3.4.2 Høyringsforslaget...

3.4.2 Høyringsforslaget og høyringsinstansane sine innspel

Departementet sendte på høyring forslag om å oppheve heimelen til å oreigne husmanns-, bygsel- og leilendingsbruk i jordlova § 14. Forslaget innebar at det skulle vere mogleg å søke om oreigning i inntil eit år etter at endringa tok til å gjelde. 50 høyringsinstansar har uttala seg om forslaget. 41 instansar støttar forslaget om oppheve § 14. Dei gir inga nærare grunnar for standpunkta sine.

9 høyringsinstansar, mellom anna Justisdepartementet og Norsk Bonde- og Småbrukarlag går i mot forslaget om å oppheve heimelen til å oreigne husmanns-, bygsel- og leilendingsbruk.

Justisdepartementet har uttalt «At en ekspropriasjonshjemmel nyttes i bare et fåtall saker, er nok tilfelle også for mange av de øvrige formålene det kan eksproprieres til etter lov 23. oktober 1959 nr. 3 om oreigning av fast eigedom § 2, jf. også § 30, uten at dette begrunner opphevelse av ekspropriasjonshjemmelen. Ved vurdering av ekspropriasjonshjemmelens berettigelse, bør det ikke legges avgjørende vekt på antallet saker der hjemmelen brukes, men på om den er lovgivningsmessig ønskelig med tanke på de (få) saker den faktisk kommer til bruk på. Etter den nye tomtefesteloven har festeren, og etter forholdene dennes etterkommere m.fl., en innløsningsrett knyttet til bolig- og hyttetomter. Sosiale hensyn taler for en slik innløsningsrett. Sammenliknbare sosiale hensyn og hensynet til konsekvens i beslektede lovgivningspolitiske spørsmål taler for å beholde den etablerte ekspropriasjonsadgangen etter § 14 for husmannsbruk mv. Denne ekspropriasjonshjemmelen har selvstendig betydning iallfall for husmanns- og leilendingsbruk så langt slike fortsatt finnes. Hvis de nevnte sosiale hensyn vektlegges som en avgjørende grunn til å beholde adgangen til å ekspropriere husmannsbruk mv., bør det vurderes å oppheve driveplikten (men ikke nødvendigvis boplikten) etter § 14 andre ledd andre punktum.

Hvis resten av kapittel VI om oreigning og skjønn i jordloven oppheves, kan det eventuelt vurderes å overflytte hjemmelen for ekspropriasjon av husmannsbruk mv. til lov 23. oktober 1959 nr. 3 om oreigning av fast eigedom § 2 (uten å endre Landbruksdepartementets overordnede forvaltningsansvar for sakene). Da bør de lovbestemte minstevilkårene for ekspropriasjon forenkles noe, i det minste ved at kravene i andre ledd andre punktum ikke videreføres.»

Norsk Bonde- og Småbrukarlag har på si side uttalt at:

«Den 7. oktober 2005 ble denne lovhjemmel benyttet. Daværende Landbruks- og matminister uttalte til Aftenposten 8.10.2005. «Loven er til for akkurat slike tilfeller. Det er småkårsfolk sin sikkerhetsventil mot store jordeiere som ikke lar dem få eie hjemmet sitt.»