Historisk arkiv

Markerte Holocaust-dagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

- Dagens markering er dessverre mer aktuell enn på lenge, med flere angrep på den jødiske minoriteten i Europa, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under markeringen av Den internasjonale Holocaustdagen tirsdag.

Det er i år 70 år siden fangene i konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau ble satt fri. Sanner deltok i markeringen blant annet sammen med Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit og overlevende fra leiren.

Lær av historien

- Auschwitz har blitt det fremste symbolet på nazistenes utryddelsespolitikk. Men 27. januar handler ikke bare om historien – om å minnes og markere det som har vært. Holocaustdagen er også en viktig dag for å lære av historien. Dagen i dag kan vi bruke til å bygge opp kunnskap og bygge ned fordommer, sa Sanner.

Sanner møtte også skoleelever, sammen med Samuel Steinmann, den siste nålevende som overlevde Holocaust av de 772 norske jødene som ble deportert.

- Kunnskapsoverføring mellom generasjonene er av stor betydning, nettopp derfor var det interessant å få møte Steinmann sammen med skoleelevene i dag, sa Sanner i talen.

Skremmende aktuelt

Han understreket at selv om andre verdenskrig er historie, er diskriminering av minoriteter fortsatt skremmende aktuelt.

- Vi ser at flere forsøker å skape et skille mellom oss og dem.

Fordomsfulle og negative uttalelser om andre, og regelrett hatefulle ytringer spres på internett, ikke minst i sosiale medier. Noen av disse rammer minoriteter hardest, sa Sanner.

Han la til at det ikke er minoritetenes ansvar å ta et oppgjør med hatprat, diskriminering og rasisme.

Felles ansvar

- Det er ikke jødenes ansvar å bekjempe antisemittisme. Det er et felles ansvar, det er storsamfunnets ansvar. I et åpent og liberalt samfunn er ytringsfriheten en fundamental rettighet. Også retten til å ytre seg kritisk og sårende. Men et liberalt samfunn bygger også på at vi sammen står opp for de verdiene vi ønsker å bygge samfunnet på, at vi går foran som gode eksempler og at vi tar til motmæle mot rasisme og hatprat rettet mot minoriteter, sa Sanner.

- La oss bruke dagen i dag til å minne oss selv om at vi aldri må henfalle til likegyldighet. Vi har alle et ansvar for at de som lever og bor her føler seg som en del av det norske samfunnet, samtidig som vi har takhøyde for mangfold og viser respekt for forskjellighet, sa statsråden.

Statsråd Jan Tore Sanner sammen med Samuel Steinmann og HKH Mette-Marit.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sammen med Samuel Steinmann og HKH Mette-Marit på Akershuskaia under markeringen av Den internasjonale Holocaustdagen 27. januar. Lengst til høyre Annelise Høegh, enken etter tidligere stortingspresident og Høyre-leder Jo Benkow. Kaia var stedet hvor de norske jøder ble deportert i 1942 med S/S Donau. Av de 772 jødene som ble deportert fra Norge under krigen er Samuel Steinmann den siste gjenlevende som overlevde konsentrasjons- og utryddelsesleirene. Foto: Agnar Kaarbø/KMD