Prop. 61 L (2023–2024)

Endringer i advokatloven mv. (overgangsregler mv.)

Til innholdsfortegnelse

3 EØS-advokater og sveitsiske advokater

3.1 Reguleringen i advokatloven

I advokatloven kapittel 3 er det inntatt regler om advokatvirksomhet på grunnlag av utenlandsk advokatbevilling. Etter advokatloven § 8 første ledd første punktum kan Advokattilsynet gi personer med utenlandsk advokatbevilling tillatelse til å utøve advokatvirksomhet i Norge på permanent basis. Den som får slik tillatelse, har etter § 8 første ledd andre punktum de samme rettighetene og pliktene som personer med norsk advokatbevilling, med mindre annet følger av lov eller i medhold av lov.

Advokatloven § 10 inneholder bestemmelser om bortfall, tilbakekall, suspensjon og forbud mot å utøve advokatvirksomhet for personer som utøver advokatvirksomhet på grunnlag av utenlandsk advokatbevilling. Første til tredje ledd gjelder bortfall, tilbakekall og suspensjon av tillatelser til å utøve advokatvirksomhet. Fjerde ledd gjelder adgangen til å forby gjesteadvokater å utøve advokatvirksomhet, samt straff for å utøve advokatvirksomhet i strid med et slikt forbud.

I advokatloven § 65 første ledd er det inntatt en uttømmende oppramsing av vedtak truffet av Advokattilsynet eller Advokatnemnda hvor domstolen skal ha adgang til å prøve alle sider av saken, også hensiktsmessighetsskjønnet.

3.2 Forslaget i høringsnotatet

I høringsnotatet foreslo departementet å tydeliggjøre i advokatloven § 8 første ledd at personer med advokatbevilling fra en EØS-stat eller Sveits som ønsker å utøve advokatvirksomhet i Norge på permanent basis, skal registrere seg hos Advokattilsynet. Etter forslaget skal slike personer ha de samme rettighetene og pliktene som personer med norsk advokatbevilling, med mindre annet følger av lov eller i medhold av lov.

Det ble også foreslått endringer i advokatloven § 10 fjerde ledd første punktum. Forslaget innebærer at Advokattilsynet også kan forby personer med advokatbevilling fra en EØS-stat eller Sveits å utøve advokatvirksomhet i Norge for en bestemt tid på inntil to år dersom vilkårene for tilbakekall etter andre ledd eller vilkårene for suspensjon etter tredje ledd er oppfylt. Den som utøver advokatvirksomhet i strid med et slikt forbud, straffes med bot eller fengsel inntil seks måneder, jf. advokatloven § 10 fjerde ledd andre punktum.

3.3 Høringsinstansenes syn

Namsfogden i Oslo, Asker og Bærum støtter forslaget om å kunne forby personer med advokatbevilling fra en EØS-stat eller Sveits å utøve advokatvirksomhet i Norge dersom vilkårene for tilbakekall eller suspensjon er oppfylt. Høringsinstansen støtter også at personer med advokatbevilling fra en EØS-stat eller Sveits omfattes av bestemmelsen om straffesanksjonering. Det har ikke kommet andre innspill til forslaget i høringen.

3.4 Departementets vurdering

Departementet foreslår endringer i advokatloven §§ 8 og 10 i tråd med forslaget i høringsnotatet. Forslaget er støttet av Namsfogden i Oslo, Asker og Bærum, og det har ikke kommet innvendinger mot forslaget i høringen.

Etter direktiv 98/5/EF av 16. februar 1998 om lettelse av adgangen til å utøve advokatyrket på permanent grunnlag i en annen medlemsstat enn staten der den faglige kvalifikasjonen er ervervet (advokatdirektivet) artikkel 2 har enhver person med advokatbevilling fra en EØS-stat rett til å utøve advokatvirksomhet på permanent grunnlag i enhver annen medlemsstat. En person med advokatbevilling fra en EØS-stat som ønsker å praktisere i en annen medlemsstat enn staten der vedkommende ervervet sine faglige kvalifikasjoner, må imidlertid registrere seg hos vedkommende myndighet i denne medlemsstaten, jf. artikkel 3.

Bestemmelsene i direktivet innebærer at personer med advokatbevilling fra en EØS-stat kun er forpliktet til å registrere seg hos Advokattilsynet for å ha rett til å utøve advokatvirksomhet i Norge. I tillegg til personer med advokatbevilling fra en EØS-stat gjelder advokatdirektivet for personer med advokatbevilling fra Sveits, jf. vedlegg K tillegg III til avtale om endring av konvensjon om opprettelse av Det europeiske frihandelsforbund (EFTA) av 21. juni 2001. Departementet foreslår å tydeliggjøre ordlyden i § 8 første ledd i tråd med det ovennevnte. Forslaget innebærer også at alle personer som utøver advokatvirksomhet i Norge etter § 8, skal ha de samme rettighetene og pliktene som personer med norsk advokatbevilling, med mindre annet følger av lov eller i medhold av lov.

Bestemmelsene i advokatloven § 10 passer ikke for personer med advokatbevilling fra en EØS-stat eller Sveits som utøver advokatvirksomhet i Norge på permanent basis, fordi de ikke er forpliktet til å søke om tillatelse på samme måte som andre med utenlandsk advokatbevilling. Etter departementets syn er det behov for en adgang til å forby også personer med advokatbevilling fra en EØS-stat eller Sveits å utøve advokatvirksomhet i Norge for en bestemt tid dersom vilkårene for tilbakekall eller suspensjon er oppfylt. Departementet foreslår at forbudet kan nedlegges for en tidsperiode på inntil to år. Dette samsvarer med forbudsbestemmelsen for gjesteadvokater. Det vises for øvrig til Prop. 214 L (2020–2021) Lov om advokater og andre som yter rettslig bistand (advokatloven) punkt 10.4, hvor departementets vurderinger knyttet til tilbakekall og suspensjon av advokatbevilling fremgår.

Å utøve advokatvirksomhet i strid med et forbud mot dette utgjør en risiko for rettssikkerheten og er egnet til å villede det rettssøkende publikum og samfunnet for øvrig. Den gjeldende straffebestemmelsen for gjesteadvokater i advokatloven § 10 fjerde ledd vil komme til anvendelse også på personer med advokatbevilling fra en EØS-stat eller Sveits.

Som en følge av forslaget til endringer i advokatloven §§ 8 og 10, foreslår departementet også en endring i advokatloven § 65 første ledd bokstav e. Den foreslåtte endringen i første ledd bokstav e tydeliggjør at domstolen kan prøve alle sider av saker som gjelder vedtak om forbud mot å utøve advokatvirksomhet på permanent basis i Norge for personer med advokatbevilling fra en EØS-stat eller Sveits.

Det vises til lovforslaget §§ 8, 10 og 65 og merknadene til bestemmelsene.

Til forsiden