St.prp. nr. 26 (1999-2000)

Østfoldpakka - utbygging av veg, jernbane m.v. Om delvis bompengefinansiering av Ev 6 og Ev 18 gjennom Østfold

Til innholdsfortegnelse

4 Samferdselsdepartementets vurdering

Det samlede transportsystemet veg, jernbane og havn/sjøtransport i Østfold gir gode muligheter for fleksible transportløsninger mot Europa. Utvikling av Ev 6 og Ev 18, jernbanen, havnene samt forbindelsen mellom veg, jernbane og havn vil legge til rette for at næringslivet kan velge den transportform som er mest sikker, forutsigbar, effektiv og miljøvennlig og at det kan utvikles gode opplegg for kombinerte transporter. Et slikt helhetlig grep om samferdselsutviklingen knytter også dette arbeidet opp mot Nasjonal transportplan på en god måte.

Det er viktig at arbeidet med Østfoldpakka fase 2 fortsetter slik at det kan legges til rette for at også byenes transportsystem, jernbanen og tilknytning til havnene kan videreutvikles. Arbeidet med Østfoldpakka må ses i sammenheng med pågående planprosesser knyttet til fremtidig arealbruk i fylket, spesielt fylkesdelplaner for areal og transport.

Både stamvegene Ev 6 og Ev 18 og jernbanen gjennom Østfold utgjør hovedårer i transportsystemet til og fra utlandet og i et nasjonalt og regionalt perspektiv. Samferdselsdepartementet mener at det er behov for ytterligere avklaringer av jernbanedelen i fase 1 av Østfoldpakka, og vil derfor komme tilbake til prioriteringen av prosjektet i forbindelse med behandlingen av NTP 2002-2011. Denne proposisjonen omfatter derfor Ev 6 og Ev 18.

Stamvegene Ev 6 og Ev 18 er meget viktig for landbasert transport til og fra Europa. Om lag 50 pst av all godstransport på veg til og fra utlandet transporteres over Svinesund, det tilsvarende tallet for Ørje er om lag 20 pst. Utvikling av disse korridorene vil ha stor betydning både for næringslivet og befolkningen. Samferdselsdepartementet vil vise til at vegene gjennom Østfold har for dårlig standard sett i forhold til den funksjon de har som transportkorridorer og sett i forhold til dagens og fremtidig forventet trafikkbelastning. Utviklingen i trafikkulykker er meget foruroligende. Utbygging av Ev 6 til firefelts motorveg og Ev 18 til to- og eventuelt delvis firefelts motorvegstandard vil i stor grad bidra til å redusere antall ulykker og alvorlighetsgraden i ulykkene. Samferdselsdepartementet mener det derfor vil være viktig at det raskt åpnes for å utbedre Ev 6 og Ev 18 gjennom Østfold.

Miljøverndepartementet vedtok 20. april 1999 trasé for ny Ev 6 over Svinesund. Det fremgår av vedtaket i saken at videre planlegging av ny Ev 6 over Svinesund kan skje i form av en reguleringsplan med utgangspunkt i foreliggende utredninger av alternativ vest og hvor det legges vekt på å minimalisere konflikten med de nasjonale kulturminneinteressene. Samferdselsdepartementet legger dette til grunn i det videre arbeidet i saken. Det vedtatte alternativet samsvarer med den løsning som de svenske vegmyndighetene har anbefalt. Departementet vil imidlertid ikke sette i gang anleggsstart på ny Svinesundsbru og tilstøtende veg før det foreligger avklaring av finansieringen.

Det foreligger en intensjonsavtale fra 1991 mellom norske og svenske vegmyndigheter om bygging og finansiering av ny Svinesund bru med tilstøtende veg på hver side. Avtalen legger opp til (delvis) bompengefinansiering av prosjektet der inntektene fra bommen skal deles likt mellom Norge og Sverige.

Halden kommune og Østfold fylkesting har i tidligere vedtak gått imot bom ved riksgrensen. Fylkestingsvedtaket om Østfoldpakka fase 1 gjelder bare bom ved fylkesgrensen til Akershus. Også på svensk side av grensen er det motstand mot innkreving av bompenger. På bakgrunn av den lokale motstanden til bom ved riksgrensen, vil Samferdselsdepartementet foreløpig ikke gå inn for bom ved Svinesund. I den grad det vil være aktuelt med bom på Svinesund, vil departementet komme tilbake til Stortinget med dette som egen sak. Den norsk-svenske intensjonsavtalen må i så tilfelle drøftes med Sverige.

Samferdselsdepartementet vil påpeke at det foreliggende grunnlagsmaterialet er svakere enn hva som vanligvis kreves for en bompengeproposisjon. Dette er spesielt knyttet til at plangrunnlaget ikke er tilstrekkelig utarbeidet og endelig finansieringsopplegg mangler. Vanlig praksis er at finansieringsopplegg skal foreligge når forslag om bompengefinansiering legges frem for Stortinget. Samferdselsdepartementet legger til grunn at dette skal være vanlig praksis også i fremtidige forslag om bompengefinansiering.

