Prop. 62 L (2023–2024)

Endringer i opplæringslova og privatskolelova (kompetansekrav, faglig ansvar og bruk av fysisk inngripen for å avverge skade m.m.)

Til innholdsfortegnelse

6 Økonomiske og administrative konsekvenser

6.1 Kompetansekrav for ansettelse i lærerstilling

Departementet legger til grunn at forslaget om å stille krav om relevant lærerutdanning i lovens hovedregel, ikke vil ha vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser. Flere av høringsinstansene peker på at forslaget vil ha få konsekvenser, da dagens praksis for ansettelse uansett er i tråd med høringsforslaget. Departementet gjør også oppmerksom på at adgangen til midlertidig ansettelse videreføres.

6.2 Faglig ansvar for opplæringen i skolen

Forslaget om å tydeliggjøre i loven at det kun er de som er ansatt i lærerstilling som kan ha faglig ansvar for opplæringen, innebærer ingen realitetsendring og vil ikke ha vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser.

6.3 Regler om avverging av skade og bruk av fysisk inngripen

De fysiske inngrepene vil ikke i seg selv ha økonomiske eller administrative konsekvenser. I de videre avsnittene vurderes de økonomiske og administrative konsekvensene knyttet til forebyggings-, dokumentasjons- og meldeplikten.

Forslaget om at skolen skal arbeide løpende og systematisk for å unngå at det oppstår situasjoner som innebærer fysiske inngrep mot elever, er en presisering av krav som allerede ligger i reguleringen av tilpasset opplæring, individuelt tilrettelagt opplæring og skolemiljø. Det er også i dag en plikt til å tilpasse opplæringen, vurdere og ev. gjennomføre individuelt tilrettelagt opplæring og iverksette tiltak for å gi elevene et trygt og godt skolemiljø. At det tas inn en særskilt regel knyttet til å unngå situasjoner med fysisk inngripen overfor elever er først og fremst for å tydeliggjøre skolens plikter i denne sammenheng.

Et dokumentasjonskrav knyttet særskilt til bruk av fysiske inngrep overfor elever er i utgangspunktet nytt. Departementet anser likevel at det vil være en betydelig del av overlapp mellom tilfeller som skal dokumenteres etter forslaget og saker som skal dokumenteres etter dagens regel om aktivitetsplikt i skolemiljøsaker.

Forslaget om meldeplikt ved fysiske inngrep overfor elever er i all hovedsak en presisering av gjeldende regler. For forslaget om melding til rektor viser vi til at det er en viss grad av overlapp mellom denne meldeplikten og meldeplikten etter skolemiljøreglene. Forslaget om meldeplikt til foreldrene vil allerede være dekket av dagens plikt til å gi elevens foreldre viktig informasjon om eleven, jf. tilsvarende regelen i opplæringslova (2023) § 10-8 om informasjon til elevene og foreldrene.

God etterlevelse av de øvrige reglene i forslaget, særlig forebyggingsplikten, og avgrensingen av hva som regnes som fysiske inngrep, legger dessuten opp til at det bør være få tilfeller av fysiske inngrep, og dermed også få inngrep som det skal dokumenteres og meldes fra om. Departementet viser i den sammenheng til Deloittes rapport om bruk av tvang og makt i skolen av 2019. Her fremgår det at det som regel kun er et fåtall elever på en enkeltskole som fysiske inngrep er rettet mot. God og målrettet forebygging vil derfor kunne ha stor verdi. Se rapporten s. 22:

Ved flere av skolene blir det i intervju vist til at situasjoner der det er behov for å gripe inn ved bruk av tvang og makt som oftest er knyttet til få enkeltelever. En skole kan eksempelvis ha én eller to elever som i perioder har en voldelig og utagerende atferd som forårsaker akutte situasjoner, og som skolen ikke klarer å løse uten bruk av tvang og makt. Ved de fleste skoler oppstår ikke slike situasjoner hyppig, men ved en skole forteller ansatte om en elev som i perioder forårsaket daglige hendelser som ble vurdert som akutte situasjoner med fare for skade på andre personer. I hovedsak opplyses det at det da dreier seg om fare for at andre elever skal bli skadet. I perioder opplever skolene å ikke ha noen elever i ordinær opplæring som har en slik atferd.

På bakgrunn av dette legger departementet til grunn at forslaget om å dokumentere og melde fra om tilfeller av bruk av fysiske inngrep overfor elever, ikke vil ha vesentlige økonomiske og administrative konsekvenser.

Det er skoleeiers ansvar å sørge for tilstrekkelig kompetanse i virksomheten til å kunne følge kravene som står i loven. Skolen må også i dag sørge for kompetanse i personalet. Skoleeier avgjør selv hvordan de vil følge opp plikten, og hvilke prioriteringer som skal gjøres om hvem som skal få kompetanseutvikling i hva. Her vil ulike kommuner og skoler kunne ha ulike behov. Departementet har varslet at det vil bli utarbeidet veiledningsmateriale om regelverket og problemstillinger knyttet til dette, som kan være nyttig for skoleeier, og lette arbeidet med eventuell kompetanseutvikling. På bakgrunn av dette legger departementet til grunn at forslaget ikke vil ha vesentlige økonomiske og administrative konsekvenser.

6.4 Forvaltningsområdet for samiske språk

Forslaget om å presisere bestemmelsene om forvaltningsområdet for samiske språk medfører ingen realitetsendringer, og har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.

Til forsiden