Departementene

Utenriksdepartementet

Anniken Huitfeldt (Ap)

Utenriksminister

Anne Beathe Tvinnereim (Sp)

Utviklingsminister

Utenriksdepartementets (UD) oppgave er å arbeide for Norges interesser internasjonalt. Norges interesser bestemmes blant annet av vår geografiske plassering i et strategisk område, vår åpne økonomi, vår posisjon som kyststat og forvalter av store marine ressurser og omfattende eksport av olje og gass.
Bilde av gruppe med barn som ler

Lover 1 milliard kroner for å beskytte barn i krig

Pressemelding

– Norge vil bidra med minst 1 milliard kroner over de neste tre årene for å beskytte barn som lever i krig og konflikt. Dette er en av de største politiske og humanitære utfordringene i vår tid, men er likevel en av de mest forsømte, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Ukrainsk flagg. Ill.: wikipedia commons

Norge støtter Moldova med ytterligere 500 millioner kroner

Pressemelding 01.06.2023

Norge vil gi 500 millioner kroner i støtte til Moldova i 2023. Konsekvensene av krigen i Ukraina er store i Moldova, og midlene skal gå til å støtte den moldovske staten i å håndtere krisen

Illustrasjon - eksportkontroll. Ill.: iStock

Eksportkontroll

Eksportkontroll innebærer at visse varer, teknologi og tjenester ikke kan eksporteres fra Norge uten lisens utstedt av Utenriksdepartementet. Les mer om eksportkontroll, lisenspliktige varer, sanksjoner – og hvordan du søker lisens.

Europa. Illustrasjon: Ingrid Asp, ASD

Informasjon om å reise utenlands

Før du reiser til utlandet må du være reiseklar: sjekk innreiseregler, forholdene der du skal og husk gyldig pass og reiseforsikring. Her finner du svar på aktuelle spørsmål om utenlandsreiser.

TV og video

Nett-tv

Statsminister Jonas Gahr Støre står på scenen.

Regjeringens havkonferanse

Pressemelding 05.04.2023

Regjeringen arrangerer havkonferanse i Bergen 17. april, i forbindelse med One Ocean Week. Formålet er å sette det internasjonale havpanelets arbeid inn i en nasjonal sammenheng og vise regjeringens samlede politikk for et grønt krafttak for havet. Pressen inviteres til å delta.

Ett år med krig i Europa

Nyhet 23.02.2023

24. februar 2022 vil bli stående som et tidsskille. Regimet i Moskva gikk til fullskala-invasjon av et fredelig naboland og angrep samtidig FN-pakten og den rettsbaserte verdensorden. Også vår sikkerhet er truet. På årsdagen for invasjonen av Ukraina sender norske myndigheter en ekstra hyllest til ukrainerne som kjemper en innbitt kamp, både for sitt land og for vår mulighet til å leve i frihet og demokrati i Europa.

Flere tv-sendinger og videoer fra departementet