Prop. 70 LS (2023–2024)

Endringer i grenseloven og utlendingsloven mv. (interoperabilitet og visuminformasjonssystemet mv.) og samtykke til godtakelse av forordningene (EU) 2019/817 og (EU) 2019/818 om interoperabilitet mellom EU-informasjonssystemer og forordning (EU) 2021/1134 om endringer i visuminformasjonssystemet m.fl. (videreutvikling av Schengen-regelverket)

Til innholdsfortegnelse

6 Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/1152 av 7.juli 2021 om endring av forordning (EF) nr. 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240, (EU) 2019/1860, (EU) 2019/1861 og (EU) 2019/817 med hensyn til fastsettelse av vilkårene for tilgang til andre EU-informasjonssystemer med henblikk på det europeiske systemet for reiseinformasjon og fremreisetillatelse

EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR

under henvisning til traktaten om Den europeiske unions virkemåte, særlig artikkel 77 nr. 2 bokstav a), b) og d),

under henvisning til forslag fra Europakommisjonen,

etter oversending av utkast til regelverksakt til de nasjonale parlamentene,

etter den ordinære regelverksprosedyren1 og

ut fra følgende betraktninger:

  • 1) Ved europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/12402 ble det opprettet et europeisk system for reiseinformasjon og fremreisetillatelse (ETIAS) for tredjestatsborgere som er unntatt fra kravet om å være i besittelse av visum når de krysser Unionens ytre grenser. Forordningen fastsatte vilkårene og prosedyrene for å utstede eller avslå en fremreisetillatelse i henhold til ETIAS.

  • 2) ETIAS gjør det mulig å vurdere om disse tredjestatsborgernes tilstedeværelse på medlemsstatenes territorium vil utgjøre en risiko for sikkerheten og ulovlig innvandring eller om det foreligger en høy epidemirisiko.

  • 3) For at det sentrale ETIAS-systemet skal kunne behandle søknadsmapper som omhandlet i forordning (EU) 2018/1240, er det nødvendig å sørge for interoperabilitet mellom ETIAS-informasjonssystemet på den ene siden og inn- og utreisesystemet («EES»), visuminformasjonssystemet («VIS»), Schengen informasjonssystem («SIS»), Eurodac og det europeiske systemet for opplysninger om strafferegistre for tredjestatsborgere («ECRIS-TCN») (samlet betegnet som «andre EU-informasjonssystemer») og Europol-opplysninger som definert i den nevnte forordningen («Europol-opplysninger») på den andre siden.

  • 4) Denne forordningen fastsetter, sammen med europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/11503 og (EU) 2021/11514, regler for å sørge for interoperabilitet mellom ETIAS-informasjonssystemet på den ene siden og andre EU-informasjonssystemer og Europol-opplysninger på den andre siden, og vilkår for når ETIAS kan søke i opplysninger lagret i andre EU-informasjonssystemer og Europol-opplysninger med henblikk på automatisk identifisering av treff. Som et resultat av dette er det nødvendig å endre europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 767/20085, (EU) 2017/22266, (EU) 2018/1240, (EU) 2018/18607, (EU) 2018/18618 og (EU) 2019/8179 for å koble det sentrale ETIAS-systemet til andre EU-informasjonssystemer og til Europol-opplysninger og å spesifisere opplysningene som vil bli sendt mellom disse EU-informasjonssystemene og Europol-opplysningene.

  • 5) Den europeiske søkeportalen (ESP), opprettet ved europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/817 og (EU) 2019/81810, vil gjøre det mulig å foreta parallelle søk i opplysninger i ETIAS og opplysninger i de andre berørte EU-informasjonssystemene.

  • 6) Det bør fastsettes tekniske ordninger for at ETIAS regelmessig og automatisk skal kunne kontrollere i andre EU-informasjonssystemer om vilkårene for oppbevaring av søknadsmapper, som fastsatt i forordning (EU) 2018/1240, fortsatt er oppfylt.

  • 7) For å sikre at målene for ETIAS nås fullt ut, og for å fremme målene for SIS, fastsatt i forordning (EU) 2018/1860, er det nødvendig å inkludere en ny meldingskategori innført ved nevnte forordning, nemlig melding om tredjestatsborgere som er gjenstand for en beslutning om retur, i virkeområdet for de automatiserte verifikasjonene.

  • 8) Retur av tredjestatsborgere som ikke oppfyller eller ikke lenger oppfyller vilkårene for innreise til, opphold eller bosted på medlemsstatenes territorium i samsvar med europaparlaments- og rådsdirektiv 2008/115/EF11, er en vesentlig del av den samlede innsatsen for å håndtere ulovlig innvandring, og utgjør et viktig hensyn av vesentlig allmenn interesse.

  • 9) For at opplysningene skal være så nøyaktige og pålitelige som mulig, er det viktig å rapportere falske treff som genereres til den sentrale-ETIAS-enheten.

  • 10) For å utfylle visse detaljerte tekniske aspekter ved forordning (EU) 2018/1240 bør myndigheten til å vedta rettsakter i samsvar med artikkel 290 i traktaten om Den europeiske unions virkemåte (TEUV) delegeres til Kommisjonen når det gjelder å spesifisere vilkårene for samsvar mellom opplysninger som finnes i et register, en melding eller en mappe i andre EU-informasjonssystemer som det er søkt om tilgang til, og opplysninger som finnes i en ETIAS-søknadsmappe. Det er særlig viktig at Kommisjonen holder hensiktsmessige samråd under sitt forberedende arbeid, herunder på ekspertnivå, og at slike samråd gjennomføres i samsvar med prinsippene fastsatt i den tverrinstitusjonelle avtalen av 13. april 2016 om bedre regelverksutforming12. For å sikre lik deltakelse i utarbeidingen av delegerte rettsakter mottar Europaparlamentet og Rådet alle dokumenter samtidig som medlemsstatenes sakkyndige, og deres sakkyndige har systematisk adgang til møter i Kommisjonens ekspertgrupper der det arbeides med å utarbeide delegerte rettsakter.

  • 11) For å sikre ensartede vilkår for gjennomføringen av forordning (EU) 2018/1240 bør Kommisjonen gis gjennomføringsmyndighet til å fastsette tekniske ordninger for gjennomføringen av visse bestemmelser om oppbevaring av opplysninger og til å utdype reglene for støtte til transportører som skal gis av den sentrale ETIAS-enheten. Denne myndigheten bør utøves i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 182/201113.

  • 12) For å sikre ensartede vilkår for gjennomføringen av forordning (EU) 2017/2226 bør Kommisjonen gis gjennomføringsmyndighet til å fastsette tekniske ordninger for alternative fremgangsmåter dersom det er teknisk umulig for transportører å få tilgang til opplysninger og til å utdype reglene for støtte til transportører som skal gis av den sentrale ETIAS-enheten. Nevnte myndighet bør utøves i samsvar med forordning (EU) nr. 182/2011.

  • 13) Det er mulig å inndra fremreisetillatelser i ETIAS etter at det er registrert nye meldinger i SIS om nektet innreise og opphold, eller om et reisedokument som er rapportert som tapt, stjålet, urettmessig tilegnet eller ugyldiggjort. For at SIS automatisk skal informere det sentrale ETIAS-systemet om slike nye meldinger, bør det opprettes en automatisk prosess mellom SIS og ETIAS.

  • 14) Med henblikk på å rasjonalisere og forenkle grensevaktenes arbeid ved å innføre en mer ensartet grensekontrollprosess for alle tredjestatsborgere som ønsker å reise inn på medlemsstatenes territorium for et kort opphold, og etter vedtakelsen av forordning (EU) 2017/2226 og (EU) 2018/1240, er det ønskelig å samordne måten EES og ETIAS samarbeider på med måten EES og VIS er integrert med hverandre, med henblikk på grensekontroll og registrering av grensekryssinger i EES.

  • 15) Vilkårene, herunder tilgangsrettigheter, for at den sentrale ETIAS-enheten og de nasjonale ETIAS-enhetene kan søke i opplysninger som er lagret i andre EU-informasjonssystemer med henblikk på ETIAS, bør sikres ved klare og presise regler om tilgang for den sentrale ETIAS-enheten og de nasjonale ETIAS-enhetene til opplysninger som er lagret i andre EU-informasjonssystemer, typene av søk og kategoriene av opplysninger, som alle bør begrenses til det som er strengt nødvendig for at de nente enhetene skal kunne utføre sine oppgaver. Medlemsstatenes tilgang til de andre EU-informasjonssystemene via de nasjonale ETIAS-enhetene bør være i samsvar med deltakelsen i de respektive rettslige instrumentene. På samme måte bør opplysningene som er lagret i ETIAS-søknadsmappene, være synlige bare for de medlemsstatene som driver de underliggende informasjonssystemene i samsvar med ordningene for deres deltakelse. Som et eksempel utgjør bestemmelsene i denne forordningen knyttet til SIS og VIS bestemmelser som bygger på alle bestemmelsene i Schengen-regelverket, som rådsbeslutning 2010/365/EU14, (EU) 2017/73315, (EU) 2017/190816 og (EU) 2018/93417 om anvendelse av bestemmelsene i Schengen-regelverket knyttet til SIS og VIS er relevante for.

  • 16) Når tekniske problemer gjør det umulig for transportører å få tilgang til ETIAS-informasjonssystemet gjennom nettportalen for transportører, bør den sentrale ETIAS-enheten yte operativ støtte til transportører for å begrense påvirkningen på passasjerreiser og transportører i den grad det er mulig. Av den grunn er det nødvendig å samordne de alternative fremgangsmåtene dersom det er teknisk umulig å få tilgang til opplysningene, herunder operativ støtte, som er fastsatt i VIS, ETIAS og EES.

  • 17) I henhold til forordning (EU) 2018/1240 skal Den europeiske unions byrå for operativ forvaltning av store informasjonssystemer på området frihet, sikkerhet og rettferdighet (eu-LISA), opprettet ved europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/172618, være ansvarlig for utformings- og utviklingsfasen av ETIAS-informasjonssystemet.

  • 18) Denne forordningen berører ikke europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/38/EF19.

  • 19) I samsvar med artikkel 1 og 2 i protokoll nr. 22 om Danmarks stilling, vedlagt traktaten om Den europeiske union (TEU) og TEUV, deltar Danmark ikke i vedtakelsen av denne forordningen, og er ikke bundet av den eller underlagt anvendelsen. Ettersom denne forordningen bygger på Schengen-regelverket, skal Danmark, i samsvar med artikkel 4 i protokollen, innen en frist på seks måneder etter at Rådet har truffet avgjørelse om denne forordningen, gjøre vedtak om hvorvidt den skal gjennomføres i landets nasjonale lovgivning.

  • 20) Denne forordningen utgjør en videreutvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket som Irland ikke deltar i, i samsvar med rådsbeslutning 2002/192/EF20; Irland deltar derfor ikke i vedtakelsen av denne forordningen, og er ikke bundet av den eller underlagt anvendelsen.

