Flere saker om Svalbard Globale frøhvelv

Viser 1-20 av 49 treff.

 • Svalbard Globale frøhvelv er en forsikring for verdens matforsyning

  23.09.2021 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  FNs høynivåuke er i gang i New York. På dagsorden står klimautfordringene, koronapandemien og bærekraftig utvikling. Svalbard Globale frøhvelv er et viktig bidrag fra norsk side for å sikre en verdensomspennende matforsyning til kommende generasjoner.

 • Oppfordrer FAO til å ta en aktiv rolle i kampen mot antibiotikaresistens

  15.06.2021 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  FAO avholder sin 42. Generalkonferanse 14.- 18. juni. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad leder den norske delegasjonen. Hovedtema for årets generalkonferanse er "bærekraftige matsystemer". Bollestad tok opp FAOs rolle i arbeidet med matsikkerhet og matsystemer, blant annet knyttet til det planlagte toppmøtet om matsystemer i september.

 • Ny forsendelse av frø til Svalbard Globale frøhvelv

  02.06.2021 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Denne uken ble mer enn 30 000 nye frøposer fra fem kontinenter sikret i frøhvelvet på Svalbard. Det er den største frødeponeringen siden pandemien ble bekreftet.

 • Frø fra jordbær og vannmelon til Svalbard Globale frøhvelv

  21.02.2021 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  2021 er FNs internasjonale år for frukt og grønnsaker. Det ble markert ved at det denne uken ble det lagt inn frø fra vannmelon, jordbær og gresskar i Svalbard Globale frøhvelv - verdens største sikkerhetslager for biologisk mangfold i jordbruket.

 • Kronikk: Mat skaper fred

  30.12.2020 Tale/innlegg Landbruks- og matdepartementet

  Nobels Fredspris for 2020 er tildelt Verdens matvareprogram (WFP) for innsatsen i kampen mot sult, og for å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder. WFP er verdens største humanitære organisasjon for bekjempelse av sult og fremme av matsikkerhet.

  Av: Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

 • Vellykket såfrødeponering til tross for pandemien

  29.10.2020 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Midt under den pågående globale pandemien, sender genbanker sikkerhetskopier av sine såfrø til Svalbard Globale frøhvelv. Denne uka ble rundt 15 000 nye poser med såfrø fra åtte genbanker trygt plassert på hyllene i frøhvelvet.

 • Såfrø i kampen mot sult

  23.06.2020 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Landbruks- og matdepartementet utbetaler i disse dager nær en million kroner til fondet for fordelsdeling under FAO-traktaten om såfrømangfold. Fondet støtter småbønder i utviklingsland til å bruke et mangfold av vekster.

 • Frøhvelvet er Norges bidrag til verdens biologiske mangfold

  25.05.2020 Tale/innlegg Landbruks- og matdepartementet

  22. mai er det den internasjonale dagen for biologisk mangfold. Biologisk mangfold gir fort assosiasjoner til trua dyrearter, sjeldne planter, regnskog og savanne. Men biologisk mangfold er også mangfold innen arter. Gjennom Svalbard Globale frøhvelv gir Norge verden et trygt sted å ta vare på det verdifulle såfrømangfoldet.

  Av: Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad Kronikk

 • Stor frødeponering i Svalbard Globale frøhvelv, Longyearbyen

  25.02.2020 Nyhet Landbruks- og matdepartementet, Statsministerens kontor, Utenriksdepartementet

  I dag deponerte 36 genbanker fra alle kontinenter frø i Svalbard Globale frøhvelv, på en deponeringsdag arrangert av statsminister og leder for FNs pådrivergruppe for bærekaftsmålene, Erna Solberg. Ghanas president Nana Addo Dankwa Akufo-Addo som er Co-chair og andre medlemmer av pådrivergruppen deltok også på arrangementet.

