Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Amerikaner frigitt i Colombia med norsk hjelp

En amerikansk statsborger ble i ettermiddag frigitt av Farc/EP-geriljaen i Colombia. Norske diplomater deltok under frigivelsen.

Felleskommuniké sendt ut fra Norges og Cubas ambassader i Bogota følger nederst i pressemeldingen.

- Det er svært positivt at geriljaen og den colombianske regjeringen har gjort det mulig for den amerikanske statsborgeren å reise hjem til sin familie, sier utenriksminister Børge Brende.

Kevin Scott Sutay har vært i Farc/EPs varetekt siden 20. juni i år.

- Norge vil med full tyngde fortsette å støtte opp om partenes innsats for å finne en fredelig løsning på konflikten. Det er stort ytre press på fredsprosessen og på partene. Det er derfor viktig å opprettholde fokus på forhandlingene i  Havanna i tiden som kommer. Frigivelsen av Kevin Scott Sutay bidrar til dette, sier utenriksminister Brende.

Norge er sammen med Cuba tilrettelegger i fredsforhandlingene mellom den colombianske regjeringen og geriljaen Farc-EP. Forhandlingene ble formelt åpnet i Oslo 18. oktober 2012 og har siden pågått i Havanna. Partene har så langt kommet til enighet om en delavtale på agendapunkt 1 om land- og jordspørsmål, og diskuterer nå agendapunkt 2 om politisk deltakelse.

- Jeg vil gi honnør til Den internasjonale Røde Kors-komiteen og til de cubanske og norske diplomatene som har bistått partene i denne vanskelige saken. De har gjort et godt stykke arbeid, sier utenriksministeren.

Norge har deltatt i planleggingen av løslatelsen av Kevin Scott Sutay. Norske diplomater deltok også under selve frigivelsen.

Felleskommuniké:

«Den amerikanske statsborgeren Kevin Scott Sutay, som har vært i den colombianske geriljaen Farc-EPs varetekt siden 20. juni i år, har blitt overlevert av Farc-EPs østlige blokk til representanter for Cuba og Norge og delegater for Den internasjonale Røde Kors-komiteen, noe som skjedde i samarbeid med den colombianske regjeringen.

Kl. 11.30 lokal tid søndag 27. oktober ble Sutay overlevert til representanter for USAs regjering på flyplassen i Bogotá.

Sutay fikk en helsesjekk fra ICRC og er i god fysisk form. Han vil snart gjenforenes med sin familie.

Colombias regjering og Farc-EP takket Cubas og Norges regjeringer, samt Den internasjonale Røde Kors-komiteen, for deres verdifulle bidrag til frigivelsen og overleveringen av Kevin Scott Sutay til USAs myndigheter.

Cuba og Norge står fast ved sin støtte til fredsdialogen og bestrebelsene for å avslutte den væpnede konflikten i Colombia.»

Kommuniké på spansk og engelsk.

Til toppen