Prop. 68 S (2023–2024)

Utbygging og finansiering av Bypakke Haugesund og fastlands-Karmøy i Rogaland

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn og omtale av aktuelle prosjekter

Bypakke Haugesund og fastlands-Karmøy er forankret i konseptvalgutredningen for Haugesundsområdet (KVU Haugesund) fra 2015, rapport fra den eksterne kvalitetssikringen (KS1), og Samferdselsdepartementets påfølgende beslutning. Bypakken er også forankret i Regional plan for areal og transport på Haugalandet, og i kommunale planer i Haugesund og Karmøy.

Trafikknivået i sentrale deler av byområdet Haugesund og fastlands-Karmøy har periodevis nådd kapasitetsgrensen, og gatestruktur og hensyn til byutvikling gjør det vanskelig å øke kapasiteten. Samtidig innebærer vedtatte utbyggingsplaner at det forventes en økning i reiser til/fra Haugesund sentrum. Denne trafikkveksten må derfor håndteres gjennom en økning i gange, sykkel og kollektivtransport. Haugesund og fastlands-Karmøy er et relativt kompakt byområde, og de fleste interne reisene er kortere enn 5 kilometer.

Hovedelementene i pakken er fem vei-/gateprosjekter, ni gang- og sykkelprosjekter og tre sekkeposter (programområdetiltak). Vei- og gateprosjektene er prioritert i rekkefølge 1–5. Gang- og sykkelprosjektene gjennomføres parallelt og er prioritert i rekkefølge A-I. Sekkeposter til mindre gang- og sykkeltiltak, kollektivtiltak og utbedring/trafikksikkerhet/miljø disponeres gjennom hele perioden. Det legges opp til at minst 50 pst. av midlene i bypakken disponeres til gang-, sykkel- og kollektivtiltak. Endelige prioriteringer gjøres gjennom porteføljestyringen.

En samlet fremstilling av porteføljen med prioriteringsrekkefølge og kostnader fremgår av tabell 2.1. Midler til planlegging er forutsatt dekket innenfor rammen til de enkelte prosjektene.

Tabell 2.1 Prioritert prosjektportefølje

Type prosjekt

Pri.

Prosjektportefølje

Finansieringsbehov i mill. 2024-kr (inkl. mva.)

0.

Forskutterte planmidler og bygging av bomstasjoner

75

Vei- og gateprosjekter

1.

Ny Risøyforbindelse (fv. 4852/4919)

925

2.

Eikjevegen (kv. 1008/4346)

245

3.

Tittelsnesvegen (fv. 47)

215

4.

Karmsundgata Nord (fv. 47)

540

5.

Karmsundgata Sør (fv. 47)

540

Større gang- og sykkelveiprosjekter

A.

Storasundgata (fv. 4852)

85

B.

Håvåsryggen (kv. 4150)

65

C.

Vormedalsvegen (fv. 4848)

85

D.

Skjoldavegen (fv. 4856/kv. 1890)

270

E.

Haugevegen – Tittelsnesvegen (kv. 4740/4800/fv. 47)

170

F.

Skeisvannsvegen (kv. 2100/4980)

85

G.

Miljøgate Austbøvegen (kv. 1001)

75

H.

Rogalandgata (kv. 1890/4220/1528/4343)

65

I.

Salhusvegen Sør (fv. 4852)

60

Programområdetiltak

Mindre gang- og sykkelveiprosjekter

480

Kollektiv: Fremkommelighet, terminaler, holdeplasser mv.

355

Utbedring, trafikksikkerhet og miljø

385

Sum

4 720

Prosjektene i porteføljen til Bypakke Haugesund og fastlands-Karmøy er nærmere omtalt i det følgende.

Fv. 4852/4919 ny Risøyforbindelse

Dagens Risøy bru forbinder bolig-, nærings- og havneområdene på Risøy med Haugesund sentrum. Tungtrafikk til/fra Risøy går gjennom Karmsundgata og på tvers av sentrumsgatene. Dagens bru er fra 1939, bratt og smal og opprinnelig dimensjonert for 8 tonn. Den har økende vedlikeholdsbehov.

Hensikten med prosjektet er å etablere en god forbindelse til regionale nærings- og havneområder, redusere trafikk i Haugesund sentrum, og forbedre forholdene for myke trafikanter i sentrum og til/fra Risøy. Prosjektet er planlagt som en buebru med seilingshøyde minimum 13 meter, to kjørefelt og tosidig fortau og sykkelfelt. Ny Risøyforbindelse vil bli det største enkeltprosjektet i bypakken. Reguleringsplan med konsekvensutredning ble vedtatt av Haugesund bystyre i april 2023.

Kv. 1008/4346 Eikjevegen

Eikjevegen er den korteste forbindelsen mellom boligområder på Kolnes og byområdet. Dagens kommunale vei er stedvis svært smal og uoversiktlig, og har ikke eget tilbud for gående/syklende. Hensikten med prosjektet er å etablere en trafikksikker vei med sammenhengende tilbud for myke trafikanter, og som kan håndtere økt trafikk fra planlagte boligområder på Kolnes. Reguleringsplan for ny Eikjeveg ble vedtatt i 2018.

Fv. 47 Tittelsnesvegen

Fv. 47 Tittelsnesvegen er en regional forbindelse mellom Haugesund/Karmøy og Sveio/Sunnhordland. Veien er stedvis smal og uoversiktlig, mangler gang-/sykkeltilbud og har dårlige grunnforhold. Hensikten med prosjektet er å utbedre en delstrekning nord i Haugesund for å gi tilfredsstillende veistandard, økt trafikksikkerhet og sammenhengende gang- og sykkelvei. Endelig ambisjonsnivå, veistandard, og geografisk avgrensning vil bli avklart i forbindelse med reguleringsplanlegging.