 • Presseinformasjon: Statsministeren og landbruks- og matministeren til Svalbard globale frøhvelv

  22.01.2020 Pressemelding Utenriksdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Statsministerens kontor

  Statsministeren er vertskap når representanter for rundt 30 genbanker fra hele verden samles på Svalbard den 25. februar for å deponere frøprøver til det globale frøhvelvet. Medlemmer fra FNs generalsekretærs pådrivergruppe for bærekraftmålene, som statsministeren leder sammen med Ghanas president Nanna Addo Dankwa Akufo-Addo, vil også være tilstede.

 • Nye leverandører til frøhvelvet

  28.10.2019 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  For første gang ble det overlevert frø fra den slovakiske genbanken, samt Polen, til Svalbard Globale frøhvelv. Med de to nye leverandørene er det 78 forskjellige genbanker som er representert i hvelvet.

 • Svalbard Globale frøhvelv er et av verdens mest innflytelsesrike prosjekter

  08.10.2019 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Project Management Institute (PMI) har kunngjort at de rangerer Svalbard globale frøhvelv som et av verdens 50 mest innflytelsesrike prosjekter de siste 50 årene

 • Bærekraftig forvaltning av jord og skog

  17.09.2019 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø, David R. Boyd, møtte mandag landbruks- og matminister Olaug Bollestad som del av sitt Norges-besøk. Jordvern, karbonlagring i skog og redusert matsvinn var blant de nasjonale erfaringene som ble trukket fram.

 • En million kroner til Plantetraktatens fond

  28.06.2019 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Samtidig som landbruks- og matminister Olaug Bollestad møtte leder av Plantetraktaten, Kent Nnadozie, i Roma, utbetaler Norge nær en million kroner til traktatens Fond for fordelsdeling. Fondet støtter småbønder i utviklingsland til å bruke et mangfold av vekster.

 • Ny statusrapport om verdens biomangfold

  26.02.2019 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Et mangfold av arter, økosystemer og gener er avgjørende for at vi kan produsere mat i verden, men en økende befolkning, klimaendringer, forurensing og overbeskatning truer biomangfoldet i landbruket.

 • Kina vil samarbeide tettere om mattrygghet

  26.10.2018 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Kina er imponert over Norges arbeid med bevaring av genetiske ressurser og mattrygghet, og ønsker et tettere samarbeid. Kina pekte spesielt på bioteknologi, plantehelse og arbeidet mot antibiotikaresistente bakterier som aktuelle temaer. Det kom frem under et norsk-kinesisk møte i Oslo, torsdag denne uken.

 • FN-dagen: Oppfølgning av 2030-agendaen og bærekraftsmål nr. 2

  24.10.2018 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  I dag er FN-dagen. For tre år siden vedtok FNs medlemsland en felles og universell agenda med 17 mål for bærekraftig utvikling frem mot 2030.

 • 850 000 til plantetraktatens fond

  05.03.2018 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal er på reise i Malawi i sørlige Afrika for å besøke jordbruksprosjekter som får norsk støtte. Samtidig utbetaler Norge sitt årlige bidrag til Den internasjonale plantetraktatens fond for fordelsdeling, som i år utgjør drøye 850.000 kroner.

 • Svalbard globale frøhvelv skal sikres ytterligere mot vann og varme

  02.03.2018 Nyhet Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet

  Etter ti års drift skal Svalbard globale frøhvelv utbedres for å tåle et varmere og våtere klima i fremtiden.

 • 1 million frøprøver er lagret i Svalbard Globale frøhvelv

  26.02.2018 Nyheit Landbruks- og matdepartementet

  I dag ble drøyt 76 000 nye frøprøver båret inn i Svalbard Globale frøhvelv for langtidslagring. Det betyr at frøhvelvet nå rommer over 1 million frøprøver fra genbanker over hele verden. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale var vert for dagens jubileumsmarkeringen da representanter fra 23 internasjonale genbanker bar sine frøprøver inn i hvelvet.