Landbruks- og matdepartementet

Sandra Borch (Sp)

Landbruks- og matminister

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovedansvaret for mat- og landbrukspolitikken. Det omfatter arealforvaltning, jord- og skogbruk, husdyrhold, reindrift og utvikling av nye næringer med utgangspunkt i landbruket.
Forskning.

Antibiotikaresistens

Et høyt forbruk av antibiotika øker forekomsten av resistente bakterier. Derfor arbeider regjeringen for å redusere antibiotikabruken hos mennesker og dyr.

Same med reinsdyr.

Reindrift

Reindrift er en liten næring i nasjonal målestokk, men i samisk og lokal sammenheng har den stor betydning for økonomi, sysselsetting og kultur. Målet er å sørge for en økologisk, økonomisk og kulturelt bærekraftig reindrift i Norge.

Åkerlandskap Hokksund.

Jordbruksoppgjøret

Jordbruksoppgjøret skjer ved årlige forhandlinger mellom Staten og to organisasjoner i jordbruket, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, som opptrer i fellesskap som forhandlingspart for jordbruket. Forhandlingene føres på grunnlag av Hovedavtalen for jordbruket.

Dokumenter

Statsbudsjettet 2022:

Prop. 1 S (2021–2022)

For budsjettåret 2022 under Landbruks- og matdepartementet Utgiftskapittel: 1100–1161 Inntektskapittel: 4100–4150, 5576, 5652

Endringer i statsbudsjettet 2021 under Landbruks- og matdepartementet (Reindriftsavtalen 2021/2022)

Prop. 189 S (2020–2021)

Norske reindriftsamers landsforbund og staten ble 17. februar 2021 enige om ny reindriftsavtale for perioden fra 1. juli 2021 til 30. juni 2022. Avtalen omfatter økonomiske tiltak for reindriftsnæringen på 164,5 mill. kroner.

Aktuelt fra departementet

Nett-tv

Se sendingen her

Enighet i tilleggsforhandlingene

28.10.2021: Staten har i dag blitt enig med jordbruket om en foreløpig kompensasjon på 754 millioner kroner over statsbudsjettet som følge av den ekstraordinære kostnadsøkningen på gjødsel og bygningsmaterialer.

Rein fra Jotunheimen.

Rein fra Jotunheimen rykket opp i eliteserien for mat

28.10.2021: "Rein fra Jotunheimen" fikk tildelt Beskyttet geografisk betegnelse på Fagdagen til stiftelsen Norsk Mat i Oslo i dag.