Mat, fiske og landbruk

Jordbruk

Vel 38 000 jordbruksbedrifter forsyner den norske befolkningen med blant annet kjøtt, egg, melk, korn og grønnsaker. Jordbruket er en viktig distriktsnæring i stadig utvikling, der potensialet for nye produkter og tjenester er stort.

Harving av åker.

Jordvern

Norge har lite jordbruksareal sammenlignet med mange andre land. For å sikre matproduksjonen er det derfor viktig med et sterkt jordvern, kombinert med bedre utnyttelse av tilgjengelige jordbruksarealer. Samtidig må jordvern balanseres mot andre samfunnsbehov. Fremtidens utfordringer krever en helhetlig jordvernstrategi.

Illustrasjon: UD

Handel med jordbruksvarer

Alle land i verda vil sikre eigne innbyggarar nok og trygg mat, gjennom ein kombinasjon av eigen matproduksjon og handel med omverda. Noreg er eit høgkostland og med klima og topografi som påverkar økonomien i matproduksjonen. For å legge til rette for produksjon av mat i Noreg er det difor tollvern på viktige jordbruksprodukt.

Traktor pløyer jord

Jordbruksoppgjøret

Jordbruksoppgjøret skjer ved årlige forhandlinger mellom Staten og to organisasjoner i jordbruket, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, som opptrer i fellesskap som forhandlingspart for jordbruket. Forhandlingene føres på grunnlag av Hovedavtalen for jordbruket.

Kontakt

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: (+47) 22 24 90 90
Pressevakt: (+47) 22 24 91 40
Pressekontakt: Pressekontakter i Landbruks- og matdepartementet
Adresse: Postboks 8007 Dep. , 0030 Oslo
Besøksadresse: Teatergata 9 (R6), Oslo