Svalbard Globale frøhvelv ønsker to nye land velkommen til deponering ved siste åpning i 2022

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Svalbard Globale frøhvelv er denne uken klart til å ta imot nye forsendelser av frø fra 12 genbanker rundt om i verden, og samtidig legge to land til kretsen av innskytere : Irak og Uruguay.

  • 45 150 frøpakker fra 13 genbanker blir deponert i frøhvelvet
  • Med disse nye innskuddene passerer frøhvelvet milepælen på 1,2 millioner frø lagret.
  • Irak og Uruguay deponerer frø for første gang
  • CIMMYT blir den største innskyteren; 88 prosent av samlingen vil bli sikringslagret
  • Sør-Korea gjør sin fjerde deponering siden 2008
  • Sør-Korea planlegger å lagre 40 000 flere frø på Svalbard de neste 10 årene.
Geir Dalholt, underdirektør i Landbruks- og matdepartementet, Stefan Schmitz, administrerende direktør i Crop Trust og Lise Lykke Steffensen ønsker 50 ledere for diplomatiske stasjoner velkommen til Norge for å være vitne til de nye frødeponeringen til Frøhvelvet.
Geir Dalholt, avdelingsdirektør i Landbruks- og matdepartementet, Stefan Schmitz, administrerende direktør i Crop Trust og Lise Lykke Steffensen ønsker 50 ledere for diplomatiske stasjoner velkommen til Norge for å være vitne til de nye frødeponeringen til Frøhvelvet. Foto: NordGen/Svalbard Globale frøhvelv

12. oktober skal en lang rekke genbanker fra Asia, Australia, Europa og Latin-Amerika sende i alt 45 368 frø, mer enn det dobbelte av antallet som ble deponert ved hver av de to tidligere åpningene av det norske lageret i år. Det vil også markere den første gangen frøhvelvet har lagret mer enn 1,2 millioner frøpakker.

– Denne uken vil de nasjonale genbankene i Irak og Uruguay gjøre sine første innskudd, sier landbruks- og matminister Sandra Borch. – Vi hilser dem velkommen og håper å motta flere frø fra dem i årene som kommer. Og vi ser frem til at flere nasjoner vil anse frøhvelvet som en trygg lagringsplass for reservefrøene deres, sier Borch. 

Den største innskyteren blir International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT), som har hovedkontor i Mexico. Denne uken vil CIMMYT ha sikringslagret 88 prosent av samlingen etter å ha deponert 19 055 frøpakker med hvete, mais og rug i frøhvelvet. Den nest største forsendelsen kommer fra Australian Grains Genebank, med 10 383 frø av kikerter, bygg, erter, sorghum og hvete.

Rundt 50 ambassadører vil delta ved årets tredje åpning av frøhvelvet, med representanter fra blant annet Bosnia-Hercegovina, Brasil, Indonesia og Kasakhstan, land med nasjonale genbanker som nylig har mottatt økonomisk støtte fra Crop Trust til å lagre frø av nøkkelarter i frøhvelvet.

79 nye frøkasser har nettopp kommet inn i inngangen til Frøhvelvet, og venter på å bli satt på plass i hyllene inne i anlegget.
79 nye frøkasser har nettopp kommet inn i inngangen til Frøhvelvet, og venter på å bli satt på plass i hyllene inne i anlegget. Foto: NordGen/Svalbard Globale frøhvelv

Frøhvelvet, som rommer verdens største samling av frøvarianter, ble opprettet av Norge i 2008. Driften av anlegget foregår i et samarbeid mellom det norske Landbruks- og matdepartementet, NordGen (de nordiske lands regionale genbank) og Crop Trust.

– De nye oversvømmelsene i Pakistan og den globale kornmangelen er en dyster påminnelse om hvor sårbare matsystemene våre er for både klimaendringer og geopolitiske konflikter, sier Stefan Schmitz, administrerende direktør i Crop Trust. – At flere land bidrar til å oppnå det som er formålet med frøhvelvet, er avgjørende for å ha den livsforsikringen som genetisk mangfold utgjør for bønder i dag, og for fremtidige generasjoner som utvikler morgendagens avlinger.

Lise Lykke Steffensen, administrerende direktør i NordGen, legger til: – I en usikker verden med klimaendringer, tap av biologisk mangfold, med krig og naturkatastrofer, er det viktigere enn noen gang at genbanker sikringslagrer frøsamlingene sine. NordGen har støttet 85 prosent av den nordiske frøsamlingen på Svalbard. I vår rolle som driftsleder for Frøhvelvet bistår vi gjerne andre genbanker med å oppnå et høyere sikkerhetsnivå for også deres frø - frø som er en forutsetning for verdens fremtidige matsikkerhet.

Nye deltakerland

Irak vil levere 418 frøpakker av både ville og dyrkede arter, deriblant hvete og ris, mens Uruguay vil deponere 1892 frø av hvete og bygg.

– Å bevare det biologiske mangfoldet blant nyttevekster er en nødvendighet. Det er avgjørende at menneskeheten  står rustet mot følgene av klimaendringer, og den økende verdensbefolkningen, sier Haydar M.H, som leder Genressursavdelingen ved Direktoratet for frøtesting og sertifisering i Irak.

Ju Hee Rhee, direktør og Choo Gyu Take, Genebank Manager for National Agrobiodiversity Centre Rural Development Administration, Republikken Korea, mens de deponerte to av de fem frøboksene som ankom fra institusjonen deres til Svalbard denne uken.
Ju Hee Rhee, direktør og Choo Gyu Take, Genebank Manager for National Agrobiodiversity Centre Rural Development Administration, Republikken Korea, mens de deponerte to av de fem frøboksene som ankom fra institusjonen deres til Svalbard denne uken. Foto: NordGen/Svalbard Globale frøhvelv

Uruguay foretar sin første forsendelse som et innledende skritt for å deponere opptil 50 prosent av de 19 500 frøpakkene i den nasjonale genbanken i frøhvelvet, og planlegger allerede å sende en ny ladning i 2023.

– En kan oppfatte trusselvurderinger som lave, men sannheten er at det alltid vil være risiko, og den er større der genbankene har mindre virkefelt. Fra små ulykker til brann eller katastrofevær kan alt skje, sier Federico Condon, som administrerer genbanken ved Uruguays nasjonale agrarforskningsinstitutt (INIA).

Sør-Koreas genbank RDA vil foreta sin fjerde deponering siden 2008 når den denne uken leverer 3 392 frø. Dette øker det totale antallet frø landet har lagret i frøhvelvet til 30 272 - for det meste koreanske landraser ("bøndenes beste"), altså lokale varianter av soyabønner, bygg, mais og ris. Sør-Korea planlegger å deponere 40 000 flere frø der i løpet av de neste 10 årene.


Deponerende institusjon

Land

Frøpakker

Kasser

National Agrobiodiversity Center

Sør-Korea

3.392

5

INIA

Uruguay

1.892

3

Australian Grains Genebank

Australia

10.383

16

Institute of Plant Genetic Resources “Konstantin Malkov”

Bulgaria

1.186

6

Embrapa

Brasil

365

4

Plant Gene Resources of Canada

Canada

260

1

James Hutton Institute

Storbritannia

383

1

Directorate of Seed Testing and Certification

Irak

418

5

Julius Kühn Institute

Tyskland

2

1

NBPGR

India

3.067

5

IHAR

Polen

4.665

3

CIMMYT

Mexico

19.055

28

Suceava Genebank ”Mihai Cristea”

Romania

82

1

Samlet

 

45.150

79

For ytterligere informasjon: