Svalbard Globale frøhvelv
Velkommen til Svalbard Globale frøhvelv
I permafrosten, 1300 kilometer nord for polarsirkelen, ligger verdens største sikkerhetslager for frø. Det ble åpnet av den norske regjering i februar 2008. Hit sendes kasser med frø fra hele kloden, for trygg og sikker langtidslagring i kalde og tørre fjellhaller. Målet med frøhvelvet er å bevare den store genetiske variasjonen innen verdens matplanter. Hver eneste frøprøve har potensial for å være til stor nytte for bønder, forskere og foredlere, når de skal produsere mat til en økende befolkning. Svalbard Globale frøhvelv er en verdensomspennende forsikring for matforsyningen til kommende generasjoner.

En ekstra beskyttelse
I frøhvelvet ligger mange titalls tusen varianter av viktige matplanter som bønner, hvete og ris. I alt finnes frø av mer enn 4000 plantearter i frøhvelvet. Disse frøprøvene er kopi av frøprøver som ligger lagret i nasjonale, regionale og internasjonale genbanker.

Fortsetter å eie frøene
Frøhvelvet er etablert og fullfinansiert av den norske stat. Landbruks- og matdepartement er ansvarlig for frøhvelvet. Departementet samarbeider med Nordisk genressursenter, og Global Crop Diversity Trust om den daglige driften, og mottar veiledning fra et eget internasjonalt råd som er opprettet for frøhvelvet.
Ny film om Svalbard Globale frøhvelv
I permafrosten, 1300 kilometer nord for polarsirkelen, ligger verdens største sikkerhetslager for frø. Nå kan du se og høre historien om Svalbard Globale frøhvelv i en ny film som er laget på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
Aktuelt nå

Vellykket såfrødeponering til tross for pandemien
29.10.2020: Midt under den pågående globale pandemien, sender genbanker sikkerhetskopier av sine såfrø til Svalbard Globale frøhvelv. Denne uka ble rundt 15 000 nye poser med såfrø fra åtte genbanker trygt plassert på hyllene i frøhvelvet.

Kronikk:
Frøhvelvet er Norges bidrag til verdens biologiske mangfold
25.05.2020: 22. mai er det den internasjonale dagen for biologisk mangfold. Biologisk mangfold gir fort assosiasjoner til trua dyrearter, sjeldne planter, regnskog og savanne. Men biologisk mangfold er også mangfold innen arter. Gjennom Svalbard Globale frøhvelv gir Norge verden et trygt sted å ta vare på det verdifulle såfrømangfoldet.
Siste nytt
- Kronikk: Mat skaper fred Tale/innlegg 30.12.2020
- Vellykket såfrødeponering til tross for pandemien Nyhet 29.10.2020
- Såfrø i kampen mot sult Nyhet 23.06.2020
- Frøhvelvet er Norges bidrag til verdens biologiske mangfold Tale/innlegg 25.05.2020
- Stor frødeponering i Svalbard Globale frøhvelv, Longyearbyen Nyhet 25.02.2020
- Presseinformasjon: Statsministeren og landbruks- og matministeren til Svalbard globale frøhvelv Pressemelding 22.01.2020
- Nye leverandører til frøhvelvet Nyhet 28.10.2019