesker med behov for slike tjenester som ikke mottar aktuelle stønader. Tar man utgangspunkt i mottakere av uførepensjon, grunn- eller hjelpestønad, vil ikke alle med behov skjermes. Begrunnelsen er for det første at mange funksjonshemmede voksne er yrkesaktive og ikke mottar uføretrygd, selv om de er avhengige av både tekniske hjelpemidler og praktisk hjelp i dagliglivet. Det er videre ikke slik at alle funksjonshemmede mottar grunn- og/eller hjelpestønad. En del funksjonshemmede kan ha ekstrautgifter til hjelpetiltak og tilrettelegging på grunn av funksjonshemming, uten at dette er ekstrautgifter som berettiger til grunnstønad.

Om man i definisjonene av gruppen funksjonshemmede legger til grunn et livsløpsperspektiv, vil funksjonshemming kun omfatte funksjonshemming av varig karakter, slik det forutsettes i Regjeringens handlingsplan. Midlertidig nedsatt funksjonsevne eller bevegelseshemming som f.eks. på grunn av benbrudd, er etter denne avgrensningen ikke å anse som funksjonshemming som gir grunn til skjerming. Om dette perspektivet legges til grunn vil en skjermingsordning måtte favne både dem over og under 66 år. Selv om en går inn i rekken av alderspensjonister ved oppnådde 67 år vil behovssituasjonen i forhold til funksjonshemmingen og således behovet for skjerming være uforandret.

Selv om behovssituasjonen knyttet konkret til funksjonshemmingen er den samme også for eldre funksjonshemmede, kan det argumenteres for at livssituasjonen for yngre og eldre funksjonshemmede er ulik. Det kan derfor i skjermingssammenheng være hensiktsmessig å differensiere mellom yngre og eldre funksjonshemmede. Med variasjon i livssituasjon menes for det første variasjon i aktivitetsnivå mellom gamle og unge brukere. Det antas at yngre som hoved­regel kan delta og deltar på flere aktiviteter enn eldre. For det andre vil det i større grad være en normalsituasjon at man som følge av høy alder får mer eller mindre aldersrelaterte funksjonshemminger. Når man er yngre er dette ikke i samme grad normalsituasjonen. Rimelighetsbetraktninger kan derfor tale for at samfunnet i større grad i tilfeller der funksjonshemming ikke er normalsituasjonen, bør bidra til å normalisere livssituasjonen for denne gruppen.

Utvalget legger til grunn at det kan være rimelig med særlige skjermingsordninger for grupper av funksjonshemmede som har vedvarende stort hjelpebehov. Gruppen funksjonshemmede er imidlertid mangfoldig både hva gjelder behov for pleie- og omsorgstjenester, hvilke stønader de mottar og alder. Det er derfor vanskelig å finne skjermingskriterier som treffer gruppen som bør omfattes. Fordi det er vanskelig å utforme skjermingsordning i forhold til diagnose, stønadsmottak og pensjonsordning for denne gruppen, bør det vurderes om andre skjermingsordninger kan bidra til å skjerme målgruppen. Et alternativ til skjerming av funksjonshemmede som gruppe kan slik ulike brukerorganisasjoner har foreslått, være skjerming av ulike tjenestetilbud.

9.1.5.3 Skjerming av tjenester

Tjenesteskjerming betyr begrenset eller ingen brukerbetaling for utvalgte tjenester. Egenbetalingsutvalgets innstilling (NOU 1988:7) drøftet hvilke hensyn som tilsa å skjerme enkelte tjenester for egenbetaling. De konkluderte med at det særlig var aktuelt i forhold til to tjenestetyper; behandling av alvorlig karakter og tjenester med forebyggende siktemål som samfunnet har stor interesse av at den enkelte mottar. Utvalget legger til grunn at gjeldende tjenesteskjermingsordninger skal videreføres. Her begrenser en seg til å vurdere hvorvidt det er nødvendig å skjerme ytterligere tjenester for å nå sentrale målsettinger innen helse- og sosialtjenesten.

Utvalget vil derfor se om skjerming av ulike tjenestetilbud er egnet til å skjerme de funksjonshemmede.

Skjerming av hjemmesykepleietjenester

Ulike brukerorganisasjoner har argumentert for at det ikke bør være brukerbetaling for hjemmesykepleie. Et eksempel på argumentasjonen for gratis hjemmesykepleie er uttalelsen fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i forbindelse med hjerte- og lungesykes dag 9. mai 1996:

«Hjemmesykepleie er en livsviktig helsetjeneste for mange syke- og funksjonshemmede. Sammen med hjemmehjelp er hjemmesykepleie i mange tilfeller en forutsetning for at funksjonshemmede og eldre skal bo i eget hjem. Fram til 1. oktober 1991 var hjemmesykepleie gratis for brukeren. Etter at kommunene fikk adgang til å ta egenandel for hjemmesykepleie, har stadig flere kommuner benyttet seg av denne muligheten. Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at andelen kommuner med egenbetaling for hjemmesykepleie steg fra 51 prosent til 63 prosent fra 1993 til 1995. Fremdeles yter 1/3 av landets kommuner hjemmesykepleie kostnadsfritt for brukeren Det er etter LHL’s syn viktig at det ikke legges økonomisk press på kommuner som fortsatt ønsker å la denne tjenesten være gratis. LHL frykter en utvikling der økt bruk av egenandeler hindrer at syke og funksjonshemmede får den hjelpen de har behov for. Pasienter skrives i dag ofte ut fra sykehus før de er ferdigbehandlet fordi de kan få nødvendig pleie i hjemmet. Det er urimelig at pasienten blir belastet med egenandeler på tjenester som ville vært gratis i sykehus. I 1995 hadde under halvparten av kommunene 46 prosent en nedre inntektsgrense som ga fritak for egenbetaling av hjemmetjenester. Dette er færre enn ett år tidligere da 56 prosent av kommunene hadde betalingsfritak. Bare fire prosent av kommunene har egne skjermingsregler for funksjonshemmede og uføre. LHL mener at hjemmesykepleie må være gratis for brukeren og oppfordrer Stortinget til å gå inn for at egenandeler for hjemmesykepleie fjernes umiddelbart.»