  • 21) Når det gjelder Island og Norge, utgjør denne forordningen, i henhold til avtalen inngått av Rådet for Den europeiske union og Republikken Island og Kongeriket Norge om sistnevntes tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket21, en utvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket som faller inn under områdene nevnt i artikkel 1 bokstav A, B, C og G i rådsbeslutning 1999/437/EF22.

  • 22) Når det gjelder Sveits, utgjør denne forordningen, i henhold til avtalen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap og Det sveitsiske edsforbund om Det sveitsiske edsforbunds tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket23, en utvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket som faller inn under områdene nevnt i artikkel 1 bokstav A, B, C og G i rådsbeslutning 1999/437/EF, sammenholdt med artikkel 3 i rådsbeslutning 2008/146/EF24.

  • 23) Når det gjelder Liechtenstein, utgjør denne forordningen, i henhold til protokollen undertegnet mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap, Det sveitsiske edsforbund og Fyrstedømmet Liechtenstein om Fyrstedømmet Liechtensteins tiltredelse til avtalen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap og Det sveitsiske edsforbund om Det sveitsiske edsforbunds tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket25, en utvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket som faller inn under områdene nevnt i artikkel 1 bokstav A, B, C og G i rådsbeslutning 1999/437/EF, sammenholdt med artikkel 3 i rådsbeslutning 2011/350/EU26.

  • 24) Når det gjelder Kypros, Bulgaria, Romania og Kroatia utgjør denne forordningen en rettsakt som bygger på eller har tilknytning til Schengen-regelverket som definert i henholdsvis artikkel 3 nr. 2 i tiltredelsesakten av 2003, artikkel 4 nr. 2 i tiltredelsesakten av 2005 og artikkel 4 nr. 2 i tiltredelsesakten av 2011, sammenholdt med beslutning 2010/365/EU, (EU) 2017/733, (EU) 2017/1908 og (EU) 2018/934.

  • 25) Forordning (EF) nr. 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240, (EU) 2018/1860, (EU) 2018/1861 og (EU) 2019/817 bør derfor endres.

  • 26) Ettersom målene for denne forordningen, som er å endre forordning (EF) nr. 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240, (EU) 2018/1860, (EU) 2018/1861 og (EU) 2019/817 for å kople det sentrale ETIAS-systemet med EUs øvrige informasjonssystemer og med Europol-opplysninger og å spesifisere hvilke opplysninger som skal utveksles mellom disse EU-informasjonssystemene og Europol-opplysninger, ikke i tilstrekkelig grad kan nås av medlemsstatene, men snarere, på grunn av tiltakenes omfang og virkninger bedre kan nås på unionsplan, kan Unionen treffe tiltak i samsvar med nærhetsprinsippet som fastsatt i artikkel 5 i TEU. I samsvar med forholdsmessighetsprinsippet fastsatt i nevnte artikkel går denne forordningen ikke lenger enn det som er nødvendig for å nå disse målene.

  • 27) EUs datatilsyn er blitt rådspurt i samsvar med artikkel 41 nr. 2 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 2018/172527.

VEDTATT DENNE FORORDNINGEN:

Kapittel I

Endring av forordning (EU) 2018/1240

Artikkel 1

Endring av forordning (EU) 2018/1240

I forordning (EU) 2018/1240 gjøres følgende endringer:

  • 1) I artikkel 3 nr. 1 skal nytt punkt lyde:

    • «28) «andre EU-informasjonssystemer» inn- og utreisesystemet («EES»), opprettet ved forordning (EU) 2017/2226, visuminformasjonssystemet («VIS»), opprettet ved europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 767/2008,28 Schengen informasjonssystem («SIS»), opprettet ved europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1860,29 (EU) 2018/186130og (EU) 2018/1862,31 Eurodac, opprettet ved europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 603/201332 og det europeiske systemet for opplysninger om strafferegistre for tredjestatsborgere («ECRIS-TCN»), opprettet ved europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/81633»

  • 2) I artikkel 4 gjøres følgende endringer:

    • a) Bokstav e) skal lyde:

      • «e) støtte målene for SIS med hensyn til meldinger om tredjestatsborgere som er nektet innreise og opphold, meldinger om personer som er ettersøkt for pågripelse med henblikk på overlevering eller utlevering, meldinger om savnede personer, meldinger om personer som er etterlyst i forbindelse med rettslig prosedyre, meldinger om personer for diskret kontroll eller målrettede kontroller og meldinger om tredjestatsborgere som er gjenstand for en beslutning om retur,».

    • b) Ny bokstav skal lyde:

      • «ea) støtte målene for EES.».

  • 3) I artikkel 6 nr. 2 skal ny bokstav lyde:

    • «da) en sikker kommunikasjonskanal mellom det sentrale ETIAS-systemet og det sentrale systemet i inn- og utreisesystemet (EES),».

  • 4) I artikkel 7 gjøres følgende endringer:

    • a) I nr. 2 skal bokstav a) lyde:

      • «a) dersom den automatiske søknadsprosessen har resultert i et treff, å verifisere i samsvar med artikkel 22 om søkerens personopplysninger samsvarer med personopplysningene for personen som har utløst treffet i det sentrale ETIAS-systemet, alle EU-informasjonssystemer som det søkes i, Europol-opplysninger, i noen av Interpols databaser nevnt i artikkel 12 eller de særlige risikoindikatorene nevnt i artikkel 33, og når samsvar bekreftes, eller det fortsatt er tvil etter en slik verifisering, å iverksette den manuelle behandlingen av søknaden som nevnt i artikkel 26,».

    • b) Nytt nummer skal lyde:

      • «4. Den sentrale ETIAS-enheten skal fremlegge periodiske rapporter for Kommisjonen og eu-LISA om falske treff som nevnt i artikkel 22 nr. 4 som genereres under den automatiske verifiseringen i henhold til artikkel 20 nr. 2.».

  • 5) Artikkel 11 skal lyde:

«Artikkel 11

Interoperabilitet med andre EU-informasjonssystemer og Europol-opplysninger

  • 1. Det skal etableres interoperabilitet mellom ETIAS-informasjonssystemet på den ene siden og andre EU-informasjonssystemer og Europol-opplysninger på den andre siden for å muliggjøre automatisk verifisering i henhold til artikkel 20, artikkel 23, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii), artikkel 41 og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i denne forordningen, og den skal baseres på den europeiske søkeportalen («ESP»), opprettet ved artikkel 6 i forordning (EU) 2019/817 og artikkel 6 i europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/818,34 fra datoen nevnt i artikkel 72 nr. 1b i forordning (EU) 2019/817 og artikkel 68 nr. 1b i forordning (EU) 2019/818.

  • 2. Med sikte på å gjennomføre verifiseringene nevnt i artikkel 20 nr. 2 bokstav i), skal de automatiske verifiseringene i henhold til artikkel 20, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii) og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) gjøre det mulig for det sentrale ETIAS-systemet å søke i VIS med følgende opplysninger fra søkere i henhold til artikkel 17 nr. 2 bokstav a), aa), c) og d):

    • a) etternavn (familienavn),

    • b) etternavn ved fødselen,

    • c) for- og mellomnavn,

    • d) fødselsdato,

    • e) fødested,

    • f) fødeland,

    • g) kjønn,

    • h) nåværende nasjonalitet,

    • i) eventuelle andre nasjonaliteter,

    • j) reisedokumentets type, nummer og utstedelsesland.

  • 3. Med sikte på å gjennomføre verifiseringene nevnt i artikkel 20 nr. 2 bokstav g) og h), skal de automatiske verifiseringene i henhold til artikkel 20, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii), artikkel 41 og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) gjøre det mulig for det sentrale ETIAS-systemet å søke i EES med følgende opplysninger fra søkere i henhold til artikkel 17 nr. 2 bokstav a–d):

    • a) etternavn (familienavn),

    • b) etternavn ved fødselen,

    • c) for- og mellomnavn,

    • d) fødselsdato,

    • e) kjønn,

    • f) nåværende nasjonalitet,

    • g) andre navn (alias),

    • h) kunstnernavn,

    • i) daglignavn,

    • j) eventuelle andre nasjonaliteter,

    • k) reisedokumentets type, nummer og utstedelsesland.

  • 4. Med sikte på å gjennomføre verifiseringene nevnt i artikkel 20 nr. 2 bokstav c), bokstav m) ii) og o) samt i artikkel 23 i denne forordningen, skal de automatiske verifiseringene i henhold til artikkel 20, artikkel 23, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii), artikkel 41 og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i denne forordningen gjøre det mulig for det sentrale ETIAS-systemet å søke i SIS, som opprettet ved forordning (EU) 2018/1860 og (EU) 2018/1861, med følgende opplysninger fra søkere i henhold til artikkel 17 nr. 2 bokstav a–d) og bokstav k):

    • a) etternavn (familienavn),

    • b) etternavn ved fødselen,

    • c) for- og mellomnavn,

    • d) fødselsdato,

    • e) fødested,

    • f) kjønn,

    • g) nåværende nasjonalitet,

    • h) andre navn (alias),

    • i) kunstnernavn,

    • j) daglignavn,

    • k) eventuelle andre nasjonaliteter,

    • l) reisedokumentets type, nummer og utstedelsesland,

    • m) for mindreårige, etternavn og fornavn til personen som utøver foreldremyndighet eller til søkerens verge.

  • 5. Med sikte på å gjennomføre verifiseringene nevnt i artikkel 20 nr. 2 bokstav a), d) og m) i) samt i artikkel 23 nr. 1 i denne forordningen, skal de automatiske verifiseringene i henhold til artikkel 20, artikkel 23, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii), artikkel 41 og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i denne forordningen gjøre det mulig for det sentrale ETIAS-systemet å søke i SIS, som opprettet ved forordning (EU) 2018/1862, med følgende opplysninger fra søkere i henhold til artikkel 17 nr. 2 bokstav a–d) og bokstav k):

    • a) etternavn (familienavn),

    • b) etternavn ved fødselen,

    • c) for- og mellomnavn,

    • d) fødselsdato,

    • e) fødested,

    • f) kjønn,

    • g) nåværende nasjonalitet,

    • h) andre navn (alias),

    • i) kunstnernavn,

    • j) daglignavn,

    • k) eventuelle andre nasjonaliteter,

    • l) reisedokumentets type, nummer og utstedelsesland,

    • m) for mindreårige, etternavn og fornavn til personen som utøver foreldremyndighet eller til søkerens verge.

