Historisk arkiv

Nei til mat fra klonede dyr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europaparlamentets komiteer for landbruk og miljø, helse og mattrygghet sier nei til et forslag om å tillate mat fra klonede dyr, og er skeptiske til nanoteknologi på matområdet.

Europaparlamentets komiteer for landbruk og for miljø, helse og mattrygghet er skeptiske til å ta i bruk ny teknologi på matområdet. Komiteene sier nei til et forslag om å tillate mat fra klonede dyr, og mange av parlamentsmedlemmene er også skeptiske til nanoteknologi og genmodifiserte organismer (GMO).

Bakgrunnen for vedtaket er et forslag fra Kommisjonen om å oppdatere den gjeldende forskriften på såkalt ny mat, for å kunne forenkle og sentralisere prosessen med godkjenning.  Ny mat må godkjennes, etter en vurdering av Den europeiske myndighet for mattrygghet (EFSA), før de kan bli gjort tilgjengelige på det europeiske matvaremarkedet.

Ny mat er mat som ikke har blitt konsumert i vesentlig grad i EU før mai 1997, da den første lovgivning på nye matvarer ble innført. Dette inkluderer mat som er nyutviklet, for eksempel matvarer produsert av nye produksjonsprosesser som nanoteknologi, men også matvarer som tradisjonelt bare brukes utenfor EU.

Ønsker eget lovforslag mot mat fra klonede dyr
I forslaget fra Kommisjonen er mat som stammer fra klonede dyr inkludert på listen over godkjent ny mat, men parlamentsmedlemmene stemte med 42 mot 2 stemmer for å fullstendig ekskludere mat fra klonede dyr, og deres avkom, fra virkeområdet for denne lovgivningen. Medlemmene av komiteen for miljø, helse og mattrygghet ba også Kommisjonen om å presentere et eget lovforslag som totalforbyr mat fra klonede dyr.

I en pressemelding sier komiteen for miljø, helse og mattrygghet at målet med vedtaket er å oppnå en høy grad av mattrygghet, samt å styrke forbruker-, miljø- og dyrehelsebeskyttelse gjennom et føre-var-prinsipp.

Les pressemelding fra Europaparlamentet her

Risikovurderinger av nanoteknologi
Komiteen var også svært kritisk til nanoteknologi på matområdet. Her sier parlamentsmedlemmene at matvarer produsert gjennom slike prosesser må forbli ekskludert fra listen over godkjent ny mat, til man har gjennomført konkrete og tilstrekkelige risikovurderinger, og til man vet mer om mulige helseeffekter av mat produsert ved hjelp av nanoteknologi.

Les mer om nanoteknologi her

Genmodifiserte organismer
I forbindelse med komiteens møte var kommissær for helse og forbrukersaker John Dalli invitert for å snakke om Kommisjonens prioriteringer på dette feltet framover. Også her benyttet parlamentsmedlemmene anledningen til å uttrykke sin skepsis til ny matteknologi. Store deler av høringen med kommissær Dalli dreide seg om spørsmål knyttet til genmodifiserte organismer (GMO) og mange av parlamentsmedlemmene var kritiske til EFSAs godkjenningsprosesser.

Kommissær Dalli kommenterte ikke spørsmålet om mat fra klonede dyr, men viste til at det vil komme en rapport om temaet innen utgangen av året.