Historisk arkiv

Norske innovatører i europeisk luftrom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norske SINTEF og Northrop Grumman Park Air Systems (NGPAS) er blant Nord-Europas ledende selskaper innenfor løsninger for ledelse av lufttrafikk. Nå tar de norske aktørene del i EU- initiativet Single European Sky Air Traffic Management Research (SESAR), med formål å utvikle det fremtidige europeiske lufttrafikksystemet.

Det europeiske luftrommet blir stadig mer overfylt. Dette er bakgrunnen for initiativet Single European Sky (SES), som Europakommisjonen presenterte i 2004. SES er Kommisjonens initiativ for harmonisering av det europeiske luftrommet og luftromsadministrasjonen, blant annet gjennom etablering av såkalte funksjonelle luftromsblokker som vil erstatte de nasjonale luftrom over de europeiske landene. SES skal bidra til økt sikkerhet, effektivitet og kapasitet i luftrommet over Europa. SESAR er den teknologiske delen av SES.

Norske aktører deltar
Denne utviklingen er norske SINTEF og Northrop Grumman Park Air Systems (NGPAS) også med på.
Sammen med irske Airtel ATN og svenske SAAB Security utgjør de North European Air Traffic Management Industry Group (NATMIG). Gruppen ble opprettet for å skape en aktør stor nok til å kunne delta i SESAR.
Onsdag 2. september presenterte NATMIG prosjektene sine for EU- delegasjonen i Brussel.
- Vi har mye erfaring og kunnskap, og gode produkter. Derfor mener vi å kunne tilby gode løsninger som vil tjene fellesskapet, sa administrerende direktør i NATMIG, Leif Hegg.

29 ulike arbeidspakker
I første runde av SESAR-prosjektet ble NATMIG tildelt 29 ulike arbeidspakker med en ramme på 35,5 millioner euro. Alle arbeidspakkene har bakgrunn i de samme målsetningene om å øke kapasiteten for flytrafikk, bedre sikkerheten, minske effektene på miljøet og samtidig spare penger.
- SESAR gir både nasjonal og internasjonal profilering av samarbeidspartnerne bak NATMIG. I tillegg er den teknologiske bærekraftige utviklingen vi nå er med på å bidra til viktig, også for Norge, sa den administrerende direktøren under presentasjonen.

Prosjektene starter i høst
NATMIG samarbeider med andre tungvektere innen ledelse av flytrafikk, som blant annet Thales, Indra og Selex. NATMIG har selv prosjektledere på fire av arbeidspakkene, som vil arbeides med frem mot 2016.
- Nå er vi i gang med arbeidet. Prosjektene har kick-off i løpet av høsten og våren 2010, og da vil vi blant annet etablere relasjoner og arbeidsfordeling med partnerne våre. Det blir spennende framover, avsluttet de.

Vil du lese mer?

Om NATMIG:
http://www.natmig.com/ http://sintef.org/Presserom/Forskningsaktuelt/SINTEF-med-i-stort-luftfartsprogram/
http://www.sesarju.eu/public/standard_page/natmig.html

Om Single European Sky og SESAR: http://www.sesarju.eu/public/standard_page/background.html

Hannah Gitmark