Prop. 40 L (2010–2011)

Endringer i barnevernloven (krav til politiattester mv.)

Til innholdsfortegnelse

9 Økonomiske og administrative konsekvenser

For så vidt gjelder forslaget om å utvide politiattestenes innhold i samsvar med politiregisterloven § 39, vises til Prop. 12 L (2009-2010) jf. Ot.prp. nr. 108 (2008-2009) kap 20.4 om virkninger for politiet. Det heter der at lovforslaget til kapittelet om vandelskontroll ikke i seg selv vil medføre nevneverdige merkostnader:

«Lovforslaget til kapittelet om vandelskontroll vil etter departementets oppfatning ikke i seg selv medføre nevneverdige merkostnader. Riktignok kan forslaget om fornyet vandelskontroll føre til noe merarbeid, avhengig av i hvilken grad arbeidsgivere vil benytte seg av en slik rett til å kreve fornyet vandelskontroll. Man antar imidlertid at denne merbelastningen ble kompensert av forslagene som reduserer politiets arbeid i forbindelse med vandelskontroll. Som eksempel kan nevnes at politiet ikke lenger skal påføre politiattesten flere forhold enn hva som fremgår av hjemmelsgrunnlaget og at man har fjernet utstedelse av skikkethetsvurderinger. Forslag til en generell bestemmelse om hvilke formål som berettiger hjemmel for vandelskontroll kan tenkes i noen grad å motvirke fremtidig ukritisk bruk av politiattester, og således også få en ressursbesparende effekt.»

For øvrig vises til at det gjennom spesiallovgivning stadig skjer en utvidelse av anvendelsesområdet for bruk av politiattester. Økte kostnader grunnet nye hjemler, må derfor beregnes i forbindelse med de aktuelle lovforslagene.

Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet viser til at de fremsatte lovforslagene er en videreføring av eksisterende hjemler og ikke innføring av nye. Riktignok foreslås en presisering av enkelte av dagens hjemler ved at det i tilfeller der det i dag bør kreves fremlagt politiattest, nå foreslås et ubetinget krav. Dette vil kunne føre til at noen flere politiattester enn i dag innhentes. Dette er likevel attester det er hjemmel for å kreve allerede i dag og der det i henhold til retningslinjene bør kreves slike attester.

Politidirektoratet har i høringen antatt at utvidelsen i antall politiattester som vil bli avkrevd som følge av endring av hjemler fra «bør» til «skal», vil kunne gi økte økonomiske og administrative konsekvenser for politiregistrene.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet viser til at forslaget det vises til er en presisering av gjeldende regler og at det allerede er hjemmel for å kreve politiattest i dag i tilfellene som omfattes.

Ingen av de øvrige forslag antas å få økonomiske eller administrative konsekvenser.

Departementet legger derfor til grunn at forslaget ikke vil føre til økonomiske og administrative konsekvenser av betydning. Evt. endringer i barnevernlovens regler om krav til politiattest kan gjennomføres innenfor de berørte etaters gjeldende budsjettrammer.

Til forsiden