Ot.prp. nr. 57 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kjønnsbalanse i styrene i aksjeselskaper som er eid av kommuner)

Til innholdsfortegnelse

5 Ikrafttredelse og overgangsbestemmelser

5.1 Høringsbrevets forslag

Ikrafttredelse

Departementet foreslo i høringsbrevet at reglene skal tre i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Det ble vist til at dersom de foreslåtte sanksjonsregler skulle innføres ville det kreve et ikke ubetydelig administrativt forarbeid. Det ble fastslått at en ikrafttredelse av reglene ikke kunne skje før dette arbeidet var fullført.

Overgangsregler

Departementet foreslo at overgangsreglene skulle være de samme som ble gjort gjeldende for de offentlig eide selskapene etter Ot.prp. nr. 97 (2002-2003). For selskap som ble registrert etter at reglene trådte i kraft, måtte kravene til kjønnsrepresentasjon være oppfylt fra registreringen. Det ble heller ikke foreslått noen særregler for selskap som er stiftet før ikrafttredelse men som registreres først etter denne. Det ble pekt på at dette ville være selskap som er forberedt på regler om kjønnsrepresentasjon allerede i oppstartsfasen. Disse ville ikke ha samme behov for å innrette seg og gjøre de nødvendige endringer, som selskap som hadde vært etablert en stund.

Når det gjelder overgangsbestemmelser for allerede registrerte selskap heter det i Ot.prp. nr. 97 (2002-2003) s. 55:

«For selskaper som er registrert før lovens ikrafttredelse, gis det en overgangsperiode på to år fra ikrafttredelsen før selskapet må oppfylle de nye kravene til kjønnsrepresentasjon i styret. For mange selskaper vil de nye reglene innebære en utskifting av 40 prosent av styret. Departementet mener en overgangsperiode på to år kan være hensiktsmessig, da dette er i overensstemmelse med den overgangsperioden som gjaldt etter § 21-1 nr. 11 i forbindelse med vedtakelsen av de nye aksjelovene i 1997.»

Høringsbrevet pekte på at mange av de kommunalt kontrollerte aksjeselskapene som ville falle inn under de nye reglene om kjønnsmessig balanse i styrene, ville måtte skifte ut styremedlemmer. Departementet mente i høringsbrevet at en overgangsperiode på to år burde være en tilstrekkelig overgangsperiode også for disse aksjeselskapene.

5.2 Høringen

Få høringsinstanser uttaler seg om disse spørsmålene, men alle som uttaler seg støtter en overgangsperiode på 2 år. Både Bergen og Askim kommune, samt Hordaland fylkeskommune peker på at iverksettingstidspunkt og overgangsregler må tilpasses slik at ikke representanter må tre ut av styret før funksjonstiden er ute. Hordaland fylkeskommune uttaler:

«Overgangsreglane bør utformast slik at styrerepresentantar ikkje må tre ut før funksjonstida er omme.»

Bergen kommune uttaler:

«Bergen bystyre ber om at overgangsordningene knyttet til iverksetting av reglene, etableres slik at dersom kommunen ønsker det, så kan den lokale iverksettingen utsettes til oppnevning av representanter i forbindelse med neste valgperiode»

Askim kommune uttaler:

«Askim kommune ber om at overgangsordningene knyttet til iverksetting av reglene fastsettes slik at lokal iverksetting kan utsettes til oppnevning av representanter i forbindelse med neste valgperiode.»

5.3 Departementets merknader

Lover og forskrifter som har betydning for offentlig og privat virksomhet skal normalt tre i kraft fra et årsskifte. Departementet tar derfor sikte på å iverksette den foreslåtte lovendringen fra 1. januar 2010, med en overgangsperiode på to år for de selskap som er stiftet før lovendringen trådte i kraft. Gitt at loven blir iverksatt fra 1. januar 2010, vil det bety at alle aksjeselskap som faller inn under loven skal ha styrer som tilfredsstiller kravet til balansert kjønnsrepresentasjon innen 1. januar 2012. Departementet mener dette vil ivareta høringsinstansenes merknader om at det ved iverksetting av reglene må tas hensyn til oppnevning av representanter for neste valgperiode. Neste kommunestyrevalg er høsten 2011, og kommunene vil da fortsatt ha noen måneder på å endre styresammensetningen i tråd med loven.

Til forsiden