Tradisjonelt har det vært et skille mellom hjemmesykepleiers og hjemmehjelpers oppgaver med hensyn til hvilke tjenester de har utøvd overfor den enkelte bruker. Nygård (1992) har delt pleie og omsorg inn i fire hverdagsfunksjoner som i sin karakter er funksjoner som man kan bli mer eller mindre avhengig av hjelp til. Disse er som følger:

  • de praktiske funksjoner som stort sett tilsvarer husstell, hus og vedlikehold, herunder matinnkjøp, matlaging, husvask, klesvask, hagestell, snømåking mv.,

  • de personlige funksjoner, eller oppfølging av kroppens behov. Dette er funksjoner som av-/på­kledning, personlig hygiene, toalettfunksjon, spising, medisinering, sårstell og behandling/opptrening,

  • tilsynsfunksjoner. En rekke fysiske lidelser innebærer en betydelig risiko for at nye akutte endringer kan inntre. Psykiske lidelser og aldersdemens kan også kreve tilsyn med brukeren. Det er ikke alltid en direkte sammenheng mellom behovet for tilsyn og behovet for praktisk og personlig hjelp,

  • sosioemosjonelle funksjoner. Disse behovene for nærhet og kontakt, for personlig bekreftelse, er det først og fremst de nærmeste som gir – familie og venner. De kan imidlertid være et viktig innslag også i den offentlige omsorgen.

Skillet mellom de praktiske funksjonene og de personlige funksjonene har i stor grad tilsvart det som tradisjonelt har vært skillet mellom tjenester utført av hjemmehjelpere og hjemmesykepleiere. Tilsynsfunksjonene og de sosioemosjonelle funksjonene har vært ivaretatt av både hjemmehjelpere og hjemmesykepleiere.

Fra 1. oktober 1991 ble det, etter en periode med betalingsfritak for denne tjenesten, igjen gitt adgang til å kreve betaling. Bakgrunnen for det var Egenbetalingsutvalgets innstilling (NOU 1988:7 side 87) hvor det het:

«Ett problem i forhold til målet om helhetlig og fleksibel omsorgstjeneste i kommunene er at det er ulike regler for egenbetaling for de ulike deltjenestene som inngår i kjeden. For hjemmehjelp og de andre tiltakene innenfor hjelpeordningene for hjemmene kan det kreves egenbetaling av klienten. I hjemmesykepleien og for avlastnings- og rehabiliteringsopphold ved sykehjem er det derimot ikke anledning til å ta betaling. Om man skal få til en sammensmelting av de ulike tjenestene i et samlet omsorgstilbud, der hjemmehjelpere, sykepleiere og andre personellgrupper inngår og kan benyttes etter behov, er det nødvendig at egenbetalingsreglene forenkles og stan­dardiseres. De som mottar hjelp og pleie bør betale for det samlede tjenestetilbudet uavhengig av hvem som utfører tjenestene og hvilke enkelttjenester som mottas.»

Fra 1991 til 1995 har bortimot to tredjedeler av kommunene innført brukerbetaling for hjemmesykepleie. Dette har trolig sammenheng med den utviklingen man har sett de senere årene hvor det har vært en sammensmelting av hjemmehjelpens og hjemmesykepleiens oppgaver. I stadig større grad har hjemmehjelpen overtatt oppgaver som tidligere var forbeholdt hjemmesykepleien. På denne måten har man utviklet effektive og fleksible tjenester som kan gi brukerne mer stabil hjelp og færre hjelpere å forholde seg til. Gratis hjemmesykepleie vil kunne hindre en fleksibel tjeneste der de bemanningsmessige ressursene benyttes på en best mulig måte, uten å skille i for stor grad på hvilke oppgaver den enkelte utfører til enhver tid. Er først hjemmesykepleier hos en bruker, kan det være hensiktsmessig at noen av de oppgavene som tradisjonelt har vært lagt til hjemmehjelpen utføres av hjemmesykepleier. Det omvendte er selvfølgelig også tilfellet, men noen av de oppgavene som tradisjonelt har vært knyttet til hjemmesykepleieren må fortsatt utføres av denne typen faglig utdannet personell. Dette er oppgaver som sårstell, medikamentering- og andre spesialiserte oppgaver som krever sykepleiefaglig bakgrunn.

For å kunne se hjemmebasert pleie og omsorg mer i sammenheng, kan man velge å skjerme både hjemmesykepleie og hjemmehjelps­tjenesten. Dette kan bidra til at tjenestene organiseres, utformes og utøves fleksibelt av ulike faggrupper.

Ved skjerming av disse tjenestetilbudene tar man konsekvensen av at gruppen funksjonshemmede er vanskelig å definere. En generell skjerming av hjemmebaserte tjenester vil imidlertid også omfatte andre brukergrupper enn de man primært ønsker å skjerme, dvs. funksjonshemmede med stort og vedvarende behov for tjenester. Også brukere med mindre og forbigående behov vil omfattes av en generell tjenesteskjermingsordning. Utvalget har sett på ulike måter å avgrense målgruppen på i forbindelse med tjenesteskjerming.

