Mat

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgjevar: Landbruks- og matdepartementet

Matpolitikken til regjeringa dekker heile produksjonskjeda – frå jord til bord, og forbrukarane si meining vert tillagd stor vekt når politikken vert utforma. Hovudmålet er å sikre nok, trygg og variert mat av god kvalitet og til ein fornuftig pris. Takk vera ein aktiv og målretta mat- og landbrukspolitikk, leverer norske bønder stadig meir mat til forbrukarane.

Reddik og blomkål.

Mat

Mat er folkehelse og nyting, nasjonal og internasjonal, trendy og tradisjonell. Mat er privatøkonomi og samfunnsøkonomi, distriktspolitikk og næringspolitikk, fiskeripolitikk og – ikkje minst – landbrukspolitikk.

Matbutikk.

Mat og forbrukarar

Norske forbrukarar viser stor interesse for korleis mat vert produsert, foredla og omsett i Noreg, og forbrukarane sine meningar vert tillagd stor vekt når matpolitikken vert utforma.

Mattryggleik

I forhold til andre land har Noreg få problem med matbåren sjukdom. Sjølv om mattryggleiken jamt over er god, krevst det vedvarande innsats å sikre at maten forblir trygg.

Aktuelt no

Matavfall.

Nordisk konferanse om forebygging av matsvinn 2017

13.02.2017: Nordisk Ministerråd og det norske formannskapet i 2017 inviterer til en nordisk konferanse om forebygging av matsvinn torsdag 27. april 2017 på Gardermoen. Denne konferansen er med på å markere avslutningen av et treårig nordisk prosjekt om matsvinn, med deltakelse fra Danmark, Finland, Sverige og Norge.

Tyske besøkende i kø på Fjord Norges stand på Grüne Woche.

Tyskerne vil ha norsk lokalmat

27.01.2017: De tre regionene og restauranten på den norske standen på Grüne Woche selger norsk lokal mat over all forventning. Sørlandet har økt sin omsetning med 40 prosent sammenliknet med samme tidspunkt i fjor, og Fjord Norge må inn mot den siste helgen av messen holde igjen på enkelte produkter for ikke å gå tom. Det til tross for at messen stenger to timer tidligere i år.

Vinstra har den beste sjukeheimsmaten i Noreg

24.10.2016: Sundheim bo- og treningssenter på Vinstra i Gudbrandsdalen er kåra til vinnar av Gylne Måltidsøyeblikk 2016. Om lag 200 institusjonar deltok i konkurransen i år, og fem finalistar kjempa om fyrstepremien på 30 000 kroner.

Meir om Mat

Dokument

Meld. St. 11 (2016-2017)

Endring og utvikling - En fremtidsrettet jordbruksproduksjon

09.12.2016: Verdikjeden i norsk jordbruk må i større grad tilpasse seg sterkere konkurranse i fremtiden: En effektiv næring som leverer det forbrukerne etterspør og som tar inn over seg et stadig mer krevende internasjonalt marked.

Matloven

19.12.2003: Formålet med loven er å sikre helsemessig trygge næringsmidler og fremme helse, kvalitet og forbrukerhensyn langs hele produksjonskjeden, samt ivareta miljøvennlig produksjon. Loven skal videre fremme god plante- og dyrehelse. Loven skal også ivareta hensynet til aktørene langs hele produksjonskjeden, herunder markedsadgang i utlandet.

Finn dokument

Dei viktigste dokumenta finn du blant meldingarproposisjonar
NOU-arhøyringarlover og regler 
fra departementet.