  • 6. Med sikte på å gjennomføre verifiseringene nevnt i artikkel 20 nr. 2 bokstav n), skal de automatiske verifiseringene i henhold til artikkel 20, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii) og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) gjøre det mulig for det sentrale ETIAS-systemet å søke i ECRIS-TCN med følgende opplysninger fra søkere i henhold til artikkel 17 nr. 2 bokstav a–d):

    • a) etternavn (familienavn),

    • b) etternavn ved fødselen,

    • c) for- og mellomnavn,

    • d) fødselsdato,

    • e) fødested,

    • ea) fødeland,

    • f) kjønn,

    • g) nåværende nasjonalitet,

    • h) andre navn (alias),

    • i) kunstnernavn,

    • j) daglignavn,

    • k) eventuelle andre nasjonaliteter,

    • l) reisedokumentets type, nummer og utstedelsesland.

  • 7. Med sikte på å gjennomføre verifiseringene nevnt i artikkel 20 nr. 2 bokstav j), skal de automatiske verifiseringene i henhold til artikkel 20, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii) og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) gjøre det mulig for det sentrale ETIAS-systemet å søke i Europol-opplysninger med opplysningene omhandlet i artikkel 17 nr. 2 bokstav a), aa), b), c), d), f), g), j), k) og m) samt i artikkel 17 nr. 8.

  • 8. Dersom den automatiske verifiseringen i henhold til artikkel 20 og 23 resulterer i treff, skal ESP gi den sentrale ETIAS-enheten midlertidig skrivebeskyttet tilgang til resultatene av den automatiske verifiseringen. Når det gjelder de automatiske verifiseringene i henhold til artikkel 20, skal denne tilgangen gis i søknadsmappen frem til avslutningen av den manuelle behandlingen i henhold til artikkel 22 nr. 2. Dersom opplysningene som er gjort tilgjengelige, samsvarer med opplysningene til søkeren, eller dersom det etter den automatiske verifiseringen i henhold til artikkel 20 og 23 fortsatt foreligger tvil, skal det enkeltstående referansenummeret til oppføringen i de forespurte EU-informasjonssystemene som inneholder opplysningene som har utløst treffet, oppbevares i søknadsmappen.

    Dersom den automatiserte verifiseringen i henhold til artikkel 20 resulterer i treff, skal den automatiserte verifiseringen meldes på en hensiktsmessig måte i samsvar med artikkel 21 nr. 1a i forordning (EU) 2016/794.

  • 9. Et treff skal utløses dersom alle eller noen av opplysningene i søknadsmappen som brukes til søket, helt eller delvis samsvarer med opplysningene i et register, en melding eller en mappe i de andre EU-informasjonssystemene det er søkt i. Kommisjonen skal vedta delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 89 for å fastsette vilkårene for samsvar mellom opplysningene i et register, en melding eller en mappe i de andre EU-informasjonssystemene det er søkt i, og en søknadsmappe.

  • 10. Med henblikk på nr. 1 i denne artikkel skal Kommisjonen ved hjelp av en gjennomføringsrettsakt fastsette de tekniske ordningene for gjennomføring av artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii) og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) vedrørende lagring av opplysninger. Den aktuelle gjennomføringsrettsakten skal vedtas etter undersøkelsesprosedyren nevnt i artikkel 90 nr. 2.

  • 11. Med henblikk på artikkel 25 nr. 2, artikkel 28 nr. 8 og artikkel 29 nr. 9 skal det ved registrering av opplysninger knyttet til treff i søknadsmappen gis følgende nærmere opplysninger:

    • a) typen av melding, med unntak for meldingene omhandlet i artikkel 23 nr. 1,

    • b) kilden til opplysningene, nærmere bestemt det andre EU-informasjonssystemet som opplysningene stammer fra, eller Europol-opplysninger, alt etter hva som er relevant,

    • c) referansenummeret i det forespurte EU-informasjonssystemet til oppføringen som har utløst treffet, og medlemsstaten som har registrert eller levert opplysningene som har utløst treffet,

    • d) der det er tilgjengelig, dato og klokkeslett da opplysningene ble registrert i det andre EU-informasjonssystemet eller Europol-opplysningene.

    Opplysningene nevnt i første ledd bokstav a)–d) skal bare være tilgjengelige og synlige for den sentrale ETIAS-enheten dersom det sentrale ETIAS-systemet ikke er i stand til å identifisere den ansvarlige medlemsstaten.»

  • 6) Nye artikler skal lyde:

«Artikkel 11b

Støtte til målene for EES

Med henblikk på artikkel 6, 14, 17 og 18 i forordning (EU) 2017/2226 skal en automatisert prosess, ved hjelp av den sikre kommunikasjonskanalen omhandlet i artikkel 6 nr. 2 bokstav da) i denne forordning, søke etter og importere fra det sentrale ETIAS-systemet opplysningene som er nevnt i artikkel 47 nr. 2 i denne forordning, samt søknadsnummeret og utløpsdatoen for ETIAS-fremreisetillatelsen, og opprette eller oppdatere inn-/utreiseregistreringen eller registreringen av nektet innreise i EES i samsvar med dette.

Artikkel 11c

Interoperabilitet mellom ETIAS og EES med henblikk på tilbakekalling av en ETIAS-fremreisetillatelse på anmodning fra en søker

  • 1. Med henblikk på gjennomføringen av artikkel 41 nr. 8 skal en automatisert prosess, ved hjelp av den sikre kommunikasjonskanalen omhandlet i artikkel 6 nr. 2 bokstav da), søke i det sentrale EES-systemet for å verifisere at søkere som ber om å få tilbakekalt sine fremreisetillatelser, ikke befinner seg på medlemsstatenes territorium.

  • 2. Dersom utfallet av verifiseringen i det sentrale EES-systemet i henhold til nr. 1 viser at søkeren ikke befinner seg på medlemsstatenes territorium, skal tilbakekallingen tre i kraft umiddelbart.

  • 3. Dersom utfallet av verifiseringen i henhold til nr. 1 i denne artikkel viser at søkeren befinner seg på medlemsstatenes territorium, får artikkel 41 nr. 8 anvendelse. Det sentrale EES-systemet skal registrere at det skal sendes en melding til det sentrale ETIAS-systemet så snart det er opprettet en inn- og utreiseregistrering som viser at søkeren som har anmodet om tilbakekalling av fremreisetillatelsen, har forlatt medlemsstatenes territorium.».

  • 7) Artikkel 12 skal lyde:

«Artikkel 12

Søk i Interpols databaser

  • 1. Det sentrale ETIAS-systemet skal søke i Interpols database over stjålne og tapte reisedokumenter (SLTD) og Interpols database over reisedokumenter med tilknyttede meldinger (TDAWN).

  • 2. Eventuelle søk eller verifiseringer skal utføres på en slik måte at ingen opplysninger skal avsløres for eieren av Interpol-meldingen.

  • 3. Dersom gjennomføringen av nr. 2 ikke er sikret, skal det sentrale ETIAS-systemet ikke søke i Interpols databaser.».

  • 8) I artikkel 17 nr. 4 skal bokstav a) lyde:

    • «a) om vedkommende i løpet av de foregående 25 årene er blitt dømt for en terrorhandling eller i løpet av de foregående 15 årene er blitt dømt for et annet straffbart forhold som er oppført i vedlegget, og i så fall når og i hvilket land.».

  • 9) Artikkel 20 nr. 2 skal lyde:

    • «2. Det sentrale ETIAS-systemet skal iverksette et søk ved å bruke ESP til å sammenligne de relevante opplysningene nevnt i artikkel 17 nr. 2 bokstav a), aa), b), c), d), f), g), j), k) og m) og i artikkel 17 nr. 8 med opplysningene i et register, en mappe eller en melding som er registrert i en søknadsmappe lagret i det sentrale ETIAS-systemet, SIS, EES, VIS, Eurodac, ECRIS-TCN, Europol-opplysningene eller i Interpols databaser SLTD og TDAWN. Det sentrale ETIAS-systemet skal særlig verifisere

      • a) om reisedokumentet som er brukt til søknaden, samsvarer med et reisedokument som er meldt tapt, stjålet, urettmessig tilegnet eller ugyldiggjort i SIS,

      • b) om reisedokumentet som er brukt til søknaden, samsvarer med et reisedokument som er meldt tapt, stjålet eller ugyldiggjort i SLTD,

      • c) om søkeren er gjenstand for en melding i SIS om nektet innreise eller opphold,

      • d) om søkeren er gjenstand for en melding i SIS om personer som er ettersøkt for pågripelse med sikte på overlevering på grunnlag av en europeisk arrestordre, eller ettersøkt for pågripelse med sikte på utlevering,

      • e) om søkeren og reisedokumentet samsvarer med en avslått, inndratt eller annullert fremreisetillatelse i det sentrale ETIAS-systemet,

      • f) om opplysningene i søknaden om reisedokumentet samsvarer med en annen søknad om fremreisetillatelse knyttet til andre identitetsopplysninger omhandlet i artikkel 17 nr. 2 bokstav a), i det sentrale ETIAS-systemet,

      • g) om søkeren for øyeblikket er registrert i EES som en person som har overskredet det tillatte oppholdet, eller tidligere har vært registrert som en person som har overskredet det tillatte oppholdet,

      • h) om søkeren er registrert i EES som en person som er nektet innreise,

      • i) om søkeren har vært gjenstand for en beslutning om å avslå, annullere eller inndra et visum for kortvarig opphold registrert i VIS,

      • j) om opplysningene i søknaden samsvarer med Europol-opplysningene,

      • k) om søkeren er registrert i Eurodac,

      • l) om reisedokumentet som er brukt til søknaden, samsvarer med et reisedokument som er registrert i en mappe i TDAWN,

      • m) dersom søkeren er mindreårig, om innehaveren av foreldremyndigheten eller vergen

        • i) er gjenstand for en melding i SIS om personer som er ettersøkt for pågripelse med sikte på overlevering på grunnlag av en europeisk arrestordre, eller ettersøkt for pågripelse med sikte på utlevering,

        • ii) er gjenstand for en melding i SIS om nektet innreise eller opphold,

      • n) om søkeren samsvarer med en person hvis opplysninger er registrert i ECRIS-TCN og flagget i samsvar med artikkel 5 nr. 1 bokstav c) i forordning (EU) 2019/816; disse opplysningene skal bare brukes til verifisering foretatt av den sentrale ETIAS-enheten i henhold til artikkel 22 i denne forordningen og av de nasjonale ETIAS-enhetene til å søke i de nasjonale strafferegistrene i henhold til artikkel 25a nr. 2 i denne forordningen; de nasjonale ETIAS-enhetene skal søke i de nasjonale strafferegistrene før vurderingene og beslutningene omhandlet i artikkel 26 i denne forordningen og, dersom det er relevant, før vurderingene og uttalelsene i henhold til artikkel 28 i denne forordningen,

      • o) om søkeren er gjenstand for en melding om retur i SIS.».

  • 10) I artikkel 22 gjøres følgende endringer:

    • a) Nr. 2 skal lyde:

      • «2. Når den sentrale ETIAS-enheten rådspørres, skal den ha tilgang til søknadsmappen og eventuelle tilknyttede søknadsmapper, samt til alle treff utløst under den automatiske verifiseringen i henhold til artikkel 20 nr. 2, 3 og 5, og til opplysningene som det sentrale ETIAS-systemet har identifisert i henhold til artikkel 20 nr. 7 og 8.».

