Historisk arkiv

Smakens uke: Bittert men ikke nødvendigvis negativt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Smakens uke: Den bitre smaken er ikke bestandig så bitter som den bitre følelsen. Men den er nok den største utfordringen for smaksløkene.

Smakens uke: Den bitre smaken er ikke bestandig så bitter som den bitre følelsen. Men den er nok den største utfordringen for smaksløkene.

Selve ordet bittert eller bitter brukes ikke bare om grunnsmaken bitter. Vi bruker gjerne ordet om noe negativt, som å være bitter for noe; ”når skal du slutte å være bitter på livet”? Men, er mat med bitter smak bare negativt?

I maten kan vi kjenne grunnsmaken bittert mest bakerst på tungen. Vi kjenner bitter smak i grapefrukt, appelsinskall, sterk kaffe, grønn te, rucculasalat og mineralvannet tonic.

    Smakens uke: Bittersøtt. Grapefrukt er bittert. Men du trenger ikke bli bitter av smaken. Foto: Margrethe Myhrer
Smakens uke: Bittersøtt. Grapefrukt er bittert. Men du trenger ikke bli bitter av smaken.
Foto: Margrethe Myhrer

Pikant og positiv
Grunnsmaken bittert er nok den mest uvanlige grunnsmaken, og kanskje den smaken små barn lettest vi si ”æsj” til. Men sammen med de andre grunnsmakene er bittert ofte et positivt bidrag til den totale smaksopplevelsen i en matvare eller i en rett. Tenk bare på hvor pikant en fruktsalat kan bli med litt grapefrukt i, eller hva en god appelsinmarmelade hadde vært uten innslaget av syltet appelsinskall. Og i kombinasjon med grunnsmakene søtt og syrlig er bittert en avgjørende smak i det internasjonalt kjente mineralvannet ”tonic water”.

Isolert sett er nok ikke grunnsmaken bittert særlig lett å like, men altså pikant og positiv for den totale gleden over god mat!

Smakens uke: Den bitre smaken er ikke bestandig så bitter som den bitre følelsen.