Mat

Matpolitikken til regjeringa dekker heile produksjonskjeda – frå jord til bord, og forbrukarane si meining vert tillagd stor vekt når politikken vert utforma. Hovudmålet er å sikre nok, trygg og variert mat av god kvalitet og til ein fornuftig pris. Takk vera ein aktiv og målretta mat- og landbrukspolitikk, leverer norske bønder stadig meir mat til forbrukarane.

Reddik og blomkål.

Mat

Mat er folkehelse og nyting, nasjonal og internasjonal, trendy og tradisjonell. Mat er privatøkonomi og samfunnsøkonomi, distriktspolitikk og næringspolitikk, fiskeripolitikk og – ikkje minst – landbrukspolitikk.

Matbutikk.

Mat og forbrukarar

Norske forbrukarar viser stor interesse for korleis mat vert produsert, foredla og omsett i Noreg, og forbrukarane sine meningar vert tillagd stor vekt når matpolitikken vert utforma.

Forskning.

Mattryggleik

I forhold til andre land har Noreg få problem med matbåren sjukdom. Sjølv om mattryggleiken jamt over er god, krevst det vedvarande innsats å sikre at maten forblir trygg.

Aktuelt no

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad i matkonkurranse på Tomatfestivalen på Finnøy.

Forbruket av tomater har femdoblet seg i Norge

19.08.2019: I dag spiser nordmenn mye mer tomater enn de gjorde for 25 år siden. Etter stor innsats fra forskere, produsenter og butikker har omsetningen av tomater økt fra under 5 kilo tomater per person i året- til mellom 15 og 20 kilo. Nordmenn handler fem ganger så mye tomater som da forskningen startet.

Kokker i aksjon på Det Norske Måltid.

Det Norske Måltid – et nasjonalt omdømmearrangement for norsk mat og drikke

08.07.2019: I årets jordbruksavtale ble avtalepartene enige om at Det Norske Måltid skal være et nasjonalt omdømmearrangement på matområdet på linje med Grüne Woche og Matstreif, og at støtteandelen til prosjektet skal økes. Påmeldingen til årets konkurranse pågår nå for fullt. Fristen for å melde seg på er 20. august.

Dokument

Regjeringa med ny strategi for økologisk produksjon:

Skal møte forbrukarane sin etterspurnad

Regjeringa la, 25. mai, fram ein nasjonal strategi for økologisk jordbruk. Det har dei siste åra vore ein sterk vekst i etterspurnaden etter økologisk mat. Målsettinga er at økologisk produksjon skal utvikle seg i takt etterspurnaden frå forbrukarane. For å nå dette målet blir det etablert eit eige dialogforum og eit økologiprogram.

Strategi for reiseliv basert på landbruket og reindrifta sine ressursar:

Opplevingar for ein kvar smak

Utgangspunktet for denne strategien er eit behov for å målrette regjeringa sin politikk for reiselivet basert på ressursane frå landbruket og reindrifta. Regjeringa si politiske plattform, Sundvolden-erklæringa dannar grunnlaget for politikkutforminga.

Til toppen