For å avgrense målgruppen er det drøftet om det er hensiktsmessig å sette en øvre aldersgrense for fritaket for brukerbetaling for hjemmesykepleie og hjemmehjelp. Fordi funksjonshemming eller kronisk sykdom forutsettes å være varig om tilstanden er medfødt eller oppstår før eller etter fylte 67 år, er det vanskelig å avgrense gruppen på denne måten. Behovet for tjenester vil være like stort i forhold til funksjonshemmingen også etter fylte 67 år. Et alternativ kan være en ordning hvor tjenestene er gratis opptil fylte 67 år, men hvor en annen skjermingsordning inntrer for brukere som har passert denne alder. En mulighet vil være at de som har fått innvilget tjenester før fylte 67 år opprettholder betalingsfritak også etter fylte 67 år. For de som får et vedvarende og stort behov for tjenester etter fylte 67 år, er en mulighet å utarbeide nasjonale retningslinjer hvor det gis betalingsfritak for inntekter opp til et visst nivå, f.eks. opp til 3 G, eventuelt med et skråtak for brukerbetaling for brukere med inntekter over dette nivå.

For å ytterligere avgrense målgruppen, kan man tenke seg en ordning hvor det stilles som vilkår for betalingsfritak at behovet for tjenester er av en viss varighet eller av et visst omfang. Som påpekt i kap. 3 er hjemmesykepleie- og hjemmehjelpstjenester et rasjonert tilbud. Kommunen tildeler den enkelte bruker tjenester etter en faglig vurdering av behov. Den enkeltes behov for tjenester skal spesifiseres i forbindelse med at kommunen treffer vedtak om tildeling av tjenestetilbud. I denne forbindelse kan det derfor la seg gjøre å vurdere, etter ovennevnte vilkår, hvilke brukere som skal fritas for brukerbetaling.

Gratis hjemmesykepleie og hjemmehjelp kan være en aktuell skjermingsordning i forhold til funksjonshemmede med vedvarende og stort behov for tjenester.

Skjerming av tjenester til dekning av primære eller sekundære brukerbehov

En annen tilnærming for å skjerme grupper med vedvarende stort hjelpebehov er å etablere skjermingsordninger som tar hensyn til om tjenesten som ytes brukeren er til dekning av brukerens primære eller sekundære behov. Skjerming kan her skje ved at tjenester som skal dekke primære, grunnleggende, eller basale behov ytes gratis.

Spørsmålet blir da hvilke behov skal defineres som primære og sekundære for en bruker. Det kan sannsynligvis være enighet om at behov som det å stå opp, legge seg, spise, toalettbesøk og personlig stell er primære behov. Mer komplisert vil det være å avgjøre om andre daglige gjøremål som matinnkjøp, matombringing, stell av klær osv. er det samme. Norges Handikapforbund har i forbindelse med utvalgets arbeid gitt uttrykk for at primære behov kan være behov den enkelte har som er avgjørende nødvendig, slik at den enkelte ikke får en redusert helsetilstand. Sekundære behov kan videre være behov bruker har for kommunal tjenesteyting som er nyttig og nødvendig, men som det ikke har helsetruende konsekvenser om de uteblir. Norges Handikapforbund framholder imidlertid videre at det er umulig å sette opp en generell, standardisert liste over primære og sekundære behov innenfor helse-/omsorgssektoren, idet det kan være individuelt i forhold til den enkelte bruker.

Sosial- og helsedepartementet har i forskrift og retningslinjer for kvalitet i pleie- og omsorgstjenesten 1-13/97 søkt å definere hva som skal til for å tilfredsstille grunnleggende behov. Her heter det:

  • oppleve trygghet, forutsigbarhet og respekt i forhold til tjenestetilbudet

  • mulighet for å ivareta sin egenomsorg

  • grunnleggende fysiologiske behov som tilstrekkelig næring (mat og drikke), variert og helsefremmende kosthold og rimelig valgfrihet i forhold til mat

  • tilpasset hjelp ved måltider og nok ro til å spise

  • få ivaretatt personlig hygiene og naturlige funksjoner (toalett)

  • tilpasset hjelp ved av og påkledning

  • følge en normal døgnrytme og unngå uønsket og unødig sengeopphold

  • mulighet for ro og skjermet privatliv, selvstendighet og styring av eget liv

  • mulighet for samvær, sosial kontakt, fellesskap og aktivitet

  • tilbud om varierte og tilpassede aktiviteter både ute og inne

  • nødvendig medisinsk undersøkelse og behandling, rehabilitering, pleie og omsorg tilpasset den enkeltes tilstand

  • nødvendig tannbehandling og ivaretatt munnhygiene

  • en verdig livsavslutning i trygge og rolige omgivelser

  • grunnleggende fysiologiske behov som tilstrekkelig næring, væsketilførsel og søvn samt å få ivaretatt personlig hygiene og naturlige funksjoner (toalett)

  • trygghet og respekt

  • selvstendighet og styring av eget liv, herunder privatliv

  • sosial kontakt, fellesskap og aktivitet og

  • valgmulighet.

Man kan tenke seg en ordning hvor det i forbindelse med enkeltvedtak om tildeling av tjenester og brukerbetaling vurderes hvorvidt det er tale om tjenester til dekning av brukerens primære eller sekundære behov. Administrativt vil ikke en slik ordning få særlige konsekvenser, idet det allerede i dag treffes enkeltvedtak om tjenester i forhold til brukerens behov.

