Prop. 69 LS (2023–2024)

Lov om bærekraftige produkter og verdikjeder (bærekraftige produkter-loven) og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutninger nr. 154/2023 og 155/2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordningene (EU) 2019/424, (EU) 2019/2019, (EU) 2019/2020, (EU) 2019/2021, (EU) 2019/2022, (EU) 2019/2023, (EU) 2019/2024, (EU) 2021/341 og (EU) 2019/1784

Til innholdsfortegnelse

9 Kommisjonsforordning (EU) 2019/2024 av 1. oktober 2019 om fastsettelse av krav til miljøvennlig utforming av kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg i henhold til europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF

EUROPAKOMMISJONEN HAR

under henvisning til artikkel 114 i traktaten om Den europeiske unions virkemåte,

under henvisning til europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF av 21. oktober 2009 om fastsettelse av en ramme for å fastsette krav til miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter1, særlig artikkel 15 nr. 1, og

ut fra følgende betraktninger:

  • 1) I henhold til direktiv 2009/125/EF bør Kommisjonen fastsette krav til miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter som representerer betydelige salgs- og handelsvolumer i Unionen, og som har en vesentlig miljøvirkning som gjennom utforming kan reduseres betydelig uten at det medfører urimelige kostnader.

  • 2) Kommisjonsmelding COM(2016) 7732 (arbeidsplan for miljøvennlig utforming), utarbeidet av Kommisjonen i henhold til artikkel 16 nr. 1 i direktiv 2009/125/EF, fastsetter prioriteringene for arbeidet innenfor rammen for miljøvennlig utforming og energimerking for tidsrommet 2016–2019. Kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg er blant de energirelaterte produktgruppene som skal prioriteres ved gjennomføring av forberedende undersøkelser og påfølgende vedtakelse av tiltak.

  • 3) Tiltakene i arbeidsplanen for miljøvennlig utforming beregnes å kunne gi en årlig oppsummert energisparing på mer enn 260 TWh i 2030, hvilket tilsvarer en reduksjon i klimagassutslipp på ca. 100 millioner tonn per år i 2030. Kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg er en av produktgruppene som er oppført i arbeidsplanen, med en estimert årlig oppsummert energisparing på 48 TWh i 2030.

  • 4) Kommisjonen har gjennomført to forberedende undersøkelser som omfatter de tekniske, miljømessige og økonomiske aspektene ved kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg som vanligvis brukes i Unionen. Undersøkelsene ble utført i nært samarbeid med interessenter og berørte parter fra Unionen og tredjeland. Resultatene av undersøkelsene ble offentliggjort og lagt fram for samrådsforumet nedsatt ved artikkel 18 i direktiv 2009/125/EF.

  • 5) Denne forordningen bør gjelde for følgende kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg: skap til dagligvarebutikker (fryser eller kjøleskap), drikkekjølere, iskremfrysere, serveringsdisker for iskrem og salgsautomater med kjølefunksjon.

  • 6) Når det gjelder kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg, er det energiforbruket i bruksfasen som er identifisert som det mest vesentlige miljøaspektet for denne forordningens formål. Dette energiforbruket kan reduseres ved bruk av kostnadseffektiv allment tilgjengelig teknologi, uten at de samlede kostnadene til innkjøp og drift av disse produktene øker. Direkte utslipp fra kjølemidler og tilgang til reservedeler ble også ansett som relevant.

  • 7) Ettersom kjølemidler er omfattet av europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 517/20143, er det ikke fastsatt særlige krav til kjølemidler i denne forordningen. Videre viser den økte bruken på EU-markedet i det siste tiåret av kjølemidler med lavt potensial for global oppvarming at produsentene allerede har startet en gradvis overgang til kjølemidler med redusert miljøvirkning, uten at det har vært behov for ytterligere politiske tiltak gjennom miljøvennlig utforming.

  • 8) Det årlige energiforbruket i Unionen for produkter som omfattes av denne forordningen, ble i 2015 beregnet til 65 TWh, tilsvarende 26 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Energiforbruket til kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg i en situasjon der ingen tiltak iverksettes, forventes å bli redusert innen 2030. Denne reduksjonen forventes imidlertid å få en lavere takt med mindre det fastsettes krav til miljøvennlig utforming.

  • 9) Minibarer og vinskap til bruk ved salg bør ikke anses som kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg, og de bør derfor ikke omfattes av denne forordningen; de hører inn under virkeområdet for kommisjonsforordning (EU) 2019/20194.

  • 10) Vertikale skap med statisk kjøling er kjøle-/fryseapparater til næringsbruk som er definert i kommisjonsforordning (EU) 2015/10955, og bør derfor ikke omfattes av denne forordningen.

  • 11) Denne forordningen får anvendelse på produkter med forskjellige tekniske egenskaper og funksjoner. Kravene til energieffektivitet er derfor fastsatt i henhold til apparatenes funksjon. I forbindelse med denne funksjonsbaserte metoden foreslås det en minsteinndeling i kategorier av kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg, noe som vil sende tydelige signaler til markedene om hvilke typer av kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg med samme funksjon som er mest eller minst energieffektive. Ineffektive typer av kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg vil ha større problemer med å oppnå en bestemt energimerkeklassifisering, eller det kan til og med skje at de ikke oppfyller energirelaterte minstekrav.

  • 12) Kommisjonsmelding til Europaparlamentet, Rådet, Den europeiske økonomiske og sosiale komité og Regionkomiteen COM(2015) 614 final6 (handlingsplan for den sirkulære økonomien) og arbeidsplanen for miljøvennlig utforming understreker viktigheten av å bruke rammen for miljøvennlig utforming til å støtte omstillingen til en mer ressurseffektiv og sirkulær økonomi. Europaparlaments- og rådsdirektiv 2012/19/EU7 viser til direktiv 2009/125/EF og understreker at kravene til miljøvennlig utforming bør gjøre det lettere å ombruke, demontere og gjenvinne avfall fra elektrisk og elektronisk utstyr (WEEE) ved å håndtere problemene i en tidligere fase. Denne forordningen bør derfor fastsette hensiktsmessige krav med hensyn til dette.

  • 13) De relevante produktparametrene bør måles ved hjelp av pålitelige, nøyaktige og reproduserbare metoder. Disse metodene bør bygge på de nyeste allment anerkjente metodene, herunder eventuelle harmoniserte standarder vedtatt av de europeiske standardiseringsorganisasjonene oppført i vedlegg I til europaparlaments- og rådsforordning 1025/20128.

  • 14) I samsvar med artikkel 8 i direktiv 2009/125/EF bør de gjeldende framgangsmåtene for samsvarsvurdering spesifiseres i denne forordningen.

  • 15) For å lette samsvarskontrollen bør produsentene, importørene eller representantene oppgi de opplysningene som er nevnt i vedlegg IV og V til direktiv 2009/125/EF, i den tekniske dokumentasjonen, i den grad opplysningene har relevans for kravene fastsatt i denne forordningen.

  • 16) For markedstilsynsformål bør produsentene kunne vise til produktdatabasen dersom den tekniske dokumentasjonen beskrevet i delegert kommisjonsforordning (EU) 2019/20189 inneholder de samme opplysningene.

  • 17) For å gjøre denne forordningen mer effektiv og for å beskytte forbrukerne bør produkter som automatisk endrer sin ytelse under prøvingsforhold for å forbedre de oppgitte parametrene, forbys.

  • 18) I tillegg til de rettslig bindende kravene fastsatt i denne forordningen bør det i samsvar med del 3 nr. 2 i vedlegg I til direktiv 2009/125/EF angis referanseverdier for de beste tilgjengelige teknologiene, for å sikre stor utbredelse av og enkel tilgang til opplysninger om miljøprestasjonen gjennom hele livssyklusen til produkter som er omfattet av denne forordningen.

  • 19) Denne forordningen bør revideres med sikte på å vurdere hvor hensiktsmessige og effektive dens bestemmelser er for å nå dens mål. Revisjonen bør foretas etter at det har gått tilstrekkelig tid til å gjennomføre alle bestemmelsene.

  • 20) Tiltakene fastsatt i denne forordningen er i samsvar med uttalelse fra komiteen nedsatt ved artikkel 19 nr. 1 i direktiv 2009/125/EF.

VEDTATT DENNE FORORDNINGEN:

Artikkel 1

Formål og virkeområde

  • 1. Denne forordningen fastsetter krav til miljøvennlig utforming av nettdrevne kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg som skal bringes i omsetning eller tas i bruk, herunder apparater som selges med sikte på kjøling eller frysing av andre artikler enn næringsmidler.

  • 2. Denne forordningen får ikke anvendelse på

    • a) kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg som utelukkende drives av andre energikilder enn elektrisitet,

    • b) eksterne komponenter, for eksempel kondenseringsaggregat, kompressorer eller vannavkjølt kondensator, som et frittstående skap må være koplet til for å fungere,

    • c) kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg som er utformet for bearbeiding av næringsmidler,

    • d) kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg som er spesifikt prøvd og godkjent for oppbevaring av legemidler eller vitenskapelige prøver,

    • e) kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg som ikke har noe integrert kjølesystem, og som fungerer ved å tilføre avkjølt luft som produseres av en ekstern luftkjøler; dette omfatter ikke frittstående skap og heller ikke salgsautomater med kjølefunksjon i kategori 6, som definert i tabell 5 i vedlegg III,

    • f) kjøle-/fryseskap til næringsbruk, blåsekjølere/-frysere, kondenseringsaggregater og prosesskjølere som definert i forordning (EU) 2015/1095,

    • g) vinskap og minibarer.

  • 3. Kravene i vedlegg II nr. 1 og nr. 3 bokstav k) får ikke anvendelse på

    • a) kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg som ikke kjøles ved hjelp av en dampkompresjonssyklus,

    • b) kjøleapparater til bruk ved direktesalg som brukes til salg og utstilling av levende næringsmidler, for eksempel kjøleapparater til bruk ved salg og utstilling av levende fisk og skjell, kjølte akvarier og vanntanker,

    • c) saladetter,

    • d) horisontale serveringsdisker med integrert oppbevaring som er beregnet for drift ved kjøletemperaturer,

    • e) hjørneskap,

    • f) salgsautomater beregnet for drift ved frysetemperaturer,

    • g) fiskekjøledisker med flakis.

Artikkel 2

Definisjoner

I denne forordningen menes med

  • 1. «kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg» et isolert skap med en eller flere temperaturregulerte avdelinger som kjøles ved naturlig eller tvungen konveksjon der kulde oppnås ved hjelp av ett eller flere energiforbrukende midler, og som er beregnet på utstilling og salg til kunder, med eller uten servering, av næringsmidler og andre varer ved angitte temperaturer som er lavere enn omgivelsestemperaturen, der det er direkte tilgang til varene gjennom åpne sider eller via en eller flere dører eller skuffer eller begge deler, herunder kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg med områder som brukes til oppbevaring av næringsmidler og andre varer som ikke er tilgjengelige for kundene, unntatt minibarer og vinskap,

  • 2. «næringsmidler» næringsmidler, ingredienser, drikker, herunder vin, samt andre produkter som hovedsakelig brukes til konsum, og som krever kjøling ved bestemte temperaturer,

  • 3. «kondenseringsaggregat» et produkt som omfatter minst én elektrisk drevet kompressor og én kondensator, som kan kjøle ned og konstant opprettholde lav eller middels temperatur i et kjøle-/fryseapparat eller -system ved hjelp av en dampkompresjonssyklus når det er koplet til en fordamper og en ekspansjonsenhet, som definert i forordning (EU) 2015/1095,

  • 4. «frittstående skap» et kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg som består av en fabrikkprodusert samling av komponenter som for å kunne fungere som et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg, også må koples til frittstående komponenter (kondenseringsaggregat og/eller kompressor og/eller vannkondensator), og som ikke er en integrert del av skapet,

  • 5. «kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg utformet for bearbeiding av næringsmidler» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg som er spesifikt prøvd og godkjent for bearbeiding av næringsmidler, f.eks. iskremmaskiner, salgsautomater med kjøle- og mikrobølgefunksjon eller ismaskiner; dette omfatter ikke kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg som har én avdeling som er spesifikt utformet for bearbeiding av næringsmidler med et nettovolum som tilsvarer mindre enn 20 % av apparatets samlede nettovolum,

  • 6. «nettovolum» den delen av en avdelings bruttovolum som gjenstår etter fratrekk av volumet av komponenter og rom som ikke kan benyttes til oppbevaring eller utstilling av næringsmidler eller andre varer, uttrykt i kubikkdesimeter (dm3) eller liter (L),

  • 7. «bruttovolum» volumet innenfor fôringen i avdelingen, uten innvendige deler og med døren eller lokket lukket, uttrykt i kubikkdesimeter (dm3) eller liter (L),

  • 8. «spesifikt prøvd og godkjent» at produktet oppfyller alle følgende krav:

    • a) det er spesifikt utformet og prøvd med hensyn til de nevnte driftsforholdene eller bruksområdene i samsvar med det nevnte EU-regelverket eller tilknyttede rettsakter, den relevante lovgivningen i medlemsstatene og/eller relevante europeiske eller internasjonale standarder,

    • b) det ledsages av dokumentasjon, som skal inngå i den tekniske dokumentasjonen i form av et sertifikat, et typegodkjenningsmerke eller en prøvingsrapport, om at produktet er spesifikt godkjent for de nevnte driftsforholdene eller bruksområdene,

    • c) det bringes i omsetning spesifikt for de nevnte driftsforholdene eller bruksområdene, som er dokumentert som et minimum i den tekniske dokumentasjonen, opplysningene om produktet og i eventuelt reklame-, informasjons- eller markedsføringsmateriell,

  • 9. «vinskap» et kjøle-/fryseapparat med bare én avdelingstype beregnet til oppbevaring av vin, med presisjonsstyring av temperaturen med henblikk på oppbevaringsforhold og måltemperatur, og som er utstyrt med vibrasjonsdempende komponenter som definert i forordning (EU) 2019/2019,

  • 10. «avdeling» et lukket rom i et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg, atskilt fra andre avdelinger med en skillevegg, en beholder eller lignende, som er direkte tilgjengelig gjennom én eller flere utvendige dører, og som selv kan deles inn i underavdelinger; i denne forordningen menes med avdeling både avdelinger og underavdelinger, med mindre annet er angitt,

  • 11. «utvendig dør» en bevegelig eller avtakbar del av et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg som gjør det mulig å flytte last inn i eller ut av kjøle-/fryseapparatet,

  • 12. «underavdeling» et lukket rom i en avdeling som har et annet driftstemperaturområde enn avdelingen det befinner seg i,

  • 13. «minibar» et kjøle-/fryseapparat med et samlet volum på høyst 60 liter, som hovedsakelig er beregnet på oppbevaring og salg av næringsmidler i hotellrom og lignende lokaler, som definert i forordning (EU) 2019/2019,

