St.prp. nr. 26 (1999-2000)

Østfoldpakka - utbygging av veg, jernbane m.v. Om delvis bompengefinansiering av Ev 6 og Ev 18 gjennom Østfold

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn - Lokal behandling

I desember 1997 behandlet Østfold fylkesting forslag til handlingsprogram i tilknytning til Norsk veg- og vegtrafikkplan (NVVP) for 1998-2007. I fylkestingets vedtak punkt 4 tas et helhetlig grep for videreutvikling av det samlede transportsystemet (jernbane, veg, sjø og luft) i hele fylket:

«4. For å nå viktige mål innen kollektivtrafikk, trafikksikkerhet og miljø, samt å sikre næringslivets transporter, er det nødvendig å vurdere andre finansieringsformer i tillegg til de ordinære bevilgningene som gis til Østfold. Fylkestinget henstiller til Statens vegvesen Østfold å ta initiativ til å få utredet ordninger med lokal egeninnsats i tillegg til statlige vegbevilgninger i kommende vegplanperiode i samarbeid med Østfold fylkeskommune og aktuelle kommuner.»

I vedtaket påpekte fylkestinget videre at de økonomiske rammene til investeringer og drift av stamveger og øvrige riksveger i fylket må økes. Dessuten ble nødvendigheten av å forsere utbyggingen av Ev 6 til firefelts motorveg og av Ev 18 til motorvegstandard gjennom hele fylket framhevet. Fylkestinget ba også om at utredning og planlegging av havnetilknytningene fra Ev 6 ble forsert og gitt prioritet i samsvar med deres store betydning for næringslivet.

På oppdrag fra Østfold fylkeskommune og under ledelse av vegsjefen i Østfold ble det igangsatt en utredning av et helhetlig transportsystem i Østfold - utredningen omfatter stamvegene, vegforbindelse til havnene, jernbanen og byområdenes transportsystem. Dette er gitt navnet Østfoldpakka. Utredningsarbeidet er delt i to faser:

  • fase 1 som omfatter stamvegene Ev 6 og Ev 18 (med sidevegstiltak på Ev 18) samt deler av jernbanen i Moss.

  • fase 2 som omfatter transportsystemet for øvrig i Mosseregionen, Fredrikstad-/Sarpsborg-regionen og Haldenregionen.

Underveis i utredningsarbeidet har det framkommet et sterkt ønske både fra fylkestinget i Østfold og fra Næringslivets Hovedorganisasjon i Østfold om å forsere utbyggingen av Ev 6 og Ev 18, om nødvendig med bompenger. Parallelt med bompengeutredningen for Ev 6 og Ev 18 har det vært arbeidet for å finansiere nytt dobbeltspor på jernbanen i Moss, fra Sandbukta til og med ny Moss stasjon, som en del av fase 1 av Østfoldpakka.

Når det gjelder utbygging av Østfoldbanen i Moss, ligger ikke dette prosjektet inne i basisrammen for jernbaneinvesteringer i etatenes forslag til Nasjonal transportplan (NTP) 2002-2011. Det gjenstår å avklare jernbanedelen i fase 1 av Østfoldpakka - omfanget av selve prosjektet, kostnader og størrelsen på hhv. statlige og lokale bidrag til finansieringen må avklares, jf. nærmere omtale under punkt 3.1.

Ut fra dette er derfor ikke jernbane i Moss tatt med i fase 1 i denne omgang.

2.1 Om høringsrunden

Utredningen «Østfoldpakka fase 1 - delutredning om bompengefinansiering av Ev 6 og Ev 18» ble sendt på høring med brev fra Østfold fylkeskommune i januar 1999. Alle kommunene i Østfold, en rekke etater og interesseorganisasjoner i fylket, Akershus fylkeskommune, Statens vegvesen Akershus samt Ski, Vestby og Enebakk kommuner i Akershus fikk saken til uttalelse.

Høringsrunden ga tilnærmet full tilslutning til at bompengefinansiering er nødvendig for å få fortgang i utbyggingen av Ev 6 og Ev 18. Samtidig ble statens ansvar for stamvegutbyggingen presisert i flere av høringsuttalelsene. I den grad høringsinstansene var uenige, dreide det seg stort sett om plasseringen av bomstasjonene - særlig på Ev 18 - samt størrelsen på den statlige finansieringsandelen.

2.2 Vedtak i Østfold fylkesting

Østfold fylkesting fattet følgende vedtak 25. mars 1999 (sak 7/99):

«Stamvegene gjennom Østfold er av stor betydning i nasjonal sammenheng. Tendensen de siste åra har vært en kraftig økning av trafikkmengden og en forverret ulykkessituasjon. Østfold fylkeskommune vil igjen beklage det lave nivået de statlige bevilgningene har ligget på over lengre tid.