    • b) I nr. 3 skal bokstav b) lyde:

      • «b) opplysningene i det sentrale ETIAS-systemet,».

    • c) Nr. 5 skal lyde:

      • «5. Dersom opplysningene samsvarer med søkerens opplysninger, dersom det fortsatt hersker tvil om søkerens identitet, eller dersom den automatiske verifiseringen i henhold til artikkel 20 nr. 4 har gitt treff, skal søknaden behandles manuelt etter fremgangsmåten i artikkel 26.».

    • d) Nytt nummer skal lyde:

      • «7. ETIAS-informasjonssystemet skal føre register over all behandling av opplysninger som utføres av den sentrale ETIAS-enheten med henblikk på verifisering i henhold til nr. 2–6. Disse registreringene skal opprettes og legges inn automatisk i søknadsmappen. De skal vise dato og klokkeslett for hver operasjon, opplysningene knyttet til treffet som ble rapportert, den ansatte som har utført den manuelle behandlingen i henhold til nr. 2–6, utfallet av verifiseringen og den tilhørende begrunnelsen.».

  • 11) I artikkel 23 gjøres følgende endringer:

    • a) I nr. 1 skal bokstav c) lyde:

      • «c) en melding om personer med henblikk på diskret kontroll, undersøkelseskontroll eller målrettet kontroll.».

    • b) I nr. 2 gjøres følgende endringer:

      • i) Første ledd skal lyde:

      • «2. Dersom sammenligningen nevnt i nr. 1 resulterer i ett eller flere treff, skal det sentrale ETIAS-systemet sende en automatisert melding til den sentrale ETIAS-enheten. Når den sentrale ETIAS-enheten er underrettet, skal den i samsvar med artikkel 11 nr. 8 ha tilgang til søknadsmappen og eventuelle tilknyttede søknadsmapper for å verifisere om søkerens personopplysninger samsvarer med personopplysningene i meldingen som har utløst treffet, og dersom sammenfall bekreftes, skal det sentrale ETIAS-systemet sende en automatisert melding til SIRENE-kontoret i medlemsstaten som registrerte meldingen. Det berørte SIRENE-kontoret skal videre kontrollere om søkerens personopplysninger samsvarer med personopplysningene i meldingen som har utløst treffet, og treffe eventuelle egnede oppfølgingstiltak.».

      • ii) Nytt ledd skal lyde:

        «Når treffet gjelder en melding om retur, skal SIRENE-kontoret i den innmeldende medlemsstaten i samarbeid med sin nasjonale ETIAS-enhet kontrollere om det er nødvendig å slette meldingen om retur i samsvar med artikkel 14 nr. 1 i forordning (EU) 2018/1860 og registrere en melding om nektet innreise og opphold i samsvar med artikkel 24 nr. 3 i forordning (EU) 2018/1861.».

    • c) Nr. 4 skal lyde:

      • «4. Det sentrale ETIAS-systemet skal tilføye til søknadsmappen en henvisning til ethvert treff som fremkommer i henhold til nr. 1. Denne henvisningen skal bare være synlig for og tilgjengelig for den sentrale ETIAS-enheten og SIRENE-kontoret som er underrettet i samsvar med nr. 3, med mindre det er fastsatt andre begrensninger i denne forordningen.».

  • 12) Ny artikkel skal lyde:

«Artikkel 25a

De nasjonale ETIAS-enhetenes bruk av andre EU-informasjonssystemer for manuell behandling av søknader

  • 1. Uten at det berører artikkel 13 nr. 1, skal behørig autorisert personale ved de nasjonale ETIAS-enhetene ha direkte tilgang til og kan søke i et skrivebeskyttet format i de andre EU-informasjonssystemene med henblikk på å behandle søknader om fremreisetillatelse og treffe beslutninger om slike søknader i samsvar med artikkel 26. De nasjonale ETIAS-enhetene kan søke i

    • a) opplysningene omhandlet i artikkel 16, 17 og 18 i forordning (EU) 2017/2226,

    • b) opplysningene omhandlet i artikkel 9–14 i forordning (EF) nr. 767/2008,

    • c) opplysningene omhandlet i artikkel 20 i forordning (EU) 2018/1861, behandlet med henblikk på artikkel 24, 25 og 26 i nevnte forordning,

    • d) opplysningene omhandlet i artikkel 20 i forordning (EU) 2018/1862, behandlet med henblikk på artikkel 26 og artikkel 38 nr. 2 bokstav k) og l) i nevnte forordning,

    • e) opplysningene omhandlet i artikkel 4 i forordning (EU) nr. 2018/1860, behandlet med henblikk på artikkel 3 i nevnte forordning.

  • 2. I den grad verifiseringen i henhold til artikkel 20 nr. 2 bokstav n) fører til treff, skal det behørig autoriserte personalet ved de nasjonale ETIAS-enhetene også, direkte eller indirekte, i samsvar med nasjonal lovgivning, ha tilgang til de relevante opplysningene fra de nasjonale strafferegistrene i sin egen medlemsstat for å innhente opplysninger om tredjestatsborgere, som definert i forordning (EU) 2019/816, som er dømt for en terrorhandling eller ethvert annet straffbart forhold som er oppført i vedlegget til denne forordningen, for de formål som er omhandlet i nr. 1 i denne artikkelen.».

  • 13) I artikkel 26 gjøres følgende endringer:

    • a) I nr. 3 skal bokstav b) lyde:

      • «b) vurdere sikkerhetsrisikoen eller risikoen for ulovlig innvandring og treffe beslutning om en fremreisetillatelse skal utstedes eller avslås dersom treffet samsvarer med en av verifikasjonene nevnt i artikkel 20 nr. 2.».

    • b) Nytt nummer skal lyde:

      • «3a. Når den automatiserte behandlingen i henhold til artikkel 20 nr. 2 bokstav o) har ført til treff, skal den nasjonale ETIAS-enheten i den ansvarlige medlemsstaten

        • a) nekte søkeren fremreisetillatelse dersom verifiseringen i henhold til artikkel 23 nr. 2 tredje ledd førte til at meldingen om retur ble slettet og det ble registrert en melding om nektet innreise eller opphold,

        • b) vurdere sikkerhetsrisikoen eller risikoen for ulovlig innvandring og avgjøre om en innreisetillatelse skal utstedes eller avslås i alle andre tilfeller.

        • Den nasjonale ETIAS-enheten i den innmeldende medlemsstaten skal i samarbeid med sitt nasjonale SIRENE-kontor kontrollere om det er nødvendig å slette meldingen om retur i samsvar med artikkel 14 nr. 1 i forordning (EU) 2018/1860 og, der det er relevant, registrere en melding om nektet innreise og opphold i samsvar med artikkel 24 nr. 3 i forordning (EU) 2018/1861.».

    • c) I nr. 4 skal nytt ledd lyde:

      «Når den automatiserte behandlingen i henhold til artikkel 20 nr. 2 bokstav n) har ført til treff, men ikke har ført til treff i henhold til bokstav c) i nevnte nummer, skal den nasjonale ETIAS-enheten i den ansvarlige medlemsstaten ta særlig hensyn til fraværet av et slikt treff i sin vurdering av sikkerhetsrisikoen når den skal treffe beslutning om en fremreisetillatelse skal utstedes eller avslås.».

  • 14) I artikkel 28 nr. 3 skal nytt ledd lyde:

    «I forbindelse med den manuelle behandlingen i henhold til artikkel 26 skal den begrunnede positive eller negative uttalelsen bare være synlig for den nasjonale ETIAS-enheten i den berørte medlemsstaten og for den nasjonale ETIAS-enheten i den ansvarlige medlemsstaten.».

  • 15) Artikkel 37 nr. 3 skal lyde:

    • «3. Søkere som er blitt nektet fremreisetillatelse skal ha rett til å klage. Klager skal fremsettes i medlemsstaten som har truffet beslutningen om søknaden, og i samsvar med medlemsstatens nasjonale rett. Under klageprosedyren skal den klagende part gis tilgang til opplysningene i søknadsmappen i samsvar med personvernreglene omhandlet i artikkel 56 i denne forordning. Den nasjonale ETIAS-enheten i den ansvarlige medlemsstaten skal gi søkere opplysninger om klageprosedyren. Opplysningene skal gis på et av de offisielle språkene i de landene som er oppført i vedlegg II til forordning (EF) nr. 539/2001, og som søkeren er statsborger i.».

  • 16) Artikkel 41 nr. 3 skal lyde:

    • «3. Uten at det berører nr. 2 skal SIS underrette det sentrale ETIAS-systemet dersom det registreres en ny melding i SIS om nektet innreise eller opphold, eller om at et reisedokument er meldt forsvunnet, stjålet, urettmessig tilegnet eller ugyldiggjort. Det sentrale ETIAS-systemet skal kontrollere om den nye meldingen samsvarer med en gyldig fremreisetillatelse. Dersom dette er tilfelle, skal det sentrale ETIAS-systemet overføre søknadsmappen til den nasjonale ETIAS-enheten i medlemsstaten som har registrert meldingen. Dersom en ny melding om nektet innreise eller opphold er registrert, skal den nasjonale ETIAS-enheten tilbakekalle fremreisetillatelsen. Dersom fremreisetillatelsen er knyttet til et reisedokument som er meldt tapt, stjålet, urettmessig tilegnet eller ugyldiggjort i SIS eller Interpol SLTD-databasen, skal den nasjonale ETIAS-enheten behandle søknadsmappen manuelt.».

  • 17) I artikkel 46 gjøres følgende endringer:

    • a) Nr. 1 skal lyde:

      • «1. Dersom det er teknisk umulig å fortsette søket nevnt i artikkel 45 nr. 1 på grunn av svikt i noen del av ETIAS-informasjonssystemet, skal transportørene være unntatt fra forpliktelsen til å verifisere om passasjerer er i besittelse av gyldig fremreisetillatelse. Dersom eu-LISA oppdager en slik svikt, skal den sentrale ETIAS-enheten underrette transportørene og medlemsstatene. Den skal også underrette transportørene og medlemsstatene når svikten er utbedret. Dersom transportørene oppdager en slik svikt, kan de underrette den sentrale ETIAS-enheten. Den sentrale ETIAS-enheten skal straks informere medlemsstatene om underretningen fra transportøren.».

    • b) Nr. 3 skal lyde:

      • «3. Dersom det av andre grunner enn svikt i noen del av ETIAS-informasjonssystemet er teknisk umulig for en transportør å foreta søket omhandlet i artikkel 45 nr. 1 over lengre tid, skal transportøren underrette den sentrale ETIAS-enheten. Den sentrale ETIAS-enheten skal straks informere medlemsstatene om underretningen fra den aktuelle transportøren.».

