Prop. 67 L (2023–2024)

Endringer i gjeldsordningsloven mv. (effektivisering og forenkling av gjeldsordningsprosessen)

Til innholdsfortegnelse

12 Om Forbrukertilsynets avvisning av forbrukerklager

Forbrukertilsynet behandler klager på kjøp av varer og tjenester der avtalen er inngått mellom en forbruker og en næringsdrivende etablert i Norge, eller som retter sin virksomhet mot forbrukere i Norge, jf. forbrukerklageloven § 1 første ledd. Forbrukertilsynet kan også behandle klager mellom to forbrukere, jf. forskrift hjemlet i forbrukerklageloven § 1 andre ledd. Dersom partene ved meklingen av Forbrukertilsynet ikke kommer til enighet, kan begge parter, i de fleste tilfeller, klage saken inn for Forbrukerklageutvalget, jf. forbrukerklageloven § 13. I forbrukerklageloven § 14 første ledd er det opplistet i hvilke tilfeller Forbrukerklageutvalget kan avvise en klage. I andre ledd er det opplistet i hvilke tilfeller der Forbrukerklageutvalget skal avvise en klage. Ett av disse alternativene er avvisning dersom saksbehandlingsgebyret fastsatt i forskrift ikke er innbetalt.

Forbrukerklageloven § 9 om Forbrukertilsynets avvisning av sak omfatter ikke avvisning fordi saksbehandlingsgebyr ikke er innbetalt. I høringsnotat datert 22. juni 2023 foreslo departementet at det innføres gebyr og verdigrenser for å begrense omfanget av klagesaker som gjelder små verdier. I samme høringsnotat bemerket departementet at den manglende avvisningsgrunnen neppe vil ha noen betydning i praksis, dersom et gebyr skal betales i forbindelse med innsendelse av klage, og slik sett er et vilkår for å ta saken til behandling.

Departementet foreslo likevel at det innføres en plikt for Forbrukertilsynet til å avvise en klage dersom eventuelt saksbehandlingsgebyr fastsatt i forskrift ikke er innbetalt. Dermed blir bestemmelsen i harmoni med avvisningsgrunnene som gjelder for Forbrukerklageutvalget. Ingen høringsinstanser hadde merknader til forslaget om å innføre foreslått avvisningsgrunn. Departementet opprettholder forslaget. Se forslag til nytt andre ledd i forbrukerklageloven § 9.

Til forsiden