Ot.prp. nr. 67 (2007-2008)

Om lov om endringer i lov 15. juni 2001 nr. 75 om veterinærer og annet dyrehelsepersonell

Til innholdsfortegnelse

9 Rettigheter etter internasjonale avtaler

9.1 Gjeldende rett

Dyrehelsepersonelloven § 6 har bestemmelser om internasjonale avtaler. Den lyder:

«Autorisasjon, lisens og andre godkjenninger kan gis etter gjensidig avtale med fremmed stat. Departementet kan ved forskrift gi nærmere regler om autorisasjon, lisens og godkjenninger av dyrehelsepersonell på grunnlag av utenlandsk utdanning.»

Paragrafens forskriftshjemmel er benyttet som hjemmel for implementering av direktivene som gjelder for dyrehelsepersonell. Den har til nå vært tolket noe utvidende for å være dekkende også for implementering av bestemmelser som strengt tatt ikke har vært godkjenninger.

9.2 Forslaget i høringen

I enkelte sammenhenger kan «godkjenninger» i forskriftshjemmelen ha vært tøyet noe langt. Det nye direktivet har nå flere bestemmelser knyttet til rettigheter til å tilby tjenester midlertidig. Her får yrkesutøvere rettigheter som en direkte følge av sine kvalifikasjoner, og det er ikke noen form for godkjenning fra myndighetene i vertslandet.

Departementet ser derfor behov for en mer presis og dekkende hjemmel for å kunne gi forskrifter om rettigheter etter det nye direktivet. I forskriftshjemmelen i siste setning i § 6 foreslår departementet å tilføye «rettigheter» i oppramsingen av hva det kan gis forskrifter om.

9.3 Høringsinstansenes syn

Justis- og politidepartementet foreslår at forskriften gir hjemmel for regulering av kontrollmuligheter og plikter med mindre man har klar hjemmel i andre bestemmelser i loven.

Kunnskapsdepartementet har forslag til endring i § 6 siste punktum. De skriver:

«Bestemmelsen sier at departementet kan ved forskrift gi nærmere regler om autorisasjon m.m. for dyrehelsepersonell på grunnlag av utenlandsk utdanning. I tillegg til det som er foreslått endret i bestemmelsen ber vi departementet vurdere å erstatte utdanning med yrkeskvalifikasjoner. Enkelte av bestemmelsene i direktivet gir rettigheter som følge av yrkeserfaring og ikke bare utdanning.»

Mattilsynet støtter endringene i § 6 for å harmonisere bestemmelsen med den nye legaldefinisjonen og utvidelsen av virkeområdet. De mener det bidrar til en forbedring av dyrehelsepersonelloven.

9.4 Departementets vurderinger og forslag

Departementet ser at merknaden fra Justis- og politidepartementet vil forbedre forkskriftshjemmelen ytterligere. Hjemmelen blir utvidet ved at også kontroll og plikter tas inn i forskriftshjemmelen i tillegg til det opprinnelige forslaget om å ta med rettigheter. Etter departementets syn får loven tilstrekkelige hjemler for implementering av direktiv om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner.

Etter merknaden fra Kunnskapsdepartementet er departementet enig i at det kan være for snevert å bruke utdanning i forhold til hva direktivet dekker. Ved å benytte yrkeskvalifikasjoner i stedet, vil det også omfatte utdanning. Et alternativ kunne være å bruke både utdanning og yrkeskvalifikasjoner i lovteksten. Departementet er imidlertid kommet til at yrkeskvalifikasjoner også vil dekke utdanning. Departementet vil endre lovforslaget i tråd med forslaget fra Kunnskapsdepartementet og bruke yrkeskvalifikasjoner.

Etter disse justeringene for å ta hensyn til høringsinnspillene til annen setning i § 6, ble ordlyden noe tung. Ordlyden ble derfor omformulert, men uten innholdsmessige endringer.