Prop. 54 L (2023–2024)

Endringer i straffegjennomføringsloven (erstatning for skader under pålagt organisert trening mv.)

Til innholdsfortegnelse

4 Økonomiske og administrative konsekvenser

Kriminalomsorgen har i perioden 2016–2022 registrert 152 skader knyttet til trening og øvelse i fysisk maktanvendelse og håndtering av kritiske situasjoner. Kriminalomsorgsdirektoratet antar at i underkant av halvparten av skadene blir meldt inn til NAV eller Statens pensjonskasse. Statens pensjonskasse har i samme periode avslått i gjennomsnitt ni søknader om yrkesskadeerstatning per år fra ansatte i kriminalomsorgen. Kriminalomsorgsdirektoratet anslår at om lag halvparten av sakene Statens pensjonskasse har avslått gjelder skader under øvelser.

Det fremgår av forarbeidene til § 23 a i politiloven, at gjennomsnittlig utbetaling per skade i politiet utgjør om lag 260 000 kroner i dagens kroneverdi. Det er ikke grunn til å tro at dette er vesentlig forskjellig fra utbetalinger i saker for kriminalomsorgen, ettersom skadene oppstår under sammenlignbare øvelser. På bakgrunn av foreliggende tallmateriale, har Kriminalomsorgsdirektoratet beregnet at forslaget vil føre til årlige merutgifter på om lag 1,2 mill. kroner. Det legges til grunn at statens merutgifter forbundet med ordningen dekkes over Justis- og beredskapsdepartementets gjeldende budsjettramme.

Forslaget antas ikke å medføre vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning for Statens pensjonskasse. Departementet foreslår at Statens pensjonskasse mottar belastningsfullmakt fra Kriminalomsorgsdirektoratet for å håndtere utbetalinger. Dette er samme praksis som for erstatningssaker etter politiloven § 23 a. Det antas ikke at Statens pensjonskasse får flere saker til behandling, eller at deres saksbehandling blir mer tidkrevende. Statens pensjonskasse vil også kunne belaste administrasjonsgebyr for å behandle sakene etter straffegjennomføringsloven § 8 a.