Fred og forsoning
Norge har vært engasjert i en rekke fredsprosesser gjennom flere tiår. Konfliktløsning og bidrag til forsoning er en sentral dimensjon i norsk utenrikspolitikk.

Særtrekk ved Norges freds- og forsoningsarbeid
Norges innsats for fred og forsoning varierer avhengig av konflikten og lokale forhold, men det er visse kjennetegn ved det norske engasjementet som kan sies å være generelle.

Kvinners deltakelse i fredsprosesser
Å sikre kvinners deltakelse, og at både kvinners og menns rettigheter ivaretas i fredsprosesser og fredsavtaler, er en sentral målsetting for Norges arbeid.

Norges fredsengasjement - land for land
Norge er involvert i fredsarbeid i en rekke land. Her finner du en oversikt. Mye av Norges arbeid på dette feltet pågår imidlertid i fortrolighet, noe som betyr at denne oversikten ikke er fullstendig.
Relaterte tema og innsikt
Aktuelt nå
Norge bidrar med 1,75 mrd til Syria og nabolandene
30.06.2020: - Krigen i Syria har forårsaket enorme lidelser og ødeleggelser. Sivilbefolkningen i Syria og nabolandene er avhengig av humanitær bistand. Derfor opprettholder Norge et høyt nivå på støtten, og vi vil i 2020 bidra med 1,75 milliarder kroner, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Norsk støtte til flyktninger og migranter fra Venezuela
26.05.2020: Den økonomiske og politiske krisen i Venezuela har ført til en alvorlig humanitær situasjon som rammer store deler av befolkningen og har sendt fem millioner mennesker på flukt. På en giverkonferanse arrangert av Spania og Europakommisjonen bekreftet Norge støtten til Venezuela og nabolandene.
Dokumenter
Stortingsmelding
Meld. St. 36 (2016–2017)
Meldingen presenterer regjeringens politikk i møte med en mer utfordrende sikkerhetspolitisk situasjon. De lange linjene i norsk sikkerhetspolitikk skal videreføres, europeisk samarbeid styrkes og innsatsen i Europas sørlige nabolag økes.
Stortingsmelding
Meld. St. 17 (2017–2018)
Regjeringen vil at Norges utviklingspolitiske innsats konsentreres for å oppnå bedre resultater og på sikt kan bidra til at partnerlandene blir uavhengige av bistand. Tidligere erfaringer tilsier at det er behov for langsiktighet i bistanden dersom målet er å bidra til at lokalsamfunn og stater skal bli i stand til selv å håndtere kriser.
Hurtigvalg
Kontakt
Seksjon for fred og forsoning
E-post: Seksjon.for.fred.og.forsoning@mfa.no
Telefon: 23 95 14 88
Adresse: Postboks 8114 Dep. , N-0032 Oslo
Besøksadresse: 7. juniplassen 1 / Victoria Terrasse,