Prop. 51 LS (2023–2024)

Lov om nøkkelinformasjon om sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter (PRIIPs-loven) og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 67/2020 av 30. april 2020 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordningene (EU) nr. 1286/2014, (EU) 2016/2340, (EU) 2016/1904, (EU) 2017/653 og (EU) 2019/1866 (PRIIPs) og EØS-komiteens beslutning nr. 329/2022 av 9. desember 2022 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2021/2259 og direktiv (EU) 2021/2261

Til innholdsfortegnelse

8 Økonomiske og administrative konsekvenser

En innlemmelse av PRIIPs-forordningen i norsk rett, vil ha begrensede økonomiske og administrative konsekvenser.

Kravene til utarbeidelse av nøkkelinformasjonsdokumenter vil ha størst konsekvenser for produsenter av PRIIPs-produkter. Det vil kreve juridisk, datateknisk og økonomisk kompetanse for å utarbeide nøkkelinformasjonsdokumentene. De største kostnadene vil komme ved introduksjonen av kravene. At alle produsenter må utarbeide nøkkelinformasjonsdokumenter etter samme mal, vil gi økt transparens om blant annet kostnader. Det vil kunne medføre økt konkurranse og press på produsentene om å redusere gebyrer og administrasjonsgodtgjørelser.

Rådgivere og selgere vil med en innlemming av PRIIPs-forordningen være forpliktet til å gjøre nøkkelinformasjonsdokumentet tilgjengelig for de ikke-profesjonelle investorene. De må altså etablere rutiner for å sikre at plikten til enhver tid oppfylles. Merkostnadene vil være begrensede, da salg av og rådgivning om slike produkter allerede er underlagt en rekke krav.

For produsenter, rådgivere og selgere vil det videre være en fordel at de ved en innlemmelse av PRIIPs-forordningen kan forholde seg til ett regelsett, i stedet for å innrette seg både etter reglene i EU og egne norske regler.

For investorer skal nøkkelinformasjonsdokumentet bedre grunnlaget for å treffe informerte investeringsbeslutninger, herunder ved å gi en bedre forståelse for risikoen forbundet med å investere i produktet. Standardiseringen av nøkkelinformasjonsdokumentet vil dessuten gjøre det enklere for forbrukere og andre ikke-profesjonelle kunder å sammenligne de ulike produktene hos forskjellige leverandører. Det vil kunne gi økt bevissthet om hvilken betydning gebyrer og kostnader har på netto avkastning.

Finanstilsynet vil få ansvar for å føre tilsyn med overholdelse av ytterligere regelverk. Saker der det er aktuelt å sanksjonere eller gi pålegg vil kunne være ressurskrevende. Eventuelle vedtak og andre tiltak vil i noen tilfeller også kunne lede til oppgaver for departementet, for eksempel ved klager på vedtak truffet av Finanstilsynet.

Når det gjelder rettsaktene som innlemmes ved EØS-komiteens beslutning nr. 329/2022, så ventes forordning (EU) 2021/2259 ikke å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning. Den nye bestemmelsen som tilføyes i UCITS-direktivet gjennom direktiv (EU) 2021/2261, om at det ikke vil være nødvendig å utarbeide mer enn ett nøkkelinformasjonsdokument for hvert enkelt fond, vil være besparende for både forvaltningsselskap og forbrukere.

Som det er vist til under omtalen av artikkel 33 i punkt 3.1 over, arbeider EU med utvikling av regelverket. Både private parter og offentlige myndigheter må derfor påregne oppgaver i forbindelse med vedlikehold og videre utvikling av PRIIPs-regelverket.

Til forsiden