Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Åpnet teknologisenter på Raufoss

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) åpnet nytt teknologisenter på Raufoss mandag 5. februar.

Eit bilete av ei høgteknologisk produksjonslinje
Eit bilete av ei høgteknologisk produksjonslinje Foto: Håkon Jacobsen / NFD

Senteret har fått navnet "Norwegian Manufacturing Technology Center", og er en såkalt katapult eller et testsenter der næringslivet kan teste ut ny teknologi og nye løsninger. Senteret skal tilrettelegge for læring og innovasjon på tvers av  bransjer, med fokus på avansert produksjon.

– Dette blir et nasjonalt teknologisenter som skal gjøre norsk industri grønnere, smartere og mer nyskapende, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

I oktober 2017 ble det klart at Sintef Raufoss Manufacturing får 24 millioner kroner til å etablere senteret på Raufoss. Dette blir ett av de to første katapult-sentrene i Norge. Det andre senteret skal være lokalisert i Kristiansand.

– Næringslivet har vist stor interesse for denne ordningen. Det kan jo bare bety at det er et behov for å teste ut ny teknologi i Norge. Særlig små og mellomstore bedrifter har ikke råd til å skaffe denne type utstyr og testlaboratorier på egenhånd, sier han.

Bedrifter over hele landet kan søke om å prøve ut nye løsninger og ny teknologi ved disse sentrene, som også vil tilby opplæring, trening og seminarer i samarbeid med utdanningsinstitusjoner. Siva forvalter ordningen, i tett samarbeid med Innovasjon Norge og Norges forskningsråd.

Katapulten på Raufoss skal bygge flere fleksible mini-fabrikker hvor nye produksjonsprosesser og muliggjørende teknologier kan testes ut. Den første minifabrikken vil ifølge NMTC stå ferdig i tredje kvartal 2018, mens de to neste planlegges ferdigstilt i løpet av første kvartal neste år.

Til toppen