Historisk arkiv

Smakens uke: Tok lunsjen i en smakskantine

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Smakens uke: Statssekretær Ola T. Heggem besøkte torsdag kantina til Gjensidige i Oslo - en av 17 som er med på Smakens uke. Kantinens smaksmeny med de fem ulike grunnsmakene imponerte Heggem.

Smakens uke: Statssekretær Ola T. Heggem besøkte torsdag kantina til Gjensidige i Oslo - en av 17 som er med på Smakens uke. Kantinens smaksmeny med de fem ulike grunnsmakene imponerte Heggem.

- Jeg er imponert over hva dere har fått til her, sa Heggem til kokkene i kantinen. De har laget en egen smaksmeny som trekker fram hver av de fem ulike grunnsmakene surt, søtt, salt, bittert og umami. Kantinegjestene har også fått anledning til å delta på smakskonkurranser.

Det er både mulig og viktig å spre mye matglede i kantiner. Av den grunn gjennomfører Norske Kokkemesteres Landsforening et eget prosjekt for å gjøre kantinebrukere mer oppmerksomme på smak og smaksopplevelser.

De 17 kantinene i ni ulike fylker som er med på prosjektet, betjener rundt 6000 personer. Disse er daglig blitt eksponert for smaksspesifike og selvsagt smakfulle retter. Målet er at kantinene skal bevisstgjøre gjestene på smak, og gjøre dem bedre i stand til å oppfatte og oppleve ulike smaker for på den måten å heve matgleden.

Mer kantinemat
Kantinematen frister mer enn tidligere. Tre av ti nordmenn spiser formiddagsmat som de enten har fått eller kjøpt på jobb eller skole, viser en undersøkelse Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) publiserte i 2008.

Folk i aldersgruppen fra 25-39 år spiser oftest i kantinen. Det er særlig salatbord og lette varmretter som tiltrekker folk.

Grovt brød øker andelen av det totale brødforbruket, viser en annen rapport fra Sifo

Smakens uke: Statssekretær Ola T. Heggem besøkte torsdag kantina til Gjensidige på Lysaker i Oslo
Smakens uke: Statssekretær Ola T. Heggem besøkte torsdag kantina til Gjensidige på Lysaker i Oslo - en av 17 som er med på Smakens uke. Kantinens smaksmeny imponerte Heggem. Foto: LMD.

Forsidebilde: Torbjørn Tandberg