St.prp. nr. 92 (2008-2009)

Om samtykke til inngåelse av en avtale mellom Norge og Tyskland om omgjøring av Den tyske skolen i Oslo - Max Tau til en tysk-norsk bikulturell skole

Til innholdsfortegnelse

1 Avtale mellom Kongeriket Norges regjering og Forbundsrepublikken Tysklands regjering om omgjøring av Den tyske skolen i Oslo - Max Tau til en tysk-norsk bikulturell skole

Kongeriket Norges regjering og Forbundsrepublikken Tysklands regjering, heretter kalt avtalepartene -

som ønsker å fremme den bikulturelle tankegangen ved Den tyske skolen i Oslo - Max Tau gjennom felles skolegang for tyske og norske elever og formidling av avtalepartenes nasjonalspråk,

som har til mål å videreutvikle de gode og vennskapelige forbindelsene mellom de to landene og å få i stand et omfattende samarbeid på det kulturelle området, særlig i skolesektoren,

som henviser til kulturavtalen av 29. mai 1956 mellom Forbundsrepublikken Tyskland og Kongeriket Norge -

er blitt enige om følgende:

Artikkel 1

  1. Denne avtalen gjelder omgjøring av Den tyske skolen i Oslo - Max Tau, heretter kalt «skolen», til en tysk-norsk bikulturell skole idet det tas hensyn til både det tyske og det norske skolesystemets egenart.

  2. Eier av skolen er Den tyske skoleforening i Norge (Deutscher Schulverein in Norwegen) med hovedsete i Oslo, heretter kalt «skoleeieren».

Artikkel 2

  1. Etter å ha fullført skolegangen med bestått resultat får elevene tysk og norsk avgangsvitnemål. Enkelthetene er nærmere regulert i vedlegget til denne avtalen.

  2. For den tyske avtalepartens vedkommende er tilsynet med arbeidet ved skolen underlagt delstatenes faste kulturministerkonferanse (Ständige Konferenz der Kultusminister der Länder in der Bundesrepublik Deutschland) når det gjelder læreplaner, undervisningsprogrammer og avgangseksamener, og sentralmyndigheten for skoler i utlandet (Bundesverwaltungsamt - Zentralstelle für das Auslandsschulwesen, BVA - ZfA) når det gjelder skolestruktur og organisering av undervisningen.

  3. For den norske avtalepartens vedkommende er tilsynet med skolen underlagt Kunnskapsdepartementet i henhold til bestemmelsene i Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) av 17. juli 1998.

Artikkel 3

Skolepengene som skoleeieren krever inn, begrenses oppad til det beløpet som i henhold til norsk lovgivning betales ved godkjente norske privatskoler.

Artikkel 4

  1. Den tyske avtaleparten støtter skolen i samsvar med sin nasjonale lovgivning ved å formidle tyske lærekrefter og yte økonomiske bidrag (skolestøtte).

  2. Den norske avtaleparten medfinansierer skolen med et tilskudd som utgjør 54,4 % av tilskuddssatsen per elev i privatskoler. Utbetaling av tilskuddet avhenger av godkjenning etter Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) av 17. juli 1998 (§ 3-11).

Artikkel 5

Detaljene når det gjelder avgangsvitnemål, undervisningsfag, læreplan, karaktersetting, skolebytte og eksamener, er regulert i vedlegget til denne avtalen. Vedlegget er en del av avtalen.

Artikkel 6

  1. Denne avtalen trer i kraft den dagen avtalepartene har underrettet hverandre om at de nasjonale forutsetningene for at avtalen skal tre i kraft, er oppfylt. Utslagsgivende er datoen da den siste underretningen mottas.

  2. Denne avtalen blir inngått for et tidsrom på fem år regnet fra tidspunktet da avtalen trer i kraft. Den fornyes automatisk med to år med mindre den blir sagt opp av en av partene minst seks måneder før femårsperioden utløper.

Utferdiget i ......... den ......... i to eksemplarer, hvert på norsk og tysk. Norsk og tysk ordlyd har samme gyldighet.

For

Kongeriket

For

Forbundsrepublikken

Norges regjeringTysklands regjering

Vedlegg:

Vedlegg til avtalen mellom Kongeriket Norges regjering og Forbundsrepublikken Tysklands regjering om omgjøring av Den tyske skolen i Oslo - Max Tau til en tysk-norsk bikulturell skole

  1. Skolestruktur og avgangsvitnemål

    Den tyske skolen i Oslo - Max Tau (DSO) gjøres om til en tysk-norsk bikulturell skole. Skolen tilbyr en tolvårig tospråklig opplæring. Etter fullført skolegang med bestått resultat får elevene et tysk og et norsk avgangsvitnemål.