    • c) Nytt nummer skal lyde:

      • «5. Den sentrale ETIAS-enheten skal yte operativ støtte til transportører i forbindelse med nr. 1 og 3. Den sentrale ETIAS-enheten skal fastsette standardiserte prosedyrer for hvordan slik støtte skal ytes. Kommisjonen skal ved hjelp av gjennomføringsrettsakter vedta nærmere regler for støtten som skal ytes, og for virkemidlene til å yte slik støtte. Disse gjennomføringsrettsaktene skal vedtas i samsvar med undersøkelsesprosedyren nevnt i artikkel 90 nr. 2.».

  • 18) I artikkel 47 nr. 2 skal bokstav a) lyde:

    • «a) om personen har en gyldig fremreisetillatelse eller ikke, herunder hvorvidt personens status tilsvarer den som er nevnt i artikkel 2 nr. 1 bokstav c), og, dersom det foreligger en fremreisetillatelse med begrenset territoriell gyldighet utstedt i henhold til artikkel 44, hvilke medlemsstater den er gyldig i,».

  • 19) I artikkel 64 skal nytt nummer lyde:

    • «7. Retten til innsyn i personopplysninger i henhold til denne artikkelen berører ikke artikkel 53 i forordning (EU) 2018/1861 eller artikkel 67 i forordning (EU) 2018/1862.».

  • 20) I artikkel 73 nr. 3 skal tredje ledd lyde:

    «eu-LISA skal utvikle og gjennomføre det sentrale ETIAS-systemet, herunder ETIAS-overvåkingslisten, de nasjonale ensartede grensesnittene, kommunikasjonsinfrastrukturen og den sikre kommunikasjonskanalen mellom det sentrale ETIAS-systemet og det sentrale EES-systemet, så snart som mulig etter at denne forordningen er trådt i kraft og Kommisjonen har vedtatt

    • a) tiltakene fastsatt i artikkel 6 nr. 4, artikkel 16 nr. 10, artikkel 17 nr. 9, artikkel 31, artikkel 35 nr. 7, artikkel 45 nr. 2, artikkel 54 nr. 2, artikkel 74 nr. 5, artikkel 84 nr. 2 og artikkel 92 nr. 8, og

    • b) tiltak vedtatt etter undersøkelsesprosedyren nevnt i artikkel 90 nr. 2 som er nødvendige for utviklingen og den tekniske gjennomføringen av det sentrale ETIAS-systemet, de nasjonale ensartede grensesnittene, kommunikasjonsinfrastrukturen, den sikre kommunikasjonskanalen mellom det sentrale ETIAS-systemet og det sentrale EES-systemet og portalen for transportører, særlig gjennomføringsrettsakter om

      • i) tilgang til opplysninger i samsvar med artikkel 22–29 og artikkel 33–53,

      • ii) endring, sletting og forhåndssletting av opplysninger i samsvar med artikkel 55,

      • iii) føring av og tilgang til loggene i samsvar med artikkel 45 og 69,

      • iv) krav til ytelse,

      • v) spesifikasjoner for tekniske løsninger for tilkobling av sentrale tilgangspunkter i samsvar med artikkel 51, 52 og 53.».

  • 21) I artikkel 88 gjøres følgende endringer:

    • a) I nr. 1 gjøres følgende endringer:

      • i) Bokstav a) skal lyde:

        • «a) De nødvendige endringene av rettsaktene om opprettelse av de andre EU-informasjonssystemene som det skal etableres interoperabilitet med ETIAS-informasjonssystemet med i henhold til artikkel 11 i denne forordningen, har trådt i kraft, med unntak av omarbeidingen av forordning (EU) nr. 603/2013.».

      • ii) Bokstav d) skal lyde:

        • «d) Tiltakene omhandlet i artikkel 11 nr. 9 og 10, artikkel 15 nr. 5, artikkel 17 nr. 3, 5 og 6, artikkel 18 nr. 4, artikkel 27 nr. 3 og 5, artikkel 33 nr. 2 og 3, artikkel 36 nr. 3, artikkel 38 nr. 3, artikkel 39 nr. 2, artikkel 45 nr. 3, artikkel 46 nr. 4, artikkel 48 nr. 4, artikkel 59 nr. 4, artikkel 73 nr. 3 bokstav b), artikkel 83 nr. 1, 3 og 4 og artikkel 85 nr. 3 er vedtatt.».

    • b) Nye numre skal lyde:

      • «6. Interoperabilitet, som nevnt i artikkel 11, med ECRIS-TCN skal starte når CIR settes i drift. ETIAS skal starte driften uavhengig av om denne interoperabiliteten med ECRIS-TCN er etablert.

      • 7. ETIAS skal starte driften uavhengig av om det er mulig å søke i Interpols databaser nevnt i artikkel 12.».

  • 22) I artikkel 89 gjøres følgende endringer:

    • a) Nr. 2 skal lyde:

      • «2. Myndigheten til å vedta de delegerte rettsaktene nevnt i artikkel 6 nr. 4, artikkel 11 nr. 9, artikkel 17 nr. 3, 5 og 6, artikkel 18 nr. 4, artikkel 27 nr. 3, artikkel 31, artikkel 33 nr. 2, artikkel 36 nr. 4, artikkel 39 nr. 2, artikkel 54 nr. 2, artikkel 83 nr. 1 og 3 og artikkel 85 nr. 3 skal gis Kommisjonen for en periode på fem år fra 9. oktober 2018. Kommisjonen skal utarbeide en rapport om delegeringen av myndighet innen ni måneder før utløpet av femårsperioden. Den delegerte myndigheten skal stilltiende forlenges med perioder av samme varighet, med mindre Europaparlamentet eller Rådet motsetter seg en slik forlengelse senest tre måneder før utløpet av hver periode.».

    • b) Nr. 3 skal lyde:

      • «3. Den delegerte myndigheten nevnt i artikkel 6 nr. 4, artikkel 11 nr. 9, artikkel 17 nr. 3, 5 og 6, artikkel 18 nr. 4, artikkel 27 nr. 3, artikkel 31, artikkel 33 nr. 2, artikkel 36 nr. 4, artikkel 39 nr. 2, artikkel 54 nr. 2, artikkel 83 nr. 1 og 3 og artikkel 85 nr. 3 kan når som helst tilbakekalles av Europaparlamentet eller Rådet. En beslutning om tilbakekalling innebærer at den delegerte myndigheten som angis i beslutningen, opphører å gjelde. Beslutningen trer i kraft dagen etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende, eller på et senere tidspunkt angitt i beslutningen. Den berører ikke gyldigheten av delegerte rettsakter som allerede er trådt i kraft.».

    • c) Nr. 6 skal lyde:

      • «6. En delegert rettsakt vedtatt i henhold til artikkel 6 nr. 4, artikkel 11 nr. 9, artikkel 17 nr. 3, 5 eller 6, artikkel 18 nr. 4, artikkel 27 nr. 3, artikkel 31, artikkel 33 nr. 2, artikkel 36 nr. 4, artikkel 39 nr. 2, artikkel 54 nr. 2, artikkel 83 nr. 1 eller 3 og artikkel 85 nr. 3 skal tre i kraft bare dersom verken Europaparlamentet eller Rådet har gjort innsigelse innen en frist på to måneder etter at rettsakten ble meddelt Europaparlamentet og Rådet, eller dersom Europaparlamentet og Rådet innen utløpet av denne fristen begge har underrettet Kommisjonen om at de ikke kommer til å gjøre innsigelse. Denne fristen skal forlenges med to måneder på Europaparlamentets eller Rådets initiativ.».

  • 23) Artikkel 90 nr. 1 skal lyde:

    • «1. Kommisjonen skal bistås av komiteen nedsatt ved artikkel 68 nr. 1 i forordning (EF) nr. 2017/2226. Nevnte komité skal være en komité i samsvar med forordning (EU) nr. 182/2011.».

  • 24) I artikkel 92 skal nytt nummer lyde:

    • «5a. Ett år etter utløpet av overgangsperioden nevnt i artikkel 83 nr. 1 og deretter hvert fjerde år skal Kommisjonen vurdere hvordan søkingen i ECRIS-TCN gjennom det sentrale ETIAS-systemet fungerer. Kommisjonen skal oversende disse vurderingene, sammen med uttalelsen fra ETIAS-veiledningsrådet for grunnleggende rettigheter og eventuelle nødvendige anbefalinger, til Europaparlamentet og Rådet.

      For å vurdere i hvilken grad søkingen i ECRIS-TCN gjennom det sentrale ETIAS-systemet har bidratt til å oppnå formålet med ETIAS, skal evalueringene nevnt i første ledd omfatte følgende:

      • a) En sammenligning av antall samtidige treff, for samme søknad, i ECRIS-TCN med hensyn til dommer for terrorhandlinger som oppført i vedlegget til denne forordningen, og i SIS med hensyn til meldinger om nektet innreise og opphold.

      • b) En sammenligning av antall samtidige treff, for samme søknad, i ECRIS-TCN med hensyn til eventuelle andre straffbare forhold som er oppført i vedlegget til denne forordningen, og i SIS med hensyn til meldinger om nektet innreise og opphold.

      • c) For søknader der det eneste treffet er i ECRIS-TCN, en sammenligning av antall avslag på fremreisetillatelser med det samlede antallet treff rapportert fra søket i ECRIS-TCN.

        ETIAS-veiledningsrådet for grunnleggende rettigheter skal avgi uttalelser om evalueringene nevnt i dette nummer.

      Uttalelsene kan om nødvendig ledsages av forslag til regelverk.».

  • 25) I artikkel 96 tilføyes følgende ledd etter andre ledd:

    «Artikkel 11b får anvendelse fra 3. august 2021.».

Kapittel II

Endring av andre unionsrettsakter

Artikkel 2

Endring av forordning (EF) nr. 767/2008

I forordning (EF) nr. 767/2008 gjøres følgende endringer:

  • 1) Artikkel 6 nr. 2 skal lyde:

    • «2. Tilgang til VIS for å søke etter opplysninger er utelukkende forbeholdt behørig autorisert personale hos

      • a) de nasjonale myndighetene i hver medlemsstat og hos de unionsorganene som er ansvarlige for formålene som er nevnt i artikkel 15–22, artikkel 22g–22m og artikkel 45e i denne forordningen,

      • b) den sentrale ETIAS-enheten og de nasjonale ETIAS-enhetene som er utpekt i henhold til artikkel 7 og 8 i forordning (EU) 2018/1240, med henblikk på artikkel 18c og 18d i denne forordningen og med henblikk på forordning (EU) 2018/1240, og

      • c) de nasjonale myndighetene i hver medlemsstat og hos de unionsorganene som er ansvarlige for formålene fastsatt i artikkel 20 og 21 i forordning (EU) 2019/817.

