Prop. 64 L (2014-2015)

Lov om ikraftsetting av straffeloven 2005 (straffelovens ikraftsettingslov)

Til innholdsfortegnelse

3 Ikraftsetting av straffeloven 2005

3.1 Høringsnotatet

I høringsnotatet punkt 2.1 side 5 uttaler departementet følgende om sitt forslag til en lov om ikraftsetting av straffeloven 2005:

«Ifølge straffeloven 2005 § 411 første ledd skal ikraftsetting av loven fastsettes ved lov. Justis- og beredskapsdepartementet tar i samsvar med dette sikte på å fremme en proposisjon med forslag til lov om ikraftsetting av straffeloven 2005, som kan vedtas før sommeren 2015.
Departementet foreslår at loven i hovedsak skal lyde slik det fremgår av lovforslaget i høringsnotatet her, se punkt 7 i notatet. I høringsnotatet er tatt med forslag til både materielle og tekniske endringer som bør gjøres i forbindelse med at straffeloven 2005 settes i kraft. Eventuelle andre justeringer, som ikke trenger høring eller som er hørt på annen måte, vil kunne bli innarbeidet i lovforslaget i den proposisjonen som blir fremmet når høringen er avsluttet.
Ikraftsettingen forutsetter at nødvendige tilpasninger i datasystemer og regeltekniske tilpasninger er på plass. Temaet for høringsnotatet her er de regeltekniske sidene knyttet til ikraftsetting av straffeloven 2005. Parallelt med arbeidet med de regeltekniske sidene, pågår det et datateknisk arbeid med å tilrettelegge for ikraftsetting av loven. Straffelovens ikraftsettingslov vil etter departementets lovforslag § 1 annet punktum tre i kraft samtidig med straffeloven 2005.»

I høringsnotatet punkt 2.2 side 5-7 heter det videre om ikraftsettingen:

«I departementets forslag til lov om ikraftsetting av straffeloven 2005 § 1 fremgår det av første punktum at det er «lov 20. mai 2005 nr. 28 om straff (straffeloven)» som foreslås satt i kraft.
Med henvisningen til straffeloven 2005 siktes det til straffeloven slik den lyder på ikraftsettingstidspunktet. Siden det har gått tid mellom vedtakelsen av straffeloven 2005 og ikraftsettingen, er det vedtatt og vil bli vedtatt mange endringslover som endrer straffeloven 2005 før den trer i kraft. Dersom slike endringslover settes i kraft straks eller på et annet gitt tidspunkt før straffeloven 2005 settes i kraft, vil endringen omfattes av straffeloven 2005 slik den lyder på ikraftsettingstidspunktet, og dermed tre i kraft etter § 1 i departementets lovforslag.
For ordens skyld nevner departementet at det å sette i kraft en endringslov til en lov som ennå ikke er i kraft, ikke innebærer at endringen trer i kraft i egentlig forstand. Ikraftsetting av endringsloven har i denne sammenheng bare en teknisk, konsoliderende funksjon. Denne funksjonen innebærer imidlertid at de aktuelle endringene reflekteres i den samlede lovteksten i straffeloven 2005, noe som gjør det lettere å holde oversikt over hva som til sist skal settes i kraft. Dette gjelder for eksempel for lov 7. mars 2008 nr. 4 og lov 19. juni 2009 nr. 74 som endrer straffeloven 2005. Dersom det skulle oppstå tilfeller hvor straffeloven 2005 rent teknisk ikke er fullstendig konsolidert, vil ikke dette være avgjørende for hva som trer i kraft etter departementets lovforslag § 1. Det avgjørende er om endringsloven er vedtatt og besluttet satt i kraft før straffeloven 2005 settes i kraft.
Det kan forekomme at allerede vedtatte endringslover som inneholder endringer i straffeloven 2005, fastsetter at endringen skal tre i kraft når Kongen bestemmer. For slike lover kan det oppnås en konsoliderende virkning som nevnt ved at Kongen fastsetter at loven skal tre i kraft på et tidspunkt før straffeloven 2005 settes i kraft.
Det følger av departementets lovforslag § 1 første punktum at straffeloven 2005 settes i kraft «slik som endret ved loven her». Denne formuleringen fanger for det første opp at straffeloven 2005 skal tre i kraft med de endringer i straffeloven 2005 som følger av lovforslaget § 3. For det andre tar formuleringen høyde for at departementet foreslår at straffeloven 2005 § 412 om endringer i andre lover, oppheves, og fastsettes på nytt i oppdatert versjon i § 4 i loven om ikraftsetting av straffeloven, se nærmere under punkt 2.3 nedenfor.
I tillegg til endringer i straffeloven 2005, må det ved ikraftsettingen ses hen til endringslover knyttet til annen lovgivning. Ikraftsatte endringslover som berører lover som er omfattet av departementets lovforslag § 4, er søkt fanget opp ved oppdateringen av de forslag som er vedtatt som en del av straffeloven 2005 § 412. Videre søker departementet å fange opp relevante endringer som ikke er i kraft eller pågående arbeid av betydning for ikraftsettingen her, se høringsnotatet punkt 4.5 og 4.6. Endringene i andre lover som er tatt inn som en del av den oppdaterte straffelovens ikraftsettingslov § 4, vil så tre i kraft i medhold av forslaget til straffelovens ikraftsettingslov § 1.
Departementet finner videre grunn til å nevne tilfeller hvor en endringslov (eller resolusjon om ikraftsetting av en endringslov) fastsetter at bestemmelser i endringsloven skal tre i kraft «når straffeloven 2005 trer i kraft» e.l., eventuelt på et gitt tidspunkt etter at straffeloven 2005 settes i kraft. I slike tilfeller vil endringen ikke tre i kraft i medhold av § 1 i loven som foreslås her. Ikrafttredelse vil da skje i medhold av den aktuelle lovens eller resolusjonens bestemmelse om ikraftsetting. I de tilfellene hvor det er fastsatt at bestemmelser i endringsloven skal settes i kraft når straffeloven 2005 trer i kraft, vil ikraftsettingen skje som en følge av lovvedtaket om ikraftsetting av straffeloven 2005. Det er derfor viktig at departementet som er ansvarlig for slike endringslover, påser at det ikke trer i kraft bestemmelser i straffeloven 2005 eller andre relevante lover som strider mot det som følger av straffeloven 2005, slik den settes i kraft ved loven her. Det aktuelle departement må i slike tilfeller ta kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet med sikte på en samordning.
I forlengelsen av dette nevner departementet at tidligere §§ 102 og 402 (nåværende § 412) i straffeloven 2005 inneholdt enkelte særlige bestemmelser om ikraftsetting. Blant annet er det i tilknytning til endringene i enkelte lover sagt at de skal gjøres «med virkning fra den tid hele straffeloven 20. mai 2005 nr. 28 settes i kraft» o.l., se for eksempel Ot.prp. nr. 90 (2003-2004) side 513 og Ot.prp. nr. 8 (2007-2008) side 364. Det kan reises spørsmål om man også i en slik situasjon må foreta noe for å hindre at dels foreldede bestemmelser settes i kraft når straffeloven 2005 settes i kraft. Departementet legger til grunn at de tidligere bestemmelsene i §§ 102 og 402 og senere endringer i disse bestemmelsene, som relaterer seg til lovendringer som ikke allerede er satt i kraft, må anses bortfalt ved nålydende § 412 jf. § 411 i straffeloven 2005, og at de dermed ikke må oppheves særskilt i forbindelse med ikraftsettingen her.»

3.2 Høringsinstansenes syn

Den Norske Advokatforening, Finans Norge, Norsk Kvinnesaksforening, Riksadvokaten og Øvre Eiker kommune uttrykker støtte til at straffeloven 2005 snart vil kunne tre i kraft.

Den Norske Advokatforening uttaler:

«Departementet foreslår at straffeloven av 2005 i løpet av kommende år settes i verk i sin helhet i de nåværende datasystemer. Den opprinnelige forutsetningen om innføring av nye datasystemer før ikraftsettingen forlates dermed. Advokatforeningen stiller seg positiv til dette.»

