Prop. 66 LS (2023–2024)

Endringer i kringkastingsloven mv. (gjennomføring av endringsdirektiv til direktiv om audiovisuelle medietjenester mv.) og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 337/2022 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2018/1808

Til innholdsfortegnelse

15 Fremheving av audiovisuelle medietjenester av allmenn interesse

Det følger av endringsdirektivet artikkel 7a at medlemsstatene kan treffe tiltak for å sikre at audiovisuelle medietjenester av allmenn interesse får en framtredende plassering. Det enkelte land bestemmer selv om slike regler skal gjennomføres eller ikke.

Departementets vurdering i høringsnotatet var at artikkel 7a gir et visst rom for tilpasninger i det enkelte land ut i fra det nasjonale medielandskapet, og at den åpner etter sin ordlyd for at det kan stilles krav om at både audiovisuelle medietjenester samt programmer av allmenn interesse kan fremheves eller være lette å finne i tjenester som formidler fjernsyn og audiovisuelle bestillingstjenester. Departementet understreket at man på et senere tidspunkt eventuelt vil vurdere om det er behov for å gjennomføre norske bestemmelser innenfor det handlingsrommet endringsdirektivet artikkel 7a gir, og ba høringsinstansene om å vurdere behovet for å gi audiovisuelle medietjenester av allmenn interesse fremtredende plassering og hvilke eventuelle regulatoriske løsninger som kan være aktuelle.

Allente mener at tiltakene endringsdirektivet artikkel 7a åpner for at medlemsstatene kan innføre for å sikre en fremtredende plassering, trolig vil løses av medieverdikjeden uten regulatoriske inngrep. Allente begrunner dette med at innholdsleverandørene og programselskapene har en egeninteresse i å fremheve audiovisuelle bestillingstjenester av allmenn interesse. Allente uttaler at de derfor støtter departementets vurdering om at det på et senere tidspunkt kan vurderes om det foreligger et behov for norske bestemmelser innenfor direktivets handlingsrom, og legger avslutningsvis til at de antar at det neppe blir nødvendig på mellomlang eller lengre sikt.

Medietilsynet mener at det bør gjøres en nærmere kartlegging av behovet for tiltak for å fremheve audiovisuelle bestillingstjenester av allmenn interesse i norsk kontekst, hvilke medietilbydere som eventuelt bør omfattes, og virkninger for mediemangfoldet og konkurranse i markedet før slike tiltak innføres. Videre anbefaler Medietilsynet at vurderingen av egnede regulatoriske løsninger når det gjelder fremheving av audiovisuelle bestillingstjenester av allmenn interesse sees i sammenhengen med den pågående drøftingen av hvordan reguleringen av algoritme- og anbefalingssystemer på et mer generelt nivå i kontekst av Europaparlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/2065 av 19. oktober 2022 om et indre marked for digitale tjenester og om endring av direktiv 2000/31/EF (forordning om digitale tjenester) skal følges opp.

Norsk rikskringkasting AS peker på at NRK så langt har lykkes med å opprettholde en god posisjon i markedet der publikum synes å finne frem til NRKs innhold uten vesentlig problemer, og at behovet for tiltak derfor ikke synes å være akutt. NRK uttaler likevel at de ikke kan ta for gitt at dagens situasjon vil fortsette, og mener derfor at det er viktig å få på plass en hjemmel for regulatoriske tiltak som sikrer både allmennkringkasterne og annet innhold av allmenn interesse mulighet for å få bli fremhevet i medieportaler og på plattformer. Selskapet peker i denne forbindelse på utviklingen i våre naboland, bl.a. Sverige, der tilsvarende lovarbeid nå pågår.

Departementet registrerer at det er en viss interesse for regulatoriske tiltak som sikrer befolkningen tilgang til innhold av allmenn interesse, men at det ikke er et akutt behov for dette. Departementet vil på et senere tidspunkt eventuelt komme tilbake til om hjemmelen i endringsdirektivet artikkel 7a til å fremheve audiovisuelle bestillingstjenester av allmenn interesse bør gjennomføres i norsk rett.

Til forsiden