    Slik tilgang skal begrenses til opplysninger som er nødvendige for at nevnte myndigheter og unionsorganer skal kunne utføre sine oppgaver i samsvar med disse formålene, og stå i forhold til målene som etterstrebes.».

  • 2) Nye artikler skal lyde:

«Artikkel 18b

Interoperabilitet med ETIAS

  • 1. Fra datoen ETIAS tas i bruk, som fastsatt i samsvar med artikkel 88 nr. 1 i forordning (EU) 2018/1240, skal VIS kobles til ESP for å muliggjøre automatisk verifisering i henhold til artikkel 20, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii) og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i nevnte forordning.

  • 2. De automatiske verifiseringene i henhold til artikkel 20, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii) og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i forordning (EU) 2018/1240 skal muliggjøre verifiseringene fastsatt i artikkel 20 i nevnte forordning og de påfølgende verifiseringene fastsatt i artikkel 22 og 26 i nevnte forordning.

    Med sikte på å gjennomføre verifiseringene som er nevnt i artikkel 20 nr. 2 bokstav i) i forordning (EU) 2018/1240, skal det sentrale ETIAS-systemet bruke ESP til å sammenligne opplysningene som er lagret i ETIAS, med opplysningene som er lagret i VIS, i samsvar med artikkel 11 nr. 8 i nevnte forordning, ved hjelp av opplysningene som er oppført i sammenligningstabellen i vedlegg II til denne forordningen.

Artikkel 18c

Tilgang til VIS-opplysninger for den sentrale ETIAS-enheten

  • 1. Med sikte på å utføre oppgavene den har fått tildelt ved forordning (EU) 2018/1240, skal den sentrale ETIAS-enheten ha rett til å få tilgang til og søke i relevante VIS-opplysninger i samsvar med artikkel 11 nr. 8 i nevnte forordning.

  • 2. Dersom en verifisering foretatt av den sentrale ETIAS-enheten i samsvar med artikkel 22 i forordning (EU) 2018/1240 bekrefter samsvar mellom opplysninger som er registrert i ETIAS-søknadsmappen, og VIS-opplysninger, eller dersom det fortsatt er tvil etter en slik verifisering, får fremgangsmåten fastsatt i artikkel 26 i nevnte forordning anvendelse.

Artikkel 18d

De nasjonale ETIAS-enhetenes bruk av VIS for manuell behandling av søknader

  • 1. De nasjonale ETIAS-enhetene som nevnt i artikkel 8 nr. 1 i forordning (EU) 2018/1240, skal søke i VIS ved hjelp av de samme alfanumeriske opplysningene som ble brukt til de automatiske verifiseringene i henhold til artikkel 20, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii) og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i samme forordning.

  • 2. De nasjonale ETIAS-enhetene skal ha midlertidig tilgang til å søke i VIS, i et skrivebeskyttet format, med henblikk på å behandle søknader om fremreisetillatelse i henhold til artikkel 8 nr. 2 i forordning (EU) 2018/1240. De nasjonale ETIAS-enhetene kan søke i opplysningene nevnt i artikkel 9–14 i denne forordningen.

  • 3. Etter at de nasjonale ETIAS-enhetene har søkt i VIS som omhandlet i artikkel 8 nr. 1 i forordning (EU) 2018/1240, skal behørig bemyndiget personale ved de nasjonale ETIAS-enhetene bare registrere resultatet av søket i ETIAS-søknadsmappene.».

  • 3) Ny artikkel skal lyde:

«Artikkel 34a

Føring av logger med henblikk på interoperabilitet med ETIAS

Logger over hver behandling av opplysninger i VIS og ETIAS i henhold til artikkel 20, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii) og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i forordning (EU) 2018/1240 skal føres i samsvar med artikkel 34 i denne forordningen og artikkel 69 i forordning (EU) 2018/1240.».

  • 4) Vedlegget skal nummereres som vedlegg I, og nytt vedlegg skal lyde:

«Vedlegg II

Sammenligningstabell

Opplysninger som omhandlet i artikkel 17 nr. 2 i forordning (EU) 2018/1240, sendt av det sentrale ETIAS-systemet

Tilsvarende VIS-opplysninger nevnt i artikkel 9 nr. 4 i denne forordningen som opplysningene i ETIAS skal sammenlignes med

etternavn (familienavn)

etternavn

etternavn ved fødsel

etternavn ved fødselen (tidligere familienavn)

for- og mellomnavn

fornavn

fødselsdato

fødselsdato

fødested

fødested

fødeland

fødeland

kjønn

kjønn

nåværende nasjonalitet

nåværende nasjonalitet eller nasjonaliteter og nasjonalitet ved fødselen

eventuelle andre nasjonaliteter

nåværende nasjonalitet eller nasjonaliteter og nasjonalitet ved fødselen

type reisedokument

type reisedokument

reisedokumentets nummer

reisedokumentets nummer

reisedokumentets utstedelsesland

landet som har utstedt reisedokumentet»

Artikkel 3

Endring av forordning (EU) 2017/2226

I forordning (EU) 2017/2226 gjøres følgende endringer:

  • 1) I artikkel 6 nr. 1 skal ny bokstav lyde:

    • «k) støtte målene for det europeiske systemet for reiseinformasjon og fremreisetillatelse (ETIAS), opprettet ved europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/124035.».

  • 2) Nye artikler skal lyde:

«Artikkel 8a

Automatisert prosess med ETIAS

  • 1. En automatisert prosess, ved bruk av den sikre kommunikasjonskanalen omhandlet i artikkel 6 nr. 2 bokstav da) i forordning (EU) 2018/1240, skal gjøre det mulig for EES å opprette eller oppdatere inn-/utreiseregistreringen eller registreringen av nektet innreise i EES for en tredjestatsborger som er fritatt for visum, i samsvar med artikkel 14, 17 og 18 i denne forordningen.

    Dersom det opprettes en inn-/utreiseregistrering eller en registrering av nektet innreise for en tredjestatsborger som er fritatt for visum, skal den automatiserte prosessen nevnt i første ledd gjøre det mulig for inn- og utreisesystemets sentrale system å

    • a) søke etter og importere fra det sentrale ETIAS-systemet opplysningene nevnt i artikkel 47 nr. 2 i forordning (EU) 2018/1240, søknadsnummeret og utløpsdatoen for ETIAS-fremreisetillatelsen,

    • b) ajourføre inn- og utreiseregistreringen i EES i samsvar med artikkel 17 nr. 2 i denne forordningen, og

    • c) oppdatere registreringen i EES av nektet innreise i samsvar med artikkel 18 nr. 1 bokstav b) i denne forordningen.

  • 2. En automatisert prosess, ved hjelp av den sikre kommunikasjonskanalen nevnt i artikkel 6 nr. 2 bokstav da) i forordning (EU) 2018/1240, skal gjøre det mulig for EES å behandle forespørsler mottatt fra det sentrale ETIAS-systemet og sende de aktuelle svarene i samsvar med artikkel 11c og artikkel 41 nr. 8 i nevnte forordning. Om nødvendig skal det sentrale EES-systemet registrere at det skal sendes en melding til det sentrale ETIAS-systemet så snart det er opprettet en inn- og utreiseregistrering som viser at søkeren som har anmodet om tilbakekalling av fremreisetillatelsen, har forlatt medlemsstatenes territorium.».

Artikkel 8b

Interoperabilitet med ETIAS

  • 1. Fra datoen da ETIAS tas i bruk, som fastsatt i samsvar med artikkel 88 nr. 1 i forordning (EU) 2018/1240, skal det sentrale EES-systemet kobles til ESP for å muliggjøre automatisk verifisering i henhold til artikkel 20, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii), artikkel 41 og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i nevnte forordning.

  • 2. Uten at det berører artikkel 24 i forordning (EU) 2018/1240, skal de automatiske verifiseringene i henhold til artikkel 20, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii), artikkel 41 og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i den nevnte forordningen muliggjøre verifiseringene fastsatt i artikkel 20 i nevnte forordning og de påfølgende verifiseringene fastsatt i artikkel 22 og 26 i nevnte forordning.

    Med sikte på å gjennomføre verifiseringene som er nevnt i artikkel 20 nr. 2 bokstav g) og h) i forordning (EU) 2018/1240, skal det sentrale ETIAS-systemet bruke ESP til å sammenligne opplysningene som er lagret i ETIAS, med EES-opplysningene, i samsvar med artikkel 11 nr. 8 i nevnte forordning, ved hjelp av opplysningene som er oppført i sammenligningstabellen i vedlegg III til denne forordningen.

    Kontrollene som er nevnt i artikkel 20 nr. 2 bokstav g) og h) i forordning (EU) 2018/1240, skal ikke berøre de særlige reglene fastsatt i artikkel 24 nr. 3 i nevnte forordning.».

  • 3) I artikkel 9 skal nytt nummer lyde:

    • «2a. Det behørig autoriserte personalet ved de nasjonale ETIAS-enhetene som er utpekt i henhold til artikkel 8 i forordning (EU) 2018/1240, skal ha tilgang til EES for å søke i opplysningene i EES i et skrivebeskyttet format.».

  • 4) Ny artikkel skal lyde:

«Artikkel 13a

Alternative fremgangsmåter dersom det er teknisk umulig for transportører å få tilgang til opplysninger

  • 1. Dersom det er teknisk umulig å fortsette kontrollen som er nevnt i artikkel 13 nr. 3 på grunn av svikt i noen del av EES, skal transportørene være unntatt fra forpliktelsen til å kontrollere om tredjestatsborgeren som innehar et visum for kortvarig opphold utstedt for én eller to innreiser, allerede har brukt det antallet innreiser som er tillatt ifølge visumet. Dersom eu-LISA oppdager en slik svikt, skal den sentrale ETIAS-enheten underrette transportørene og medlemsstatene. Den skal også underrette transportørene og medlemsstatene når svikten er utbedret. Dersom transportørene oppdager en slik svikt, kan de underrette den sentrale ETIAS-enheten. Den sentrale ETIAS-enheten skal straks informere medlemsstatene om underretningen fra transportørene.

  • 2. Dersom det av andre grunner enn svikt i noen del av EES er teknisk umulig for en transportør å foreta søket omhandlet i artikkel 13 nr. 3 over lengre tid, skal transportøren underrette den sentrale ETIAS-enheten. Den sentrale ETIAS-enheten skal straks informere medlemsstatene om underretningen fra den aktuelle transportøren.

  • 3. Kommisjonen skal ved hjelp av en gjennomføringsrettsakt fastsette nærmere regler for de alternative fremgangsmåtene nevnt i denne artikkel. Den aktuelle gjennomføringsrettsakten skal vedtas etter undersøkelsesprosedyren nevnt i artikkel 68 nr. 2.