Finans Norge uttaler at en stiller seg positive til at regjeringen fremskynder arbeidet med å sette straffeloven 2005 i kraft.

Norsk Kvinnesaksforening bemerker:

«Norsk Kvinnesaksforening (NKF) har med tilfredsstillelse merket seg at Regjeringen tar sikte på å få satt straffeloven av 2005 i kraft i løpet av 2015.»

Riksadvokaten uttaler at det er gledelig at den nye og tidsmessige loven om ikke lenge kan settes i kraft, og uttaler følgende om forslaget til lov om ikraftsetting:

«Riksadvokaten slutter seg til forslaget om en egen ikraftsettingslov og har heller ingen merknader til lovens struktur.»

Ifølge Øvre Eiker kommune dreier det seg «om en stor og viktig oppdatering av straffelovgivningen, som ikke bør vente til nye datasystemer er på plass, gitt at dette har vist seg å ta lang tid.»

Forslaget i proposisjonen her gjelder de rettslige sidene av ikraftsettingen. I høringen er det kommet enkelte synspunkter på håndteringen av den datatekniske siden av saken samt kompetansetiltak. Vestoppland politidistrikt uttaler:

«Vedrørende spørsmålet om tidspunkter for ikrafttredelse av den nye straffeloven, forutsettes det at politiets og påtalemyndighetens elektroniske saksbehandlingsverktøy (BL) er tilpasset og klargjort for den nye loven. Dette anses nødvendig for å sikre effektiv straffesaksbehandling.»

Øvrige merknader knyttet til den datatekniske og den kompetansemessige siden av saken er reflektert i punkt 2 og punkt 11 i proposisjonen, og vil bli hensyntatt i forbindelse med oppfølgingen av det praktiske arbeidet med å få satt straffeloven 2005 i kraft. Merknadene er videre hensyntatt ved fastsettelse av ikraftsettingstidspunktet.

3.3 Departementets vurdering

Departementet følger i hovedsak opp høringsnotatets forslag til lov om ikraftsetting av straffeloven 2005, se lovforslaget og punkt 4 til 10 nedenfor.

Det foreslås i proposisjonen her at straffeloven 2005 skal tre i kraft 1. oktober 2015. Sammenliknet med høringsnotatet hvor en tok sikte på ikraftsetting i løpet av sommeren 2015, er det lagt inn noe ekstra tid for å ferdigstille tilpasningen av datasystemer og gjennomføre kompetansetiltak.

Departementet har valgt en noe annen lovteknisk løsning enn i høringsnotatet. I departementets lovforslag i proposisjonen her foreslås det for det første at tidspunktet for ikraftsetting tas inn i ikraftsettingsloven som et forslag til endring av straffeloven 2005 § 411, se § 1 i lovforslaget. Departementet ser det som hensiktsmessig at ikraftsettingstidspunktet for ettertiden vil fremgå av straffeloven 2005 selv. Det er ikke tilsiktet realitetsendringer sammenliknet med høringsnotatets beskrivelse av hva det innebærer at straffeloven 2005 trer i kraft, jf. punkt 3.1 foran.

Videre foreslås det at endringene i militær straffelov og straffeprosessloven skilles ut som egne bestemmelser, se lovforslaget §§ 4 og 5. Bakgrunnen er at disse lovene står sentralt i det strafferettslige bildet. Når det gjelder tilpasningen av regler i lovgivningen for øvrig, inntas disse i en egen bestemmelse § 6 om endringer i andre lover, se punkt 7 nedenfor. Med unntak av endringene i straffeprosessloven og militær straffelov har § 6 sin parallell i høringsnotatets forslag til § 4 i lov om ikraftsetting av straffeloven 2005.

I proposisjonen her foreslås det at straffelovens ikraftsettingslov skal tre i kraft «straks», se lovforslaget § 8. Dette avviker fra høringsnotatet hvor det var lagt opp til samtidig ikraftsetting av straffeloven 2005 og ikraftsettingsloven. Justeringen tar ikke sikte på realitetsendringer av betydning sammenliknet med høringsnotatet.

Det vises for øvrig til merknadene til ikraftsettingsloven § 1 i punkt 12.1 i proposisjonen.

Til forsiden