Ot.prp. nr. 34 (2007-2008)

Om lov om endringer i straffeprosessloven mv. (overføring av kompetanse til å innkalle til soning og behandle søknader om soningsutsettelse)

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte bestemmelsene

6.1 Endringene i straffeloven 22. mai 1902 nr. 10

Til § 54 nr. 1 tredje punktum og § 54 nr. 2 første ledd annet punktum

Endringene er en nødvendig følge av at promilleprogrammet er utvidet til å gjelde personer som er dømt for overtredelse av vegtrafikkloven § 31, jf. § 22 første ledd og som har problemer med alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel (program mot ruspåvirket kjøring), jf. Ot.prp. nr. 31 (2006-2007).

6.2 Endringene i straffeprosessloven

Til § 59 a første ledd nr. 5

Bestemmelsen må oppheves da påtalemyndigheten ikke lenger vil være klageinstans for vedtak om soningsutsettelse etter straffeprosessloven § 459.

Til § 68 sjette ledd første punktum, § 332 tredje ledd, § 333 sjette ledd og § 455 første ledd fjerde punktum

Endringen er en nødvendig følge av at kriminalomsorgen har ansvaret for å begjære rettens avgjørelse etter straffeloven § 54 nr. 2. Om bakgrunnen for endringen se pkt. 4 ovenfor.

Til § 76 femte ledd nytt annet punktum

Endringen er en nødvendig følge av at kriminalomsorgen får ansvaret for å avgjøre søknader om soningsutsettelse og dessuten kan begjære rettens avgjørelse etter straffeloven § 54 nr. 1 og 2. Om bakgrunnen for endringen se pkt. 3 og 4 ovenfor.

Til § 455 annet ledd

Endringen innebærer at ansvaret for å sette i verk fullbyrdelsen av ubetinget frihetsstraff og samfunnsstraff overføres fra politiet til kriminalomsorgen. Ansvaret for å iverksette andre reaksjoner skal fortsatt ligge hos politiet. Om bakgrunnen for endringen, se pkt. 3 ovenfor.

Til § 459 nytt fjerde ledd

Endringen innebærer at kriminalomsorgen overtar ansvaret for å avgjøre søknader om soningsutsettelse fra den myndigheten som gir ordre om fullbyrdingen, jf. § 455 og påtaleinstruksen § 29-4. Om bakgrunnen for endringen, se pkt. 3 ovenfor. Hvilket nivå innenfor kriminalomsorgen som skal fatte vedtak om soningsutsettelse, og hvilket nivå som skal være klageinstans, fastsettes i forskrift.

Med mindre annet er særskilt bestemt, gjelder ikke forvaltningsloven saker som forvaltningsorganet selv behandler eller avgjør i medhold av rettspleielovene, jf. forvaltningsloven § 4 første ledd. I fjerde ledd er det uttrykkelig bestemt at forvaltningsloven gjelder med de unntak som er nevnt i straffegjennomføringsloven § 7. Oppstår det uenighet om fullbyrdingen skal utsettes fordi domfelte er blitt alvorlig sinnslidende eller hans helsetilstand ellers gjør fullbyrding utilrådelig, kan domfelte kreve spørsmålet avgjort ved kjennelse etter § 462. Domfelte får således søksmålsadgang både etter straffeprosessloven og etter tvisteloven.

Til § 461

Endringen er en følge av at kriminalomsorgen overtar ansvaret for å iverksette ubetinget frihetsstraff og samfunnsstraff, jf. § 455. Bestemmelsen er for øvrig noe omredigert, blant annet ved at annet og tredje ledd er slått sammen. Ved lov 29. juni 2007 nr. 84 er straffeloven § 53 nr. 3 bokstav e endret slik at § 461 gjelder tilsvarende for narkotikaprogram med domstolskontroll og program mot ruspåvirket kjøring, jf. Ot.prp. nr. 31 (2006-2007) side 75. Om bakgrunnen for endringen, se pkt. 3 ovenfor.

Til § 462 første punktum

Endringen er en følge av at kriminalomsorgen overtar ansvaret for å iverksette ubetinget frihetsstraff og samfunnsstraff, jf. § 455 og innebærer at kriminalomsorgen nevnes på lik linje med påtalemyndigheten. For saksbehandlingen for øvrig gjelder reglene i forvaltningsloven med de unntak som følger av straffegjennomføringsloven § 7. Hjemmel for bruken av forvaltningslovens regler vil følge av forskriften til § 462 a. Om bakgrunnen for endringen, se pkt. 3 ovenfor.

Adgangen til å kreve uenighet mellom kriminalomsorgen og domfelte om fullbyrding avgjort ved kjennelse, gjelder bare saker som behandles etter straffeprosessloven, og ikke saker som kriminalomsorgen avgjør etter straffegjennomføringsloven.

Til § 462 a

Bestemmelsen gir Kongen fullmakt til å gi nærmere regler om innkalling og utsettelse med fullbyrding av straff. Hjemmelen er en følge av at kriminalomsorgen overtar ansvaret for å iverksette ubetinget frihetsstraff og samfunnsstraff og avgjøre om straffen skal utsettes. Etter overføringen vil det ikke lenger være hensiktsmessig å regulere de områdene som er overført til kriminalomsorgen i påtaleinstruksen kapittel 29 om fullbyrding.

6.3 Endringene i straffeloven 22. mai 2005 nr. 28

Til § 39 første ledd nytt tredje punktum og § 39 annet ledd nytt tredje punktum og fjerde punktum

Endringene er en nødvendig følge av at kriminalomsorgen har fått kompetanse til å begjære rettens avgjørelse etter nåværende straffelov § 54 nr. 1 og 2 ved narkotikaprogram og promilleprogram, jf. endringslov 17. juni 2005 nr. 92 og Ot.prp. nr. 81 (2004-2005). Endringene er også en nødvendig følge av at promilleprogrammet er utvidet til å gjelde personer som er dømt for overtredelse av vegtrafikkloven § 31, jf. § 22 første ledd og som har problemer med alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel (program mot ruspåvirket kjøring), jf. endringslov 29. juni 2007 nr. 84 og Ot.prp. nr. 31 (2006-2007).

6.4 Ikraftsetting

Loven trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer. De enkelte bestemmelsene kan settes i verk til ulik tid.