  • 4. Den sentrale ETIAS-enheten skal yte operativ støtte til transportører i forbindelse med nr. 1 og 2. Den sentrale ETIAS-enheten skal fastsette standardiserte prosedyrer for hvordan slik støtte skal ytes. Kommisjonen skal ved hjelp av gjennomføringsrettsakter vedta nærmere regler for støtten som skal ytes, og for virkemidlene til å yte slik støtte. Disse gjennomføringsrettsaktene skal vedtas i samsvar med undersøkelsesprosedyren nevnt i artikkel 68 nr. 2.».

  • 5) I artikkel 17 nr. 2 skal nytt ledd lyde:

    «Følgende opplysninger skal også føres i inn- og utreiseregistreringen:

    • a) Søknadsnummeret i ETIAS.

    • b) Utløpsdatoen for ETIAS-fremreisetillatelsen.

    • c) Når det gjelder en ETIAS-fremreisetillatelse med begrenset territoriell gyldighet, den eller de medlemsstatene der den er gyldig.».

  • 6) I artikkel 18 nr. 1 skal bokstav b) lyde:

    • «b) for ikke-visumpliktige tredjestatsborgere, de alfanumeriske opplysningene som kreves i henhold til artikkel 17 nr. 1 og 2 i denne forordning.».

  • 7) Nye artikler skal lyde:

«Artikkel 25a

Tilgang til EES-opplysninger for den sentrale ETIAS-enheten

  • 1. Med sikte på å utføre de oppgavene den har fått tildelt ved forordning (EU) 2018/1240, skal den sentrale ETIAS-enheten ha rett til å få tilgang til og søke i EES-opplysninger i samsvar med artikkel 11 nr. 8 i nevnte forordning.

  • 2. Dersom en verifisering foretatt av den sentrale ETIAS-enheten i samsvar med artikkel 22 i forordning (EU) 2018/1240 bekrefter samsvar mellom opplysninger som er registrert i ETIAS-søknadsmappen, og EES-opplysninger, eller dersom det fortsatt er tvil etter en slik verifisering, får fremgangsmåten fastsatt i artikkel 26 i nevnte forordning anvendelse.

Artikkel 25b

De nasjonale ETIAS-enhetenes bruk av EES for manuell behandling av søknader

  • 1. De nasjonale ETIAS-enhetene som nevnt i artikkel 8 nr. 1 i forordning (EU) 2018/1240, skal søke i EES ved hjelp av de samme alfanumeriske opplysningene som ble brukt til de automatiske verifiseringene i henhold til artikkel 20, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii), artikkel 41 og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i samme forordning.

  • 2. De nasjonale ETIAS-enhetene skal ha tilgang til og kunne søke i EES, i et skrivebeskyttet format, med henblikk på å behandle søknader om fremreisetillatelse i henhold til artikkel 8 nr. 2 i forordning (EU) 2018/1240. Uten at det berører artikkel 24 i forordning (EU) 2018/1240 kan de nasjonale ETIAS-enhetene søke i opplysningene nevnt i artikkel 16–18 i denne forordningen.

  • 3. Etter at de nasjonale ETIAS-enhetene har søkt i EES som omhandlet i artikkel 8 nr. 1 i forordning (EU) 2018/1240, skal behørig bemyndiget personale ved de nasjonale ETIAS-enhetene bare registrere resultatet av søket i ETIAS-søknadsmappene.».

  • 8) Artikkel 28 skal lyde:

«Artikkel 28

Lagring av opplysninger som er hentet fra EES

Opplysninger som er hentet fra EES i henhold til artikkel 24, 25, 26 og 27, kan lagres i nasjonale registre, og opplysninger som er hentet fra EES i henhold til artikkel 25a og 25b, kan oppbevares i ETIAS-søknadsmappene bare når det er nødvendig i et konkret tilfelle i samsvar med formålet de er innhentet for, og i samsvar med relevant unionsrett, særlig om personvern, og ikke lenger enn det som er strengt nødvendig i det konkrete tilfellet.».

  • 9) I artikkel 46 nr. 2 skal nytt ledd lyde:

    «Logger over hver behandling av opplysninger i EES og ETIAS i henhold til artikkel 8a, 8b og 25a i denne forordningen skal føres i samsvar med denne artikkel og artikkel 69 i forordning (EU) 2018/1240.».

  • 10) Nytt vedlegg skal lyde:

«Vedlegg III

Sammenligningstabell

Opplysninger som omhandlet i artikkel 17 nr. 2 i forordning (EU) 2018/1240, sendt av det sentrale ETIAS-systemet

Tilsvarende EES-opplysninger omhandlet i artikkel 17 nr. 1 i denne forordningen som opplysningene i ETIAS skal sammenlignes med

etternavn (familienavn)

etternavn

etternavn ved fødsel

etternavn

for- og mellomnavn

for- og mellomnavn

andre navn (alias, kunstnernavn, daglignavn)

for- og mellomnavn

fødselsdato

fødselsdato

kjønn

kjønn

nåværende nasjonalitet

nasjonalitet eller nasjonaliteter

eventuelle andre nasjonaliteter

nasjonalitet eller nasjonaliteter

type reisedokument

type reisedokument

reisedokumentets nummer

reisedokumentets nummer

reisedokumentets utstedelsesland

landskoden med tre bokstaver for landet som har utstedt reisedokumentet»

Artikkel 4

Endring av forordning (EU) 2018/1860

I forordning (EU) 2018/1860 skal artikkel 19 lyde:

«Artikkel 19

Anvendelse av forordning (EU) nr. 2018/1861

I den grad det ikke er fastsatt i denne forordningen, skal registrering, behandling og ajourføring av meldinger, bestemmelsene om medlemsstatenes og eu-LISAs ansvarsområder, vilkårene for tilgang til og frister for ny vurdering av meldinger, behandling av opplysninger, vern av personopplysninger, ansvar og overvåking og statistikk, som fastsatt i artikkel 6–19, artikkel 20 nr. 3 og 4, artikkel 21, 23, 32 og 33, artikkel 34 nr. 5, artikkel 36a, 36b og 36c og artikkel 38–60 i forordning (EU) 2018/1861, få anvendelse på opplysninger som er registrert og behandlet i SIS i samsvar med denne forordningen.».

Artikkel 5

Endring av forordning (EU) 2018/1861

I forordning (EU) 2018/1861 gjøres følgende endringer:

  • 1) Ny artikkel skal lyde:

«Artikkel 18b

Føring av logger med henblikk på interoperabilitet med ETIAS

Hver behandling av opplysninger i SIS og ETIAS i henhold til artikkel 36a og 36b i denne forordningen skal loggføres i samsvar med artikkel 18 i denne forordningen og artikkel 69 i europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1240.36».

  • 2) I artikkel 34 nr. 1 skal ny bokstav lyde:

    • «h) den nasjonale ETIAS-enhetens manuelle behandling av ETIAS-søknader, i henhold til artikkel 8 i forordning (EU) 2018/1240.».

  • 3) Nye artikler skal lyde:

«Artikkel 36b

Tilgang til SIS-opplysninger for den sentrale ETIAS-enheten

  • 1. Med sikte på å utføre de oppgavene den har fått tildelt ved forordning (EU) 2018/1240, skal den sentrale ETIAS-enheten opprettet innenfor Det europeiske grense- og kystvaktbyrået i henhold til artikkel 7 i nevnte forordning, ha rett til å få tilgang til og søke i relevante opplysninger i SIS samsvar med artikkel 11 nr. 8 i nevnte forordning. Artikkel 36 nr. 4-8 i denne forordningen får anvendelse på slik tilgang og slike søk.

  • 2. Uten at det berører artikkel 24 i forordning (EU) 2018/1240, får fremgangsmåten fastsatt i artikkel 26 i nevnte forordning anvendelse dersom en verifisering foretatt av den sentrale ETIAS-enheten i samsvar med artikkel 22 i forordning (EU) 2018/1240 bekrefter samsvar mellom opplysninger som er registrert i ETIAS-søknadsmappen, og en melding i SIS, eller dersom det fortsatt er tvil etter en slik verifisering.

Artikkel 36c

Interoperabilitet med ETIAS

  • 1. Fra datoen ETIAS tas i bruk, som fastsatt i samsvar med artikkel 88 nr. 1 i forordning (EU) 2018/1240, skal det sentrale SIS kobles til ESP for å muliggjøre automatisk verifisering i henhold til artikkel 20, artikkel 23, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii), artikkel 41 og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i nevnte forordning, og de påfølgende verifiseringene i henhold til artikkel 22 og 26 i nevnte forordning.

  • 2. Med sikte på å gjennomføre verifiseringene omhandlet i artikkel 20 nr. 2 bokstav c), m) ii) og o) i forordning (EU) 2018/1240, skal det sentrale ETIAS-systemet bruke ESP til å sammenligne opplysningene nevnt i artikkel 11 nr. 4 i nevnte forordning med opplysningene i SIS, i samsvar med artikkel 11 nr. 8 i nevnte forordning.

  • 3. Med sikte på å gjennomføre verifiseringene omhandlet i artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii) og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i forordning (EU) 2018/1240, skal det sentrale ETIAS-systemet bruke ESP til regelmessig å verifisere om en melding om nektet innreise eller opphold som er registrert i SIS og førte til avslag på, annullering eller tilbakekalling av en fremreisetillatelse, er slettet.

  • 4. I henhold til artikkel 41 nr. 3 i forordning (EU) 2018/1240 skal det sentrale SIS, når det registreres en ny melding om nektet innreise og opphold i SIS, overføre opplysningene nevnt i artikkel 20 nr. 2 bokstav a–d), f–i) og s–v) i denne forordningen til det sentrale ETIAS-systemet ved hjelp av ESP for å verifisere om den nye meldingen samsvarer med en gyldig innreisetillatelse.».

Artikkel 6

Endring av forordning (EU) 2019/817

I artikkel 72 i forordning (EU) 2019/817 skal nytt nummer lyde:

  • «1b. Uten at det berører nr. 1 i denne artikkelen, skal ESP, med henblikk på automatisk verifisering i henhold til artikkel 20, artikkel 23, artikkel 24 nr. 6 bokstav c) ii), artikkel 41 og artikkel 54 nr. 1 bokstav b) i forordning (EU) 2018/1240, bare settes i drift når vilkårene fastsatt i artikkel 88 i nevnte forordning er oppfylt.».

Kapittel III

Sluttbestemmelser

Artikkel 7

Ikrafttredelse

Denne forordningen trer i kraft den 20. dagen etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende.

Denne forordningen er bindende i alle deler og kommer direkte til anvendelse i medlemsstatene i samsvar med traktatene.

Utferdiget i Strasbourg 7. juli 2021.

For Europaparlamentet

For Rådet

D. M. Sassoli

A. Logar

President

President

Fotnoter

1.

Europaparlamentets holdning av 8. juni 2021 (ennå ikke offentliggjort i EUT) og rådsbeslutning av 28. juni 2021.