En slik ordning kan imidlertid kreve hyppigere vurdering av søkers behov. Ved å legge til grunn et skille mellom primære og sekundære behov for hver enkelt bruker, blir ordningen avhengig av den enkelte saksbehandlers skjønnsvurdering. Dette kan bety mindre trygghet og rettssikkerhet for brukeren, selv om tildeling av tjenester skjer ved enkeltvedtak. Ordningen vil også kunne åpne for store kommunale forskjeller i vurderingene, idet retningslinjene/forskriftene, for hva som er å anse som primære og sekundære behov kan variere fra kommune til kommune.

Korttidsopphold i sykehjem mv.

Korttidsopphold kan ha som formål avlastning eller rehabilitering. Økt satsing på denne typen tjenester har vært en uttalt målsetting fra sentrale myndigheter. Bruk av rehabiliterings- og avlastningstjenester antas å ha en samfunnsøkonomisk og velferdsmessig guns­tig effekt idet det vil bidra til at flere vil kunne opprettholde et høyere funksjonsnivå, i større grad være i stand til å greie seg selv, og bo hjemme lengre.

Statlig tilskudd eller økt brukerbetaling vil i denne sammenheng kunne være et virkemiddel for å øke tilbudet av korttidsplasser. I kap. 12 og 13 drøftes nærmere hvordan slike tiltak kan stimulere til økt tilbud av korttidsplasser. Et motargument mot å stimulere kommunene til økt bruk av korttidsplasser gjennom å øke brukerbetalingen, vil være om brukerbetalingen settes så høyt av avvisningseffekten blir for stor.

9.1.6 Kommunal eller statlig fastsetting av brukerbetalings- og skjermingsordninger

Brukerbetalings- og skjermingsordninger kan fastsettes sentralt eller lokalt. I St.meld. nr. 44 (1989–90) side 47 heter det:

«Det er i kapittel 2 redegjort for de forskjellige egenbetalingsordningene som finnes i helse- og sosialsektoren. De kan grovt sett deles i tre typer. Det er for det første ordninger der det fra statlig hold er bestemt at det ikke er tillatt med egenbetaling. Det gjelder bl.a. sykehusopphold og hjemmesykepleie 2 . For det andre finnes det ordninger der det fra sentralt hold er fastsatt betalingssatser slik at det er ens betaling over hele landet. Det dreier seg bl.a. om helse­tjenester utenfor institusjon så som legehjelp og fysioterapi. For ikke avtalebaserte leger vil det likevel være varierende egenbetaling fra lege til lege. For det tredje finnes det ordninger der betalingssatsene bestemmes i den enkelte kommune. Det dreier seg bl.a. om tjenestene i den hjemmebaserte omsorgen. Her varierer betalingen betydelig. Denne forskjellen mellom fastsetting av egenbetalingssatsene sentralt og lokalt henger sammen med at det bare er for visse tjenester at folketrygden deltar direkte i finansieringen ved refusjonsordninger. I og med folketrygdens nasjonale karakter er det for disse tjenestene naturlig at egenbetalingssatsene fastsettes sentralt. For tjeneste som finansieres og organiseres av kommuneforvaltningen er det mer naturlig at form og nivå for egenbetaling bestemmes ut fra en lokal vurdering og prioritering. Lokalt særegne organisasjonsformer i helse- og sosialsektoren kan være et gode som ikke bør hindres ved rigide statlige forskrifter, bl.a. om egenbetalingsform. ... På den annen side har det for visse tjenester vært ansett som viktig med større grad av nasjonal likhet i tilbudet. Det har bl.a. resultert at det for opphold i institusjon er utarbeidet maksimalsatser for betaling for korttids- og langtidsopphold.»

I St.meld. nr. 44 (1989–90) ble det som gjengitt ovenfor framholdt at for tjenester som finansieres og organiseres av kommuneforvaltningen, er det mer naturlig at form og nivå for brukerbetaling bestemmes ut fra lokal vurdering og prioritering. I Innst. S. nr. 180 (1995–96) uttaler sosialkomiteen imidlertid:

«Komiteen vil understreke at det er et mål at det ikke blir for stor variasjon i brukerbetalingen for omsorgstjenester fra kommune til kommune.»

Større likhet i brukerbetalingen fra kommune til kommune kan på dette område oppnås ved å innføre sentralt fastsatte brukerbetalingstak for ulike inntektsgrupper.

Når det gjelder skjermingsregler for å unngå ­uønskede helsemessige- eller sosiale virkninger, bør slike ordninger gjelde for hele befolkningen uavhengig av bosted. Det er derfor hensiktsmessig at de utformes sentralt. Dette gjelder f.eks. om man ønsker å skjerme visse tjenester eller visse brukergrupper.

9.2 Beregningsgrunnlag for brukerbetaling

9.2.1 Innledning

Hvorledes bør man fastsette den inntekt som skal danne grunnlaget for brukerens betaling for et tjenestetilbud? Dette er et sentralt spørsmål mer generelt og spesielt for en modell med samme brukerbetalingssystem i og utenfor institusjon innen pleie- og omsorgstjenesten. Etter dagens system fastsettes inntektsgrunnlaget forskjellig avhengig av om tjenesten mottas i eller utenfor institusjon.

