Flere saker om Svalbard Globale frøhvelv

Viser 1-20 av 24 treff.

 • Plantetraktaten 20 år: Viktig norsk støtte til såfrøsikkerhet

  28.06.2024 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  29. juni er det tjue år siden FAOs plantetraktat trådte i kraft. Norge er en av de største og mest sentrale bidragsyterne til fondet under Plantetraktaten. Statssekretær Westberg oppfordrer de nordiske land til å følge «den norske modellen».

 • Største frødeponeringen noensinne til Svalbard Globale frøhvelv

  28.02.2024 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  I februar vil rundt 14.000 frø blir lagt inn i Svalbard Globale frøhvelv. Nå passer frøhvelvet på over 1,2 millioner frøkopier fra rundt 80 land.

 • Presseinvitasjon: Landbruks- og matministeren til Svalbard

  23.02.2024 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Landbruks- og matminister Geir Pollestad skal til Svalbard mandag 26. februar til tirsdag 27. februar.

 • Westberg holdt åpningsinnlegg under globalt forum for landbruk og mat i Berlin

  22.01.2024 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Statssekretær Wenche Westberg holdt åpningsinnlegget under et ekspertpanel om såfrømangfold under det globale forumet for mat og landbruk i Berlin, fredag 19 februar. Tema for møtet var betydningen av såfrømangfold for matsikkerhet i lys av klimaendringer og tap av naturmangfold, og hvordan såfrømangfold kan styrkes gjennom økt internasjonalt samarbeid.

 • Internasjonalt toppmøte for å styrke genbankene

  17.11.2023 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Denne uken arrangerte Crop Trust og Plantetraktaten et internasjonalt toppmøte i Berlin for å styrke genbankers rolle i møte med klimaendringer, tap av naturmangfold og å bidra til global matsikkerhet.

 • Ghanesisk genbank nummer 100 til Svalbard Globale frøhvelv

  25.10.2023 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Deponeringen av nye frø fra den ghanesiske genbanken Plant Genetic Resource Institute of Ghana (CSIR-PGRRI), er et viktig skritt mot å sikre langsiktig beskyttelse av landets viktigste matvekster.

 • Grønnsakssorter

  28.07.2023 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Norge er ikke kjent for grønnsakproduksjon, men noe få grønnsaker har lange tradisjoner i Norge. Det gjelder først og fremst potet, kål, nepe og kålrot, som ofte ble kalt Nordens appelsin.

 • Engvekster

  18.07.2023 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Om lag 20 arter gras og belgvekster har stor betydning for fôrproduksjon i dag, og de fleste av disse finnes i norsk flora. Artene finnes i mange naturtyper og klimaområder, og den genetiske variasjonen er stor. Timotei er vår viktigste fôrplante, og fremdeles er den gamle landsorten Grindstad den mest brukte sorten i Sør-Norge.

 • Norske kornsorter

  12.07.2023 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Korn er sammen med potet de viktigste matplantene som dyrkes i Norge, og et stort mangfold av sorter og landraser har vært benyttet i norsk landbruk. Korn er gamle kulturvekster som har vært dyrket i Norge i minst 3000 år. De viktigste kornslagene som dyrkes i Norge er hvete, bygg, havre og rug.

 • 15 år med støtte fra Norge til småbønders såfrøsikkerhet

  03.07.2023 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Norge gir rundt en million til FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) sitt fond for såfrømangfold. Siden 2008 har Landbruks- og matdepartementet gitt et årlig bidrag for å støtte dette arbeidet.

 • Sikrer grunnlaget for verdens matforsyning

  06.06.2023 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  I dag tar Svalbard Globale Frøhvelv imot 40 507 nye frøprøver for lagring fra ni genbanker, inkludert samlinger fra Latvia, Marokko, Taiwan, USA, Nederland, Israel, Polen, Zambia og Italia.

 • FAO og Norge har felles mål for global matsikkerhet

  30.03.2023 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Nestleder i FN organisasjonen for mat og landbruk (FAO), Beth Bechdol, møtte statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Wenche Westberg, for en samtale om den globale matsikkerhetssituasjonen, og samarbeidet mellom FAO og Norge.

 • Svalbard Globale frøhvelv markerer 15. årsjubileet med nye frødeponeringer

  28.02.2023 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  I dag ble 15. årsjubileet for åpningen av Svalbard Globale frøhvelv markert ved at 20 internasjonale genbanker deponerte 20 000 nye frøprøver til hvelvet i Longyearbyen.

 • Presseinvitasjon: Markerer 15 årsjubileet for Svalbard Globale frøhvelv

  21.02.2023 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  26. februar i år er det 15 år siden de første frøkassene ble båret inn i Svalbard Globale frøhvelv av daværende statsminister Jens Stoltenberg og Nobels fredsprisvinner dr. Wangari Mathai. I år er det 20 nye internasjonale genbanker som skal deponere frø som en markering av 15 årsjubileet.

 • Dagfinn Høybråten nytt norsk styremedlem i Global Crop Diversity Trust

  06.01.2023 Pressemelding Utenriksdepartementet, Landbruks- og matdepartementet

  - Jeg er veldig fornøyd med at Dagfinn Høybråten blir en del av styret i Global Crop Diversity Trust, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

 • Bærekraftig utvikling av landbruket på dagsorden i Kenya

  26.11.2022 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg fulgte HKH Kronprinsen på offisielt besøk til Kenya 24. november. Besøket ble gjennomført sammen med kronprinsesse Victoria av Sverige. En felles norsk-svensk næringslivsdelegasjon på over 250 bedrifter ledsaget kronprinsen og kronprinsessen.

 • Svalbard Globale frøhvelv ønsker to nye land velkommen til deponering ved siste åpning i 2022

  13.10.2022 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Svalbard Globale frøhvelv er denne uken klart til å ta imot nye forsendelser av frø fra 12 genbanker rundt om i verden, og samtidig legge to land til kretsen av innskytere : Irak og Uruguay.

 • Norge styrker småbønders såfrøsikkerhet

  16.09.2022 Pressemelding Utenriksdepartementet, Landbruks- og matdepartementet

  Småbønder i utviklingsland er svært utsatt for klimaendringer og trenger tilpasset såfrø for å få robuste og ernæringsrike avlinger. Norge bevilger nå 40 millioner kroner til FNs organisasjon for landbruk og ernæring (FAO) sitt fond for såfrømangfold.

 • Norge gir en million til det internasjonale arbeidet for genetiske ressurser

  13.06.2022 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Hvert år gir Landbruks- og matdepartementet et bidrag til det internasjonale arbeidet for å bevare plantegenetiske ressurser for mat og landbruk på en bærekraftig måte. Årets bidrag er på rundt en million kroner.

 • Svalbard Globale frøhvelv - ny frødeponering fra fire kontinenter

  10.06.2022 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Denne uken ble døren til Svalbard Globale frøhvelv åpnet for en ny frødepondering. Elve genbanker fra Afrika, Amerika, Asia og Europa la til sammen inn 19 391 frøprøver i hvelvet.

 • Side 1 av 2
 • Side 1 av 2