2.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 2018/1240 av 12. september 2018 om etablering av et europeisk system for innreiseinformasjon og fremreisetillatelse (ETIAS) og om endring av forordning (EF) nr. 1077/2011, (EU) nr. 515/2014, (EU) 2016/399, (EU) 2016/1624 og (EU) 2017/2226 (EUT L 236 av 19.9.2018, s. 1).

3.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/1150 av 7. juli 2021 om endring av forordning (EU) 2018/1862 og (EU) 2019/818 med hensyn til fastsettelse av vilkårene for tilgang til andre EU-informasjonssystemer med henblikk på det europeiske systemet for reiseinformasjon og fremreisetillatelse (EUT L 249 av 14.7.2021, s. 1).

4.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/1151 av 7. juli 2021 om endring av forordning (EU) 2019/816 og (EU) 2019/818 med hensyn til fastsettelse av vilkårene for tilgang til andre EU-informasjonssystemer med henblikk på det europeiske systemet for reiseinformasjon og fremreisetillatelse (EUT L 249 av 14.7.2021, s. 7).

5.

Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 767/2008 av 9. juli 2008 om visuminformasjonssystemet (VIS) og utveksling av opplysninger mellom medlemsstatene om visa til kortvarig opphold, visa til langvarig opphold og oppholdstillatelser (VIS-forordningen) (EUT L 218 av 13.8.2008, s. 60).

6.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/2226 av 30. november 2017 om etablering av et inn- og utreisesystem (EES) for registrering av inn- og utreiseopplysninger og opplysninger om nektet innreise for tredjestatsborgere som passerer medlemsstatenes ytre grenser, om fastsettelse av vilkårene for tilgang til inn- og utreisesystemet for rettshåndhevende formål og om endring av konvensjonen om gjennomføring av Schengen-avtalen og forordning (EF) nr. 767/2008 og (EU) nr. 1077/2011 (EUT L 327 av 9.12.2017, s. 20).

7.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1860 av 28. november 2018 om bruk av Schengen informasjonssystem for retur av tredjestatsborgere med ulovlig opphold (EUT L 312 av 7.12.2018, s. 1).

8.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1861 av 28. november 2018 om opprettelse, drift og bruk av Schengen informasjonssystem (SIS) på området inn- og utreisekontroll, om endring av konvensjonen om gjennomføring av Schengen-avtalen og om endring av og oppheving av forordning (EF) nr. 1987/2006 (EUT L 312 av 7.12.2018, s. 14).

9.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/817 av 20. mai 2019 om fastsettelse av en ramme for interoperabilitet mellom EUs informasjonssystemer på området grenser og visum og om endring av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 767/2008, (EU) 2016/399, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240, (EU) 2018/1726 og (EU) 2018/1861, rådsvedtak 2004/512/EF og rådsbeslutning 2008/633/JIS (EUT L 135 av 22.5.2019, s. 27).

10.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/818 av 20. mai 2019 om fastsettelse av en ramme for interoperabilitet mellom EUs informasjonssystemer på området politisamarbeid og samarbeid mellom rettshåndhevende myndigheter, asyl og migrasjon og om endring av forordning (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 og (EU) 2019/816 (EUT L 135 av 22.5.2019, s. 85).

11.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2008/115/EF av 16. desember 2008 om felles standarder og prosedyrer i medlemsstatene for retur av tredjestatsborgere med ulovlig opphold (EUT L 348 av 24.12.2008, s. 98).

12.

EUT L 123 av 12.5.2016, s. 1.

13.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 182/2011 av 16. februar 2011 om fastsettelse av allmenne regler og prinsipper for medlemsstatenes kontroll med Kommisjonens utøvelse av sin gjennomføringsmyndighet (EUT L 55 av 28.2.2011, s. 13).

14.

Rådsbeslutning 2010/365/EU av 29. juni 2010 om iverksettelse i Republikken Bulgaria og Romania av bestemmelsene i Schengen-regelverket knyttet til Schengen informasjonssystem (EUT L 166 av 1.7.2010, s. 17).

15.

Rådsbeslutning (EU) 2017/733 av 25. april 2017 om iverksettelse i Republikken Kroatia av bestemmelsene i Schengen-regelverket knyttet til Schengen informasjonssystem (EUT L 108 av 26.4.2017, s. 31).

16.

Rådsbeslutning (EU) 2017/1908 av 12. oktober 2017 om iverksettelse i Republikken Bulgaria og Romania av visse bestemmelser i Schengen-regelverket knyttet til visuminformasjonssystemet (EUT L 269 av 19.10.2017, s. 39).

17.

Rådsbeslutning (EU) 2018/934 av 25. juni 2018 om iverksettelse i Republikken Bulgaria og Romania av de gjenværende bestemmelsene i Schengen-regelverket knyttet til Schengen informasjonssystem (EUT L 165 av 2.7.2018, s. 37).

18.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1726 av 14. november 2018 om Den europeiske unions byrå for operativ forvaltning av store informasjonssystemer på området frihet, sikkerhet og rettferdighet (eu-LISA), om endring av forordning (EF) nr. 1987/2006 og rådsbeslutning 2007/533/JIS og om oppheving av forordning (EU) nr. 1077/2011 (EUT L 295 av 21.11.2018, p. 99).

19.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/38/EF av 29. april 2004 om unionsborgeres og deres familiemedlemmers rett til å ferdes og oppholde seg fritt på medlemsstatenes territorium, om endring av forordning (EØF) nr. 1612/68 og om oppheving av direktiv 64/221/EØF, 68/360/EØF, 72/194/EØF, 73/148/EØF, 75/34/EØF, 75/35/EØF, 90/364/EØF, 90/365/EØF og 93/96/EØF (EUT L 158 av 30.4.2004, s.77).

20.

Rådsbeslutning 2002/192/EF av 28. februar 2002 om begjæring fra Irland om å delta i noen av bestemmelsene i Schengen-regelverket (EFT L 64 av 7.3.2002, s. 20).

21.

EFT L 176 av 10.7.1999, s. 36.

22.

Rådsbeslutning 1999/437/EF av 17. mai 1999 om visse gjennomføringsbestemmelser til avtalen inngått mellom Rådet for Den europeiske union og Republikken Island og Kongeriket Norge om de sistnevnte statenes tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og videreutviklingen av Schengen-regelverket (EFT L 176 av 10.7.1999, s. 31).

23.

EUT L 53 av 27.2.2008, s. 52.

24.

Rådsbeslutning 2008/146/EF av 28. januar 2008 om inngåelse på vegne av Det europeiske fellesskap av avtalen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap og Det sveitsiske edsforbund om Det sveitsiske edsforbunds tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket (EUT L 53 av 27.2.2008, s. 1).

25.

EUT L 160 av 18.6.2011, s. 21.

26.

Rådsbeslutning 2011/350/EU av 7. mars 2011 om inngåelse på vegne av Den europeiske union av protokollen undertegnet mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap, Det sveitsiske edsforbund og Fyrstedømmet Liechtenstein om Fyrstedømmet Liechtensteins tiltredelse til avtalen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap og Det sveitsiske edsforbund om Det sveitsiske edsforbunds tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket, med henblikk på avskaffelse av kontrollen på indre grenser og bevegelighet for personer (EUT L 160 av 18.6.2011, s. 19).

27.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1725 av 23. oktober 2018 om vern av fysiske personer i forbindelse med behandling av personopplysninger i Unionens institusjoner, organer, kontorer og byråer og om fri utveksling av slike opplysninger samt om oppheving av forordning (EF) nr. 45/2001 og beslutning nr. 1247/2002/EF (EUT L 295 av 21.11.2018, s. 39).

28.

Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 767/2008 av 9. juli 2008 om visuminformasjonssystemet (VIS) og utveksling av opplysninger mellom medlemsstatene om visa til kortvarig opphold, visa til langvarig opphold og oppholdstillatelser (VIS-forordningen) (EUT L 218 av 13.8.2008, s. 60).

29.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1860 av 28. november 2018 om bruk av Schengen informasjonssystem for retur av tredjestatsborgere med ulovlig opphold (EUT L 312 av 7.12.2018, s. 1).

30.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1861 av 28. november 2018 om opprettelse, drift og bruk av Schengen informasjonssystem (SIS) på området inn- og utreisekontroll, om endring av konvensjonen om gjennomføring av Schengen-avtalen og om endring av og oppheving av forordning (EF) nr. 1987/2006 (EUT L 312 av 7.12.2018, s. 14).

31.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1862 av 28. november 2018 om opprettelse, drift og bruk av Schengen informasjonssystem (SIS) innenfor politisamarbeid og strafferettslig samarbeid, om endring og oppheving av rådsbeslutning 2007/533/JIS og om oppheving av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1986/2006 og kommisjonsbeslutning 2010/261/EU (EUT L 312 av 7.12.2018, s. 56).

32.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 603/2013 om opprettelse av «Eurodac» for sammenligning av fingeravtrykk med henblikk på effektiv anvendelse av forordning (EU) nr. 604/2013 om fastsettelse av kriterier og ordninger for å avgjøre hvilken medlemsstat som er ansvarlig for behandlingen av en søknad om internasjonal beskyttelse inngitt i en medlemsstat av en tredjestatsborger eller en statsløs, og om medlemsstatenes rettshåndhevende myndigheters og Europols adgang til å anmode om sammenligning med Eurodac-opplysninger med henblikk på rettshåndheving, og om endring av forordning (EU) nr. 1077/2011 om opprettelse av et europeisk byrå for operativ forvaltning av store IT-systemer på området for frihet, sikkerhet og rettferdighet (EUT L 180 av 29.6.2013, s. 1).

33.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/816 av 17. april 2019 om opprettelse av et sentralisert system for å identifisere medlemsstater som har opplysninger om domfelte tredjestatsborgere og statsløse personer (ECRIS-TCN) for å utfylle det europeiske systemet for opplysninger om strafferegistre, og om endring av forordning (EU) 2018/1726 (EUT L 135 av 22.5.2019, s. 1).

34.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/818 av 20. mai 2019 om fastsettelse av en ramme for interoperabilitet mellom EUs informasjonssystemer på området politisamarbeid og samarbeid mellom rettshåndhevende myndigheter, asyl og migrasjon og om endring av forordning (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 og (EU) 2019/816 (EUT L 135 av 22.5.2019, s. 85).

35.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 2018/1240 av 12. september 2018 om etablering av et europeisk system for reiseinformasjon og fremreisetillatelse (ETIAS) og om endring av forordning (EF) nr. 1077/2011, (EU) nr. 515/2014, (EU) 2016/399, (EU) 2016/1624 og (EU) 2017/2226 (EUT L 236 av 19.9.2018, s. 1).».

36.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 2018/1240 av 12. september 2018 om etablering av et europeisk system for reiseinformasjon og fremreisetillatelse (ETIAS) og om endring av forordning (EF) nr. 1077/2011, (EU) nr. 515/2014, (EU) 2016/399, (EU) 2016/1624 og (EU) 2017/2226 (EUT L 236 av 19.9.2018, s. 1).
Til forsiden