Det er bare i forhold til pleie og omsorgsutgifter og totalskjermingsordninger det er aktuelt å drøfte inntektsbegrepet. Når det gjelder helsetjenester som omfattes av frikortordningen, er det dokumenterte utgifter og ikke inntektsforhold som er avgjørende. Inntektsbegrepet som legges til grunn for vurdering av bostøtte, forutsettes videreført.

Hvilket inntektsgrunnlag som velges, vil være av økonomisk betydning både for kommunen og den enkelte bruker. For kommunen fordi det vil avgjøre kommunens inntektspotensiale; for brukeren ved at det vil bestemme hvor stor den økonomiske belastningen ved brukerbetaling blir. Både for kommunen og den enkelte bruker vil det være en fordel med et inntektsbegrep som i størst mulig grad gjenspeiler den enkeltes faktiske betalingsevne, og at det er et administrativt enkelt begrep, hvor det bl.a. er enkelt å innhente korrekt og nødvendig informasjon. For å sikre rettslikhet er det også en fordel med et begrep som folk kjenner fra andre sammenhenger. Dette kan også bidra til å rydde unna tolkningsproblemer.

9.2.2 Alternative inntektsbegrep

Inntektsbegrepet i forskrift om vederlag for opphold i institusjon

Inntektsbegrepet som pr. i dag gjelder for beregning av vederlag for opphold i institusjon mv. er definert i forskrift om vederlag for opphold i institusjon § 3. Her heter det:

«Som inntekt regnes årets inntekter på grunnlag av pensjon, andre løpende trygdeytelser, arbeidsinntekt, næringsinntekt, leieinntekt, renter og annen avkastning av formue, etter fradrag av skatt og gjeldsrenter. Avkastning av erstatning for framtidige utgifter regnes ikke som inntekt.»

Etter denne forskriften er det individets inntekter i inntektsåret som legges til grunn når vederlag beregnes. Forskriften legger den disponible inntekten til grunn for vederlaget. Dette betyr at en del inntekts- og fradragstyper som inngår ved beregning av skatt, ikke inngår ved beregning av vederlag. Eksempel på dette er inntektsfordel ved egen bolig, minstefradrag og særfradrag.

Fordelen ved å legge disponibel inntekt til grunn som beregningsgrunnlag er at den så langt som det lar seg gjøre, gjenspeiler den enkelte brukers faktiske betalingsevne. Problemet med et inntektsbegrep som dette er imidlertid at det vil være et administrativt merarbeid å samle inn tilstrekkelige opplysninger. Det er videre ikke et inntektsbegrep som benyttes i andre sammenhenger slik at folk flest kjenner innholdet i det. Avvik fra etablerte inntektsbegrep og mange særregler har medført en rekke tolkningsproblemer og problemer med utmålingen. Det kan ha resultert i forskjellsbehandling.

Inntektsbegrepet i forskrift om vederlag for sosiale tjenester, hjemmesykepleie mv.

I motsetning til inntektsbegrepet som gjelder for beregning av vederlag for opphold i institusjon mv., er inntektsbegrepet som i dag benyttes ved beregning av brukerbetaling utenfor institusjon i stor grad sammenfallende med etablerte inntektsbegrep i skatteberegningssammenheng. I forskriften § 8–4 heter det:

«Når kommunen bestemmer det maksimale vederlag en person skal betale pr. år for tjenester som nevnt i § 8–1, skal betalingen beregnes på grunnlag av husstandens samlede skattbare nettoinntekt før særfradrag. Siste tilgjengelige skatteligning pr. 1. januar i det aktuelle året legges til grunn, med mindre inntekten er vesentlig endret. Til inntekten legges også hjelpestønad fra folketrygden til hjelp i huset, mens omsorgslønn som nevnt i § 8–2 annet ledd skal trekkes fra i inntektsgrunnlaget. »

Utgangspunktet etter denne forskriften er husstandens samlede nettoinntekt som er sammenfallende med alminnelig inntekt etter skatteloven kap. III. Skattbar nettoinntekt eller alminnelig inntekt er arbeids-, virksomhets- og kapitalinntekter fratrukket utgifter til inntekts ervervelse, sikring eller vedlikehold, jf. skatteloven kap. III.

Fordelen ved å benytte etablerte inntektsbegrep fra skattegrunnlaget er for det første at det er lett tilgjengelige opplysninger. Skattbar nettoinntekt eller alminnelig inntekt er utgangspunktet for beregning av kommune- og fellesskatten. Disse inntektsopplysningene kan derfor enkelt innhentes eller overføres fra ligningsetaten. En annen fordel ved å benytte opplysninger fra siste tilgjengelige skatteligning er at det er kontrollerte og godkjente inntektsopplysninger. Skattbar nettoinntekt er videre et begrep det i stor utstrekning foreligger en felles forståelse av, og som den enkelte derfor kan forstå og etterprøve. Dette kan bidra til å unngå tolkningstvil og derved bidra til rettsriktige avgjørelser. Fordi beskatningen etter norsk rett skjer etter skatteevneprinsippet, vil skattbar nettoinntekt også gi uttrykk for den enkeltes betalingsevne.

Selv om anvendelsen av inntektsbegrepene som benyttes som grunnlag for skatteberegninger vil ivareta mange av de hensyn som ble skissert innledningsvis, er det viktig å være oppmerksom på forhold ved disse inntektsbegrep som kan føre til at den enkeltes disponible inntekt avviker fra de inntektsopplysninger som framkommer i ligningssammenheng. Dette er særlig viktig å være oppmerksom på i skjermingssammenheng. Forhold som kan bidra til at den disponible inntekten er lavere enn det som framgår av inntektsgrunnlaget er for eksempel at fordel ved å bo i egen bolig og fordel ved firmabil inngår i inntektsgrunnlaget. Andre forhold kan bidra til at den disponible inntekten er høyere enn det som framgår av inntektsgrunnlaget. For eksempel at gevinster fra lotteri eller i visse tilfeller gevinst ved salg av bolig ikke vil inngå i inntektsgrunnlaget, fordi det er skattefrie inntekter.

