Prop. 15 L (2022–2023)

Endringer i brann- og eksplosjonsvernloven (etablering av fagskole for brann- og redningspersonell mv.)

Til innholdsfortegnelse

6 Brann- og redningsskolen

6.1 Gjeldende rett

Brann- og eksplosjonsvernloven § 9 tredje ledd slår fast følgende:

«Leder av brannvesenet og øvrig personell skal ha de kvalifikasjoner som er nødvendige for å kunne ivareta brannvesenets oppgaver på en forsvarlig måte».

Ut over dette har brann- og eksplosjonsvernloven ingen bestemmelser som regulerer utdanningen til brann- og redningspersonell. Kursutdanningen ved Norges brannskole er ikke regulert i loven.

Brann- og redningsvesenforskriften utdyper lovens kvalifikasjonskrav. Forskriften kapittel 8 regulerer krav til kurs og læreplaner for brann- og redningspersonell. I forskriften § 36 fremgår det at Norges brannskole skal gi tilbud om yrkesutdanning, men det er ikke stilt krav om at brannutdanningen skal skje ved denne skolen. Det som kreves er at man har gjennomført yrkesutdanning i samsvar med godkjente kurs- og læreplaner. Det kan derfor søkes om godkjenning av annen utdanning som grunnlag for å oppfylle kvalifikasjonskravene i brann- og redningsvesenforskriften.

6.2 Forslaget i høringsbrevet

Departementet foreslo i høringen at det i ny § 18 b skal fremgå at Brann- og redningsskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for utdanning av brann- og redningspersonell, og at skolen er underlagt departementet, med et styre som øverste styringsorgan.

I høringen ble det foreslått at Brann- og redningsskolen skal ha ansvaret for fagskoleutdanningen av studenter til stillinger som heltidspersonell i brann- og redningsvesenet. Utdanningen vil bestå av både teoretisk og praktisk undervisning, inkludert praksis i utvalgte brann- og redningsvesen. Det ble ikke foreslått krav om gjennomført fagskoleutdanning for alt personell i brann- og redningsvesenet.

I høringen ble det foreslått at Brann- og redningsskolen også skal tilby og legge til rette for kurs for deltidspersonell. Forslaget innebærer at Brann- og redningsskolen skal ha det faglige ansvaret for et kurstilbud som kommunene skal benytte seg av. Selve opplæringen av deltidspersonell foreslås å foregå lokalt og regionalt. Dette innebærer at opplæringen av deltidspersonell fortsatt skal være et kommunalt ansvar, jf. lovforslaget § 18 c og omtalen under punkt 7.

6.3 Høringsinstansenes syn

Statsforvalteren i Rogaland er generelt positiv til at det etableres en ny statlig fagskole som gir grunnutdanning for brann- og redningspersonell, og mener at dette vil heve kvaliteten på utdanningen. Statsforvalteren mener det er positivt at det tas hensyn til at flertallet av de ansatte i brann- og redningsvesenet jobber deltid og at opplæringen av disse videreføres i desentralisert form, der Brann- og redningsskolen gis et ansvar for innhold og tilrettelegging.

Asker og Bærum brann og redning IKS mener det bør åpnes for at også andre utdanningsinstitusjoner kan tilby hele eller deler av fagskoleutdanningen, slik at man sikrer utviklingen av de ulike fagområdene.

Høgskulen på Vestlandet støtter at Brann- og redningsskolen skal være den utdanningsinstitusjonen som utdanner brann- og redningspersonell, men mener at lovutkastet § 18 b legger begrensninger på hva som kan skrives inn i forskriften av kvalifikasjonskrav. Høgskulen mener det bør komme tydelig frem i lovbestemmelsen at Brann- og redningsskolen er en fagskole

Avinor AS mener det bør presiseres at Brann- og redningsskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for utdanning av kommunalt brann- og redningspersonell.

Drammensregionenes brannvesen IKS støtter lovforslaget, og mener det er viktig at skolen også tillegges ansvaret for kursing av deltidspersonell. Høringsinstansen mener det bør spesifiseres i forskrift at ansvaret for kursing av deltidspersonell også omfatter å kunne tilby et tilstrekkelig antall kursplasser.

Andre høringsinstanser har også uttalt seg om kurstilbudet. Rogaland brann og redning IKS mener DSB må sørge for tilstrekkelig kapasitet til å administrere og videreutvikle deltidsutdanningen. Nordhordaland brann og redning stiller spørsmål om hva som ligger i formuleringen «legge til rette for et kurstilbud som kommunene skal benytte seg av», Skien brann- og feievesen mener det bør lovfestes at Brann- og redningsskolen skal tilby spesialopplæring (kurs) innen områder som er kartlagt og spesifisert i DSBs krisescenarioer.

