Historisk arkiv

Oversikt over tiltak under finansuroen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Oversikt over tiltak på Finansdepartementets område i kronologisk rekkefølge. Oversikten starter 16. september 2008, og er ikke oppdatert etter 19. juni 2009.

Tid

Hva?

 


-- 2009 --

19. juni Finanskriseutvalget ble oppnevnt av kongen i Statsråd. Utvalget får i mandat å se på den norske finansmarkedsreguleringen i lys av finanskrisen, årsaker til den internasjonale finanskrisen, og hvordan denne har virket inn på det norske finansmarkedet.
17. juni Renten ned med 0,25 prosentpoeng. Styringsrenten til Norges Bank er etter rentenedsettelsen 1,25 prosent. - Jeg merker meg også at Norges Bank legger vekt på at finansmarkedene nå fungerer noe bedre. Påslagene i det norske pengemarkedet er på vei ned og forventes å nå et normalt nivå noe raskere enn anslått i den forrige pengepolitiske rapporten, sier finansminister Kristin Halvorsen.
15. mai Revidert nasjonalbudsjett 2009 ble lagt frem.
For å dempe oppgangen i ledigheten foreslo Regjeringen å øke bruken av oljeinntekter med ytterligere 9,5 milliarder kroner. Samlet brukes nå nesten 130 milliarder kroner fra oljeinntektene for å sikre folks arbeidsplasser.
8. mai

Forskrift om Statens finansfond. Statens finansfond er en viktig del av de tiltakene Regjeringen har satt i verk for å gjøre det lettere for bedrifter og husholdninger å få tilgang til lån og for å stabilisere finansmarkedet. Forskrift om Statens finansfond gir nærmere regler for hvilke krav som vil stilles til bankene for å få kjernekapitaltilskudd fra fondet, nærmere regler for hvor mye kjernekapital fondet kan bidra med overfor den enkelte bank, og nærmere regler for hvordan Statens finansfond kan utforme avtalene med bankene om tilførsel av kjernekapital.

6. mai

Renten ned med 0,5 prosentpoeng. Styringsrenten til Norges Bank er etter rentenedsettelsen 1,5 prosent.
- Sammen med Regjeringens finanspolitiske tiltakspakke og de omfattende tiltakene for å få penge- og kredittmarkedene til å fungere bedre, gir rentenedsettelsene et viktig bidrag til å motvirke de negative følgene av finanskrisen og den markerte internasjonale konjunkturnedgangen for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier finansminister Kristin Halvorsen.

25. mars

Renten ned med 0,5 prosentpoeng. Styringsrenten til Norges Bank er etter rentenedsettelsen 2,0 prosent.
- Sammen med de betydelige kredittmarkedstiltakene og impulsene fra finanspolitikken, gir rentenedsettelsene et viktig bidrag til å motvirke de negative følgene av finanskrisen og den internasjonale konjunkturnedgangen for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier finansminister Kristin Halvorsen.

18. mars Forskrift om forvaltningen av Statens obligasjonsfond. Fondet er etablert med en ramme på 50 milliarder kroner.
8. februar Tiltak for å bedre kredittilførselen til foretak og husholdninger. Regjeringen foreslo å etablere to nye fond med en samlet kapital på 100 milliarder kroner. De to fondene skal gjøre det lettere for bedrifter og husholdninger å få tilgang til lån og bidra til å stabilisere finansmarkedet.
4. februar Renten ned med 0,5 prosentpoeng. Styringsrenten til Norges Bank er etter rentenedsettelsen 2,5 prosent. Norges Bank har med denne rentereduksjon satt ned styringsrenten med til sammen 3,25 prosentpoeng siden oktober i fjor. Dette bidrar vesentlig til å lette situasjonen for norske husholdninger og bedrifter som har lån.
26. januar

Finanspolitisk tiltakspakke for arbeid. Regjeringen foreslår nye tiltak for 20 milliarder kroner. Av dette er 16¾ milliarder kroner nye tiltak på budsjettets utgiftsside og 3¼ milliarder kroner målrettede skatteletter for næringslivet.

 


-- 2008 --

17. desember

Norges Banks hovedstyre beslutter å sette styringsrenten ned med 1,75 prosentpoeng, til 3,00 prosentpoeng. Norges Bank legger også frem en rentebane som signaliserer at styringsrenten vil settes ytterligere noe ned i 2009.

15. desember

Norges Bank varsler om flere likviditetsoperasjoner i forbindelse med årsskiftet.

12.desember

Finansdepartementet fastsetter endring i årsregnskapsforskriften for banker og finansieringsforetak. Dette er en oppfølging av forskriftsendringen 13. november.

4. desember

Finansdepartementet godkjenner konsensjonssøknad fra banker i SpareBank 1-alliansen om kjøp av Glitnir Bank ASA.

3. desember

EU-parlamentet og Rådet diskuterer et forslag som vil kunne svekke den norske innskuddsgarantiordningen. Finansminister Kristin Halvorsen har møte med saksordfører i EU-parlamentet for å diskutere Rådets forslag, og hun har de siste ukene jobbet gjennom flere ulike kanaler for å forsvare den norske garantigrensen på to millioner kroner, både overfor de enkelte medlemsland og i brev til og i samtale med Frankrikes finansminister Christine Lagarde, som leder Ecofin – møtene.