For å komme noe nærmere den enkeltes disponible inntekt, kan det være hensiktsmessig i framtida å legge til grunn alminnelig inntekt fratrukket skatt som beregningsgrunnlag. Dette vil i større grad enn alminnelig inntekt gjenspeile den disponible inntekten. Dette gir imidlertid en viss mulighet for skatteplanlegging og mulighet for å unndra inntekter, slik at beregningsgrunnlaget blir lavere enn den reelle betalingsevnen. Tilpasningsmuligheter vil det imidlertid også være om man bare legger alminnelig inntekt til grunn, idet den enkelte f.eks. kan velge å investere formue slik at avkastningen ikke inngår i skatteberegningsgrunnlaget. Administrative hensyn taler for å kunne benytte samme inntektsbegrep både som beregnings- og skjermingsgrunnlag Det vil derfor være hensiktsmessig å velge det inntektsbegrep som i størst mulig utstrekning gjenspeiler den enkeltes betalingsevne, dvs. alminnelig inntekt fratrukket skatt.

Personinntekt som beregningsgrunnlag

Et annet alternativt inntektsbegrep som er kjent fra skatteberegningsgrunnlaget er personinntekt. Regler om hva som er personinntekt følger av skatteloven kap. IV § 55 flg. Begrepet personinntekt skiller seg fra begrepet alminnelig inntekt eller skattbar nettoinntekt først og fremst på to punkter. Personinntekt omfatter bare inntekter som skyldes personlig innsats, dvs. at kapitalinntekter ikke inngår i begrepet. Dette gjør at den disponible inntekt kan være høyere enn det framgår av personinntektsbegrepet.

I motsetning til alminnelig inntekt er det også et bruttoinntektsbegrep. Det betyr at det i lønnsinntekter mv. ikke er gjort fradrag for utgifter til inntekts ervervelse, heller ikke minstefradraget eller eventuelt særfradrag. Dette gjelder også arbeidsinntektsdelen av virksomhetsinntekter hvor det ikke gis fradrag for kapitalomkostninger. Dette forholdet kan bety at personinntekten framstår som høyere enn den disponible inntekten.

Alminnelig inntekt fratrukket skatt vil trolig i større utstrekning enn personinntekten gjenspeile den disponible inntekten, fordi den tar hensyn til gjeld og andre utgifter til inntektens ervervelse. Alminnelig inntekt fratrukket skatt er derfor å foretrekke i brukerbetalings- og skjermingssammenheng.

Valg av inntektsbegrep

Skal man utforme en fullt ut gjennomgående brukerbetalingsordning, bør samme inntektsbegrep legges til grunn for beregningene både i og utenfor institusjon. Alminnelig inntekt før særfradrag er i dag innarbeidet som beregningsgrunnlag utenfor institusjon. Å videreføre dette samt innføre det i institusjon, vil være administrativt enkelt fordi opplysningene er tilgjengelig gjennom skatteligningen. Samtidig vil det medføre mindre innkjøringsproblemer å innføre det også i institusjon, idet det er et kjent og innarbeidet begrep.

Alminnelig inntekt før særfradrag vil imidlertid ikke være tilstrekkelig beregningsgrunnlag i forhold til totalskjermingsordninger. Som påpekt over kan det avvike fra disponibel inntekt. Totalskjermingsordninger skal sikre at belastningen ved brukerbetaling ikke blir større enn at den enkelte har tilstrekkelig midler igjen til dekning av personlige behov og bære sitt ansvar som forsørger. Det er derfor viktig at grunnlaget for vurderingen i størst mulig grad gjenspeiler brukerens faktiske disponible inntekt. Inntektsbegrepet i dagens forskrift om vederlag for opphold i institusjon og boform for heldøgns omsorg og pleie legger til grunn den disponible inntekten, ved at ligningsmessige inntekter og fradrag ikke tas med i beregningsgrunnlaget. Dette inntektsbegrepet vil i utgangspunktet være egnet i forhold til en totalskjermingsordning. Som beskrevet ovenfor har det imidlertid vist seg å være vanskelig å praktisere og arbeidskrevende å administrere, idet det er vanskelig å innhente tilstrekkelig informasjon om alle økonomiske forhold. Ordningen kan derfor ha gitt tilfeldige resultat avhengig av hvor godt inntektsopplysninger er dokumentert av den enkelte bruker eller saksbehandler. Det synes derfor hensiktsmessig å ta utgangspunkt i alminnelig inntekt etter skatt som grunnlag i totalskjermingssammenheng i en eventuell gjennomgående brukerbetalingsmodell. Innføring av alminnelig inntekt etter skatt som beregningsgrunnlag vil rydde av veien tvil om hvilke inntekts- og utgiftsposter som inngår i beregningsgrunnlaget. Samtidig vil det grovt sett gjenspeile den enkeltes betalingsevne. Hvis det kan dokumenteres store avvik mellom alminnelig inntekt etter skatt og disponibel inntekt, må kommunen legge disse opplysningene til grunn for å sikre at brukerbetalingen ikke belaster enkelte brukere urimelig hardt.