  • 14. «salgsautomat med trommel og kjølefunksjon» en salgsautomat med kjølefunksjon med roterende tromler som hver er delt inn i avdelinger, der næringsmidlene og andre varer plasseres på en horisontal flate og hentes ut gjennom separate luker,

  • 15. «salgsautomat med kjølefunksjon» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg som er konstruert for å motta betaling eller polletter fra forbrukeren og levere ut kjølte næringsmidler eller andre varer uten betjening til stede,

  • 16. «saladette» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg med én eller flere dører eller skuffer i vertikalplanet, og med åpninger på oversiden for plassering av beholdere til midlertidig oppbevaring av og enkel tilgang til næringsmidler, f.eks. pizzafyll eller salatingredienser,

  • 17. «horisontal serveringsdisk med integrert oppbevaring» et horisontalt skap beregnet på betjening, som omfatter et kjølt oppbevaringsrom på minst 100 liter (L) per meter (m) lengde, og som normalt plasseres på diskens sokkel,

  • 18. «horisontalt skap» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg som har horisontal åpning på oversiden med sikte på utstilling og tilgang ovenfra,

  • 19. «kjøletemperatur» en temperatur mellom –3,5 °C og 15 °C for apparater som er utstyrt med energistyringssystemer for energisparing, og mellom –3,5 °C og 10 °C for apparater som ikke er utstyrt med energistyringssystemer for energisparing,

  • 20. «driftstemperatur» referansetemperaturen inne i en avdeling under prøving,

  • 21. «hjørneskap» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg som brukes til å oppnå geometrisk kontinuitet mellom to lineære skap som står i vinkel i forhold til hverandre og/eller danner en bue; et hjørneskap har ikke en entydig lengdeakse eller lengde ettersom det bare utgjør en utfyllende form (kile eller lignende) og ikke er konstruert til å fungere som en frittstående kjøleenhet; hjørneskapets to ytterpunkter er skråstilt i en vinkel på mellom 30 ° og 90 °,

  • 22. «frysetemperatur» en temperatur som er lavere enn –12 °C,

  • 23. «fiskekjøledisk med flakis» et horisontalt skap som er særskilt konstruert og markedsført for presentasjon og salg over disk av fersk fisk; den kjennetegnes ved at den øverst har et lag med flakis som brukes til å opprettholde temperaturen på den utstilte ferske fisken, og den har også et innebygd avløp,

  • 24. «tilsvarende modell» en modell som har de samme tekniske egenskapene som er relevante for den tekniske informasjonen som skal gis, men som skal bringes i omsetning eller tas i bruk av samme produsent, importør eller representant som en annen modell med en annen modellbetegnelse,

  • 25. «modellbetegnelse» koden (vanligvis alfanumerisk) som skiller en bestemt modell av et produkt fra andre modeller med samme varemerke eller produsentnavn, importørnavn eller representantnavn,

  • 26. «produktdatabase» en systematisk ordnet samling av data om produkter, som omfatter en forbrukerrettet del der opplysninger om parametre for de enkelte produktene er tilgjengelige elektronisk, en nettportal som gjør databasen lett tilgjengelig, og en samsvarsdel med klart angitte krav til tilgjengelighet og sikkerhet, som nevnt i europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/136910,

  • 27. «drikkekjøler» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg som er konstruert for at det med en bestemt hastighet skal kjøle emballert drikke som ikke er lett bedervelig, unntatt vin, og som settes inn ved omgivelsestemperatur, for salg ved bestemte temperaturer som er lavere enn omgivelsestemperaturen; en drikkekjøler har tilgang til drikkene direkte gjennom åpne sider eller gjennom en eller flere dører og/eller skuffer; for å spare energi kan temperaturen inni kjøleapparatet stige i perioder med liten etterspørsel, ettersom drikkene ikke er lett bedervelige,

  • 28. «energieffektivitetsindeks» (EEI) et indekstall for den relative energieffektiviteten til et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg uttrykt i prosent, beregnet i samsvar med nr. 2 i vedlegg III.

Det er fastsatt ytterligere definisjoner i vedlegg I til bruk i vedleggene.

Artikkel 3

Krav til miljøvennlig utforming

Kravene til miljøvennlig utforming i vedlegg II får anvendelse fra datoene angitt der.

Artikkel 4

Samsvarsvurdering

  • 1. Framgangsmåten for samsvarsvurdering nevnt i artikkel 8 i direktiv 2009/125/EF skal være systemet for intern kontroll av utformingen beskrevet i vedlegg IV til nevnte direktiv eller styringsordningen beskrevet i vedlegg V til direktivet.

  • 2. Med henblikk på samsvarsvurderingen i henhold til artikkel 8 i direktiv 2009/125/EF skal den tekniske dokumentasjonen inneholde en kopi av produktinformasjonen som gis i samsvar med nr. 3 i vedlegg II, samt de nærmere opplysningene om og resultatene av beregningene angitt i vedlegg III til denne forordningen.

  • 3. Dersom informasjonen i den tekniske dokumentasjonen for en bestemt modell er innhentet

    • a) fra en modell som har de samme tekniske egenskapene som er relevante for den tekniske informasjonen som skal gis, men er framstilt av en annen produsent, eller

    • b) gjennom beregninger på grunnlag av konstruksjon eller ekstrapolering fra en annen modell fra samme eller en annen produsent, eller begge deler,

    skal den tekniske dokumentasjonen inneholde de nærmere opplysningene om disse beregningene, den vurderingen produsenten har gjennomført for å kontrollere at beregningene stemmer, og, dersom det er relevant, erklæringen om at modellene fra ulike produsenter er identiske.

    Den tekniske dokumentasjonen skal inneholde en liste over alle tilsvarende modeller, herunder modellbetegnelsene.

  • 4. Den tekniske dokumentasjonen skal inneholde informasjonen i den rekkefølgen og slik som angitt i vedlegg VI til delegert forordning (EU) 2019/2018. Bortsett fra når det gjelder produkter nevnt i artikkel 1 nr. 3, kan produsenter, importører eller deres representanter, for markedstilsynsformål og uten at det berører nr. 2 bokstav g) i vedlegg IV til direktiv 2009/125/EF, vise til den tekniske dokumentasjonen som er lastet opp til produktdatabasen, og som inneholder de samme opplysningene som fastsatt i delegert forordning (EU) 2019/2018.

Artikkel 5

Verifiseringsprosedyre ved markedstilsyn

Medlemsstatene skal benytte verifiseringsprosedyren fastsatt i vedlegg IV når de foretar markedstilsyn som nevnt i artikkel 3 nr. 2 i direktiv 2009/125/EF.

Artikkel 6

Omgåelse og programvareoppdateringer

Produsenten, importøren eller representanten skal ikke bringe i omsetning produkter som er konstruert for å kunne oppdage at de blir prøvd (f.eks. ved å gjenkjenne prøvingsforholdene eller prøvingssyklusen), og for å reagere spesifikt gjennom automatisk å endre ytelsen under prøvingen for å oppnå et gunstigere nivå på noen av de parametrene som er oppgitt av produsenten, importøren eller representanten i den tekniske dokumentasjonen, eller som er angitt i den dokumentasjonen som stilles til rådighet.

Verken produktets energiforbruk eller noen av de andre oppgitte parametrene skal bli dårligere etter en programvare- eller fastvareoppdatering når de måles ut fra samme prøvingsstandard som opprinnelig ble brukt til samsvarserklæringen, med mindre sluttbrukeren uttrykkelig har samtykket til dette før oppdateringen. Det skal ikke skje noen endring av ytelsen som følge av at oppdateringen avvises.

