Prop. 68 S (2023–2024)

Utbygging og finansiering av Bypakke Haugesund og fastlands-Karmøy i Rogaland

Til innholdsfortegnelse

6 Bompengeopplegg

I arbeidet med bypakken er det vurdert flere alternative plasseringer av bomstasjonene. Endelig plassering er valgt for å oppnå et bredt inntektsgrunnlag med god geografisk fordeling, bygge opp om målene i pakken, tilfredsstille trafikksikkerhet og leverandørkrav og for at innkrevingssystemet skal være enkelt og forståelig.

Det er lagt opp til å etablere til sammen 11 bomstasjoner med toveis innkreving, fordelt på to bomringer. Bomstasjonene 1–6 videreføres som i dagens Haugalandspakke og utgjør en ring rundt sentrale deler av Haugesund. Tilsvarende utgjør bomstasjonene 7–11 en ring lenger sør i byområdet. Innkrevingen vil ha en varighet på 15 år fra oppstartstidspunktet. Plasseringen av bomstasjonene fremgår av tabell 6.1 og figur 6.1.

Tabell 6.1 Plassering av bomstasjoner

1.

Fv. 47 Tittelsnesvegen

2.

Fv. 4862 Skeisvollsvegen

3.

Fv. 4856 Skjoldavegen

4.

Fv. 4852 Salhusvegen

5.

Fv. 47 Karmsundgata

6.

Fv. 4802 Spannavegen/Hemmingstad

7.

E134 Ørpetveit

8.

E134 Norheim

9.

Fv. 4802 Spannavegen/Spannakalven

10.

Fv. 554 T-forbindelsen

11.

Fv. 4848 Vormedalsvegen

Hvis det oppstår trafikklekkasje til lokalt veinett, og skilting, stenging eller redusert hastighet ikke er tilstrekkelig for å unngå dette, kan det gjøres mindre justeringer i bomstasjonsopplegget dersom det bidrar til bedre måloppnåelse og det er lokalpolitisk enighet. Større endringer, som adgang til å sette opp ytterligere bomstasjoner, forutsettes lagt frem for Stortinget.

Figur 6.1 Plassering av bomstasjoner og bomsnitt

Figur 6.1 Plassering av bomstasjoner og bomsnitt

Takst- og rabattsystem

Med bakgrunn i finansieringsberegninger, takst- og rabattstruktur og andel nullutslippskjøretøy, er det lagt til grunn en gjennomsnittstakst på 6,16 2022-kr. Omregnet til 2024-prisnivå gir dette en gjennomsnittstakst på 6,62 2024-kr. Det er beregnet følgende foreløpige grunntakster:

  • Takstgruppe 1: 15,05 2024-kr

  • Takstgruppe 2: 30,10 2024-kr

I de lokalpolitiske vedtakene er det lagt til grunn at styringsgruppen gis myndighet til, på vegne av kommunene og fylkeskommunen, å slutte seg til prisjustering av takstene for å opprettholde gjennomsnittstaksten og gjøre endringer i tråd med gjeldende takstretningslinjer. Første eventuelle prisjustering foretas ved oppstart av innkrevingsperioden.

Dersom nullvekstmålet ikke nås, og trafikale utfordringer fører til svekket byutvikling, kan lokale myndigheter ta initiativ til å innføre tidsdifferensiering av takstene. Det legges til grunn at dette kan innføres innenfor rammen av fastsatt gjennomsnittstakst dersom det foreligger lokalpolitisk tilslutning.

Det er lagt til grunn følgende rabattsystem:

  • Kjøretøy i takstgruppe 1 får 20 pst. rabatt.

  • Nullutslippskjøretøy i takstgruppe 1 får i tillegg 30 pst. rabatt etter fratrukket brikkerabatt.

  • Kjøretøy i takstgruppe 2 får ikke brikkerabatt.

  • Nullutslippskjøretøy i takstgruppe 2 får 100 pst. rabatt.

  • Kjøretøy registrert i kjøretøygruppe M1 (bobiler etc.) får takst som takstgruppe 1.

Det innføres felles timesregel for alle 11 bomstasjonene og passeringstak på 75 passeringer per måned. Begge ordningene gjelder både takstgruppe 1 og 2.

Alle rabatter, med unntak av timesregel, betinger bruk av elektronisk brikke og gyldig brukeravtale. Takst-, rabatt- og fritaksordninger forutsettes å følge de til enhver tid gjeldende takstretningslinjer.

Andre forutsetninger

I tråd med gjeldende retningslinjer for bompengeprosjekter, er det lagt til grunn en lånerente på 5,5 pst. de 10 første årene med låneopptak, og deretter 6,5 pst. Innskuddsrenten er satt til 1,5 pst. de 10 første årene og deretter 2,5 pst. Det er lagt til grunn en prisstigning på 2,0 pst. per år.

Det er lagt til grunn at Bypakke Haugesund og fastlands-Karmøy vil starte innkreving av bompenger i 2025, med 15 års innkreving. I finansieringsanalysen er brutto bompengeinntekter beregnet til 3 865 mill. 2024-kr. Av dette er 3 170 mill. kr beregnet å dekke deler av investeringskostnadene, om lag 160 mill. kr til å dekke finansieringskostnader og om lag 535 mill. kr til innkrevingskostnader og kostnader til drift av bompengeselskapet.

Kostnadene til etablering av innkrevingsutstyr til 11 bomstasjoner er anslått til 5 mill. kr per bomstasjon, til sammen 55 mill. kr. Det er lagt til grunn årlige innkrevings- og driftskostnader på 35 mill. kr.

Dersom staten underveis i bypakkens innkrevingsperiode starter planlegging av bompengeinnkreving til E134 Karmsund bru eller andre statlige prosjekter i bypakkens influensområde, kan bypakken samtidig tas opp til revisjon og samordning bli vurdert.