Utvalget legger til grunn at det er hensiktsmessig, uansett valg av brukerbetalingmodell, å opprettholde dagens inntektsbegrep for beregning av vederlag for pleie og omsorg og totalskjerming utenfor institusjon. For å løse administrative problemer forbundet med praktiseringen av disponibel inntekt som beregningsgrunnlag i institusjon, foreslås alminnelig inntekt etter skatt innført som en hovedregel. Det må imidlertid åpnes for at det tas hensyn til store avvik mellom alminnelig inntekt etter skatt og disponibel inntekt.

9.2.3 Individ eller husstandsnivå?

En kan måle inntekten både på individ- og husstandsnivå. For eksempel er individets inntekter lagt til grunn for brukerbetaling i institusjon. For betaling av kommunale hjemmetjenester legges husstandsinntekten til grunn.

I Innst. S. nr. 87 (1995–96) foreslår stortingsrepresentant Inger-Marie Ytterhorn fra Fremskrittspartiet en endring av inntektsbegrepet under utgiftstaket for brukerbetaling av hjemmebaserte tjenester til å gjelde hjelpemottakerens inntekt – ikke husstandens. Forslagsstilleren finner det svært urimelig at en ektefelle/samboer med en beskjeden inntekt skal måtte dekke utgifter til eksempelvis hjemmesykepleie for andre medlemmer av husstanden, eller få sine disponible midler redusert på grunn av at et husstandsmedlem ikke får plass i sykehjem mv. Forslagsstilleren finner det også urimelig at et husstandsmedlem skal straffes for å ha en omsorgstrengende person i hjemmet – som kanskje ikke har oppnådd en plass i sykehjem, eller eventuelt måtte unnlate å beholde ektefelle/samboer hjemme fordi det påfører en utgifter en ikke har i sykehjem.

I brev datert 2.11.95 fra Sosial- og helsedepartementet til Sosialkomiteen, heter det at dette har sin årsak i at kommunene før 1991 ikke hadde anledning til å ta betalt for hjemmesykepleie, slik at det falt naturlig å kreve betaling etter husstandens inntekt for en tjeneste som kommer husstanden til gode. Fra 1991 har kommunene hatt anledning til å ta betalt også for hjemmesykepleie. Husstandsbegrepet er imidlertid opprettholdt i betalingsforskriftene, noe som må ses på bakgrunn av at flertallet av mottakere av hjemmesykepleie også mottar hjemmehjelp. Sosial- og helsedepartementet skriver videre at en til nå ikke har registrert spesielle problemer eller kritikk fra kommunene eller andre i forbindelse med bruk av husstandens inntekt som beregningsgrunnlag.

Det kan gis argumenter både for å bruke individets inntekter og husstandens inntekter som måleenhet. Et argument kan gå på hvorvidt og i hvilken grad tjenesten som ytes kommer individet alene til gode.

På ulike samfunnsområder behandles familien som en enhet av blant annet fordelingsmessige og kostnadsmessige årsaker. Dette gjelder både i forhold til rettigheter og plikter. En tar hensyn til ektefelle ved ulike forsørgingstillegg og etterlattefordeler i folketrygden, og flere offentlige ytelser er familiebaserte, som for eksempel bostøtte og sosialhjelp. Skattesystemet er i stor grad individbasert, men der hvor en ektefelle forsørger den andre kan skatteklasse 2 benyttes.

Et problem med å regne brukerbetaling på grunnlag av individets inntekter, er at dette øker mulighetene for å tilpasse seg regelverket på en slik måte at bidraget reduseres. Dette kan for eksempel skje ved å føre opp inntekter på den ene ektefellen som ikke er pleietrengende. Et individbasert system vil slik kunne falle gunstig ut for dem som foretar slike tilpasninger i forhold til dem som ikke gjør det og enslige personer. Et annet argument som taler for bruk av husholdets inntekt, er at det i alle fall ikke kan gi dårligere informasjon om husholdets samlede levekår enn kun å betrakte et individs inntekt.

Argumentene foran taler for å opprettholde bruk av husholdningsinntekt i de hjemmebaserte tjenester. Et gjennomgående system vil innebære at en innfører bruk av husholdningsinntekten også i institusjon. Dette åpner imidlertid opp for flere prinsipielle problemstillinger.

Å legge husstandsinntekten til grunn som beregningsgrunnlag for vederlag for opphold i institusjon innebærer at andre medlemmer av husstanden gjøres ansvarlig for et husstandsmedlems utgifter forbundet med institusjonsopphold, en tjeneste som i all hovedsak kommer individet alene til gode. Spørsmålet er derfor i hvilken grad en ektefelle/samboer juridisk sett kan gjøres ansvarlig for kostnader forbundet med den andre ektefellens opphold i institusjon.

Ektefeller

I henhold til ekteskapsloven § 38 har ektefeller gjensidig underholdsplikt. Her heter det bl.a.:

«Ektefellene har sammen ansvaret for de utgiftene og det arbeidet som kreves for det felles hushold ........ og hver ektefelles særlige behov. Ektefellene bidrar ved tilskudd av penger, ved virksomhet i hjemmet eller på annen måte. En ektefelle kan i rimelig utstrekning kreve penger av den andre ektefellen til å dekke utgifter som nevnt i første ledd.»