En programvareoppdatering skal aldri føre til at produktets ytelse endres på en måte som gjør at det ikke oppfyller de kravene til miljøvennlig utforming som gjelder for samsvarserklæringen.

Artikkel 7

Referanseverdier

Referanseverdiene for de miljømessig beste produktene og den beste teknologien som finnes på markedet når denne forordningen vedtas, er angitt i vedlegg V.

Artikkel 8

Revisjon

Kommisjonen skal revidere denne forordningen i lys av den teknologiske utviklingen og framlegge resultatene av denne revisjonen, eventuelt sammen med et utkast til endringsforslag, for samrådsforumet senest 25. desember 2023.

Revisjonen skal blant annet omfatte en vurdering av

  • a) nivået for kravene til energieffektivitetsindeks,

  • b) om det er hensiktsmessig å endre EEI-formelen, herunder modelleringsparametrene og korreksjonsfaktorene,

  • c) om det er hensiktsmessig med en ytterligere inndeling i produktkategorier,

  • d) om det bør fastsettes ytterligere krav til ressurseffektivitet i samsvar med målene for den sirkulære økonomien, herunder om flere reservedeler bør inngå,

  • e) om det bør fastsettes krav til energieffektivitet og tilleggsopplysninger for saladetter, horisontale serveringsdisker med integrert oppbevaring beregnet for drift ved kjøletemperaturer, hjørneskap, salgsautomater beregnet for drift ved frysetemperaturer og fiskekjøledisker med flakis,

  • f) om det er hensiktsmessig å basere [ekvivalentvolumet] for en drikkekjøler på nettovolumet i stedet for bruttovolumet,

  • g) om det er hensiktsmessig å innføre en EEI-formel for skap til dagligvarebutikker basert på nettovolumet i stedet for samlet utstillingsareal,

  • h) toleransenivåene.

Artikkel 9

Ikrafttredelse og anvendelse

Denne forordningen trer i kraft den 20. dagen etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende.

Den får anvendelse fra 1. mars 2021.

Denne forordningen er bindende i alle deler og kommer direkte til anvendelse i alle medlemsstater.

Utferdiget i Brussel 1. oktober 2019.

For Kommisjonen

Jean-Claude Juncker

President

VEDLEGG I

Definisjoner som gjelder i vedleggene

I vedleggene menes med

  • 1) «reservedel» en separat del som kan erstatte en del med samme eller lignende funksjon i et produkt,

  • 2) «profesjonell reparatør» en operatør eller et foretak som yter profesjonelle reparasjons- og vedlikeholdstjenester for kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg,

  • 3) «dørpakning» en mekanisk tetning som fyller opp rommet mellom døren og skapet i kjøle-/fryseapparatet til bruk ved direktesalg for å hindre lekkasje fra skapet til luften utenfor,

  • 4) «vakuumisolasjonspanel» (VIP – vacuum insulation panel) et isolasjonspanel som består av et fast, høyporøst materiale som er innkapslet i et tynt, gasstett ytre skall som gassene ledes ut fra og som er forseglet for å hindre at gasser utenfra trenger inn i panelet,

  • 5) «iskremfryser» et horisontalt skap beregnet på oppbevaring og/eller utstilling og salg av ferdigpakket iskrem, der forbrukernes tilgang til den ferdigpakkede iskremen skjer ved åpning ovenfra av et ugjennomsiktig eller gjennomsiktig lokk, med et nettovolum på ≤ 600 liter (L) og, bare når det gjelder iskremfrysere med gjennomsiktig lokk, et nettovolum dividert med det samlede utstillingsarealet ≥ 0,35 meter (m),

  • 6) «gjennomsiktig lokk» en dør laget av et gjennomsiktig materiale som dekker minst 75 % av dørens overflate, og som sluttbrukeren kan se varene gjennom,

  • 7) «samlet utstillingsareal» (TDA – total display area) det samlede arealet der næringsmidler og andre varer er synlige, herunder synlig areal gjennom glass, definert ved summen av nettovolumets horisontale og vertikale projiserte overflatearealer, uttrykt i kvadratmeter (m2),

  • 8) «garanti» enhver forpliktelse som detaljisten, produsenten, importøren eller representanten har påtatt seg overfor forbrukeren til å

    • a) tilbakebetale kjøpesummen, eller

    • b) omlevere, reparere eller utbedre kjøle-/fryseapparatet til bruk ved direktesalg dersom det ikke svarer til de spesifikasjonene som framgår av garantierklæringen eller av den relevante reklamen,

  • 9) «serveringsdisk for iskrem» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg der iskrem kan oppbevares, vises og utporsjoneres innenfor de fastsatte temperaturgrensene som angitt i tabell 5 i vedlegg III,

  • 10) «årlig energiforbruk» (AE) det gjennomsnittlige daglige energiforbruket multiplisert med 365 (dager per år), uttrykt i kilowattimer per år (kWh/a), beregnet i samsvar med nr. 2 bokstav b) i vedlegg III,

  • 11) «daglig energiforbruk» (Edaily) den energien som et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg bruker på 24 timer under referanseforhold, uttrykt i kilowattimer per døgn (kWh/24h),

  • 12) «årlig standardenergiforbruk» (SAE) det årlige referanseenergiforbruket for et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg, uttrykt i kilowattimer per år (kWh/a), beregnet i samsvar med nr. 2 bokstav c) i vedlegg III,

  • 13) «M» og «N» modelleringsparametre som tar hensyn til at energiforbruket avhenger av det samlede utstillingsarealet eller volumet, med verdier som angitt i vedlegg III tabell 4,

  • 14) «temperaturkoeffisient» (C) en korreksjonsfaktor som tar hensyn til forskjellen i driftstemperatur,

  • 15) «klimaklassefaktor» (CC) en korreksjonsfaktor som tar hensyn til forskjellen i omgivelsesforholdene som kjøle-/fryseapparatet er konstruert for,

  • 16) «P» en korreksjonsfaktor som tar hensyn til forskjellene mellom integrerte kjøle-/fryseskap og frittstående skap,

  • 17) «integrert skap» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg som har et integrert kjølesystem som omfatter en kompressor og et kondenseringsaggregat,

  • 18) «kjøleskap» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg som konstant holder temperaturen til produktene som oppbevares i skapet, på kjøletemperatur,

  • 19) «fryser» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg som konstant holder temperaturen til produktene som oppbevares i skapet, på frysetemperatur,

  • 20) «vertikalt skap» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg med vertikal eller skråstilt utstillingsåpning,

  • 21) «kombinert skap» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg som kombinerer utstillings- og åpningsretningene fra et vertikalt og et horisontalt skap,

  • 22) «skap til dagligvarebutikker» et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg beregnet på salg og utstilling av næringsmidler og andre varer i detaljhandelen, for eksempel i dagligvarebutikker; drikkekjølere, salgsautomater med kjølefunksjon, serveringsdisker for iskrem og iskremfrysere anses ikke som skap til dagligvarebutikker,

  • 23) «kjøle-/fryseskap med traller» et kjøle-/fryseskap til dagligvarebutikker som gjør at varer kan utstilles direkte på paller eller traller som kan plasseres inni skapet ved å løfte, svinge eller fjerne den nedre delen, dersom en slik finnes,

  • 24) «M-pakke» en prøvingspakke som er utstyrt med en temperaturmåler,

  • 25) «salgsautomat med flere temperaturer» en salgsautomat med kjølefunksjon som har minst to avdelinger med forskjellig driftstemperatur.

VEDLEGG II

Krav til miljøvennlig utforming

  • 1. Krav til energieffektivitet

    • a) Fra 1. mars 2021 skal EEI for kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg ikke være høyere enn verdiene angitt i tabell 1.

      Tabell 1

      Høyeste EEI for kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg, uttrykt i %

      EEI

      Iskremfrysere

      80

      Alle andre kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg

      100

    • b) Fra 1. september 2023 skal EEI for kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg, unntatt salgsautomater med trommel og kjølefunksjon ikke være høyere enn verdiene angitt i tabell 2.

      Tabell 2

      Høyeste EEI for kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg, uttrykt i %

      EEI

      Iskremfrysere

      50

      Alle andre kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg, unntatt salgsautomater med trommel og kjølefunksjon

      80

  • 2. Krav til ressurseffektivitet

    Fra 1. mars 2021 skal kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg oppfylle følgende krav:

    • a) Tilgang til reservedeler

      • 1) Produsenter eller importører av kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg eller deres representanter skal gjøre tilgjengelig for profesjonelle reparatører minst følgende reservedeler:

        • Termostater.

        • Startreleer.

        • Hetelegemer (frostsikring).

        • Temperaturfølere.

        • Programvare og fastvare, herunder tilbakestillingsprogramvare.

        • Kretskort.

        • Lyskilder.

        Disse skal være tilgjengelig i minst åtte år etter at den siste enheten av modellen er brakt i omsetning.

      • 2) Produsenter eller importører av kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg eller deres representanter skal gjøre tilgjengelig for profesjonelle reparatører og sluttbrukere minst følgende reservedeler:

        • Dørhåndtak og dørhengsler.

        • Knotter, dreiebrytere og knapper.

        • Dørpakninger.

        • Oppbevaringsbrett, -kurver og -hyller.

        Disse skal være tilgjengelig i minst åtte år etter at den siste enheten av modellen er brakt i omsetning.

      • 3) Produsenter eller importører av kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg eller deres representanter skal sikre at reservedelene nevnt i nr. 1 og 2 kan skiftes ved hjelp av allment tilgjengelig verktøy uten å forårsake permanent skade på apparatet.

      • 4) Listen over reservedeler nevnt i nr. 1 og framgangsmåten for å bestille dem skal være offentlig tilgjengelig på produsentens, importørens eller representantens fritt tilgjengelige nettsted senest to år etter at den første enheten av en modell er brakt i omsetning, og til utgangen av den perioden da disse reservedelene skal være tilgjengelige.

      • 5) Listen over reservedeler nevnt i nr. 2 og framgangsmåten for å bestille dem samt reparasjonsanvisningene skal være offentlig tilgjengelig på produsentens, importørens eller representantens fritt tilgjengelige nettsted når den første enheten av en modell bringes i omsetning, og til utgangen av den perioden da disse reservedelene skal være tilgjengelige.

    • b) Maksimal leveringstid for reservedeler

      I perioden nevnt i bokstav a) skal produsenten, importøren eller representantene sikre at reservedeler til kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg leveres innen 15 virkedager etter mottak av bestillingen.

      Når det gjelder tilgjengelige reservedeler nevnt i bokstav a) nr. 1, kan tilgangen til reservedeler være begrenset til profesjonelle reparatører som er registrert i samsvar med bokstav c) nr. 1 og 2.

    • c) Tilgang til opplysninger om reparasjon og vedlikehold

      To år etter at den første enheten av en modell eller av en tilsvarende modell er brakt i omsetning, og fram til utgangen av perioden nevnt i bokstav a), skal produsenten, importøren eller representanten gi profesjonelle reparatører tilgang til opplysninger om reparasjon og vedlikehold av apparatet på følgende vilkår:

      • 1) Produsentens, importørens eller representantens nettsted skal angi hvordan profesjonelle reparatører skal registrere seg for å få tilgang til opplysninger. For å godta en anmodning om registrering kan produsentene, importørene eller representantene kreve at den profesjonelle reparatøren kan godtgjøre at

        • i) den profesjonelle reparatøren har den tekniske kompetansen til å reparere kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg og oppfyller de gjeldende reglene for reparatører av elektrisk utstyr i de medlemsstatene der reparatøren driver virksomhet; en henvisning til et offisielt registreringssystem for profesjonelle reparatører, dersom det finnes et slikt system i de berørte medlemsstatene, skal godtas som bevis på samsvar med dette punktet,

        • ii) den profesjonelle reparatøren har en forsikring som dekker ansvar som følger av reparatørens virksomhet, uansett om dette kreves i medlemsstaten.

      • 2) Produsentene, importørene eller representantene skal godta eller avslå registrering innen fem virkedager etter at anmodningen ble framsatt.

      • 3) Produsentene, importørene eller representantene kan pålegge rimelige og forholdsmessige gebyrer for tilgang til opplysninger om reparasjon og vedlikehold eller for regelmessige oppdateringer. Et gebyr er rimelig dersom det ikke hindrer slik tilgang, ved at det tar hensyn til i hvilken grad den profesjonelle reparatøren bruker opplysningene.

        Når en profesjonell reparatør er registrert, skal vedkommende ha tilgang til opplysningene om reparasjon og vedlikehold innen én virkedag etter å ha anmodet om dem. Opplysningene kan gis for en tilsvarende modell eller en modell av samme familie, dersom det er relevant.

        Tilgjengelige opplysninger om reparasjon og vedlikehold skal omfatte

        • entydig identifisering av apparatet,

        • et demonteringsskjema eller en tegning i uttrekksperspektiv,

        • en teknisk håndbok med reparasjonsinstruksjoner,

        • en liste over nødvendig reparasjons- og prøvingsutstyr,

        • komponent- og diagnostiseringsopplysninger (for eksempel laveste og høyeste teoretiske verdier for målinger),

        • kablings- og koplingsskjemaer,

        • diagnostiske feilkoder (herunder produsentspesifikke koder i relevante tilfeller),

        • anvisninger for installasjon av relevant programvare og fastvare, herunder tilbakestillingsprogramvare, og

        • opplysninger om hvordan man får tilgang til registrerte data for rapporterte feilhendelser som er lagret i kjøle-/fryseapparatet til bruk ved direktesalg (dersom det er relevant).

    • d) Krav til demontering med henblikk på materialutnytting og materialgjenvinning, samtidig som forurensning unngås

      • 1) Produsentene, importørene eller representantene skal sikre at kjøle-/fryseapparatene til bruk ved direktesalg er konstruert slik at materialene og komponentene nevnt i vedlegg VII til direktiv 2012/19/EU kan fjernes ved hjelp av allment tilgjengelige verktøy.

      • 2) Produsentene, importørene eller representantene skal oppfylle forpliktelsene i artikkel 15 nr. 1 i direktiv 2012/19/EU.

      • 3) Dersom kjøle-/fryseapparatet til bruk ved direktesalg inneholder vakuumisolasjonspaneler, skal apparatet være merket med bokstavene «VIP».

  • 3. Krav til informasjon

    Fra 1. mars 2021 skal bruksanvisningene for installatører og sluttbrukere, og fritt tilgjengelige nettsteder som tilhører produsentene, importørene og representantene, inneholde følgende informasjon:

    • a) Anbefalt innstilling av temperaturer i hver avdeling med sikte på optimal bevaring av næringsmidler.

    • b) En estimering av hvordan temperaturinnstillingene påvirker matsvinnet.

    • c) Når det gjelder drikkekjølere: «Dette apparatet er beregnet på bruk under klimatiske forhold der maksimumstemperaturen og luftfuktigheten er henholdsvis [sett inn gjeldende høyeste temperatur for drikkekjøleren og gjeldende relativ luftfuktighet for drikkekjøleren fra tabell 7].»

    • d) Når det gjelder iskremfrysere: «Dette apparatet er beregnet på bruk under klimatiske forhold der temperaturen og luftfuktigheten varierer fra henholdsvis [sett inn gjeldende minimumstemperatur fra tabell 9] til [sett inn gjeldende maksimumstemperatur fra tabell 9] og fra [sett inn gjeldende laveste relative luftfuktighet fra tabell 9] til [sett inn gjeldende høyeste relative luftfuktighet fra tabell 9].»

    • e) Anvisninger for korrekt installasjon og sluttbrukerens vedlikehold, herunder rengjøring, av kjøle-/fryseapparatet til bruk ved direktesalg.

    • f) Når det gjelder integrerte skap: «Dersom kondensatorspolen ikke rengjøres [anbefalt rengjøringshyppighet for kondensatorspolen, uttrykt i antall ganger per år], vil apparatets effektivitet reduseres betydelig».

    • g) Opplysninger om tilgang til profesjonell reparasjon, for eksempel nettsteder, adresser, kontaktopplysninger.

    • h) Relevante opplysninger om bestilling av reservedeler, direkte eller gjennom andre kanaler som tilbys av produsenten, importøren eller representanten, for eksempel nettsteder, adresser, kontaktopplysninger.

    • i) Det tidsrommet reservedeler som er nødvendige for reparasjon av kjøle-/fryseapparatet til bruk ved direktesalg, som et minimum er tilgjengelige.

    • j) Korteste garantitid som produsenten, importøren eller representanten gir for kjøle-/fryseapparatet til bruk ved direktesalg.

    • k) Anvisninger om hvordan modellopplysningene i produktdatabasen skal finnes, som angitt i delegert forordning (EU) 2019/2018, ved hjelp av en lenke til et nettsted med de modellopplysningene som er lagret i produktdatabasen, eller en lenke til produktdatabasen og opplysninger om hvordan modellbetegnelsen for produktet skal finnes.

VEDLEGG III

Måle- og beregningsmetoder

Med henblikk på samsvar og kontroll med at kravene i denne forordningen er oppfylt, skal målinger og beregninger utføres ved bruk av harmoniserte standarder, eller ved bruk av andre pålitelige, nøyaktige og reproduserbare metoder som bygger på de de nyeste allment anerkjente metodene, og som er i samsvar med bestemmelsene angitt nedenfor. Referansenumrene for disse harmoniserte standardene er offentliggjort for dette formålet i Den europeiske unions tidende.

  • 1. Alminnelige vilkår for prøving

    • a) Omgivelsesforholdene skal tilsvare «Oppsett 1» som beskrevet i tabell 3, unntatt når det gjelder iskremfrysere og serveringsdisker for iskrem, som skal prøves under omgivelsesforhold som tilsvarer «Oppsett 2».

    • b) Dersom en avdeling kan stilles inn på forskjellige temperaturer, skal den prøves ved den laveste driftstemperaturen.

    • c) Salgsautomater med kjølefunksjon som har avdelinger med variabelt volum, skal prøves med minste mulige nettovolum i den avdelingen som har høyest driftstemperatur.

    • d) For drikkekjølere skal den angitte nedkjølingshastigheten være i samsvar med nedkjølingstiden etter påfylling av halv ny mengde med varer.

      Tabell 3

      Omgivelsesforhold

      Tørrtemperatur, °C

      Relativ fuktighet, %

      Duggpunkt, °C

      Mengde vanndamp i tørr luft, g/kg

      Oppsett 1

      25

      60

      16,7

      12,0

      Oppsett 2

      30

      55

      20,0

      14,8

  • 2. Fastsettelse av EEI

    • a) For alle kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg er EEI, uttrykt i % og avrundet til en desimal, forholdet mellom AE (i kWh/a) og referanseverdien SAE (i kWh/a) og beregnes slik:

      EEI = AE/SAE.

    • b) AE, uttrykt i kWh/a og avrundet til to desimaler, beregnes slik:

      AE = 365 × Edaily

      der

      • Edaily er energiforbruket til et kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesalg i løpet av 24 timer, uttrykt i kWh/24h og avrundet til tre desimaler.

    • c) SAE uttrykkes i kWh/a og avrundes til to desimaler. For kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg der alle avdelinger har samme temperaturklasse, samt for salgsautomater med kjølefunksjon, beregnes SAE slik:

      SAE = 365 × P × (M + N × Y) × C.

      For kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg der mer enn én avdeling har forskjellige temperaturklasser, unntatt salgsautomater med kjølefunksjon, beregnes SAE slik:

      Figur  

      der

      • 1) c er indeksnummeret for en avdelingstype fra 1 til n, der n er det samlede antall avdelingstyper.

      • 2) Verdiene for M og N angis i tabell 4.

        Tabell 4

        Verdier for M og N

        Kategori

        Verdi for M

        Verdi for N

        Drikkekjølere

        2,1

        0,006

        Iskremfrysere

        2,0

        0,009

        Salgsautomater med kjølefunksjon

        4,1

        0,004

        Serveringsdisker for iskrem

        25,0

        30,400

        Vertikale og kombinerte kjøleskap til dagligvarebutikker

        9,1

        9,100

        Horisontale kjøleskap til dagligvarebutikker

        3,7

        3,500

        Vertikale og kombinerte fryseskap til dagligvarebutikker

        7,5

        19,300

        Horisontale fryseskap til dagligvarebutikker

        4,0

        10,300

        Skap med traller (fra 1. mars 2021)

        9,2

        11,600

        Skap med traller (fra 1. september 2023)

        9,1

        9,100

      • 3) Verdiene for C, temperaturkoeffisienten, angis i tabell 5.

        Tabell 5

        Temperaturforhold og tilsvarende verdier for temperaturkoeffisient, C

        a) Skap til dagligvarebutikker

        Kategori

        Temperaturklasse

        Høyeste temperatur for varmeste M-pakke (°C)

        Laveste temperatur for kaldeste M-pakke (°C)

        Høyeste minimumstemperatur for alle M-pakker (°C)

        Verdi for C

        Vertikale og kombinerte kjøleskap til dagligvarebutikker

        M2

        ≤ +7

        ≥ –1

        i.r.

        1,00

        H1 og H2

        ≤ +10

        ≥ –1

        i.r.

        0,82

        M1

        ≤ +5

        ≥ –1

        i.r.

        1,15

        Horisontale kjøleskap til dagligvarebutikker

        M2

        ≤ +7

        ≥ –1

        i.r.

        1,00

        H1 og H2

        ≤ +10

        ≥ –1

        i.r.

        0,92

        M1

        ≤ +5

        ≥ –1

        i.r.

        1,08

        Vertikale og kombinerte fryseskap til dagligvarebutikker

        L1

        ≤ –15

        i.r.

        ≤ –18

        1,00

        L2

        ≤ –12

        i.r.

        ≤ –18

        0,90

        L3

        ≤ –12

        i.r.

        ≤ –15

        0,90

        Horisontale fryseskap til dagligvarebutikker

        L1

        ≤ –15

        i.r.

        ≤ –18

        1,00

        L2

        ≤ –12

        i.r.

        ≤ –18

        0,92

        L3

        ≤ –12

        i.r.

        ≤ –15

        0,92

        b) Serveringsdisker for iskrem

        Temperaturklasse

        Høyeste temperatur for varmeste M-pakke (°C)

        Laveste temperatur for kaldeste M-pakke (°C)

        Høyeste minimumstemperatur for alle M-pakker (°C)

        Verdi for C

        G1

        –10

        –14

        i.r.

        1,00

        G2

        –10

        –16

        i.r.

        1,00

        G3

        –10

        –18,0

        i.r.

        1,00

        L1

        –15

        i.r.

        –18,0

        1,00

        L2

        –12

        i.r.

        –18,0

        1,00

        L3

        –12

        i.r.

        –15

        1,00

        S

        Særlig klassifisering

        1,00

        c) Salgsautomater med kjølefunksjon

        Temperaturklasse(**)

        Høyeste målte produkttemperatur (TV) (°C)

        Verdi for C

        Kategori 1

        7

        1+(12-TV)/25

        Kategori 2

        12

        Kategori 3

        3

        Kategori 4

        (TV1+TV2)/2(*)

        Kategori 6

        (TV1+TV2)/2(*)

        d) Andre kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg

        Kategori

        Verdi for C

        Andre apparater

        1,00

        Merknader:

        (*) For salgsautomater med flere temperaturer skal TV være gjennomsnittet av TV1 (høyeste målte produkttemperatur i den varmeste avdelingen) og TV2 (høyeste målte produkttemperatur i den kaldeste avdelingen).

        (**) Kategori 1 = boks- og flaskeautomater der framsiden er lukket og produktene stablet, kategori 2 = kjøleapparater med glassfront til bokser, flasker, søtsaker og mellommåltider, kategori 3 = kjøleapparater med glassfront utelukkende for lett bedervelige næringsmidler, kategori 4 = kjøleapparater med flere temperaturer og glassfront, 6 = kombinerte apparater med ulike automatkategorier i samme kabinett, som drives av én kjøleenhet.

        i.r. = ikke relevant.

      • 4) Koeffisient Y beregnes slik:

        • a) Når det gjelder drikkekjølere:

          Yc er ekvivalentvolumet av avdelingene i drikkekjøleren med måltemperatur Tc, (Veqc), beregnet slik:

          Yc = Veqc = bruttovolumc × ((25 – Tc)/20) × CC

          der Tc er avdelingens gjennomsnittstemperatur og CC er klimaklassefaktoren. Verdiene for Tc er angitt i tabell 6. Verdiene for CC er angitt i tabell 7.

          Tabell 6

          Temperaturklasser og tilsvarende gjennomsnittlige avdelingstemperaturer (Tc) for drikkekjølere

          Temperaturklasse(*)

          Tc (°C)

          K1

          +3,5

          K2

          +2,5

          K3

          –1,0

          K4

          +5,0

          Tabell 7

          Driftsforhold og tilsvarende CC-verdier for drikkekjølere

          Høyeste omgivelsestemperatur (°C)

          Omgivende relativ fuktighet (%)

          CC

          +25

          60

          1,00

          +32

          65

          1,05

          +40

          75

          1,10

        • b) Når det gjelder iskremfrysere:

          Yc er ekvivalentvolumet av avdelingene i iskremfryseren med måltemperatur Tc, (Veqc), beregnet slik:

          Yc = Veqc = nettovolumc × ((12 – Tc)/30) × CC

          der Tc er avdelingens gjennomsnittstemperatur og CC er klimaklassefaktoren. Verdiene for Tc er angitt i tabell 8. Verdiene for CC er angitt i tabell 9.

          Tabell 8

          Temperaturklasser og tilsvarende gjennomsnittlige avdelingstemperaturer (Tc) for iskremfrysere

          Temperaturklasse

          Tc (°C)

          Varmeste M-pakke, kaldere eller lik i alle prøvinger (unntatt prøving der lokket åpnes) (°C)

          Varmeste M-pakke, største tillatte temperaturøkning under prøving der lokket åpnes (°C)

          –18,0

          2

          –18,0

          –7,0

          2

          –7,0

          Tabell 9

          Driftsforhold og tilsvarende CC-verdier for iskremfrysere

          Laveste

          Høyeste

          CC

          Omgivelsestemperatur (°C)

          Omgivende relativ fuktighet (%)

          Omgivelsestemperatur (°C)

          Omgivende relativ fuktighet (%)

          Iskremfryser med gjennomsiktig lokk

          16

          80

          30

          55

          1,00

          35

          75

          1,10

          40

          40

          1,20

          Iskremfryser med ugjennomsiktig lokk

          16

          80

          30

          55

          1,00

          35

          75

          1,04

          40

          40

          1,10

        • c) Når det gjelder salgsautomater med kjølefunksjon:

          Y er nettovolumet for salgsautomaten med kjølefunksjon, som er summen av volumene av alle avdelinger som inneholder produktene som er direkte tilgjengelig for salg, og volumet av det rommet produktene passerer gjennom når de leveres ut, uttrykt i liter (L) og avrundet til nærmeste heltall.

        • d) Når det gjelder alle andre kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg:

          Yc er summen av TDA for alle avdelinger i samme temperaturklasse i kjøle-/fryseapparatet til bruk ved direktesalg, uttrykt i kvadratmeter (m2) og avrundet til to desimaler.

      • 5) Verdiene for P er angitt i tabell 10.

        Tabell 10

        P-verdier

        Type skap

        P

        Integrerte skap til dagligvarebutikker

        1,10

        Andre kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg

        1,00

VEDLEGG IV

Verifiseringsprosedyre ved markedstilsyn

Verifiseringstoleransene som angis i dette vedlegget, gjelder bare for medlemsstatenes myndigheters verifisering av de oppgitte parametrene, og de skal ikke brukes av produsenten, importøren eller representanten som en tillatt toleranse ved fastsettelse av verdiene i den tekniske dokumentasjonen eller for å tolke disse verdiene med sikte på å oppnå samsvar, eller for på noe vis å gi inntrykk av bedre ytelse.

Dersom en modell er konstruert for å kunne oppdage at den blir prøvd (f.eks. ved å gjenkjenne prøvingsforholdene eller prøvingssyklusen), og for å reagere spesifikt gjennom automatisk å endre ytelsen under prøvingen for å oppnå et gunstigere nivå på noen av de parametrene som er angitt i denne forordningen, i den tekniske dokumentasjonen eller i den dokumentasjonen som stilles til rådighet, skal modellen og alle tilsvarende modeller anses for ikke å oppfylle kravene.

Når medlemsstatenes myndigheter i henhold til artikkel 3 nr. 2 i direktiv 2009/125/EF verifiserer en produktmodells samsvar med kravene fastsatt i denne forordningen, skal de med hensyn til kravene nevnt i dette vedlegget benytte følgende prosedyre:

  • 1. Medlemsstatenes myndigheter skal verifisere én enhet av modellen.

  • 2. Modellen skal anses for å oppfylle gjeldende krav dersom

    • a) verdiene som er oppgitt i den tekniske dokumentasjonen i henhold til nr. 2 i vedlegg IV til direktiv 2009/125/EF (oppgitte verdier), og, dersom det er relevant, de verdiene som er brukt for å beregne dem, ikke er gunstigere for produsenten, importøren eller representanten enn resultatene av tilsvarende målinger utført i henhold til bokstav g) i nevnte nummer, og

    • b) de oppgitte verdiene oppfyller alle krav fastsatt i denne forordningen, og de påkrevde produktopplysningene som offentliggjøres av produsenten, importøren eller representanten, ikke inneholder verdier som er gunstigere for produsenten, importøren eller representanten enn de oppgitte verdiene, og

    • c) medlemsstatenes myndigheter under kontrollen av modellenheten konstaterer at produsenten, importøren eller representanten har innført et system som oppfyller kravene i artikkel 6 andre ledd, og

    • d) medlemsstatenes myndigheter under kontrollen av modellenheten finner at den oppfyller kravene i artikkel 6 tredje ledd og kravene til ressurseffektivitet i vedlegg II nr. 2, og

    • e) verdiene som påvises når medlemsstatenes myndigheter prøver modellenheten (verdiene for de relevante parametrene slik de er målt ved prøvingen, og de verdiene som er beregnet ut fra disse målingene), er i samsvar med de respektive verifiseringstoleransene i tabell 11.

  • 3. Dersom resultatene nevnt i nr. 2 bokstav a), b), c) eller d) ikke oppnås, anses modellen og alle tilsvarende modeller for ikke å være i samsvar med denne forordningen.

  • 4. Dersom resultatet nevnt i nr. 2 bokstav e) ikke oppnås, skal medlemsstatenes myndigheter velge ut ytterligere tre enheter av samme modell for prøving. Alternativt kan de tre ytterligere enhetene som velges ut, være av en eller flere tilsvarende modeller.

  • 5. Modellen skal anses for å oppfylle gjeldende krav dersom det aritmetiske gjennomsnittet av de verdiene som påvises for disse tre enhetene, er i samsvar med de respektive verifiseringstoleransene i tabell 11.

  • 6. Dersom resultatet nevnt i nr. 5 ikke oppnås, anses modellen og alle tilsvarende modeller for ikke å være i samsvar med denne forordningen.

  • 7. Medlemsstatenes myndigheter skal framlegge alle relevante opplysninger for de øvrige medlemsstatenes myndigheter og Kommisjonen umiddelbart etter at det i samsvar med nr. 3 eller 6 er truffet beslutning om at modellen ikke oppfyller kravene.

    Medlemsstatenes myndigheter skal bruke de måle- og beregningsmetodene som er fastsatt i vedlegg III.

    Medlemsstatenes myndigheter skal benytte bare verifiseringstoleransene angitt i tabell 11 og bare prosedyren beskrevet i nr. 1–7 for de kravene som er nevnt i dette vedlegget. For parametrene i tabell 11 skal ingen andre toleranser, f.eks. toleranser angitt i harmoniserte standarder eller i andre målemetoder, benyttes.

    Tabell 11

    Verifiseringstoleranser

Parametre

Verifiseringstoleranser

Nettovolum og netto avdelingsvolum, dersom relevant

Den påviste verdien(a) skal ikke ligge mer enn 3 % eller 1 L under den oppgitte verdien, avhengig av hvilken verdi som er høyest.

Bruttovolum og brutto avdelingsvolum, dersom relevant

Den påviste verdien(a) skal ikke ligge mer enn 3 % eller 1 L under den oppgitte verdien, avhengig av hvilken verdi som er høyest.

TDA og TDA for avdelingene, dersom relevant

Den påviste verdien(a) skal ikke ligge mer enn 3 % under den oppgitte verdien.

Edaily

Den påviste verdien(a) skal ikke ligge mer enn 10 % over den oppgitte verdien.

AE

Den påviste verdien(a) skal ikke ligge mer enn 10 % over den oppgitte verdien.

(a) Dersom tre ytterligere enheter prøves som fastsatt i nr. 4, er den påviste verdien det aritmetiske gjennomsnittet av verdiene som er påvist for disse tre ytterligere enhetene.

VEDLEGG V

Referanseverdier

På tidspunktet for denne forordningens ikrafttredelse ble følgende utpekt som den beste tilgjengelige teknologien på markedet for kjøle-/fryseapparater til bruk ved direktesalg når det gjelder EEI.

TDA (m2), nettovolum (L) eller bruttovolum (L), etter hva som er relevant

T1 eller TV

AE (kWh/a)

Skap til dagligvarebutikker

(Vertikalt kjøleskap til dagligvarebutikker)

3,3

4526

(= 12,4 kWh/24h)

Skap til dagligvarebutikker

(Horisontalt kjøleskap til dagligvarebutikker)

2,2

2044

(= 5,6 kWh/24h)

Skap til dagligvarebutikker

(Vertikalt fryseskap til dagligvarebutikker)

3

9709

(= 26,6 kWh/24h)

Skap til dagligvarebutikker

(Horisontalt fryseskap til dagligvarebutikker)

1,4

1621

(= 4,4 kWh/24h)

2,76

6424

(= 17,6 kWh/24h)

Salgsautomat med kjølefunksjon for bokser og flasker

548

7 °C

1547

(= 4,24 kWh/24h)

Salgsautomat med spiral og kjølefunksjon

472

3 °C

2070

(= 5,67 kWh/24h)

Drikkekjøler

506

475

(= 1,3 kWh/24h)

Iskremfryser

302

329

(= 0,9 kWh/24h)

Serveringsdisker for iskrem

1,43

10862

(= 29,76 kWh/24h)

Fotnoter

1.

EUT L 285 av 31.10. 2009, s. 10.

2.

Kommisjonsmelding. Arbeidsplan for miljøvennlig utforming 2016–2019 (COM(2016) 773 final, 30.11.2016).

3.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 517/2014 av 16. april 2014 om fluorholdige klimagasser og om oppheving av forordning (EF) nr. 842/2006 (EUT L 150 av 20.5.2014, s. 195).

4.

Kommisjonsforordning (EU) 2019/2019 av 1. oktober 2019 om fastsettelse av krav til miljøvennlig utforming av kjøle-/fryseapparater i henhold til europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF, og om endring av kommisjonsforordning (EF) nr. 643/2009 (EUT L 315 av 5.12.2019, s. 187).

5.

Kommisjonsforordning (EU) 2015/1095 av 5. mai 2015 om gjennomføring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF når det gjelder krav til miljøvennlig utforming av kjøleskap og fryseskap til yrkesbruk, blåsekjølere og -frysere, kondenseringsaggregater og prosesskjølere (EUT L 177 av 8.7.2015, s. 19).

6.

Kommisjonsmelding til Europaparlamentet, Rådet, Den europeiske økonomiske og sosiale komité og Regionkomiteen: «Closing The Loop — An EU action Plan for the circular economy» (COM(2015) 614 final, 2.12.2015).

7.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2012/19/EU av 4. juli 2012 om avfall fra elektrisk og elektronisk utstyr (WEEE) (EUT L 197 av 24.7.2012, s. 38).

8.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 1025/2012 av 25. oktober 2012 om europeisk standardisering og om endring av rådsdirektiv 89/686/EØF og 93/15/EØF samt europaparlaments- og rådsdirektiv 94/9/EF, 94/25/EF, 95/16/EF, 97/23/EF, 98/34/EF, 2004/22/EF, 2007/23/EF, 2009/23/EF og 2009/105/EF og om oppheving av rådsvedtak 87/95/EØF og europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 1673/2006/EF (EUT L 316 av 14.11.2012, s. 12).

9.

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2019/2018 av 11. mars 2019 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/1369 med omsyn til energimerking av kjøle-/fryseapparat til bruk ved direktesal (EUT L 315 av 5.12.2019, s. 155).

10.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/1369 av 4. juli 2017 om fastsetjing av ei ramme for energimerking og om oppheving av direktiv 2010/30/EU (EUT L 198 av 28.7.2017, s. 1).

Til forsiden