    a)Tysk avgangsvitnemål
    Tysk avgangsvitnemål tildeles i henhold til bestemmelsene om tysk internasjonal videregående eksamen ved tyske skoler i utlandet (Deutsche Internationale Abiturprüfung (DIAP) an deutschen Auslandsschulen), av 17. juni 2005 og gjeldende forskrifter, med unntak av følgende særbestemmelser:
    aa)Forskrift punkt 6.2: Kvalifikasjonsfase
    Tysk og norsk er skriftlige eksamensfag og dermed obligatoriske i de fire halvårene kvalifikasjonsfasen varer.
    Norske utdanningsmyndigheter er ansvarlige for eksamen i nasjonalspråket.
    For elever som begynner på skolen på et sent stadium uten tilstrekkelige kunnskaper i nasjonalspråket, kan det gis egne oppgaver til skriftlig eksamen i norsk. Den eksamensansvarlige innvilger dette etter søknad fra skolen senest ved begynnelsen av siste årstrinn.
    Fra og med sjette læreår går elevene opp til sentralgitt statlig norskeksamen.
    bb)Forskrift punkt 13.2: Muntlig eksamen
    Norsk kan også være muntlig eksamensfag. Skolen avgjør ved loddtrekning om den enkelte elev skal avlegge muntlig eksamen i norsk (se nummer 6 bokstav c avsnitt 2). Denne eksamenen teller eventuelt som såkalt divergensprøve.
    Er norsk muntlig eksamensfag som nevnt ovenfor, skal det fastsettes muntlig eksamen i to fag til.
    Ellers gjelder § 32 (4) i reglementet for DIAP.
    cc)Forskrift 13.3: Fjerde eksamensfag
    Dersom samfunnsfag trekkes ut som muntlig eksamensfag (jf. nummer 6 bokstav c avsnitt 2), gjelder det som fjerde eksamensfag.
    b)Norsk avgangsvitnemål
    Norsk avgangsvitnemål tildeles i henhold til bestemmelsene i Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) av 17.07.1998 og gjeldende forvaltningsforskrifter.
  2. Fag og timeplan

    Undervisningsfagene og deres innhold fastsettes i fellesskap av de ansvarlige tyske og norske myndighetene i samsvar med deres respektive nasjonale lovgivning og denne avtalen.

  3. Læreplaner

    Læreplaner godkjent av begge lands ansvarlige myndigheter danner grunnlaget for undervisningen ved DSO. Prinsippene for opplæringen skal gå fram av innledningen til læreplanene.

    Kunnskapsdepartementet fastsetter minstekravene for det enkelte fag, som så integreres i de tyske læreplanene. Elevene undervises i etikk eller religion.

    Tysk og norsk er obligatoriske fag i 1. til 12. klasse. I norsk og samfunnsfag undervises det på norsk etter norske læreplaner. For 12. klasse utarbeides det egen læreplan i samfunnsfag.

  4. Bestemmelser om vitnemål og omregning av karakterer

    Karaktersettingen i norsk og samfunnsfag retter seg etter norske bestemmelser. I de andre fagene retter karaktersettingen seg etter tyske bestemmelser. Norske krav som gjelder for fagene norsk og samfunnsfag, tas inn i gjeldende utgave av bestemmelsene for vitnemål og karakteromeregning ved DSO.

    Tyske og norske karakterer regnes om i samsvar med vedlagte tabell, som er en del av dette vedlegget.

  5. Bytte av skole

    Overgang mellom skoleslag er mulig. Elever fra DSO plasseres normalt på tilsvarende årstrinn i norsk skole. Elever på gymnasietrinnet ved DSO vil kunne bytte til ett årstrinn over i norsk skole.

    Elever som har bestått eksamenene i 10. klasse, kan gå over til andre år i norsk videregående skole.

  6. Eksamensordning

    1. Tilsyn

      Tysk internasjonal videregående eksamen ( Deutsche Internationale Abiturprüfung - DIAP) avlegges under tysk og norsk tilsyn. Tysk ansvarlig for hele eksamenen utpekes av delstatenes faste kulturministerkonferanse (Ständiger Konferenz der Kultusminister der Länder der Bundesrepublik Deutschland). Norsk eksamensansvarlig for fagene norsk og samfunnsfag utnevnes av det norske Kunnskapsdepartementet eller en institusjon departementet gir fullmakt.

    2. Oppmelding til eksamen

      Oppmelding til eksamen skjer i samsvar med bestemmelsene for DIAP i gjeldende utgave.

      Elever som ikke kan meldes opp til tysk avgangseksamen, eller som har fått avslag på ny prøve, kan få norsk avgangsvitnemål. Disse elevene tar eksamen og får norsk avgangsvitnemål i samsvar med norske bestemmelser.

    3. Eksamensfag

      Tysk internasjonal videregående eksamen (DIAP) omfatter tre skriftlige og minst to muntlige eksamensfag. I fagene tysk og norsk (morsmål eller fremmedspråk) er skriftlig eksamen obligatorisk. Ved eksamen i norsk tas det hensyn til hvor mange år eleven har lært norsk. Norsk kan også være muntlig eksamensfag.

      I norsk og samfunnsfag følger eksamen de norske bestemmelsene. Skolen avgjør ved loddtrekning om den enkelte elev skal gå opp til muntlig eksamen i norsk eller samfunnsfag. Resultatet av loddtrekningen skal kunngjøres for elevene senest 48 timer før eksamensdagen (ikke medregnet helg og høytidsdager). Dersom norsk også blir muntlig eksamensfag, avlegges muntlig eksamen i to fag til; for samfunnsfag i ett fag til.