For å rette opp dette misforholdet og raskt ta et krafttak, ønsker Østfold fylkeskommune å invitere Stortinget til et spleiselag gjennom etableringen av «Østfoldpakka fase 1».

  1. Østfold fylkeskommune anbefaler at «Østfoldpakka fase 1» med stamvegene E6 på strekningen Akershus gr.-Svinesund og E18 på strekningen Akershus gr.-Riksgrensen, sidevegnettet i kommunene Askim, Eidsberg, Hobøl, Marker og Spydeberg (vedlegg 2) finansieres ved hjelp av bompenger og statlige bevilgninger. E6 bygges ut til firefelts veg og E18 til tofelts veg. Finansieringen av Østfoldpakka har som grunnlag en kostnadsfordeling på 50/50. Det forutsettes at den statlige andelen minst dekker halvparten av prosjektets totale kostnader (herunder finansieringskostnader).

  2. Østfold fylkeskommune anbefaler en utbygging av dobbeltspor fra Sandbukta til Moss st. i samsvar med alt. 2B og den framlagte finansieringsplan tas inn som en del av «Østfoldpakka fase 1». Det forutsettes at eventuelle kostnadsendringer i dette prosjektet ikke påvirker bompengeselskapets økonomi på en slik måte at dette får konsekvenser for fylkeskommunens garantistillelse.

  3. Bomstasjonene plasseres for E6 som en toveis bom på Akershus gr. og FV311 Oslovegen. For E18 plasseres enveis bom ved kommunegrensen mellom Askim og Eidsberg for vestgående trafikk og ved Fossum bro i Spydeberg for østgående trafikk.

  4. Normaltaksten for lette biler settes til kr. 15,- for passering gjennom samtlige bommer. Takst for kjøretøy med tillatt vekt over 3.5 tonn settes til kr. 30,-. Det innføres rabattordninger i samsvar med Statens vegvesens takstretningslinjer.

  5. Østfold fylkeskommune garanterer for bompengeselskapets gjeld som selvskyldner til kr 1.530 mill. (1998 kr) for E6 og kr 310 mill. (1998 kr) for E18. Garantitiden er maksimalt 27 år, inkludert den ordinære innkrevingsperioden på 15 år for E18 og 17 år for E6, 3 års forlengelse av bompengeperioden i tilfelle sviktende økonomi og planleggings- og byggeperiode på 7 år. Det er et vilkår at garantien blir sikret 1. prioritet pant i retten til å kreve inn bompenger.

  6. Det bes om en eventuell godkjenning av en garantiprovisjon på 0.3 % av det totale garantibeløp. Inntektene fra garantiprovisjonen forutsettes øremerket investeringer til fylkeskommunale samferdselsformål med hovedvekt på fylkesveganlegg, kollektivtrafikk samt miljø- og trafikksikkerhet.

  7. Forslaget til vedtekter for bompengeselskapet i samsvar med vedlegg 2 til saken godkjennes (justert pr. vedlegg av 23. mars 1999).

  8. Til styret i bompengeselskapet velges:

    Arne ØrenVara: Solbjørg Lervik
    Ingrid WillochVara: Bjørn Einar Angell
    Fylkesrådmannen Harald HorneVara: Fylkesdirektør administrasjon, Aage Andersen

Havneveger:

Østfoldpakka er et tiltak for raskere realisering av et sammenhengende og tryggere transportsystem for innbyggere og næringsliv. Østfoldpakka fase 1 har først og fremst et nasjonalt preg. Både Stortinget og Regjeringen har tidligere understreket behovet for å realisere sammenhengende transportsystemer mellom bane, sjø og veg.

Moss og Borg havn er blant de største regionale havnene i landet. Østfold fylkeskommune har tidligere foreslått å klassifisere tilførselsvegene mellom E6 og h.h.v. Moss og Borg havn som stamveger. Det er et stort behov for en standard- og sikkerhetsforbedring av disse vegstrekningene.

Østfold fylkesting vil prioritere havnevegene innenfor rammen av den samlede Østfoldpakka.»

2.2.1 Presiserende vedtak

Slik fylkestingets vedtak punkt 1 siste setning er utformet, oppstod det tvil om fylkeskommunens søknad om bompengefinansiering av Østfoldpakka fase 1 betinget at staten også skal dekke 50 pst av finansieringskostnadene for bompengeselskapets låneopptak. Et krav om at staten skal dekke (andel av) finansieringskostnader vil bryte med de gjeldende prinsipper for statlig finansiering av veginvesteringer.

Fylkeskommunen har i ettertid (sak 27/99) presisert vedtakets punkt 1 siste setning til å lyde:

«Det forutsettes at den statlige andelen minst dekker halvparten av prosjektets totale investeringskostnader.

For øvrig opprettholdes vedtaket.»