Prop. 33 L (2023–2024)

Endringer i vassdragsreguleringsloven og energiloven (styrking av forsyningssikkerheten)

Til innholdsfortegnelse

5 Merknader til lovforslaget

Endringene i vassdragsreguleringsloven

Til ny § 1 a

Det foreslås en ny paragraf med en formålsbestemmelse til loven. I første punktum fremgår det at landets vannkraftressurser skal utnyttes «til beste for allmennheten». I andre punktum spesifiseres det at vassdragsreguleringer og overføringer samlet skal bidra til god forsyningssikkerhet. Tilsvarende gjelder for reguleringer og overføringer som tidligere ble gjort av staten (statsreguleringer). Formålsbestemmelsen vil tilkjennegi og synliggjøre at forsyningssikkerhet er et sentralt formål med loven, men første punktum inkluderer også andre hensyn. Bestemmelsen medfører i seg selv ingen nye rettslige forpliktelser for aktørene, men vil være relevant ved tolking og anvendelse av øvrige bestemmelser i loven.

Til ny § 29 a

Det foreslås en ny paragraf om krav til å utarbeide strategier for å bidra til forsyningssikkerhet.

Første ledd angir at kravet gjelder for alle med konsesjon til overføringer og reguleringer etter § 3. Tilsvarende gjelder for reguleringer og overføringer som tidligere ble gjort av staten (statsreguleringer). Kravet vil ikke gjelde for kraftverk uten egen regulering (stor elvekraft) og anlegg uten konsesjon. Ansvaret for at strategien utarbeides påligger konsesjonæren. Konsesjonæren kan imidlertid delegere oppgaven med å utarbeide strategien til en annen dersom dette er hensiktsmessig. I andre punktum angis et minstekrav til hva strategiene skal inneholde. Etter departementets syn er det i utgangspunktet ikke hensiktsmessig med for detaljerte innholdskrav i loven. Det foreslås at slike krav kan fastsettes i forskrift, jf. forslaget til tredje ledd.

Andre ledd gir hjemmel for at departementet ved enkeltvedtak kan kreve strategien fremlagt. Kravet skal rettes mot den enkelte konsesjonær. Ved bruken av hjemmelen til å kreve strategien fremlagt skal det legges særlig vekt på den aktuelle og forventede kraftsituasjonen og energimyndighetens informasjonsbehov. Hvem som skal motta strategien vil fremgå av enkeltvedtaket.

Tredje ledd gir hjemmel til å fastsette forskrift med ytterligere krav til detaljer om innholdet, oppfølgingen og fremleggelsen av strategiene. Departementet vil kunne delegere kompetansen til å følge opp strategiene til Norges vassdrags- og energidirektorat.

Til § 35 første ledd nr. 2

Det foreslås å ta inn i § 35 første ledd nr. 2 en hjemmel til å ilegge overtredelsesgebyr også ved manglende etterlevelse av et pålegg etter § 29 a andre ledd om å fremlegge strategien.

Til § 36 første ledd

Det foreslås innført en bestemmelse i første ledd nytt andre punktum som presiserer at manglende etterlevelse av et pålegg om å fremlegge strategien, ikke medfører straff.

Endringene i energiloven

Til § 4-3 tredje ledd første punktum

Ordlyden i energiloven § 4-3 tredje ledd første punktum foreslås endret ved at henvisningen til § 4-5 slettes. Organisert markedsplass drives både etter § 4-5 og § 4-5 a og departementet foreslår at ordlyden viser til organisert markedesplass, etter begge bestemmelser. Endringen som foreslås vil være i henhold til lovens oppbygning og innhold. Ved en inkurie ble ordlyden i § 4-3 tredje ledd første punktum ikke endret ved tilføyelsen av § 4-5 a ved endringslov 18. juni 2021 nr. 138. Feilen foreslås nå rettet.

Til § 6-1 tredje ledd første punktum

Ordlyden i § 6-1 tredje ledd første punktum foreslås endret ved at henvisningen til § 4-5 slettes. Organiserte markedsplasser drives både etter § 4-5 og § 4-5 a, og departementet foreslår at ordlyden viser til organisert markedsplass, etter begge bestemmelser. Endringen som foreslås vil være i henhold til lovens oppbygning og innhold. Ved en inkurie ble heller ikke ordlyden i § 6-1 tredje ledd første punktum endret ved tilføyelsen av § 4-5 a. Feilen foreslås nå rettet.

Til § 6-2 fjerde ledd

I § 6-2 fjerde ledd utvides forskriftskompetansen til også å gjelde forskrifter om virkemidler for å unngå kraftrasjonering. Forskriftshjemmelen er ment å gjelde virkemidler som kun skal tas i bruk av energimyndighetene dersom kraftsituasjonen blir mer krevende. Lovendringen vil gi det nødvendige hjemmelsgrunnlaget til å formalisere rapporteringsordningen i kraftrasjoneringsforskriften, jf. energilovforskriften.

Til forsiden