Prop. 62 L (2023–2024)

Endringer i opplæringslova og privatskolelova (kompetansekrav, faglig ansvar og bruk av fysisk inngripen for å avverge skade m.m.)

Til innholdsfortegnelse

5 Forvaltningsområdet for samiske språk

5.1 Bakgrunnen for lovforslaget

Dette punktet handler om forholdet mellom opplæringslovas regler om opplæring i og på samisk, og samelovens regler om forvaltningsområdet for samiske språk.

Departementet foreslår som varslet i Prop. 57 L (2022–2023) tekniske endringer i reglene i ny opplæringslov som omhandler forvaltningsområdet for samiske språk. Samelovens kapittel 3 regulerer samiske språk, og definerer hva som menes med forvaltningsområdet for samiske språk. Endringer i samelovens språkregler trådte i kraft 1. januar 2024, og medførte endringer i inndelingen av forvaltningsområdet for samiske språk.

Det ble ved fremleggelsen av den nye opplæringslova tatt utgangspunkt i de dagjeldende reglene om forvaltningsområdet for samiske språk. Departementet orienterte i Prop. 57 L (2022–2023) om at departementet ville foreslå endringer i opplæringslova som ivaretar at reglene om opplæring i og på samisk blir videreført dersom det ble gjort endringer i samelovens regler om forvaltningsområdet for samiske språk. Departementets forslag her følger opp dette.

Forslagene utgjør en teknisk oppfølging av tidligere vedtak. Det foreslås ingen realitetsendringer.

5.2 Gjeldende rett

5.2.1 Opplæringslova

Ny opplæringslov ble vedtatt i 2023, og skal etter planen tre i kraft 1. august 2024. Loven har flere bestemmelser som gjelder avhengig av om opplæringen gis i eller utenfor forvaltningsområdet for samisk språk.

Ny opplæringslov § 1-5 regulerer samisk innhold i opplæringen og samiske læreplaner. Etter ny opplæringslov § 1-5 tredje ledd gir departementet forskrift om andre særskilte læreplaner for grunnskoleopplæringen i forvaltningsområdet for samisk språk og for andre elever som får samisk opplæring i grunnskolen og i den videregående opplæringen.

Regler om opplæring i og på samisk i grunnskolen er gitt i ny opplæringslov § 3-2. Bestemmelsen inneholder regler om opplæring i og på samisk for elever som bor i og utenfor forvaltningsområdet for samisk språk. Alle samiske elever har rett til opplæring i nordsamisk, sørsamisk eller lulesamisk, jf. ny opplæringslov § 3-2 første ledd. Dette gjelder uavhengig av om de bor i eller utenfor forvaltningsområdet for samisk.

Bestemmelsens andre ledd gjelder kun i forvaltningsområdet for samisk språk. Etter andre ledd første punktum har elever som bor i forvaltningsområdet for samisk språk rett til opplæring i og på samisk. Etter andre ledd andre punktum kan kommuner i forvaltningsområdet for samisk språk gi forskrift om at alle elever i kommunen skal ha grunnleggende opplæring i samisk språk og samisk kultur.

Bestemmelsens tredje ledd gjelder elever som bor utenfor forvaltningsområdet for samisk språk. De har rett til opplæring i og på samisk dersom minst ti elever i en kommune krever det, og så lenge det gjenstår minst seks elever i gruppa.

Ny opplæringslov § 19-14 regulerer retten til opplæring i og på samisk for voksne deltakere. Alle samiske deltakere i forberedende og videregående opplæring for voksne har rett til opplæring i samisk. Samiske deltakere i den forberedende opplæringen for voksne som bor i forvaltningsområdet for samisk språk, har rett til opplæring på samisk når det er nødvendig for å få forsvarlig utbytte av opplæringen.

5.2.2 Sameloven

Endringer i samelovens språkregler ble vedtatt i juni 2023, og endringene trådte i kraft 1. januar 2024. Samelovens nye regler innebærer blant annet en ny inndeling av forvaltningsområdet for samiske språk. Etter ny samelov § 3-1 bokstav a er forvaltningsområdet for samiske språk kommuner inndelt i kategoriene språkutviklingskommuner, språkvitaliseringskommuner og språkstimuleringskommuner, og fylkeskommuner, som Kongen i forskrift har fastsatt at skal inngå i forvaltningsområdet for samiske språk.

Inndelingen av forvaltningsområdet innebærer en differensiering hvor nivå av rettigheter varierer ut ifra hvilken kategori av forvaltningsområdet kommunen hører til. Språkutviklingskommuner og språkvitaliseringskommuner er kategoriene med høyest og nest høyest nivå rettigheter. Kommunene som før lovendringen 1. januar 2024 var omfattet av forvaltningsområdet, inngår etter lovendringen i en av de to kategoriene.

Språkstimuleringskommuner er kategorien med lavest nivå rettigheter, hvor den samiske befolkningen i hovedsak er tilflyttet og ikke har samme tilknytning til samiske språk som de øvrige kommunekategoriene. Hvilke kommuner som skal inngå i kategorien språkstimuleringskommuner vil være avhengig av kommunens søknad om innlemmelse i forvaltningsområdet. Hvilke rettigheter som skal knyttes til dette nivået, må vurderes konkret i sektorlovgivningen.