Spørsmålet er om ektefellers gjensidige underholdsplikt også omfatter tilfeller hvor den ene av ektefellene flytter inn i institusjon. Begrunnelsen for den gjensidige forsørgelsesplikten er det økonomiske fellesskapet ektefeller har. Kan en si at ektefellenes økonomiske fellesskap fortsetter om den ene ektefellen flytter inn i institusjon slik at forsørgelsesplikten fort­satt skal gjelde? I kommentarer til ekteskapsloven heter det at plikten etter § 38 gjelder under samlivet. Etter samlivsbrudd gjelder de samme regler som etter separasjon og skilsmisse, jf. ekteskapsloven § 79 ­første ledd. Årsaken til at ektefellene ikke bor sammen, er imidlertid avgjørende for om samlivet skal anses brutt i forhold til den gjensidige underholdsplikten. At ektefellene bor fra hverandre av naturlige årsaker, f.eks. fordi den ene eller begge bor på institusjon, innebærer ikke noe samlivsbrudd i forhold til ekteskapsloven § 22, og innebærer derfor heller ikke at underholdsplikten etter ekteskapsloven § 38 opphører.

Selv om den gjensidige underholdsplikten opprettholdes, er det et spørsmål om vederlag for opphold i institusjon er utgifter den andre ektefellen kan gjøres ansvarlig for, eller om det faller utenfor begrepet særlige forhold i ekteskapsloven § 38. Spørsmålet er om formuleringen hver ektefelles særlige behov innebærer at ektefeller kan gjøres ansvarlig for utgifter forbundet med opphold i institusjon. I Ekteskapsloven og enkelte andre lover med kommentarer, Holmøy, Lødrup, 1994 heter det:

«En ektefelles særlige behov omfatter f.eks. klær, legeregninger, medisiner, forretningskontingenter osv. Begrepet er noe mer omfattende enn nødvendige behov i § 41. Heller ikke plikten etter § 38 kan omfatte bidrag til dekning av gjeld, f.eks. skattekrav.»

De utgiftsposter som her listes opp kan til dels være sammenfallende med de tjenester en institusjonsbeboer mottar i institusjon. Dette kan tale for at hjemmeboende ektefelle kan bli ansvarlig for å dekke vederlag i forbindelse med institusjonsopphold, fordi institusjonsoppholdet kan være dekning av den syke ektefellens særlige behov. På den annen side er de utgiftsposter som nevnes som eksempel av et helt annet omfang enn de utgifter som kan påløpe i forbindelse med et institusjonsopphold. Formålet med be­stemmelsen har ikke vært å dekke så omfattende utgifter for den andre ektefellen, men bidra til å dekke løpende dagligdagse behov av mindre omfang. Plikten til å dekke den andre ektefellens særlige behov i forbindelse med institusjonsopphold, vil f.eks. bety at hjemmeboende ektefelle har ansvar for at den av ektefellene som bor i institusjon kan få ferie eller delta på ulike aktiviteter hvis egne midler ikke strekker til.

Det forhold at sambeskatning av ektefeller opphører etter skatteloven § 16, 3. ledd når ektefellene til stadighet lever atskilt, taler også for at husstandsinntekten ikke bør legges til grunn ved beregning av vederlag i institusjon.

Gjeld

Om man ser på kommunen som en kreditor i forhold til den enkelte institusjonsbeboer, blir den hjemmeboende ektefellens forpliktelse den samme enten ektefellene har særeie eller felleseie. Kreditorer kan ikke røre den hjemmeboendes særeie og heller ikke den hjemmeboendes rådighetsdel av felleseiet.

Det foreligger altså ikke tilstrekkelig grunnlag for å legge husstandens inntekt til grunn selv om det er tale om ektefeller. Hvis vi ønsker å legge husstandsinntekten til grunn, må vi innta særskilt hjemmel for dette i kommunehelsetjenesteloven. Det er ikke tilstrekkelig å innta hjemmel for dette i forskrift, idet det vil være i strid med ekteskapsloven § 38 bestemmelser om omfanget av forsørgelsesplikten.

9.3 Oppsummering

Ut fra drøftingene foran vil utvalget legge følgende til grunn ved videre utforming av brukerbetalingsmodell:

  • Utvalget legger til grunn at det kan være sterke grunner til at grupper av funksjonshemmede bør skjermes. På grunn av problemer med å avgrense funksjonshemmede som gruppe, har utvalgets flertall ikke gått videre med denne problemstillingen. Det vises likevel til særmerknad fra medlemmene Arum og Daleng om gratis pleie og omsorg og forslaget fra Arum, Daleng, Jensen og Johnsen om gratis pleie og omsorg for brukere med inntekt under 3 G.

  • Utvalget vil ikke anbefale skjerming i forhold til inndeling av tjenester etter primære og sekundære behov.

  • Utvalget foreslår alminnelig inntekt før særfradrag som grunnlag for beregning av brukerbetaling for pleie og omsorg uavhengig av hvilken brukerbetalingsmodell som foreslås innført.

  • Alminnelig inntekt etter skatt skal som hovedregel legges til grunn for totalskjermingsordning i institusjon. Dersom brukeren kan dokumentere at dette inntektsbegrepet gir store avvik fra hva brukeren reelt disponerer, vil inntekten som legges til grunn kunne vurderes særskilt.

  • Utvalget foreslår at husstandsinntekten fortsatt legges til grunn for beregning av brukerbetaling utenfor institusjon. Ved beregning av brukerbetaling i institusjon legges brukerens inntekt til grunn.

Fotnoter

1.

Jf. kap. 3 om nærmere avgrensning av gruppen funksjonshemmede i forhold til gruppen eldre.

2.

Hjemmel for egenbetaling for hjemmesykepleie er innført senere. (Utvalgets merknad)

Til forsiden