26.november

Regjeringen varsler ny tiltakspakke i månedsskiftet januar/februar 2009.

20. november

Danmark, Finland, Sverige og Norge går sammen om et lån på 2,5 milliarder USD til Island.

13. november

Finansdepartementet fastsetter, etter tilråding fra Kredittilsynet, endring i årsregnskapsforskriften for banker og finansieringsforetak mv. Endringen innebærer at også banker som ikke anvender IFRS skal kunne foreta omklassifisering av visse finansielle eiendeler i samsvar med den siste endringen i IAS 39. Endringen gir like regler for alle banker på dette punktet.

29. oktober

Norges Banks hovedstyre beslutter å sette styringsrenten ned med 0,50 prosentpoeng, til 4,75 prosentpoeng.

29. oktober

Norges bank innfører midlertidige endringer i retningslinjene for pantsettelse av verdipapirer som sikkerhet for lån i Norges Bank, med sikte på å øke bankenes låneadgang i Norges Bank.

24. oktober

Stortinget vedtar, basert på forslag fra Regjeringen, en tiltakspakke der bankene gis anledning til å bytte obligasjoner med fortrinnsrett (OMF) mot statspapirer. Ordningen har en ramme på 350 milliarder kroner og er blitt godt mottatt av bankene. Det er blitt holdt fire auksjoner før jul.

16. oktober

Finansdepartementet fastsetter forskrift som gjennomfører endringer i de internasjonale regnskapsstandardene IAS 39 og IFRS 7. Endringen gir en begrenset mulighet til ikke umiddelbart å nedskrive finansielle instrumenter til markedsverdi ved at det åpnes for såkalt omklassifisering av finansielle instrumenter i handelsporteføljen.

15. oktober

Norges Banks hovedstyre beslutter i et ekstraordinært møte å sette styringsrenten ned med 0,50 prosentpoeng, til 5,25 prosentpoeng.

13. oktober

I kongelig resolusjon blir det vedtatt at Staten garanterer for den andelen av innskuddene i den norske filialen av Kaupthing som er sikret av den islandske innskuddssikringsordningen, det vil si innskudd opp til 20 887 euro. Dette innebærer at innskytere i den norske filialen av Kaupthing vil kunne få full dekning fra Bankenes sikringsfond og norske myndigheter av innskudd inntil 2 millioner kroner per innskyter i filialen.

12. oktober

Finansdepartementet fatter, etter tilrådning fra Kredittilsynet, 12. oktober 2008 vedtak om offentlig administrasjon av Kaupthing Banki Hf i Norge. Vedtaket gjelder alle bankens eiendeler og forpliktelser i Norge. Vedtaket ble truffet for å legge til rette for en forsvarlig håndtering av betalingsinnstillingen i filialen, og for å motvirke forskjellsbehandling av kreditorer i Norge. Kredittilsynet har oppnevnt et administrasjonsstyre.

12. oktober -auksjon holdt 25. november

Som en del av Regjeringens tiltak, vil Norges Bank legge ut F-lån med to års løpetid. Disse F-lånene vil ha maksimale lånerammer på 1 milliard kroner og er først og fremst rettet mot mindre banker som ikke kan ta del i byttelånsordningen med OMF.

12. oktober

Regjeringen foreslår en tiltakspakke der bankene gis anledning til å bytte obligasjoner med fortrinnsrett (OMF) mot statspapirer. Ordningen har en ramme på 350 milliarder kroner.

9. oktober

Bankenes sikringsfond gir likviditetsstøtte til Glitnir Bank ASA på inntil 5 milliarder kroner med formål å legge til rette for salg.

8. oktober

Kredittilsynet påpekte at shorthandel i finansielle instrumenter med uvanlige markedsbevegelser i den foreliggende situasjonen ville være i strid med forbudet mot urimelige forretningnetoder.

8. oktober

Norges Bank tilfører kronelikviditet mot euro gjennom valutaswap-auksjon.

7. oktober

Regjeringen legger frem budsjettforslaget for 2009, et ekspansivt budsjett hvor det foreslås en økning i det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet på om lag 14 milliarder kroner fra 2008 til 2009.

6. oktober

Norges bank innfører midlertidige endringer i retningslinjene for pantsettelse av verdipapirer som sikkerhet for lån i Norges Bank, med sikte på å øke bankenes låneadgang i Norges Bank.

26. september

Finansdepartementet ber Kredittilsynet redegjøre for situasjonen vedrørende forbud mot shortsalg internasjonalt og Norge, og om det er behov for eventuelle tiltak eller regelendringer fra norsk side. Tilsynet ble også bedt om å utarbeide forslag til tiltak dersom det finner at det foreligger behov for slike tiltak.

24. september

Norges Bank oppretter en kredittlinje hos den amerikanske sentralbanken for å sikre tilgang på dollarlikviditet.

24. september

Norges Bank tilfører F-lån i større omfang og med lengre løpetid enn normalt.

23. september

Norges Bank tilbyr dollarlikviditet til banker etablert i Norge mot sikkerhet i verdipapirer.

16.september

Tilførsel av dollarlikviditet gjennom valutaswap-auksjon.