Formålet med differensieringen er at kategoriene skal gjenspeile ulikhetene i dagens språksituasjon, og de behovene kommunene har. Etableringen av en kommunekategori med et lavere rettighetsnivå skal også senke terskelen for at nye kommuner ønsker å bli innlemmet i forvaltningsområdet.

5.3 Departementets vurdering

Når departementet la fram forslaget til den nye opplæringslova var ikke endringene i samelovens regler om forvaltningsområdet vedtatt. Det ble derfor tatt utgangspunkt i de dagjeldende reglene om forvaltningsområdet for samisk språk. I Prop. 57 L (2022–2023) på side 226 uttalte departementet:

Departementet vil presisere at forslaga om retten til opplæring i og på samisk som skal gjelde for forvaltningsområdet for samisk språk, tar utgangspunkt i dagens reglar om forvaltningsområdet for samisk språk, slik dei følgjer av samelova § 3-1 nr. 1 og forskrift om forvaltningsområdet for samisk språk § 1. Dersom det blir gjort endringar i reglane om forvaltningsområdet for samisk språk, og det blir innført ei inndeling med tre kategoriar slik som beskrive over, vil departementet foreslå endringar i opplæringslova som varetar at retten til opplæring i og på samisk i forvaltningsområdet for samisk språk blir vidareført og dermed gjeld for dei to kategoriane språkutviklingskommunar og språkvitaliseringskommunar.
Ei lovfesting av samiske opplæringsrettar i ein eventuell tredje kategori av forvaltningsområdet for samisk språk har ikkje vore greidd ut eller høyrt. Departementet vil vurdere konsekvensane eventuelle endringar i samelova kan og bør få for opplæringslova.

Som en følge av endringene i samelovens regler om forvaltningsområdet for samiske språk foreslår Kunnskapsdepartementet endringer i opplæringslova i tråd med omtalen i Prop. 57 L (2022–2023) over. Forslaget innebærer at begrepet «forvaltningsområdet for samisk språk» i opplæringslova §§ 1-5 tredje ledd, 3-2 andre og tredje ledd og 19-14 erstattes med begrepene «språkutviklingskommuner» og «språkvitaliseringskommuner».

Forslaget til endring innebærer at reglene som etter ny opplæringslov kun gjelder enten i eller utenfor forvaltningsområdet for samiske språk, nå vil gjelde i eller utenfor språkutviklingskommuner og språkvitaliseringskommuner. Kommunene som i dag inngår i forvaltningsområdet for samiske språk er etter samelovens nye regler fordelt på kommunekategoriene språkutviklingskommuner og språkvitaliseringskommuner. Reglene vil derfor gjelde de samme kommuner, og på samme måte som i dag.

Departementet foreslår ikke egne regler om opplæring i og på samisk for språkstimuleringskommuner nå. Som omtalt i Prop. 57 L (2022–2023) er slike regler verken utredet eller hørt. Departementet viser til at hensikten med endringene i sameloven er å kunne differensiere rettigheter og plikter, slik at de bedre kan tilpasses behovet til de ulike kommunene, og å senke terskelen for at nye kommuner søker seg inn i forvaltningsområdet.

Departementet er usikker på om det er hensiktsmessig at reglene om opplæring i og på samisk som i dag gjelder forvaltningsområdet for samiske språk får virkning i en ny kategori av forvaltningsområdet. Individuell rett til opplæring i og på samisk for alle elever vil kunne være vanskelig å oppfylle, og det kan bidra til at terskelen for at kommuner søker seg inn i forvaltningsområdet som språkstimuleringskommuner blir for høy.

Departementet viser til at alle kommuner utenfor forvaltningsområdet for samiske språk uansett har plikt til å gi samiskopplæring etter opplæringslova § 3-2 første og tredje ledd. Etter departementets forslag vil disse reglene gjelde tilsvarende for språkstimuleringskommuner. Det innebærer at alle elever har rett til opplæring i og på samisk dersom minst ti elever i kommunen ønsker det, og det gjenstår minst seks elever i gruppa, og at alle samiske elever har en individuell rett til opplæring i samisk.

Departementets vurdering er at det per i dag ikke framstår å være behov for et nivå av rettigheter som ligger mellom de som i dag gjelder i forvaltningsområdet for samisk språk, og som etter forslaget vil gjelde i språkutviklingskommuner og språkvitaliseringskommuner, og de rettighetene som gjelder øvrige kommuner, og som etter forslaget også vil gjelde i språkstimuleringskommuner. Departementet vil komme tilbake til saken dersom det viser seg at det blir behov for å utrede spørsmålet nærmere. Departementet og Sametinget hadde konsultasjoner om forslaget til ny opplæringslov, se omtale i Prop. 57 L (2022–2023) punkt 2.1.3 og 30.

Departementet viser i denne sammenheng til at departementet i Prop. 57 L (2022–2023) uttalte at departementet vil ha dialog med Sametinget om hvilke forutsetninger som må være på plass for at eventuelle nye rettigheter kan lovfestes i opplæringslova.

Departementet foreslår tekniske justeringer i opplæringslova §§ 1-5, 3-2 og 19-14.

Til forsiden