Fv. 47 Karmsundgata Nord

Karmsundgata er hovedgata gjennom Haugesund nord-sør og den viktigste transportaksen til/fra og gjennom Haugesund for både nærings- og privattransport. Trafikkmengden har nådd kapasitetstaket, og særlig kryssene er underdimensjonert for dagens trafikkmengde. Samtidig har tilretteleggingen for myke trafikanter varierende kvalitet, og gata utgjør en barriere for gående og syklende til/fra sentrum.

Prosjektet strekker seg fra Dr. Eyes gate til Tuhauggata/Skjoldavegen og utgjør den mest sentrumsnære delen av Karmsundgata. Det tas sikte på å utvikle en bygate med høy prioritering av myke trafikanter, forbedret trafikkavvikling i kryss, krysningspunkt for myke trafikanter, og forbedret tilrettelegging for gående og syklende nord-sør. Anbefalt løsning omfatter flere delprosjekter som kan gjennomføres i etapper. Endelige løsninger, kostnader og rekkefølge for delprosjekter avklares gjennom detaljplanlegging og porteføljestyring.

Fv. 47 Karmsundgata Sør

Prosjektet strekker seg fra Storasundgata til Dr. Eyes gate og utgjør den mest trafikkerte strekningen i byområdet, med nærmere 28 000 kjøretøy i årsdøgntrafikk. Trafikkutfordringer gir forsinkelser også for bybussrutene. Det tas sikte på å forbedre trafikkavviklingen i kryss, etablere krysningspunkt for myke trafikanter og forbedre tilrettelegging for gående og syklende nord-sør. På sikt vurderes tre eller fire felt sørover mot Storasundgata. Som for Karmsundgata Nord, kan anbefalt løsning i Karmsundgata Sør gjennomføres i etapper. Endelige løsninger, kostnader og rekkefølge for delprosjekter avklares gjennom detaljplanlegging og porteføljestyring.

Større gang- og sykkelveiprosjekter

I bypakken er det valgt ut ni større gang- og sykkelveiprosjekter, som er vurdert å ha en samlet kostnad på om lag 960 mill. 2024-kr. Ved prioritering av gang- og sykkelveiprosjekter, er det lagt vekt på forbindelser som har mange korte reiser og potensial for flere gående og syklende, områder med særlig behov for avlasting av veinettet, trafikksikkerhetsutfordringer for myke trafikanter, muligheter for å oppnå kortere eller sammenhengende forbindelser og prosjekter som er vanskelig å realisere med ordinære midler.

Gang- og sykkelveiprosjektene i bypakken dekker hovedruter mellom ulike bydeler, Haugesund sentrum og områdesenteret på Norheim. I tillegg omfattes viktige skoleveier og forbindelser til idrettsparken. Det er ulikt hvor langt de enkelte prosjektene har kommet i planleggingen – noen er allerede regulert, andre er under planlegging, eller det er gjennomført forprosjekter. Endelige løsninger og kostnader avklares gjennom detaljplanlegging og porteføljestyring.

Programområdetiltak

I bypakken er det også satt av om lag 1,2 mrd. 2024-kr til mindre gang- og sykkelveiprosjekter, kollektivtiltak og mindre utbedrings-, trafikksikkerhets- og miljøprosjekter. Disse programområdetiltakene vil i stor grad bestå av kortere strekninger, punktvise tiltak eller ha en enklere form for tilrettelegging enn de større og navngitte prosjektene i pakken.

I utbyggingsplanen er det lagt opp til at programområdetiltakene gjennomføres parallelt med de større prosjektene gjennom hele perioden. Nærmere konkretisering, prioritering og planlegging av enkeltprosjekter vil skje gjennom handlingsprogrammet og porteføljestyringen.

Ekstern kvalitetssikring

Det er gjennomført ekstern kvalitetssikring (KS2) av pakkens trafikkgrunnlag, finansieringsevne, samlede usikkerhet, i hvilken grad pakkens innhold er i tråd med tidligere konseptvalg og om tiltakene støtter opp om samfunnsmål og effektmål. Den eksterne kvalitetssikringen viser at finansieringsgrunnlaget fremstår som robust. Både inntektene og kostnadene i pakken vurderes å kunne bli noe høyere enn det Rogaland fylkeskommune har lagt til grunn. Inntektene vil sannsynligvis øke mer enn kostnadene, bl.a. som følge av en lavere andel gratispasseringer og dermed høyere gjennomsnittstakst. Kvalitetssikrer viser til at tiltakene i pakken er i tråd med konseptvalget som ble tatt på bakgrunn av KVU Haugesund fra 2015. Kvalitetssikringen omfatter ikke gjennomgang av kostnadsoverslag på detaljert nivå og styringsunderlag for enkeltprosjekter, da ingen enkeltprosjekter har kostnader som overstiger den statlige terskelverdien for KS2. Rogaland fylkeskommune gjennomfører normalt egne prosesser med ekstern kvalitetssikring for store fylkesveiprosjekter over 300 mill. kr.

Figur 2.1 Lokalisering av store vei-/gateprosjekter (1–5) og gang- og sykkelveiprosjekter (A-I)

Figur 2.1 Lokalisering av store vei-/gateprosjekter (1–5) og gang- og sykkelveiprosjekter (A-I)