Historisk arkiv

Europeisk veisikkerhet kartlegges

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I 2008 døde 39 000 EU-borgere i trafikkulykker. Målet er å komme ned til 27 000 trafikkdrepte i året, en halvering fra år 2000. Dette er et mål det dermed ser ut til å bli vanskelig å nå, og EU setter derfor fokus på trafikkulykker i det neste tiåret gjennom handlingsplanen ”European Road Safety Action Program 2011-2020”.

Handlingsplanen er nå ute på høring, og minst 400 berørte parter skal utale seg om hvilke tiltak som kan bedre trafikksikkerheten i Europa. Planen har tidligere vært på offentlig høring og resultatene ble drøftet på en konferanse i Brussel 2. desember, ledet av Europakommissær for transport Antonio Tajani.

- Den offentlige høringen og dagens konferanse bidrar til å definere en klar og målbar europeisk handlingsplan for trafikksikkerhet i perioden 2011-2020. Handlingsplanen vil også fokusere på ulykker i tynt befolkede områder, som utgjør 60 % av ulykkene, og trafikksikkerhet for myke trafikanter som fotgjengere, eldre, syklister og motorsyklister, sier Antonio Tajani i en pressemelding.

Debatt
Kommisjonen vil nå holde en serie paneldiskusjoner med eksperter og andre berørte parter for å komme fram til en endelig handlingsplan. Den første paneldiskusjonen vil omfatte sikkerheten ved kjøretøy og infrastruktur. Det vil bli spesielt fokus på motorsykler, elbiler og hvordan man tilpasser infrastrukturen til ulike brukere.

Den andre paneldiskusjonen vil fokusere på innbyggernes rolle for å bedre trafikksikkerheten. Her vil det delta en rekke aktører fra det sivile samfunn, som representanter for trafikkofre, yrkessjåfører, trafikkpoliti og myke trafikanter.

Register
Europakommisjonen har også lansert et nytt register som sammenligner tall over trafikkdrepte i de 27 medlemslandene. Databasen kan deles inn i kategorier over hvilke grupper og land som er mest utsatt, og skal informere myndigheter og offentligheten om situasjonen i sitt land.

Se nettstedet her

I Norge er det statistisk sentralbyrå som har denne oversikten. I 2008 døde 256 personer i trafikkulykker i Norge. Dette gjør Norge til ett av landende med prosentvis færrest antall trafikkdrepte i Europa. Til sammenligning hadde i 2006 Belgia 1061 drepte, Sverige 445 og Frankrike 4079. Den norske regjeringen arbeider ut fra den såkalte nullvisjonen, hvor målet er å ha null ullykker med drepte og hardt skadde personer på veiene.

Se tallene fra Norge her