Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Deeyah Khan blir goodwill-ambassadør for FN

Deeyah Khan, den norske menneskerettighetsaktivisten, filmregissøren og plateprodusenten, er utnevnt til goodwill-ambassadør for FN.

Det er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur, UNESCO, som står bak utnevnelsen. FN har tradisjon med å utnevne enkeltindivider som har gjort seg bemerket innenfor kunst, akademia, litteratur, sport og underholdning for å øke bevisstheten om organisasjonens arbeid og mål. Deeyah Khan skal spesielt fremme kunstnerisk ytringsfrihet og kreativitet. 

− Jeg gratulerer Deeyah Khan med denne viktige utnevnelsen. Mange mennesker i verden i dag utsettes for innskrenkninger i sin kunstneriske ytringsfrihet og blir sensurert, fordømt, forfulgt og drept. Deeyah Khan er en klar og tydelig stemme på et krevende og ytterst aktuelt tema, og jeg er overbevist om at hun vil gjøre en fremragende jobb som FN goodwill-ambassadør, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

Ytringsfrihet er en grunnleggende rettighet for alle mennesker, men ofte er kunstneres frihet særlig truet fordi de kan fremme bestemte meninger og verdier på en kraftfull måte. 

– Deeyah Khan er allerede en viktig rollemodell for mange unge og en inspirerende stemme for ytringsfrihet og menneskerettigheter. Utenriksdepartementet har hatt gleden av å samarbeide med henne gjennom flere år for å styrke kunstnerisk ytringsfrihet og særlig kvinnelige kunstneres rett til frie ytringer. Jeg ønsker henne lykke til med det viktige oppdraget for FN, sier utenriksminister Børge Brende. 

I 2015 mottok Khan Kulturdepartementets menneskerettspris for sin dokumentarfilm Jihad: A Story of the Others.   

– Deeyah Khan er en modig kunstner. Hun bidrar til å fremme respekten for grunnleggende menneskerettigheter ved å understreke at samfunnet må ha toleranse for det som er annerledes. Deeyah Khan vil bli en god goodwill-ambassadør for UNESCO, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland. 

Deeyah Khan ble født i Oslo 7. august 1977. Hun slo gjennom som artist under navnet Deepika og ga ut sin første soloplate som 15-åring. Etter hets fra deler av det konservative muslimske miljøet i Oslo, forlot hun byen til fordel for London hvor hun har bodd siden. I 2012 laget hun dokumentarfilmen om æresdrap Banaz: A Love Story og i 2015 filmen Jihad: A Story of the Others. Deeyah Khan har også etablert Fuuse, som er et uavhengig film- og musikkselskap, og hun er aktiv i Freemuse som kjemper for ytringsfrihet for kunstnere. Deeyah Khan har mottatt mange norske og internasjonale priser for arbeidet sitt.

Den offisielle utnevnelsesseremonien finner sted i UNESCO, Paris, 21. november.

Til toppen