Samferdselsdepartementet vil imidlertid vise til at endelig valg av enkeltprosjekter og bevilgninger til disse vil bli foretatt i de årlige budsjettproposisjoner. Det vil bli stilt krav til plangrunnlag, kostnadsoverslag og kostnadsstyring. Det vil bli lagt stor vekt på rasjonell drift av enkeltprosjekter. Det vil som vanlig bli stilt krav om reguleringsplan før prosjekt tas opp til bevilgning. Med utgangspunkt i det foreliggende plangrunnlag er det gjort foreløpige analyser over kostnader og usikkerhet. Før de første parsellene tas opp til bevilgning og gjennomføringsfasen innledes, vil det bli utarbeidet en oppdatert usikkerhetsanalyse, basert på den aktuelle planstatus for de enkelte parseller. I tillegg vil det bli stilt krav om at det foreligger tilstrekkelig kvalitetssikrede kostnadsoverslag i samsvar med kriterier og prinsipper for styring av statlige investeringer, jf. omtale av dette arbeidet i Gul Bok for 2000.

En eventuell kostnadsoverskridelse i anleggsperioden vil bli dekket i henhold til de overordnede retningslinjene for bompengeprosjekter. Det vil her bli tatt utgangspunkt i de kostnadsoverslag og den usikkerhet som gjelder, når prosjekt blir tatt opp til bevilgning. Etter gjeldende retningslinjer skal kostnadsoverskridelse på inntil 10 pst dekkes av staten og bompengeselskapet i fellesskap, med en fordeling i samsvar med deres andel av kostnadene. Kostnadsoverskridelser utover 10 pst skal dekkes av staten.

Samferdselsdepartementet vil imidlertid vise til at det pågår en vurdering av gjeldende standardavtale. Departementet forutsetter at Vegdirektoratet kan ta initiativ til å endre den inngåtte avtalen som følge av endringer i gjeldende standardavtale og at det tas forbehold om dette ved inngåelse av avtale.

Samferdselsdepartementet vil vise til at det i fylkestingsvedtakets punkt 5a bl. a. heter at garantitiden for bompengeselskapets gjeld er maksimalt 27 år, inkludert den ordinære innkrevingsperioden på 15 år for Ev 18 og 17 år for Ev 6, 3 års forlengelse av bompengeperioden i tilfelle sviktende økonomi og planleggings- og byggeperiode på 7 år. Samferdselsdepartementet legger opp til å følge retningslinjene ved bompengefinansiering slik at bompengepolitikken blir mest mulig ensartet i hele landet. Departementet legger derfor til grunn 15 års innkrevingsperiode for både Ev 6 og Ev 18 og at innkrevingen starter så snart som praktisk mulig, dvs innkreving i stor grad parallelt med utbyggingen. En slik parallellitet vil imidlertid ikke være i strid med kravet om rasjonell drift av enkeltprosjektene. Den fylkeskommunale garantien vil komme til utbetaling først etter at realtakstene er økt med inntil 20 pst og innkrevingsperioden med inntil 5 år iht retningslinjene. Det er derfor ikke aktuelt med en så vidt lang garantitid som 27 år. Dette har også sammenheng med at planleggings- og byggeperioden i stor grad vil pågå parallelt med innkrevingen. Det gjør at opplegget i stor grad kan justeres underveis.

Det foreligger ikke et endelig finansieringsopplegg for utbyggingen. Gitt at Vegdirektoratets forslag til økonomiske rammer legges til grunn, vil fylkestingets krav til ferdigstillelse av stamvegutbyggingen i sin helhet i løpet av perioden 2002-2011 ikke bli oppfylt. Samferdselsdepartementet vil våren 2000 komme tilbake til nivået på den statlige investeringsrammen for Ev 6 og Ev 18 i Østfold for perioden 2002-2011 i Nasjonal Transportplan (NTP) 2002-2011. Departementet vil understreke at endelig valg av enkeltprosjekter og bevilgninger til disse vil bli foretatt i de årlige budsjettproposisjoner. Det vil i den forbindelse bli stilt krav til plangrunnlag, kostnadsoverslag og kostnadsstyring, jf St.prp. nr. 1 (1998-99), side 83.

I samsvar med retningslinjene for bompengefinansiering, legger Samferdselsdepartementet til grunn en statlig andel på maksimalt 50 pst, jf også Innst. S. nr. 32 (1998-99) Om delvis bompengefinansiering av ny rv 35 Lunner - Gardermoen i Oppland og Akershus. Samferdselsdepartementet vil i denne forbindelse påpeke at trafikkprognosene for utbyggingen er nøkterne. Departementet tar derfor forbehold om at trafikken og derigjennom inntektene kan bli høyere enn det som er lagt til grunn ved utarbeidelsen av denne proposisjonen. Samferdselsdepartementet forutsetter at slike eventuelle høyere bompengeinntekter skal brukes til forsering av prosjekt på Ev 6 og Ev 18 som inngår i Østfoldpakka.

Samferdselsdepartementet tilrår at det gis tillatelse til å starte innkreving av bompenger til delfinansiering av Ev 6 og Ev 18 gjennom fylket i tråd med denne proposisjonen. Departementet legger i denne forbindelse vekt på at det er stor lokal vilje til trafikantbetaling og at det er tilnærmet full tilslutning lokalt til første fase av denne bompengepakka.