Historisk arkiv

Lett om potet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Lett om potet

 

På denne siden finner du diverse lettere potetstoff av mer kulturell karakter. Potetrelatert stoff av interesse for allmennheten kan sendes til stine.sem@lmd.dep.no

Ny låt setter fokus på poteten

Stuntpoetene i kunstnerkollektivet CutsForNuts fra Vestfold bidrar med sitt når FN markerer potetens år. Gjennom låta "Poteter er penger" ønsker gruppen å bidra til økt fokus på poteter som en viktig ressurs i verden.

Christopher Hammer og poteten - 240 år etter

av Per Harald Grue

Christopher Hammer er for alle norske akevittelskere først og fremst kjent som de norske akevittenes far. Mindre kjent er det at han i 1766 skrev en bok om poteten, dens dyrking og bruk. Det er ei lita bok på 61 sider som danner basis for et historisk tilbakeblikk og noen refleksjoner. 

Potetsang til repetisjonsbruk

Tore Bjør, potetforedler og pensjonert professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, har skrevet følgende vise for studenter til hjelp til å huske fagstoffet om potet. Potetvisen har blitt avsunget mang en siste undervisningstime før eksamen på Ås.  

Om norske potetprester

Potetprest Herman Ruge
Sogneprest i Slidre i Valdres, Herman Ruge (1706-64), var den første som fikk tilnavnet "potetprest". Han var den første som dyrket poteter i Valdres, og oppfordret ved enhver anledning sin menighet til å finne nye planter som var mulig å dyrke i fjellbygden. Ruge skrev flere artikler i en samling med månedlige avhandlinger som ble utgitt i 1762 av Samuel Conrad Schwach: "Maanedlige Afhandlinger til En og Anden Forbedring, 1762".

Ruges avhandling "Forslag om Plandteringer til at lære at lætte Hungers Nød" handler stort sett om dyrking og bruk av poteter. Han sier at erfaringer fra Amerika har vist at denne planten ikke må brukes jevnlig, for at det får man et usundt legeme og blir skabbete. Men under en hungersnød er en liten uleilighet ikke å forakte, og selv både dyrker og spiser han poteter. Dog, jevnlig bruk kan bare anbefales i nødstider. Av hvit og rød løk og purre har man lært at disse grønnsakene ved steking og koking mister noe av sin skarpe smak. Derfor må man steke eller koke potetene før man spiser dem! Søt melk er effektivt mot gift, og oljeaktige ting døver det skarpe og bitende. Ruge anbefaler derfor at man koker dem i melk, eller steker dem i olje eller friskt smør.

Potetprest Hertzberg
Presten i Finnås i Bømlo, Peder Holmboe Hertzberg (født i Daviken 1728, død 1802) skriver i sin bok "Hertzberg, 1774": -Den letteste måten å benytte poteten på, er å spise dem avkokt til salt og fet mat, eller oppskåret i sur melk som en annen melkesold. For å utnytte smøret bedre, kan man knuse og kjevle skrellede og kokte poteter. Dette stampes, saltes og røres med smeltet smør. Man tar ca. 1/4 del smør av potetmengden. Det er også fremgangsmåter for å lave grovt og fint gryn av poteter, noe som også anbefales som kost til husdyrene.  

Av Snefrid Reutz-Håkenstad, Hernes i Elverum.

Potetquiz fra 4H Sør-Trøndelag

Test dine kunnskaper om poteten. 4H Sør-Trøndelag har laget en potetquiz egnet for barn og ungdom.

4H Sør-Trøndelag har fokus på potet i 2008 i anledning FNs internasjonale potetår 2008, og vil få til et samarbeid med FN-sambandet i Trondheim og Landbruksavdelinga hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag om flere markeringer utover året.

4H Sør-Trøndelag har i siste nummer av sitt medlemsblad trykket en potetquiz. Medlemsbladet er sendt ut til alle medlemmene i fylket og til alle fylkeslagene til 4H Norge.

Innsendt av Kristine Rise, 4H Sør-Trøndelag

 

Poteter - både næringsliv og kultur

Av Per Harald Grue

 

Poteten - den enestående!

Potetens år 2008 - Kåseri på Plantemøtet 5. februar 2008 av Ingvar Hage, Direktør Bioforsk Øst