Oslo kommune v/ Brann- og redningsetaten og Nedre Romerike brann- og redningsvesen (IKS) viser til at lovforslaget omhandler den toårige fagskoleutdanningen og deltidsutdanningen. De viser videre til at Brann- og redningsskolen også tilbyr andre kurs/opplæringer, og mener dette bør komme tydelig frem av § 18 b. Begrepene «utdanning», «kurs» og «opplæring» må, etter høringsinstansenes syn, tydeliggjøres i loven. For å sikre tilstrekkelig gjennomføringsevne bør det, etter høringsinstansens syn, kunne åpnes for at andre institusjoner kan gjennomføre kurs på vegne av Brann- og redningsskolen.

Sørreisa (brann- og redningsvesen) mener den foreslåtte utdanningsmodellen vil skape et uønsket kvalitativt skille, som vil dele landet inn i A- og B-brannvesen.

6.4 Departementets vurdering

Justis- og beredskapsdepartementet opprettholder lovforslaget i høringsbrevet, med enkelte språklige justeringer.

Departementet foreslår at loven skal angi at Brann- og redningsskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for utdanning av brann- og redningspersonell. Brann- og redningsskolen skal tilby en helhetlig toårig fagskoleutdanning for heltidspersonell, hvor alle relevante brann- og redningsfaglige områder er representert, herunder forebygging, beredskap og nødalarmering. Den toårige fagskoleutdanningen vil gi en høyere fagskolegrad, jf. fagskoleforskriften § 41.

Brann- og redningsskolen vil være underlagt Justis- og beredskapsdepartementet og DSB. Styret ved skolen er øverste ansvarlige styreorgan. Dette er i tråd med fagskoleloven § 9. Styret ved fagskolen vil være ansvarlig for at studentene får den utdanningen som er forutsatt i akkrediteringen fra NOKUT og for at virksomheten drives i samsvar med gjeldende lover og regler.

Kommunens ansvar for opplæring av deltidspersonell videreføres, men med økt støtte fra Brann- og redningsskolen. Slik støtte skal sikre at opplæringen i primæroppgavene er tilnærmet lik for hel- og deltidspersonell, og på tvers av kommunegrensene. Brann- og redningsskolen skal utvikle og legge til rette for økt grad av nettstøttet opplæring for deltidspersonell.

Asker og Bærum brann og redning IKS gir uttrykk for at flere utdanningsinstitusjoner bør kunne tilby hele eller deler av fagskoleutdanningen, slik at man sikrer en bedre utvikling av faget. Til dette vil departementet bemerke at hensikten med fagskoleutdanningen er å ha en helhetlig tilnærming til utdanningen av brann- og redningspersonell. Etter departementets syn sikres dette best ved å ha én tilbyder av fagskoleutdanningen.

Flere høringsinstanser har kommentert de øvrige kurstilbudene ved Norges brannskole, og reist spørsmål om også disse kursene bør være en del av Brann- og redningskolens ansvarsområde etter lovforslaget § 18 b. Til dette vil departementet bemerke at Norges brannskoles kursvirksomhet omfatter mer enn de oppgavene som forslås lagt til Brann- og redningsskolen etter lovforslaget § 18 b. Kursporteføljen består i hovedsak av kurs som eies av Norges brannskole/DSB og utvikles i samarbeid med de respektive bestillerne. Det faglige innholdet i kursene spenner vidt innenfor brann-, rednings- og samfunnssikkerhetsrelatert arbeid, fra håndbrannslokkerkurs til kurs i håndtering av akutt forurensning, og lederutdanning. Som følge av at Brann- og redningsskolen blir etablert, skal Norges brannskole omstilles til kursvirksomhet, som er direkte underlagt DSB. I styrevedtektene for Brann- og redningsskolen er det lagt opp til at styret også skal følge opp denne kursvirksomheten, men styret vil her være underlagt en annen styring og kontroll enn for fagskoleutdanningen. Styret vil ha ansvaret for at forvaltningen og utviklingen av kursene og etterutdanningen skjer i samsvar med overordnede myndigheters ønsker og strategiplaner.

Departementet vil påpeke at kapasiteten ved kursvirksomheten må stå i forhold til de behovene som brann- og redningsvesenene har. Departementet legger til grunn at DSB vil sørge for tilstrekkelig kapasitet, og tilby de fagene og kursene som er nødvendige for å sikre et kompetent brann- og redningsvesen som ivaretar sine oppgaver på en forsvarlig måte.

Til forsiden